RECENZE: Toshiba Satellite A665 - hraní a filmy s NVIDIA 3D Vision

7. 10. 2010 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Herní notebook, který jsme zrecenzovali tentokrát, se může pochlubit jednou specialitou. Je vybaven 15,6'' displejem s obnovovací frekvencí 120 Hz a dodává se společně se speciálními 3D brýlemi NVIDIA. Uvnitř nechybí ani čtyřjádrové Core i7, 4GB RAM, Blu-ray vypalovačka, velký pevný disk a dedikovaná grafická karta NVIDIA. Testovaná konfigurace se s doporučenou koncovou cenou vejde do 30 000,- Kč bez DPH.

Toshiba Satellite A665 - hraní a filmy s NVIDIA 3D Vision

Základní popis

Svým vzhledem Toshiba Satellite A665 výborně zapadá do segmentu multimediálních a herních notebooků. Jde o klasický 15,6“ notebook se zaoblenými rohy a lesklým povrchem snad úplně všude kromě spodku základny. Aby ovšem na povrchu nebyly vidět otisky a nečistoty, je vybaven vkusným hrubším vzorkem. Tento vzorek najdete kolem klávesnice, na opěrkách rukou a na vnější straně víka. V rámci dané kategorie se Toshibě vzhled opravdu povedl.

Odolnost notebooku odpovídá jeho zaměření. S business modely by se jen stěží mohl rovnat, ale v rámci své kategorie jde jisto jistě o průměr. Klávesnice se při silném zatlačení prohýbá jen minimálně. Znatelnější prohýbání je patrné pouze v místě opěrek rukou. Otevřený notebook za roh základny přenášet nedoporučuji. Pod vlastní tíhou se základna kroutí a mohlo by dojít k poškození. Při šetrném používání by však neměl být problém. V zavřeném stavu by měl přístroj snést větší tlak přes základnu i víko. Displej je velmi dobře chráněný a ani silné zatlačení na vnější stranu víka na něm nezpůsobuje vlnění barev.

Klouby jsou zapuštěné do základny a svou konstrukcí omezují úhel otevření víka na 135°. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a lze jej snadno otevřít jednou rukou.

Všechny konektory jsou rozmístěny na bocích. Vlevo je postupně ExpressCard 34, USB, kombinovaný port eSATA/USB, obrazové výstupy (VGA a HDMI) a LAN. Vpravo dále najdete konektory zvukové karty, další dvě USB, optickou mechaniku a konektor napájení. Ve výbavě je všechno potřebné a výhradu mohu mít jen k rozmístění USB. Všechna jsou natlačena co nejblíže k uživateli a připojená zařízení svými kabely akorát překážejí v prostoru pro manipulaci s myší.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

V zavřeném stavu má notebook rozměry 380 x 255 x 38 mm a váží 2,75 kg. V rámci úhlopříčky jeho hmotnost odpovídá. Levnější 15-16“ notebooky s minimální výbavou a bez dedikované grafické karty jsou sice o víc jak čtvrt kila lehčí, ale v rámci multimediálů s grafikou je hmotnost spíše průměrná (naopak některé stroje jsou těžší, pokud do nich výrobce osadil větší baterii).

Napájecí adaptér má pěkných 120 W a v brašně přidá dalších 694 g. Vzhledem k nižší výdrži na baterie bude zdroj pravděpodobně vždy cestovat s notebookem.

Klávesnice a ovládací prvky

U 16“ notebooků již není problém použít plnohodnotnou klávesnici s numerickým blokem. Toshiba si dala záležet a použitá klávesnice má velmi povedené rozložení. Funkce jako ScrollLock, PrintScree a Pause se sice nyní dělají jen přes Fn, ale odměnou jsou velké mezery mezi jednotlivými bloky kláves. Odsazené jsou klávesy pro pohyb v dokumentech i kurzorové šipky, funkční klávesy jsou ve skupinkách po čtyřech a numerický blok také není nalepený k základní části klávesnice. Díky tomu všemu se lze na klávesnici orientovat i po hmatu.

