RECENZE: Acer TravelMate 230LC - nový design, lepší výkon

27. 2. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michael Novák

Acer představil další z nejnižší série notebooků pro mobilní kancelář. Model 230 nahradí předchozí řadu 220. Tentokráte jsme dostali na test přístroj s procesorem Mobile Intel Celeron 1,7 GHz. Jedná se o přístroj s vyváženým poměrem cena/výkon a právě cena je pro tento model notebooku asi hlavní limitující faktor, který zapříčinil malý počet portů. Přesto je však USB rozhraní již ve verzi 2.0.

Acer TravelMate 230LC - nový design, lepší výkon

Kdybych měl uvést TravelMate 230LC obecně, tak jej musím zařadit do kategorie střední třídy notebooků vzhledem k ceně. Z pohledu výkonu, je to vyšší střední třída a z hlediska portů (chybějící IrDA, chybějící podpora FireWire) je notebook zase v nižší střední třídě.

Design

Nástupce předchozí řady 220 neprodělal jen změny uvnitř notebooku, ale viditelně se také změnil jeho design. Barva celého notebooku je ve stylu neutrální tmavě šedé. Na víku notebooku je klasické stříbrné logo Acer, které zdobí celou řadu jejich produktů. Víko je zdánlivě obyčejné, ale vzhledem k tomu, že se jedná o pracovní nástroj a ne o notebook na chlubení, tak byly některé části počítače podrobeny laboratorním zátěžovým testům. Mimojité jsou zde testy odolnosti víka displeje - test závěsu víka, test pádem v zapnutém a vypnutém stavu, testován tlak na vrchní víko a v oblasti opření dlaní, testována konstrukční odolnost na otřesy a vibrace. Výsledky testů nám nejsou dostupné, ale dá se předpokládat, že kritické součásti byly na základě zkoumání vyladěny do optimální podoby.

Při zavřeném stavu notebooku jsou vidět na víku v blízkosti kloubu 4 LED diodky, které indikují aktuální stav notebooku, pokud je například zrovna zavřený.

Otvírání víka displeje je vyřešeno jednou pojistkou, což zjednodušuje přípravu práce s notebookem.

Na přední straně notebooku nejsou žádné porty, ani šachta mechaniky. To se mi zdá jako dobré řešení, jelikož ze zkušenosti mohu říci, že vpředu u notebooku není obvykle pro vložené diskety nebo CD do mechaniky dostatek místa. Po odklopení víka zjistíme, že jsou v předním panelu zabudovány reproduktory, ale jejich výstupní žebrování je směrováno nahoru, což může být v případě zanesení špínou nevýhoda.

Levý bok notebooku je vyhrazen šachtě pro 3,5" mechaniku, pod kterou jsou umístěny jack audio vstupy a výstupy a otočný ovladač hlasitosti. Na středu levého boku najdeme PCMCIA Card Bus slot typu III. Ten je umístěn vcelku dobře a operace s kartami jsou velmi rychlé. "Vyhazování" karet ze slotu se provádí stisknutím kolíčku a druhým stiskem vyhodíme kartu ze slotu a kolíček zpět zacvakneme do těla přístroje.

Jak je zvykem, pravá strana je obsazena DVD/CDRW mechanikou. a baterií notebooku. Mimochodem - tu jedinou lze vyndat bez nutnosti užití šroubováku.

Zadní strana přístroje je samozřejmě osazena vstupními a výstupními porty, jako jsou LPT paralelní port, 2x USB porty 2.0, RJ45 a ethernet zástrčky a konektor VGA. Vedle konektoru pro monitor se nachází žebrování vývodu ventilátoru CPU.

Možnosti notebooku

Testovaný notebook měl ze série 230 nejvýkonnější výbavu - procesor Mobile Intel Celeron s taktovací frekvencí 1,7GHz, 256MB DDR 266MHz SDRAM (max. 1024MB), 30GB pevný disk, DVD mechanika kombinovaná s CDRW jednotkou (10/8/24), 3,5" FDD mechanika (integrovaná), LAN 10/100 MBit, 56kbps modem, 15" XGA TFT barevný displej s maximálním rozlišením 1024x768 bodů, grafická karta s čipsetem Intel s dynamicky přidělovanou pamětí až do 64MB. Na přání jej lze vybavit i WiFi rozhraním.

Co se srovnání výkonu týká, pohybuje se dnes TravelMate 230LC v lepší polovině notebooků na trhu. Nepatří mezi high-end, ale na drtivou většinu kancelářských aplikací a internet se svým výkonem bohatě vystačí a za cenu 39.990,- Kč bez DPH je to skvělý stroj.

O tom, že je TM 230LC určeno spíše pro běžného uživatele, než pro technického guru svědčí i fakt, že jeho 15" TFT displej zvládne max. rozlišení 1024x768, což je u jiných výrobků se stejně velkou úhlopříčkou a cenou o cca 25 tisíc vyšší již nedostatečné. Jak jsem ale psal - veškeré programy v tomto rozlišení pracují velmi dobře a pokud se nejedná o specializované aplikace, není třeba vyšších hodnot.

