RECENZE: UMAX ActionBook 310T

21. 2. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

V současnosti je tento model nejnovějším přírůstkem do řady notebooků UMAX. Jedná se o cenově dostupný notebook, který základu nabízí vysoký standard výpočetního výkonu, ale jen ta nejnutnější rozhraní. V základní nabídce je osazen procesorem Celeron 1GHz. U testovaného modelu šlo o Pentium III 1GHz.

UMAX ActionBook 310T

Notebook je vyveden v tmavě šedých a stříbrných barvách. Při pohledu z vrchu na zavřený notebook je vidět jen logo UMAX a velký prolis ve tvaru neuzavřeného kruhu. 3 základní indikační diody pro indikaci zapnutí/úsporný režim, napojení na elektrický adaptér a stav baterie jsou vidět i při zavřeném víku na přední straně vlevo. Víko se otevírá posuvnou aretační pojistkou umístěnou uprostřed.

Na spodní části lemu kolem TFT displeje z vnitřní strany víka je umístěn mikrofon a dalších 5 indikačních diod (FDD, HDD/CD, NumLock, CapsLock a ScrollLock). Samotný displej má velikost 13,3" a rozlišení 1024x768 bodů. Obraz je zprostředkován grafickou kartou SIS 630, která používá sdílenou operační paměť RAM. Velikost sdílené paměti pro videokartu je nastavitelná v BIOSu na hodnoty 8, 16, 32 nebo 64MB. Grafická karta s podporou 3D je určena spíše pro základní "kancelářskou" práci, zvládne i jednoduchá multimedia, ale při vyšším zatížení náročnější 3D grafikou již výkon nepostačuje a obraz zasekává.

Hlavní pracovní plocha notebooku začíná na úpatí displeje kde je při pravé straně umístěna trojice definovatelných tlačítek pro rychlé spuštění programů a hlavní tlačítko zapnutí notebooku. Definovatelná tlačítka jsou přednastavena a pro poštovní program, internetový prohlížeč a kalkulačku. Tlačítka rychlého startu jsou příliš zapuštěna do notebooku a to znesnadňuje jejich stisknutí. Stejně tak je zapuštěno také tlačítko vypínače, ale to je větší a proto je jeho použití o mnoho příjemnější.

Klávesnice obsahuje 87 kláves čili v podstatě také všechny funkční, ale jejich rozložení je netradiční a je třeba si na něj zvykat pokud často přecházíte mezi klasickou klávesnicí a notebookem. Klávesa Fn je zde tedy hlavně pro ovládání jasu, zvuku atp. Klávesnice je rozlišena dvěma odstíny šedé na funkční a znakové klávesy. České popisky jsou tmavě červené a na horším světla hůře kontrastují s šedou barvou kláves. Horší je to s popiskami pro funkce dostupné přes tlačítko Fn, které jsou tmavě modré na tmavě šedých klávesách a proto je jejich rozpoznání problematičtější. Naštěstí se speciální funkční klávesy často nepoužívají. Pod klávesnicí je umístěn TouchPad a dvojice tlačítek myši.

Testovaný notebook je osazen procesorem Pentium III 1GHz a operační pamětí 128MB RAM, která je sdílena pro videokartu čili pro práci máte k dispozici maximálně 120MB, ale na výkonu to není při běžné práci poznat. Procesor neobsahuje technologii SpeedStep pro úsporu energie, proto pracuje stále na plný výkon i při napájení z baterie. Nepřetržitá práce hlučného větráčku chladiče procesoru se zastaví jen při přechodu do úsporného režimu. Po návratu z úsporného režimu se větráček kupodivu znovu neroztočí až do chvíle kdy dojde k meznímu zahřátí procesoru. S tímto jevem není radno příliš experimentovat a hlavně při delší práci při napájení z elektrické sítě je lepší zakázat úsporný režim také proto, že přehřátý procesor se projevuje nižším výkonem. Výkonný CPU bez SpeedStep a stálý chod větráčku se projeví na výdrži Li-Ion baterie, která je navíc u tohoto modelu vyměnitelná jen po odšroubování dvou šroubků a odpojení špatně přístupného konektoru. Baterie při testu s průměrným pracovním zatížením vydržela 33 minut.

Notebook je vybaven jen tím běžně nejnutnějším rozhraním což zřejmě přispívá k jeho nižší ceně. Na levém boku je umístěna FDD mechanika, dva audio konektory (mikrofon, sluchátka) a kolečko pro ovládání hlasitosti, které je mimochodem příliš malé na to, že je umístěno pod malým převisem a špatně se ovládá. Mezi audio konektory a FDD je připraven prostor pro rozšíření o IrDa a 1x PCMCIA port. Zprava je zabudována CD mechanika, vedle ní je výdech teplého vzduchu od procesoru a otvor pro Kensingtonský zámek. Vzadu je umístěn PS2 konektor, LPT, telefonní konektor modem, VGA, 2x USB a LAN přípojka. Na zadní straně je také konektor AC adapteru, otvor pro přístup vzduchu k chladiči CPA a je zde připraven také prostor pro rozšíření o TV výstup a IEEE 1394 FireWire rozhraní.

Příjemnou součástí dodávky je přibalená brašna s prostorem pro notebook a kapsou na příslušenství kam především umístíte AC adapter i několik dalších drobností.

UMAX ActionBook 310T útočí především na poměr ceny a výpočetního výkonu. Je určen pro běžnou kancelářskou práci a můžete si ho na rozdíl od klasického PC vzít na cesty nebo domů kde ale často budete potřebovat AC adapter pro napájení z elektrické sítě nebo CAR adapter pro napájení v autě.

+ cena / výkon
- baterie

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III 1000
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 10
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: CD (24)
  • LCD: TFT 13,3"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: SIS 640, 3D, 8-64MB sdílená s RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Audio systém včetně stereo repro a mikrofonu
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win ME CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 1xP, 2xUSB, PS/2, VGA
  • Rozměry: 312 x 262 x 37,5 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Cena v Kč bez DPH: 39.990,-
  • Délka záruky: 12 měsíců (bat a plasty 6 měs.)
Recenze

Diskuse