Klávesy jsou typu chiclet a mají hladký povrch, na kterém jsou vidět otisky. Pod klávesami jsou umístěné bílé diody, které umí v případě potřeby klávesy podsvítit. Na rozdíl od mnoha jiných podsvícených klávesnic zde není problém s nekontrastními popisky v případě, kdy je podsvícení vypnuté.

Klávesy mají příjemný stisk a vydávají jen velmi tlumené duté klapání. S trochou snahy lze psát téměř nehlučně. Klávesnici celkově hodnotím jako velmi povedenou.

Společně s podsvícením klávesnice se zapíná také podsvícení ikon kapacitních senzorů nad klávesnicí. Vedle tlačítka vypínače jsou senzory na zapnutí ekologického režimu, vypnutí bezdrátového vysílače, play/pause přehrávače, přepínání podsvícení a regulaci hlasitosti reproduktorů.

Základní indikační prvky jsou na čelní straně vpravo a jsou podsvícené podle stavu bílými a červenými diodami. Rozložení a funkce diod je pro notebooky Toshiba naprosto typická. Informují o připojeném napájení, zapnutém notebooku, nabíjení baterie, aktivitě pevného disku a SD karty a zapnutí bezdrátových technologií. Intenzita svícení je nižší, a diody tak neruší za žádných světelných podmínek.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod klávesnicí je velká dotyková plocha multidotykového touchpadu Synaptics. Touchpad sice není zapuštěný, ale jeho hranice lze poznat po hmatu podle odlišného povrchu. Společně s podsvícením klávesnice se na horní hraně plochy rozsvěcí bílý pruh pro snazší hledaní za tmy.

Snímání pohybu prstu je plynulé a bez viditelného zpoždění kurzoru.

Hlavní HW parametry

Do základní desky s čipovou sadou Intel HM55 je osazen čtyřjádrový procesor Intel Core i7. Jde o nový model 740QM, který se od předchozího 720QM liší vyšším výchozím taktem (1,73 GHz) a vyšším taktem v režimu Turbo Boost (2,93 GHz). U takového procesoru asi vůbec nemá cenu polemizovat, že by na nějakou činnost neměl mít dost výkonu.

CPU-Z
specifikace čipu

Na základní desce jsou dva moduly na paměťové sloty. Oba jsou obsazeny moduly typu DDR3-1066 o celkové kapacitě 4 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 743
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 123 734

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 18 661
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 84 332

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 532
  • Rendering (Multiple CPU): 1297
  • Multiprocessor Speedup: 2,44

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3027
  • Rendering (Multiple CPU): 8364
  • Multiprocessor Speedup: 2,27

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6146 MB/s

Pevný disk má kapacitu 500 GB a jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm. V této třídě už bych čekal použití 7200 rpm disku, neboť jeho nevýhody v podobě mírně vyšší hlučnosti a spotřeby by u takového notebooku nebyly znát. Od tohoto disku nečekejte nic než průměr.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 142 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 65,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,87 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,7

Naopak optická mechanika z průměru vybočuje, neboť kromě disků CD a DVD podporuje také média Blu-ray pro čtení i zápis. Zde je důležité zmínit, že díky přítomnosti 3D zobrazení je tento notebook schopný přehrávat nové Blu-ray filmy ve 3D, čímž zatím patří na našem trhu mezi ojedinělé úkazy.

Komunikační výbava není ničím zajímavá. Jde o standardní kombinaci gigabitového Ethernetu s Wi-Fi /n a Bluetooth modulem. Bezdrátové technologie se místo posuvného přepínače hromadně vypínají dotykovým senzorem nad klávesnicí. Samostatné přepínání je možné přes klávesové zkratky.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Displej má úhlopříčku 16“ a poměr stran 16:9. Jeho povrch je lesklý a matice pod ním nabízí rozlišení HD (1366x768). Barvy jsou dostatečně syté, bílá nemá nádech do jiné barvy a černá je relativně věrná. Pozorovací úhly jsou slabší, jako je tomu ostatně na všech notebookových displejích s nízkým rozlišením (HD).

