RECENZE: Acer Ferrari 3000 - sporťák za 60 tisíc

22. 1. 2004 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Jasně červený notebook od Aceru vzešel z exkluzivní spolupráce firem Acer a stáje Ferrari. Acer se stal oficiálním dodavatelem výpočetní techniky pro tým Ferrari a jako takový představil i tento notebook vyšší třídy. Třítisícovka obsahuje mobilní procesor Athlon XP, DVD vypalovačkou a velký LCD displej spolu s výkonnou grafickou kartou.

Acer Ferrari 3000 - sporťák za 60 tisíc

Už na první pohled vybočuje Ferrari 3000 z řady běžných notebooků - víko a boky jsou ve výrazné červené barvě charakteristické pro tým Ferrari, ostatní části jsou provedeny v metalické stříbrné, čímž vzhled notebooku získává na exkluzivitě. Aby nebylo pochyb o výrobci ani partnerovi, je mimo typického loga Acer uprostřed víka také logo Ferrari v pravém dolním rohu víka i pracovní plochy. Samotné šasi přístroje je shodné se staršími modely TM 600 a TM 800 a má rozměry 330 x 272 x 31 mm a celkovou hmotnost 2,93 kg. Rozložení portů a ovládacích prvků je takřka identické s těmito modely: na levém boku jsou v řadě 4 USB porty rychlé verze 2.0, jeden port FireWire (IEEE 1394), jeden PCMCIA slot (SmartCadrReader pod PCMCIA je "zaslepen") a 3 audiokonektory, na zadní straně je mohutný výdech ventilátoru, výstup S-video, výstup na externí monitor, LPT port a konektory síťové karty a modemu. Na pravém boku je pouze zásuvka optické mechaniky (na rozdíl od modelu TM800 a TM600 není optická mechanika umístěna ve výměnném slotu MediaBay) a AC-konektor pro napájení z el. sítě. Na čele notebooku jsou dva stereoreproduktory a uprostřed mezi nimi černou barvou odlišený panel s otvorem čtečky paměťových karet 4 in 1 (SD, SM, SMC, MS) což ocení hlavně uživatelé digitálních fotoaparátů. Dvě kulatá tlačítka umožňují pohotovou aktivaci/deaktivaci WiFi a Bluetooth. Umístění Infraportu v čele notebooku není příliš vhodné. Mimoto zde najdeme i diody pro indikaci aktivity těchto bezdrátových připojení a pro indikaci zapnutého notebooku a stavu dobíjení baterie. Všechny tyto diody jsou v hraně notebooku a lze je vidět při zavřeném i otevřeném víku.

Samotné víko obsahuje velký 15-ti palcový displej s výborným rozlišením 1400 x 1050 pixelů. V pracovní ploše je šedou lištou oddělena ergonomicky zakřivená klávesnice černé barvy od ostatní, stříbřitě šedé plochy prostoru. Klávesnice sestává z 84 kláves s anglickými i českými popisky, oboje v bílé barvě, což může zpočátku zhoršit orientaci. Podle mne je trochu na škodu, že klávesnice nevyužívá velký prostor pracovní plochy, a tak trpí některými neduhy notebookových klávesnic - především jsem citelně postrádal samostatné klávesy Home a End; ty lze používat pouze v kombinaci s funkční klávesou Fn a kláves PgUp resp. PgDn, umístěných u směrových šipek. Naopak mezi klady patří, že přepínací klávesa Fn je v dolní řadě až druhá zleva, a ponechává tedy Ctrl na obvyklém rohovém místě. Fn slouží mimo jiné k přístupu ke speciálním funkcím, jako je např. úprava hlasitosti a jasu, vypnutí a zapnutí TouchPadu, zapnutí numerické klávesnice, přechod do režimu spánku aj. Win-klávesy jsou na obvyklých místech po stranách mezerníku. V horní části pracovní plochy nad klávesnicí je umístěno tlačítko Power pro spuštění notebooku a vedle něj v řadě 4 tlačítka pro rychlé spouštění aplikací. Dvě jsou již výrobcem přednastavena pro start e-mailového klienta a webbrowseru, všechna čtyři si však uživatel může libovolně předefinovat. Mimoto jsou nad klávesnicí i tři diody pro indikaci Caps a NumLock a aktivity pevného disku. Polohovacím zařízením je u Ferrari klasický TouchPad se dvěma tlačítky myši a třetím čtyřsměrným rolovacím. Na můj vkus byl TouchPad příliš malý, ale záleží na zvyku.

