RECENZE: Compaq Evo N600c

24. 1. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Modelová řada Evo od společnosti Compaq je vrcholnou třídou této značky. Řada Evo v současnosti nabízí čtyři modelové variace s názvem N160, N200, N400c a N600c. Nejvýkonnějším modelem z jmenovaných je právě Evo N600c. Testovaný notebook je navíc ve vrcholné konfiguraci.

Compaq Evo N600c

Vnější popis

Tělo notebooku je tvořeno ze slitiny magnesia. Na celém notebooku až na malé výjimky převažuje černá elegantní barva. Na víku notebooku je umístěno červené logo COMPAQ se stříbrným podkladem. V pravé části víka LCD je po celé délce stříbrný pruh, který opticky odděluje prostor Multiportu pro umístění bezdrátových zařízení v našem případě Bluetooth. LCD je s notebookem spojen dvěma klouby symetricky umístěnými po stranách. Z vnitřní strany víka LCD displeje je umístěno stříbrné logo a označení modelu v dolní části okraje, který je široký cca 1cm po celém obvodu.

V horní části pracovní plochy, blíže k LCD, jsou zleva 3 diody indikující CapsLock, ScrollLock a NumberLock. Dále je modré tlačítko vypínače pro režim spánku vedle něhož jsou otvory levého reproduktoru symetricky umístěného spolu s pravým blíže ke středu notebooku. Mezi reproduktory jsou čtyři stříbrná tlačítka pro rychlý start definovatelných programů. Pravá část s posuvným hlavním vypínačem notebooku je vykrojena třemi funkčními klávesami z klávesnice. Samotná klávesnice je velmi podobná klávesnici klasické a obsahuje102 kláves. V klávesnici je umístěno první polohovací zařízení, kterým je TrackPoint. Druhé polohovací zařízení TouchPad je horizontálně umístěn více doleva s tím že vzdálenost od pravého okraje TouchPadu k pravému okraji notebooku je o 3cm větší než na levé straně. Nad i pod TouchPadem jsou umístěna dvě modrá tlačítka myši. Na spodním okraji vpravo jsou 4 indikační diody pro indikaci zapnutí notebooku, dobíjení baterie, práci disku a FDD. Jako poslední na spodním okraji jsou již jen dva otvory pro aretaci zavřeného víka notebooku s LCD.

Při pohledu na zavřený notebook ze předu uvidíte uprostřed víka stříbrnou pojistku uzavření notebooku a vpravo pojistný šroubek pro výměnu zařízení v Multiportu. Na hlavní části notebooku z předu jsou také vidět 4 indikační diody jejichž hlavní číst je vidět z pracovní plochy. Pod diodami je infračervený port (IrDa). Vedle IrDa vpravo jsou dvě stříbrná tlačítka pro ovládání hlasitosti. Poslední součástí čela notebooku uprostřed jsou dva audio konektory pro sluchátka a mikrofon. Na levém boku odpředu jsou umístěny dva konektory pro PCMCIA standardně vyplněné plastovými záslepkami. Na druhém konci levého boku je výdech teplého vzduchu od CPU, 2x USB nad sebou a konektor pro 10/100 LAN. Na pravoboku u předního okraje je otvor pro KensingtonLock, blíže k zadnímu okraji MultiBay v našem případě s modulem DVD a úplně na konci konektor pro telefonní kabel. Při pohledu na zadní stranu zleva je umístěn napájecí konektor, 1x PS2, paralelní port (LPT), dokovací konektor, VGA konektor, sériový port (COM) a cinch konektor s video výstupem obrazu. Ze spodní strany notebooku jsou přístupné pojistky pro výměnu zařízení v MultiBay a je zde otvor pro vstup vzduchu k větráčku chladiče CPU. Ze spodu je také přístupná baterie. Na modulu Li-Ion baterie na vnitřní straně je tlačítko po jehož stisknutí je na několik vteřin pomocí 5-ti diod indikován stav nabití.

Práce s notebookem.

Notebook je v této vrcholné konfiguraci osazen procesorem Intel Pentium III 1.2GHz (občasný chod větráčku chladiče CPU je tichý a neruší při práci) a 256MB RAM. Výkonná grafická karta ATI Mobility Radeon s chipem M6 a 32MB paměti obsluhuje 14.1" LCD displej s rozlišením 1400x1050. To vše dohromady s dalším vybavením poskytuje moře výkonu nejen pro klasické kancelářské programy, ale i pro multimedia a náročnější výpočetní a grafické operace.

Na klávesnici s 85 klávesami se velmi dobře pracuje. Díky rozložení kláves podobného klasickému není třeba se přeorientovávat ze zvyku práce s "velkou" klávesnicí. Na notebooku chybí oproti klasické jen trojice PrintScreen, SrollLock a Pause/Break (obsaženo přes klávesu Fn) a samozřejmě numerická klávesnice opět nastavitelná přes Fn klávesu. Excentricky umístěný TouchPad se čtyřmi klávesami myši dává možnost výběru příjemnější pozice pro práci. Škoda jen, že zde chybí dnes již tak běžné rolovací tlačítko.

