RECENZE: Sony VAIO Z13Z9E/X - exklusivní a výkonný

26. 10. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Je tomu už celých osm měsíců, co jsme vám představili v recenzi 13'' notebook VAIO Z11X9E/B. Teď je tu však jeho novější sourozenec doslova nabitý technologiemi a velkým výkonem. Oproti minule testovanému modelu je osazen výkonnějším procesorem Intel Core i7 a displejem s Full HD rozlišením. Cena se však také znatelně zvedla a my se spolu podíváme, co tento notebook za doporučenou koncovou cenu téměř 80 000,- Kč bez DPH nabízí a o kolik si polepšil.

Sony VAIO Z13Z9E/X - exklusivní a výkonný

Základní popis

Na první pohled se tento notebook od minule recenzovaného tolik neliší. Recenzi na Sony VAIO Z11X9E/B naleznete zde. Opět se jedná o high-end notebook, který svému majiteli nabídne tři, v praxi téměř neslučitelné, vlastnosti. Výkon, výdrž na baterie a nízkou hmotnost. U běžných notebooků jde většinou o kompromis, který vychází ze záměru udržet cenu na rozumné hranici. V tomto případě však Sony vůbec nešetřilo a krom několika drobností notebooku prakticky nic nechybí. Tento fakt je však vykoupen pro mnohé nepřijatelnou cenou. Pro lidi s vysokými nároky i odpovídajícími rozpočty však určitě stojí za uvažování.

Jelikož se v mnoha ohledech Sony VAIO více než podobá dříve recenzovanému modelu, který je zhruba o polovic levnější, budu se v této recenzi zaměřovat především na rozdíly obou modelů.

Rozmístění portů stejně jako celkové provedení šasi zůstalo nezměněno a popravdě asi ani není co dále vylepšovat. Vše sedí pěkně po hromadě, nevrže a působí odolně. Design je na tom podobně a tvary navozují dojem notebooku, určeného jak pro mladé nadšence, tak i pro agenty a la Bond.

Rozměry 314 x 210 x 23,8 mm stejně jako hmotnost 1,47 kg zůstaly prakticky nezměněny. Stačí vzít notebook do ruky a hned nás napadne, jak je možné něco tak výkonného a zároveň odolného vyrobit, aniž by to vážilo minimálně o polovinu více. Škoda jen, že se napájecí zdroj nemůže pochlubit stejnými vlastnostmi. Na druhou stranu vzhledem k výdrži, ke které se dostaneme později, si adaptér mnohdy můžete nechat s klidem i doma.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice jako taková zůstala nezměněna. Opět se může pochlubit velkými klávesami s dostatečnými rozestupy a celkově příjemnou ergonomií. Bonusem zůstává podsvícení kláves, které s radostí využije snad každý noční pisálek. Podsvícení vypadá zároveň velmi atraktivně a celkový dojem z designu jen podtrhuje. Jednotlivé znaky na klávesách jsou navíc barevně rozlišeny.
Touchpad je sice malý, přesto tak akorát citlivý, díky čemuž by mohl konkurovat i mnohem větším kolegům. Zde na touchpadu si také můžeme všimnout prvního rozdílu, kterým je integrovaná čtečka otisků prstů. Nachází se mezi dvěma tlačítky. Pomocí něho lze ukládat hesla či šifrovat data a díky TPM (Trusted Platform Module) čipu navíc na profesionální úrovni s kvalitním zabezpečením.

Hlavní HW parametry

Sony se rozhodlo svůj dražší model osadit především silnějším procesorem. Tentokrát se pod klávesnicí skrývá dvoujádrová verze Intel Core i7 640M s frekvencí 2,8 GHz, kterou je procesor díky funkci Turbo Boost schopen zvýšit až na 3,46 GHz.
Podíváme se tedy, jakých výsledků dosáhl v našem standardním testu.

foto
specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 589
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 21 702

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 106 997
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 72 535

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 696
  • Rendering (Multiple CPU): 1357
  • Multiprocessor Speedup: 1.95

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4411
  • Rendering (Multiple CPU): 9244
  • Multiprocessor Speedup: 2.10

Windows Vista – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9

Volba výkonnějšího procesoru se projevila znatelným nárůstem výkonu v našich testech. Spolu s o 2 GB větší pamětí, která v celku čítá 6 GB, se dá mluvit o plné náhradě stolního PC a lze na něm provádět i náročné početní operace jako komprimace videí nebo rendering v 3D aplikacích, a to ve velmi pěkných časech.