Specialitou displeje je možnost fungovat s vyšší obnovovací frekvencí. Standardně displeje notebooků fungují na vertikální frekvenci 50-60 Hz. Tento podporuje kromě 60 také 100, 110 a 120 Hz. Při běžné práci rozdíl nepoznáte (podsvícení má obnovovací frekvenci samostatně), ale rychlejší režimy překreslování jsou nezbytné pro chod 3D brýlí.

Grafická karta NVIDIA GeForce GTS350M je vybavena vlastní pamětí typu DDR3 o velikosti 1 GB. Jádro karty patří někam do vyššího mainstreamu a proti GT330M se liší dvojnásobkem pixel procesorů a nižším taktem. Kromě technologií jako DirectX 10.1 a shader model 4.0 karta samozřejmě podporuje také výpočetní rozhraní CUDA a akceleraci videa v moderních HD formátech.

GPU-Z
specifikace čipu

Na levém boku se nachází dva výstupy pro připojení externích monitorů – analogové VGA a digitální HDMI. VGA výstup na testovacím monitoru v rozlišení 1680x1050 netrpěl žádnými defekty v obraze. U HDMI je omezení tradičně na single-link DVI rozlišení, takže je jeho maximem 1920x1200.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 26 001
  • 3DMark 03: 20 305
  • 3DMark 05: 14 515
  • 3DMark 06: 8341

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 6,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench 9.5

  • Shading (CINEMA 4D): 633
  • Shading (OpenGL Software Lighting): 1941
  • Shading (OpenGL Hardware Lighting): 3674
  • OpenGL Speedup: 5,80

Cinebench R10

  • Shading (OpenGL Standard): 4092

game
Call of Duty: Modern Warfare 2, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 43 (min), 121 (max), 74 (průměr)
FPS (3D): 20 (min), 61 (max), 38 (průměr)

game
NFS:Shift, 1366x768, no-AA, střední detaily
FPS: 47 (min), 62 (max), 55 (průměr)
FPS (3D): 24 (min), 32 (max), 29 (průměr)

Při hraní s klasickým zobrazením je grafická karta dostatečně výkonná i na nové herní AAA titulky a díky nízkému rozlišení HD si je můžete zahrát aspoň na střední detaily v nativním rozlišení. Při aktivaci 3D zobrazení však počítejte s mnohem většími nároky a u nejnáročnějších her i s nutným snížením úrovně detailů (při stejném nastavení klesá fps klidně na polovinu). Pro použití s 3D zobrazením bych v tomto notebooku raději viděl výkonnější GeForce GT 360M.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

3D zobrazení (technologie)

Na začátek neuškodí malé přiblížení principu použitého 3D zobrazení. NVIDIA šla cestou aktivních brýlí, které dle synchronizačních impulzů z USB vysílače pomocí tekutých krystalů střídavě zatmavují levé a pravé oko. Podle toho, které oko zrovna vidí, vykreslí grafická karta správně posunutý obraz. Princip je to vskutku jednoduchý, ale aby bylo řešení použitelné, chce to dostatečně rychlé překreslování obrazu.

LCD panely běžných notebooků se překreslují s vertikální frekvencí 60 Hz. Na jedno oko by tedy připadalo pouhých 30 Hz, což je hluboko pod hranicí únosnosti. Zde je proto osazen displej, který ve 3D umí pracovat s frekvencí 100-120 Hz, takže na jedno oko připadne 50-60 Hz. Ovšem pozor – zde je velký rozdíl mezi 60 Hz v základních 2D režimu a ve 3D. Tekuté krystaly displeje se totiž standardně při statickém obrazu nijak nemění a obraz je dokonale stálý bez nutnosti neustálého obnovování. To je také důvod, proč pro kancelářskou práci jsou LCD panely příjemnější než starší CRT obrazovky. Rychlost překreslování zde nehraje roli, protože pro ergonomii je důležitá obnovovací frekvence zářivky, která bývá daleko vyšší.