Díky množství komunikačních zařízení se s notebookem připojíte na všechny dnes běžné periferie a sítě. Jako hlavní využití pro IrDa se předpokládá komunikace s mobilním telefonem, PDA či jiným zařízením malých rozměrů kdy je žádoucí současně ovládat jak notebook tak připojené zařízení. Proto je IrDa port umístěn na přední straně notebooku. Jistý problém však může nastat pokud chcete přes IrDa komunikovat např. s tiskárnou nebo jiným notebookem, který nemá modernější bezdrátové zařízení. V takovém případě komunikaci bráníte vlastním tělem a notebook je třeba přesměrovat z pracovní pozice směrem k druhému zařízení. Umístění audio konektorů na přední straně se jeví býti spíše výhodou, protože připojením sluchátek nevzniká problém kabelů vedoucích přes klávesnici ze zadní strany notebooku atp.

Uváděný výkon baterie umožňující práci až přes 4 hodiny není daleko od pravdy. Záleží samozřejmě na způsobu využití. Při našem testu bylo dosaženo času 3hod a 36min. Po celou dobu testu byl stále aktivní LCD, notebook byl přes lokální síť napojen do internetu a každých 30sec načítal dynamicky se měnící HTML stránku. K delší době práce na baterie přispívá standardně nastavené automatické přepnutí procesoru do nižší frekvence (800 MHz) či paměť 256MB díky níž není třeba tak často načítat data z HDD při přepínání mezi již otevřenými aplikacemi atp. Pokud tedy potřebujete na cestách vytvářet především textové dokumenty tak můžete počítat s velmi dlouhou dobou pohotovosti baterií. Při takové práci ani nepoznáte, že procesor běží "jen" na frekvenci 800MHz. Nárůst spotřeby energie zaznamenáte při aplikacích požadujících chod procesoru na plný výkon a častou práci s daty na disku jako jsou např. grafické operace, multimedia, přehrávání DVD-video atp.

Multiport je připraven pro moduly s technologiemi bezdrátové komunikace. Svislé umístění modulu při otevřeném notebooku má za úkol zajistit co nejlepší kvalitu signálu. V současnosti lze do Multiportu umístit modul Bluetooth nebo WLAN 802.11b. V budoucnu by měly přibýt také další moduly s technologiemi, které budou dostupné později jako např. GRPS a další. K testovanému notebooku byl přibalen modul Bluetooth. Fyzická výměna portu za záslepku vyžaduje určitou zručnost a je třeba postupovat opatrně dle návodu aby nedošlo k poškození aretačních "zoubků". Naštěstí není předpoklad časté výměny modulu, který se po instalaci stává součástí notebooku a tak nic nezkazíte pokud si modul necháte namontovat odborníkem. K modulu je přiloženo CD, které provede konfiguraci všech komunikačních portů technologie Bluetooth. Jediným přerušením rychlé instalace z CD je občasné upozornění Windows 2000, že program nebyl certifikován společností Microsoft, ale to nemá na chod zařízení žádný vliv.

Sečteno a podtrženo

Za cenu přesahující 100 tisíc Kč bez DPH získáte notebook na úrovni, který se bez problému vyrovná ba dokonce i předčí mnohý desktop z vyšší cenové kategorie. Oproti notebookům z nižší cenové kategorie mimo výpočetních operací zvládá s přehledem i náročnější 3D grafiku. Máte-li tedy dostatečný obnos a potřebujete reprezentativní notebook s bezkompromisním výkonem může být Evo N600c dobrou volbou i pro vás.

+ grafická karta
- absence rolovacího tlačítka.

Ceníkové konfigurace:

o Procesor Intel® PentiumIII® 1.2GHz s technologií SpeedStep™
o 512 KB L2 cache
o 256MB SDRAM 133MHz
o 30GB HDD
o 8x DVD-ROM
o MultiBay slot (24x CD-ROM, 8x DVD, CD-RW, HDD, FDD, Zip250, baterie)
o 14.1" barevný TFT displej s rozlišením 1400 x 1050 SXGA+ (16.7M barev), ATI Mobility Radeon, 64-bit grafika se 32-MB DDR SDRAM
o Compaq Premier· Sound™ 16bit stereo zvukový systém, kompatibilní se Sound Blaster Pro, s integrovanými reproduktory a mikrofonem
o 8 článková Li-Ion baterie, až 4 hodiny provozu (funkce Power management)
o hmotnost od 2.1 kg
o 3.1 x 30.7 x 25.0 cm
o interní Mini PCI 56K (V.90) modem, 10/100 NIC
o Fast IrDA
o 1S, 1P, RJ-45/RJ-11, VGA, TV-out, 2xUSB port, mikrofon, sluchátka/reproduktory, in/out konektory na MEU, napájení
o záruka 36 měsíců
o Windows 2000

Cena 103.980,- Kč bez DPH
Bluetooth MultiPort : +7 823 Kč bez DPH

Rozměry a hmotnost
30,5 cm x 24,9 cm x 3,05 cm
2,2 kg (v závislosti na konfiguraci)

Recenze

Diskuse