RECENZE: UMAX ActionBook 950T - první notebook s P4 v našem testu

29. 5. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Nejnovější a zároveň nejvýkonnější notebook ze současné nabídky UMAX Czech nese název ActionBook 950T. Mezi jeho hlavní zbraně patří mobilní procesor Intel Pentium 4 o frekvenci 1.7GHz a výkonná grafická karta ATI Mobility RADEON 7500 s 64MB paměti.

UMAX ActionBook 950T - první notebook s P4 v našem testu

Na první pohled se nejedná o žádného drobečka. Dojem velkého notebooku o udávaných rozměrech 329 x 290 x 44 mm umocňují dvě nohy, které nadzvedávají zadní část notebooku a zajišťují tak lepší přísun vzduchu potřebného k chlazení. Tělo notebooku je vyrobeno ze "stříbrného" plastu. Celkový vzhled dokresluje průhledný, světle modrý vyměnitelný plast na přední části notebooku a plast s logem na víku notebooku. Trojúhelníková ozdoba na vrchní straně notebooku zároveň částečně zvyšuje tuhost víka a zlepšuje tak odolnost displeje proti mechanickému poškození.

Víko notebooku se otevírá pomocí jedné posuvné pojistky umístěné horizontálně uprostřed. TFT displej o velikosti 15" disponuje rozlišením 1400x1050 bodů a dosahuje standardních kvalit. Zato výkon grafické karty dosahuje kvalit spíše nadstandardních. V notebooku je osazena grafická karta ATI Mobility RADEON 7500 s 64MB paměti. Notebook tedy s přehledem zvládá nejen kancelářské aplikace, ale i multimedia a 3D animace s kvalitou, kterou nedosahují ani leckteré stolní počítače. Za přispění vestavěné DVD mechaniky lze přehrávat také DVD-video filmy v celoobrazovkovém režimu bez rušivého škubání v rychlých akčních scénách.

Na spodní části pod displejem jsou 3 indikační diody viditelné z vnitřní i vnější strany víka. Dvě z jmenovaných diod indikují stav zapnutí/napájení a stav dobíjení baterie. Třetí dioda za pomoci ovládacího programu Mail Checker dává blikáním najevo přítomnost nové pošty v POP3 e-mailové schránce ještě před jejím "stažením" do poštovního programu. Pracovní plocha notebooku dále pokračuje nad klávesnicí kde jsou umístěny 2 stereo reproduktory, 3 definovatelná tlačítka pro rychlé spuštění programů, indikační dioda práce disku, 3 indikační diody nastavení klávesnice a kulaté tlačítko hlavního vypínače notebooku. Klávesnice obsahuje 86 kláves takže všechny podstatné funkce jsou dostupné bez nutnosti použití klávesy Fn nicméně rozložení je přizpůsobeno designu notebooku takže je třeba si na něj chvilku zvykat. Popisky kláves včetně české diakritiky jsou bílé a dobře kontrastují s klávesami z tmavého lehce průhledného plastu. Popisky pro funkce dostupné přes klávesu Fn jsou tmavě žluté. Pod klávesnicí je pro ergonomičtější použití excentricky více doleva umístěn TouchPad s dvojicí tlačítek myši a jedním rolovacím tlačítkem. Na čele notebooku je umístěn multimediální panel pro samostatné ovládání optické mechaniky. Pomocí samostatných tlačítek na multimediálním panelu lze ovládat přehrávání CD audio disků a hlasitost bez závislosti na zapnutí vlastního počítače a spuštění operačního systému. Součástí samostatného ovládání je také uprostřed umístěný monochromatický displej indikující především číslo právě přehrávané skladby.

Hlavní "atrakcí" :-) tohoto notebooku je instalovaný procesor. Jedná se o mobilní Intel Pentium 4-M v současnosti s druhou nejvyšší frekvencí 1.7GHz. Stejně jako u starších procesorů Pentium III je i zde integrována mimo jiných také technologie Enhanced Speed Step vyvinutá pro nižší spotřebu energie při práci na baterie. Procesor pracuje naplno jen pokud to právě probíhající aplikace vyžadují, ale jinak je jeho frekvence automaticky utlumena čímž dochází mimo nižší spotřeby energie také k menšímu zahřívání procesoru. I tak se procesor jehož frekvence se stále pohybuje nad hranicí 1GHz poměrně hodně zahřívá a podle povahy práce dochází i k častému zapínání tří větráčků umístěných na spodní straně notebooku. Dva větší větráčky běžných rozměrů zajišťují chlazení procesoru a jeden malý větráček slouží pro pomocné chlazení grafického čipu. Když se větráčky spustí tak je to už pěkný hukot :-) a proud horkého vzduchu vychází průduchy, které zabírají téměř celý levý bok notebooku. Ve spolupráci s 512MB operační paměti je tento notebook při srovnání s notebooky osazenými procesorem P III opravdové "dělo". Znatelný nárůst výkonu oproti P III lze zaznamenat již při instalaci nových programů a samozřejmě i při samotné práci především výkonově náročnějších aplikací. O energetické úspornosti i takto výkonného procesoru svědčí naměřené časové hodnoty při průměrné pracovní zátěži* baterie, která vydržela souvisle dodávat energii 2 hodiny a 12 minut. Pohotovostní pracovní dobu bez přípojky elektrické sítě lze dále prodloužit dokoupením druhé baterie připojitelné do modulárního slotu v němž je standardně umístěna disketová mechanika. Výměna baterie a FDD mechaniky je otázkou několika málo vteřin.

K výbavě notebooku takového kalibru dále patří 1x PCMCIA slot, IrDA pro bezdrátovou komunikaci s příslušenstvím, 2x audio jack, 1x SPDIF optický audio výstup, FireWire (IEEE 1394) pro připojení především digitální video kamery i dalších jiných zařízení. Přítomen je také 1 S-video výstup. Mezi klasická rozhraní patří 1x LPT, 1x VGA, 1x PS2 a nadstandardně 4x USB konektor. V neposlední řadě je v notebooku obsažen také integrovaný modem a síťová 10/100 karta. K ochraně před krádeží na statickém místě slouží otvor pro Kensingtonský zámek. K notebooku je standardně dodávána koženková brašna určená spíše pro menší stroje, ale i tak se do ní 950-ka s trochou snahy vejde. Mezi samozřejmá příslušenství patří také externí napájecí zdroj, který je zde uveden jen pro zajímavost, protože v sobě skrývá další větráček pro vlastní chlazení.

UMAX ActionBook 950T se vyznačuje především svým velkým výpočetním i grafickým výkonem zajištěným nejmodernější dostupnou technologií současnosti. Vyznačuje se však také svými velkými rozměry a hmotností, proto je určen spíše pro práci na pevném místě v kanceláři, doma či při občasné prezentaci u klienta a vždy bude připraven pro svého náročného majitele vykonat výkonově náročnou práci.

+ celkový výkon
- rozměry a hmotnost

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Pentium 4-M 1700
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 15,1"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility RADEON 7500 64 MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Intel 82801 CA / CAM AC'97
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 4x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio, S/PDIF
  • Rozměry: 329 x 290 x 44 mm
  • Hmotnost (kg): 3,2
  • Cena v Kč bez DPH: 104.990,-
  • Délka záruky: 2 roky
Recenze

Diskuse