Ve 3D toto ovšem neplatí a k LCD panelu se zpět vrací problém z CRT obrazovek. Zde totiž 60 Hz znamená, že 60x za sekundu uvidíte jedním okem obraz a zároveň 60x za sekundu vždy střídavě bude oko zatmavené (v době, kdy je obraz vykreslován pro druhé oko).

Od NVIDIE je na disku předinstalovaná utilita, ve které lze brýle správně nastavit. Na výběr jsou obnovovací frekvence 100, 110 a 120 Hz. 110 Hz je doporučováno při hraní ve dne a 100/120 Hz při hraní za umělého osvětlení. Dvě frekvence jsou zde záměrně, neboť některé země používají napájení střídavým proudem s frekvencí 50 Hz (například ČR a přilehlé okolí) a některé země 60 Hz (například USA). Pokud zvolíte jinou frekvenci, bude umělé osvětlení nepříjemně blikat. Ostatně blikání se nevyhnete u různých dalších svítících prvků, jako jsou displeje telefonů, stolní LCD a notebooky.

Záleží u každého, jak má citlivé oči, ale za sebe mohu říct, že jedinou použitelnou frekvenci jsem viděl ve 120 Hz. Při čemkoli nižším jsem velmi rychle pociťoval výraznou únavu očí a následně bolest hlavy. Přes den není problém a v noci to chce hrát buď úplně potmě, nebo použít nějaké tlumené osvětlení a umístit ho za sebe. I při 120 Hz jsem však do hodiny hraní taktéž cítil únavu. Dle mého názoru je to srovnatelné namáhání očí jako 60 Hz na CRT obrazovce. Při hrách (které jsou většinou tmavší) je to použitelné, ale světlé scény s kontrastními barvami mi byly nepříjemné. Pro citlivější jedince by to chtělo nějakou obrazovku s alespoň 160 Hz.

3D zobrazení (hry)

Kromě podpory přehrávání 3D Blu-ray se NVIDIA pyšní rozsáhlou podporou ve hrách. Zkoušel jsem několik her z poslední doby. Většinou nebyl žádný problém a nemusel jsem nic nastavovat. U některých se problémy objevily, ale většinou se na obrazovce rovnou ukázalo řešení. Standardně se po spuštění ve 3D režimu zobrazují informace od ovladače grafické karty o tom, co je potřeba ve hře přenastavit pro správný chod. Tyto informace lze zobrazenou klávesovou zkratkou opět schovat.

Pokud už se někde vyskytl problém, většinou šlo o chybné vyhodnocení vzdálenosti. V některých starších hrách se to může stát při vykreslování pozadí a někde (i u nových titulů) tím trpí zaměřovací kříž (FPS hry), který je nalepený úplně na obrazovku, takže nelze zaostřit správně na něj a zároveň na místo, kam by měl mířit. Část problémů lze vyřešit v nastavení hry, ale občas se je nutné hledat, zda výrobce nevydal aktualizaci.

Dodané brýle drží na hlavě dobře, ale na můj vkus jsou příliš „nízké“, což nutí mít hlavu ve správném úhlu a zamezuje většímu záklonu při sezení. Zároveň asi nebudou spokojeni ti, kteří již nějaké brýle nosí. Vzhled raději nebudu soudit, ale cítím zde jistou inspiraci Star Trekem.

Na jedno nabití tyto brýle vydrží relativně dlouho a není problém na jedno nabití hrát několik hodin. V nouzi lze hrát a zároveň nabíjet připojeným USB kabelem, ale většinou to nebude potřeba.

Pro správnou funkčnost je nutné, aby brýle správně přijímaly synchronizační signál z USB vysílače. Během hraní se mi nikdy nestalo, že by brýlím synchronizace vypadla, a to ani když jsem krabičku zkusil krátce zakrýt rukou.

Na vysílači jsou dva důležité ovládací prvky. První vypíná a zapíná 3D zobrazení a druhý nastavuje intenzitu prostorového vjemu. Oba tyto prvky fungují přímo ve hrách, což se hodí, když už máte z brýlí unavené oči, ale nechcete přestat hrát. Jestli mi něco opravdu chybělo, tak je to možnost nastavit výchozí vzdálenost (focus), kdy je obraz pro obě oči na stejné pozici.