Pevný disk (či spíše úložný prostor) je opět ve formě několika SSD v RAIDu, ale tentokrát ve dvojnásobné kapacitě. Čtyři 64GB SSD disky nabízí na notebook velký diskový prostor a navíc ty nejlepší výkony, jakých může v dnešní době disk dosáhnout. Přednosti spočívají zároveň i ve větším zabezpečení proti ztrátě dat při pádu notebooku na zem. Nahrazení běžných pohyblivých disků variantou SSD se zároveň podepsalo i na nižší hmotnosti celého notebooku.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 1099 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 606,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,2 ms
  • Windows Vista – Index přenosové rychlosti: 7,8

Další novinkou je integrování Blu-ray mechaniky, která v kombinaci s Full HD monitorem nabízí ideální řešení pro sledování filmů ve vysokém rozlišení nejen doma ale i na cestách.

Oblast komunikací zůstala nezměněná. Opět tu máme Wi-Fi (a/b/g/n) a integrovaný 3G modem, který umožňuje připojení k internetu téměř kdekoli, kde nenalezneme využitelný Wi-Fi přístupový bod.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Kromě zmíněného výkonnějšího procesoru výrobce tentokrát vylepšil i displej. 13 palců tentokrát pokrývá celých 1900 x 1080 pixelu, což znamená Full HD. Dívat se na takto "malý" a přesto kvalitní displej s vysokým rozlišením je něco, co nevidíme každý den. V praxi jsou sice ikony a fonty standardně menší, ale dá se na to zvyknout nebo zvětšit velikost fontů a ikon v nastavení Windows. Na druhou stranu při sledování filmů či hraní her se zvyká prakticky okamžitě. Vysoké rozlišení a vysoký kontrast zaručují příjemnou podívanou. Velkým plusem je také tenký rámeček kolem displeje. Občas budí dojem, jako by tam vůbec nebyl.
Displej opět nabízí regulaci podsvícení pomocí zabudovaného senzoru okolního světla. V praxi tak můžete ušetřit celkem dost energie a prodloužit tak výdrž na baterie.

V době, kdy se kolem nás hemží lesklé displeje, Sony znovu potvrdilo, že jejich provedení má něco do sebe. Plocha je sice lesklá, přesto s úpravou, která odlesky tlumí, nebo lépe řečeno jakoby rozmazává. V odrazu tedy něco vidíte, ale nelze jednoznačně určit, o co se jedná. V praxi se tak jedná o velmi zajímavý kompromis mezi lesklým a matným displejem.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

V oblasti grafického výkonu nedošlo k žádným změnám. Opět je tu velmi výkonná karta GeForce GT 330M s 1 GB vlastní paměti a možností alokace další paměti z RAM. Beze změny zůstala i možnost přepnout z dedikované grafické karty na integrovanou Intel GMA HD a to pomocí třísměrného tlačítka. Zvolit můžeme režim Stamina, Speed nebo Auto. GeForce GT 330M si poradí i s nejnovějšími hrami a problém nepředstavuje ani podpora PhysX či CUDA. Nejvyšších rozlišení při plynulé hratelnosti sice nedosáhneme, nicméně na 13“ palcový notebook, který zvládne i nejnovější pecky, je to i tak velmi slušný výsledek.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 31 543
  • 3DMark 05: 11 543
  • 3DMark 06: 5428

Windows Vista – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,3
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,3

Výsledky grafických testů jsou v porovnání s dříve testovaným modelem téměř totožné a opět nabízejí na 13“ notebook nečekaně vysoký výkon. S notebookem se tedy nemusíte bát náročnějších grafických aplikací ani moderních her.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V oblasti multimédií zůstala situace nezměněná. Obrazová stránka je výborná, ale chybí větší podpora pro zvukovou sestavu, jako například digitální výstup. S ohledem na rozměry a zaměření notebooku, které je spíš profesionální než multimediální, není tento nedostatek nijak závažný.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Zabezpečení je u tohoto modelu znatelně vyšší. Prvním znakem je přítomnost snímače otisku prstů. Ten je sice dnes skoro běžným doplňkem u “lepších” modelů, nicméně Sony VAIO Z13Z9E/X navíc disponuje i čipem TPM, který se stará o bezpečné uchovávání hesel a jiných uložených dat. Tento notebook se tak bez kompromisu může stát společníkem firemních zaměstnanců, kteří cestují s citlivými daty.