Výrazný rozdíl oproti starším modelům se stejným šasi nás však čeká při porovnání výkonnostních parametrů. Acer Ferrari 3000 je jako jeden z nemnoha u nás prodávaných notebooků osazen procesorem od AMD. Jedná se o mobilní Athlon XP-M 2500+ (v době recenze obsadil 1. místo v redakčním výkonovém testu CPU a FPU) se skutečnou taktovací frekvencí 1,86 GHz a příkonem 40 Wattů, který je usazen na čipové sadě VIA ProSavage KN400. Ferrari je standardně osazen 512 MB operační paměti RAM, kterou lze za příplatek rozšířit až do 2 GB. Grafika patří k tomu lepšímu, co dnes můžeme v noteboocích potkat - ATI Mobility Radeon 9200 se 128 MB video paměti zvládala velmi dobře jak DVD video, tak i multimediální 3D aplikace a náročnější hry. Konfigurace notebooku s Athlonem samozřejmě zvládala bravurně provoz standardních kancelářských aplikací a Internetu. Notebook s výkonným AMD procesorem poměrně hodně "topil", a to i za běžného provozu. Z vrchní části bylo teplo cítit vlevo od touchpadu, kde je umístěn disk. Teplo nebylo velké, ale znatelně vyšší než na druhé straně od touchpadu. Horší to bylo s teplotou na spodní části notebooku zhruba uprostřed, kde jsou umístěné paměti. Dole už byla teplota opravdu vysoká obzvláště při častém využívání potenciálu notebooku. Proto a také kvůli umístění ventilátoru na spodní straně není vhodné pracovat s notebookem na klíně. Ventilátor umí několik režimů otáček a po většinu času běžné "kancelářské" práce je kupodivu tichý. Jakmile stoupnou nároky na grafiku a procesor (v řádu minut), spouští se větráček na maximální otáčky a stává se hlučným. Lehkým zklamáním byla výdrž baterie - při našem standardním* redakčním testu udržel interní Li-Ion akumulátor s udávanou kapacitou 4400 mAh notebook v provozu po dobu pouhých 2 hodin a 7 minut bez připojení k elektrické síti.

Vítanou součástí notebooku Acer Ferrari 3000 je karta bezdrátové sítě WiFi standardu 802.11g (umožňující tedy přenos dat rychlostí až 54Mbit/s) a modul Bluetooth. Také je užitečná integrovaná čtečka 4in1 paměťových karet Secure Digital, SmartMedia, SmartMediaCard, Memory Stick. Interní pevný disk má kapacitu 60 GB a pro čtení a ukládání dat lze použít i duální DVD mechaniku, která umí číst a zapisovat formáty DVD+RW i DVD-RW.

Na Ferrari 3000 je předinstalován operační systém Microsoft Windows XP Home Edition a další užitečný software, zahrnující například antivirus nebo nástroje pro přehrávání a vypalování CD a DVD. Součástí příslušenství, které uživatel k notebooku dostane, je malá stylová červená optická myš s kolečkem (a samozřejmě s logem Ferrari a Aceru). Myš má dostatečně dlouhý kabel aby dosáhla od USB konektoru (levý bok notebooku) až na pravou stranu vedle notebooku kde ji používá většina lidí. Mezi další drobnosti a samozřejmosti patří červená mikrovláknová utěrka na displej, telefonní kabel, uživatelský manuál a sada CD s recovery systému a doplňkovým software.

Acer Ferrari 3000 na sebe upozorňuje především výrazným a atraktivním designem. V současnosti nejde o nejvýkonnější možnou sestavu na trhu (v oblasti grafiky), což by běžný smrtelník od Ferrari očekával, ale i tak svému majiteli nabídne velmi slušný výkon jak v oblasti kancelářských aplikací, tak v oblasti multimédií. K tomu nabízí slušnou výbavu v podobě DVD vypalovačky, bezdrátové komunikace a mnoha portů. Disponuje i velkým displejem s velkým rozlišením, což předurčuje jeho rozměry. Navzdory velikosti nepřesahuje jeho hmotnost 3 kg, což připouští i častější přenášení z místa na místo. V současné době se prodává za doporučenou koncovou cenu 59.990 Kč bez DPH. Na své Ferrari poskytuje Acer dvouletou záruku.

Klady: atraktivní design, konektivita, ergonomické zakřivení klávesnice
Zápory: Home a End dostupné jen přes Fn, slabá výdrž baterie, zahřívání zespodu

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Ferrari 3000
  • Instalovaný procesor: Mobile Athlon XP 2500
  • RAM: 512
  • HDD (GB): 60 (HITACHI Travelstar 80GN, IC25N060ATMR04, 4200 otáček)
  • CD/DVD: DVD+/-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9200 s 128 MB DDR video paměti 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: 10/100, WLAN 802.11g, Bluetooth
  • Zvuková karta: VIA AC'97 Enhanced Audio Controller
  • Polohovací zařízení: touchpad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4.400 mAh / 2 hod 7 min
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 3x audio, čtečka paměťových karet 4 in 1 (SD, SM, SMC, MS)
  • Rozměry: 330 x 272 x 31 mm
  • Hmotnost (kg): 2,93
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 59.990,- Kč bez DPH (22.01.2004)
Recenze

Diskuse