Multimédia

Zvukový systém se skládá ze dvou reproduktorů nad klávesnicí. Subwoofer jsem nikde v notebooku nenašel. Přesto je zvukové podání na poměry notebooků velmi kvalitní a prokreslené jsou (v rámci možností) hloubky, středy i výšky. Mezi notebooky jde rozhodně po zvukové stránce o jeden z těch lepších.

Nad displejem je výbava doplněna 1,3Mpix webkamerou a mikrofonem. Kamera snímá maximálně v rozlišení 1280x1024, ale výsledný obraz na toto rozlišení moc nevypadá. Nižší kvalitu ovšem vyvažuje relativně rychlé snímání i při slabších světelných podmínkách.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ke zvukové kartě lze připojit externí zařízení pomocí stereofonního výstupu na sluchátka a monofonního vstupu mikrofonu. Prostorový zvuk obsluhuje pouze grafická karta v digitální podobě jako součást HDMI výstupu.

Chlazení a provozní hluk

Celý systém chlazení je poháněn jedním ventilátorem, který vyfukuje vzduch přes průduch na levém boku. Chlazení se spouští ihned po startu a nikdy se nevypíná. Ventilátor je bohužel jeden z těch hlučnějších (i mezi výkonnými notebooky) a jeho zvuk není příjemný. V trochu rušnějším prostředí jej pravděpodobně něco přehluší, ale v tišší místnosti bude zvuk pro citlivější jedince vyloženě otravný.

V zátěži se ventilátor zrychlí jen mírně. Rozdíl mezi hlukem při nečinnosti a v zátěži překvapivě není velký. V zátěži se dá hlučnost samozřejmě pochopit, ale přesto je tento notebook svou hlučností i zde mírně nad průměrem v rámci kategorie.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 28,1°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,1°C
  • klávesnice vlevo = 28,8°C
  • klávesnice vpravo = 26,9°C
  • spodek maximum = 33,2°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 35,1°C
  • napájecí adaptér = 35,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 36,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,1°C
  • klávesnice vlevo = 39,3°C
  • klávesnice vpravo = 32,0°C
  • spodek maximum = 49,3°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 62,5°C
  • napájecí adaptér = 47,3°C

teplota okolí při měření: 21,7°C

Možná až zbytečně rychlý chod ventilátoru způsobuje, že teploty se při kancelářské práci drží velmi nízko. Není proto problém pracovat s notebookem na klíně, a to i dlouhodobě. V zátěži se projeví výkonné komponenty v prostoru žebrování chladiče, kde se teploty vyšplhají až na hranici 50°C. Při hraní je proto důrazně doporučeno, pokládat notebook na pevný rovný povrch.

Baterie

Základní 6článková baterie má kapacitu 48 Wh, což vzhledem k výkonnějším součástkám dává tušit, že nepůjde o notebook na dlouhé cesty bez přítomnosti elektrických zásuvek. Výdrž v našem standardním redakčním testu* byla pouze 1 hodinu a 45 minut. O oslnivý výsledek nejde ani v rámci kategorie a baterie zde poslouží opravdu jen na kratší přesuny. Při maximálním jasu LCD, zapnuté Wi-Fi a prohlížení webových stránek je s tímto notebookem problém přesáhnout výdrž půl druhé hodiny.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 25 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 72 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 73 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 114 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Baterie se nabíjí rychle a do hodiny se lze dostat z úplně vybitého stavu přibližně na 80-90%. Výkonová rezerva napájecího adaptéru je dostatečná, aby se nabíjení nemuselo zpomalit, ani při výpočetní, nebo herní zátěži.

