RECENZE: Acer TravelMate 273 LC - skromný i výkonný

5. 2. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Řada TM 270 firmy Acer patří ke střední třídě notebooků, což v případě testovaného přístroje znamenalo především skromnější multimediální vybavení. Přesto se jedná a široce dimenzovaný přístroj se solidním výkonnem (je osazen mobilním P4 1,7 GHz a 256 MB RAM) a velkým displejem za přijatelnou cenu.

Acer TravelMate 273 LC - skromný i výkonný

Korpus přístroje o rozměrech 322 x 272 x 38 mm je vyroben z tmavého plastu v barevné kombinaci dvou odstínů tmavě šedé se stříbrnou svrchní stranou víka, na kterém je také umístěno logo Acer. Hmotnost notebooku 2,95 kg je stále ještě dobrá a připouští i snadnou mobilitu přístroje.

Ve víku je umístěn velký 15" displej s rozlišením 1024 x 768. Na aplikace v prostředí Windows je toto rozlišení dostatečné, ale můj názor je, že velký displej by zasloužil i větší rozlišení - přeci jen na tak velké ploše už je obraz hrubší. O provoz grafiky se stará čip SIS 650 integrovaný na základní desce a používající sdílenou paměť 16 MB DDR, kterou lze případně zvýšit na 32, resp. 64 MB prostřednictvím BIOSu. Na přehrávání filmů to ještě stačí, ale trochu náročnější 3D grafické aplikace už působí potíže a obraz se občas trhá. Zvuk zajišťují dva stereoreproduktory v čelním panelu přístroje, ale pro kvalitní přehrávání např. hudebních CD se moc nehodí, protože citelně postrádají podporu basových tónů. Je tedy lepší použít externích reproduktorů nebo sluchátek.

Pracovní plocha je rozvržena celkem přirozeně a především ergonomická klávesnice s 84 klávesami je výborná a zaslouží ocenění: má malý ponor kláves s přesným stiskem a hlavně nezvyklé zakřivení (oblouk 5°), které umožňuje přirozenější polohu rukou a méně namáhá zápěstí při dlouhém psaní. Celkovými rozměry se neliší od běžné PC klávesnice, takže přechod mezi počítači nečiní potíže, a má jak anglické, tak i české popisky. Jako u každého notebooku je však třeba přizpůsobit se nezvyklému rozložení funkčních kláves: Ins a Del, Pause a PrtScr jsou na víceméně obvyklém místě v pravém horním rohu, Esc a F1 až F12 v horní řadě, ale PgDn a PgUp jsou umístěny u kurzorových kláves. Za nedostatek považuji absenci velmi často používaných samostatných kláves Home a End, které jsou zde přístupné stiskem kláves Fn + PgUp, resp. PgDn. Toto řešení považuji za nešťastné, především pro uživatele zvyklé tyto klávesy často používat. Přepínací klávesa Fn je druhá zleva v dolní řadě a používá se pro přístup k řadě dalších funkcí, jako je zapnutí numerické klávesnice, spánkový režim, informace o systému, úprava hlasitosti a jasu atd ... Při nastavování hlasitosti a jasu se v dolní části dospleje zobrazí i nastavovaná hodnota.
Dalších 6 tlačítkek je v řadě nad klávesnicí a slouží pro rychlý start aplikací. Jedno slouží pro zapínání bezdrátového zařízení, je-li instalováno, ostatních 5 lze libovolně nadefinovat. Dvě z nich jsou již výrobcem přednastavena pro spuštění e-mailového klienta a start webbrowseru.
Důležitými prvky na ploše jsou i diody: tři pod displejem (Caps, Scroll a Num Lock) a čtyři v přední hraně (Power, dobíjení baterie, aktivita disku a bezdrátová komunikace).
Pro pohyb kurzoru slouží touchpad se třemi tlačítky: dvěmi klasickými, jako u myši, a třetím rolovacím ve čtyřech směrech. Je umístěn tak, jak je obvyklé, tj. pod mezerníkem, mírně asymetricky vlevo.

Srdcem notebooku je procesor: v případě TravelMate 273 LC je jím mobilní Intel Pentium 4 s taktovací frekvencí 1.7 GHz a podporující technologii SpeedStep, která optimalizuje provoz procesoru a snižuje spotřebu energie i nároky na chlazení. Navíc i díky méně náročné grafice se ventilátor spouští opravdu zřídka a má velice tichý chod, takže i při delší práci v klidném prostředí nikoho neruší. V přístroji je dodávána Li-Ion baterie s kapacitou 3900 mAh, která při našem standardním* testu dodávala energii po dobu slušných 2 hodin a 54 minut.
Paměť RAM má v prodávané konfiguraci velikost 256 MB, ovšem je možné ji rozšířit až do 1GB.
Pro uložení dat je k dispozici harddisk s kapacitou 20 GB. Navíc je v notebooku integrovaná DVD/CD-RW mechanika, což značně rozšiřuje možnosti ukládání velkých souborů jejich vypálením na CD. Součástí notebooku je i 3,5" diketová mechanika 1,44 MB.

Většina běžně používaných portů je v notebooku integrována. Acer 273 je poměrně štědře vybaven: jedná se o sériový a paralelní port, 2x PCMCIA slot, zásuvky R-11 pro modem a R-45 pro Ethernet, konektory PS2, VGA, 2x audio, 3x USB, 1x IEEE 1394 a 1x S-video.

Celkově je tato výkonová konfigurace pro většinu běžných kancelářských aplikací naprosto dostatečná a ocení ji především uživatelé, kteří si nekladou velké nároky na možnosti multimedií a preferují vysoký výkon za rozumnou cenu, která v tomto případě činí 48.990 Kč. Spolu s velkým displejem a hmotností pod 3 kg může Acer TravelMate 273 LC úspěšně sloužit jako přenosná kancelář.

+ ergonomická klávesnice
- absence samostatných kláves Home a End

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TravelMate 273 LC
  • Instalovaný procesor: Pentium 4-M 1700
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: integrovaná 3,5"
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: SiS 650 integrovaný na základní desce, sdílená videopaměť 16 MB DDR (nebo 32/64MB konfigurovaná prostřednictvím BIOSu)
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Kompatibilní se SoundBlaster-Pro a MS DirectSound, mikrofon + 2x repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 3x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 322 (š) x 272 (h) x 38 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 2,95
  • Záruka: 2 roky
  • Cena: 48.990,- (5.2.2003)
Recenze

Diskuse