Praxe

Praktická stránka práce s notebookem je na jeho cenovou kategorii celkem přijatelná. Přístroj je vybaven LiIon akumulátorem s kapacitou 4000 mAh a dle redakčního testu* vydrží pracovat s plně nabitým akumulátorem 2 hodiny a 26 minut. V redakci jsme měli na test i větší držáky, ale vzhledem ke kapacitě baterií je to přijatelný výkon.

Hned k úvodu práce s notebookem mám jednu výhradu - tento testovaný kousek jaksi postrádal IrDA port, což mi nevadilo, jelikož používám BT kartu, ale IrDA by notebook mít přeci jen mohl.

Velmi příjemná je práce na 15" TFT displeji. Rozlišení 1024x768 bodů postačí pro běžnou práci v kancelářských aplikacích a fonty jsou při tom ještě čitelné. Možná by ale mohla být možnost zapnout vyšší rozlišení pro grafické programy alá Photoshop.

Automatická alokace paměti pro grafický čip podobně jako u starších modelů dělá problémy u některých multimediálních programů, které se při spuštění přepínají do vlastního grafického režimu. Výkon integrovaného grafického čipu není stavěn na náročnější 3D aplikace takže plynulé zobrazování 3D grafiky si lze "užít" spíše v nižším rozlišení 640x480. DVD video hraje bez problémů v plném rozlišení displeje.

Jak jsem psal výše, vyměnit bez nutnosti šroubování lze na spodku notebooku jenom baterii. DVD/CDRW mechanika vyměnit za chodu rozhodně nelze. HDD a paměť lze rozšířit také jen při použití šroubováku, ale to je spíše dobře, protože "se v nesprávných částech notebooku nebudou hrabat nesprávní lidé".

Pod displejem, mezi klouby displeje je šest podsvícených ikonek se zobrazením aktuálního stavu notebooku a různých klávesových "locků". Ikonky jsou účelné a jednoduché … nicméně osobně mi připadají designově ne moc přitažlivé.

Klávesnice je provedena v černé barvě ve stylu "šachovnice". Tudíž je bez designových vychytávek seřazena do rovnoběžných řad. Nicméně mi takovéto typy klávesnic u notebooků vyhovují, takže k ní nemám připomínek. Klávesy mají opět anglický design s druhotnými českými nápisy (tzn., že jsou menší). Velikost kláves i jejich zdvih se mi zdály být "tak akorát" pro rychlé psaní. Dokonce i klávesa Enter byla na pravé straně hned na kraji a tak jsem se moc nepřehmatával. Klávesnice obsahuje všech 12 funkčních kláves, takže ani programy, které používají F11 a F12 si nemusí tyto možnosti odříkat. Tlačítko Del je rovněž umístěno "hned na ráně" v pravém horním rohu klávesnice, takže jej najdete i poslepu. Funkční klávesa a tlačítko CTRL byly v pořadí, které považuji za správné - tudíž vlevo dole nejprve CTRL a pak až klávesa FN.

Jediné, co mě mátlo a při psaní po paměti trochu vadilo byla tlačítka PG UP a PG Down, která jsou umístěna hned po stranách šipky nahoru. Stalo se tedy, že místo o řádek výš jsem poskočil o celou stránku - bohužel někdy nahoru a někdy dolů (asi tak jako v písničce pana Ježka interpretovanou Voskovcem a Werichem).
Další ovládací prvek mimo klávesnici je touchpad. Ten je lemován slušivým šedým okrajem, což se ukázalo v praxi jako nepodstatné. Podstatná se ale ukázala být skutečnost, že touchpad na 230LC je o poznání menší, než na jiných modelech notebooků, takže si na něj musíte dlouho zvykat. Nerozumím tomu, proč byl touchpad menší, ale celkem mi to při práci vadilo. Je ale dost možné, že bych si při delším používání zvykl.

Jediné, co jsem ještě nepopsal je pět programovatelných tlačítek plus jedno pro zapnutí počítače nad klávesnicí v části, kde se nachází pravý kloub displeje. Ty jsou stříbrné a v okolním tmavém plastu vynikají.

Závěrem

TravelMate 230LC je vynikajícím přístrojem za cenu, za kterou je nabízen. Nabízí poměrně vysoký mobilní výpočetní výkon. 230LC poskytuje celkem široký prostor pro využití v mobilní kanceláři, ale celkovým výkonem a rozšiřitelností výkonné asi stolní PC nenahradí. Například absence FireWire a IrDA portu ubírají bodíky z jinak solidního hodnocení tohoto notebooku.

Plus: USB 2.0
Mínus: absence IrDA

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 230LC
  • Instalovaný procesor: mobilní Celeron 1700
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82845G Graphics Controller, automatická alokace paměti do 64MB (sdílená RAM)
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný pro ČR)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Crystal WDM AC´97
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x externí monitor, 3x audio, 2x PCMCIA
  • Rozměry: 326 x 267,5 x 37,3 mm
  • Hmotnost (kg): 3,14
  • Záruka: 2 roky
  • Cena: 39.990,- (27.2.2003)
Recenze

Diskuse