BIOS

Toshiba použila firmware Phoenix SecureCore Tiano, do jehož nastavení se lze dostat stiskem klávesy F2 ihned po startu počítače. V něm se nachází následující volby:

Správa napájení

  • Probuzení z LAN
  • Probuzení při stisku klávesy
  • Probuzení při kritickém stavu baterie
  • Zakázání CIR přijímače pro dálkové ovládání
  • Dynamická změna frekvence procesoru (automaticky/maximum/minimum)
  • Zakázání podpory více jader procesoru
  • Zakázání podpory Intel Turbo Boost
  • Nastavení podsvícení klávesnice
  • Zakázání eSATA
  • Nastavení rychlosti SATA řadiče (výkon/spotřeba)

Pokročilé

  • Nastavení rychlosti bootu
  • Execute Disable Bit
  • Virtualizce (vypnutá, VT-x, VT-d, oboje)
  • Hlasitosti systémových hlášení
  • Pípání při použití dotykových senzorů
  • Napájení USB ve vypnutém stavu
  • Přehrávání ve vypnutém stavu
  • Emulace USB pro starší OS
  • Vypnutí integrovaných zařízení (PCI LAN, Wi-Fi, polohovací zařízení, webkamera, SD)
  • Režim SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • Aktivní displej po spuštění (automatický výběr, pouze interní LCD)

Příslušenství

Součástí balení je společně s notebookem, napájecím adaptérem a tištěnou dokumentací také „3D“ balíček NVIDIA. V něm najdete aktivní brýle, vysílač na synchronizaci brýlí s obrazovkou, dva dlouhé mini-USB kabely, hadřík na čištění a pouzdro na brýle.

Standardní tovární instalace Windows 7 v české 64bit verzi je na disku společně s obrazem disku sloužícím k obnově do stavu po vybalení (vyvolává se pomocí F8 při startu systému a následné volbě „opravit počítač“). Do systému je samozřejmě přibaleno také větší množství bloatware, jak je bohužel zvykem u mnoha výrobců. Hry na rychlé odzkoušení 3D zobrazení na disku však nejsou (jen několik odkazů ke stažení demoverzí).

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace A665-11Z je v má doporučenou koncovou cenu 28 990,- Kč bez DPH (34 788,- Kč s DPH). V nabídce je také levnější model A665-12E se slabší konfigurací a bez podpory 3D (a s 16" LCD) s doporučenou koncovou cenou 23 590,- Kč bez DPH (28 308,- Kč s DPH).

Záruku Toshiba nabízí typu carry-in s dobou trvání 2 roky bez ohledu na to, zda je nákup prováděn na IČ.

Závěr

Toshiba Satellite A665 je opravdová multimediální mašina se vším všudy. Může nabídnout vysoký výpočetní výkon, velmi slušný grafický výkon a dobrou výbavu čítající Blu-ray vypalovačku. Zároveň jde o jeden z mála dostupných notebooků s 3D zobrazením. Jde o standardizované řešení od společnosti NVIDIA, které má velkou výhodu v asi nejlepší podpoře her. Radost z možného herního nasazení kazí jen grafická karta, která sice není nijak slabá, ale při 3D režimu se v nejnáročnějších hrách zadýchává. Mnoho herních titulů však zvládá bez problému a hraní v opravdovém 3D má něco do sebe. Přehrávání 3D Blu-ray disků by časem mohlo být taky velkou výhodou, i když zde je otázka, zda by to pak nechtělo displej s Full HD rozlišením. Slabší stránku tohoto notebooku vnímám snad jen ve vyšší produkci hluku proti jiným podobně vybaveným modelům, což je vlastnost, která nemusí vadit každému.

Klady a zápory

+ rozsáhlá výbava
+ 3D zobrazení s dobrou podporou her
+ hlasitost a zvukové podání reproduktorů

- hlučné chlazení (i při kancelářské práci)
- vysokofrekvenční pískání
- rozmístění USB

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie Toshiba Satellite A665

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite A665-11Z
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 740QM (1.73 GHz, 6 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Hitachi HTS545050B9A300, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: BD-RE/DVD SuperMulti (MATSHITA BD-MLT UJ240ES)
  • LCD: 15,6" TFT (glare, 120Hz 3D)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: NVIDIA GeForce GTS350M (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 1h 45min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, eSATA/USB, VGA, HDMI, ExpressCard 34
  • Rozměry: 380 x 255 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,75
Recenze

Diskuse