Chlazení a provozní hluk

Výkonný notebook vyžaduje výkonné chlazení, především pokud se jedná o takto malé provedení. Dá se říci, že výrobce zvládl tuto oblast dobře. V mírné zátěži je systém relativně tichý a přitom dostatečně chlazený. Při větším zatížení a především u grafických aplikací pak hlasitost stoupá až na poměrně vysoké úrovně. To je bohužel daň za výkon v malém těle.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,4°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • klávesnice vlevo = 28,7°C
  • klávesnice vpravo = 27,7°C
  • spodek maximum = 31,7 (vzadu na hranici baterie)
  • výdech chlazení = 33,5°C
  • napájecí adaptér = 32,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 29,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 40,1°C
  • klávesnice vpravo = 33°C
  • spodek maximum = 43°C (vlevo u výdechu chlazení)
  • výdech chlazení = 54,7°C
  • napájecí adaptér = 56,3°C

teplota okolí při měření: 23,3°C

Při běžné nenáročné práci je notebook poměrně chladný a dá se s ním pracovat i na klíně. Pouze v levé části, u výdechu chlazení, je teplota mírně zvýšená. Při hraní her je nutné notebook odložit na stůl a případně i zauvažovat o chladící podložce, pokud je nám hluk na obtíž.

Baterie

Kapacita baterie se zvedla o 1 Wh na celkových 58 Wh. V našem standardním testu vydržel notebook 6 hodin a 52 minut, což je zhruba o hodinu a půl méně než dříve testovaný model. Stále se však jedná o velmi pěkný výsledek, který se dá očekávat spíše u CULV notebooků, než u takto výkonných modelů. Podstatnou zásluhu má jistě hybridní grafická karta.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 51 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 55 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 79 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 34 W

BIOS

Překvapivě jednoduché zůstalo nastavení v BIOSu. Krom několika málo možností se nic nezměnilo. Tou výjimkou je pouze záložka „Security“, která se díky přítomnosti TPM čipu a čtečky otisku prstů rozšířila o možnost jeho nastavení.

Příslušenství

Na testovaném notebooku je od výrobce nainstalován systém Windows 7 Professional 64-bit. Mezi nainstalovanými programy nenajdeme nic extra, co by stálo za zmínku, krom samotného VAIO softwaru. Ten obsahuje rozhraní pro obnovu systému, podrobné nastavení jednotlivých funkcí notebooku a také systém nápovědy a řešení v případě problémům s notebookem.

Ceny a záruka

Doporučená koncová cena je stanovena na 76 660,- Kč bez DPH (91 990,- Kč s DPH). Přestože je cena více než vysoká, věřím, že se najdou tací, kteří snahu Sony ocení a tento model si pořídí. Záruka je 3 roky carry in, rozšíření na on-site není v ČR možné. To je dle mého názoru největší mínus business notebooků Sony u nás.

Závěr

Oproti minule testovanému modelu řady VAIO "Z" je tento znatelně dražší. Přináší navíc o něco výkonnější procesor, vyšší rozlišení displeje, dvojnásobný diskový prostor a profesionální úroveň zabezpečení. Z mého pohledu je tento model ukázkou, že když se chce, tak to jde. Pro náročné uživatele, kteří potřebují na cestách výkon bez kompromisů nebo požadují prostě "top" notebook, může být Z13Z9E/X volbou.

Klady a zápory

+ výkon / mobilita
+ vybavení
+ špičkový displej

- zahřívání
- nemožnost záruky on-site

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Sony VAIO Z13Z9E/X

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse