RECENZE: Acer TravelMate 533LCi - střední třída bez drátů

15. 5. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

TravelMate 533LCi je prezentován jako mobilní kancelář. Díky výkonu, zajištěnému mobilním procesorem Intel Pentium 4-M a navíc již s integrovanou bezdrátovou sítí, jej lze označit za vhodný nástroj pro manažery a podnikatele, kteří chtějí nahradit svá stolní PC mobilním zařízením.

Acer TravelMate 533LCi - střední třída bez drátů

Celé šasi bylo převzato z dříve prodávaného TravelMate 273 s drobnými změnami v umístění některých rozhraní. Tím mám na mysli, hlavně přesun síťového konektoru RJ-45 na zadní stranu, čímž vznikl prostor pro infra port na boku notebooku. Barevná kombinace šedých odstínů plastu, koresponduje s ostatními modely v nabídce Aceru. Víko je světlé, s logem výrobce uprostřed, spodní část korpusu pak tmavá. Rozměry 322 x 272 x 35,5 mm a celková hmotnost 3,18 kg řadí tento model do kategorie méně mobilních přístrojů, které lze bez větších problémů přenášet, ale na každodenní práci v terénu určen není.

Víko se odklápí jedinou aretační pojistkou v přední hraně a obsahuje rozměrný 15" displej s maximálním rozlišením 1.024 x 768 bodů. Grafická karta Intel DVTM s dynamicky přidělovanou pamětí o maximální velikosti 32 MB, jejíž velikost lze nastavit v systému BIOS, je integrovaná přímo na základní desce. Jde o typický přístup, díky kterému se sníží cena přístroje, a po předchozích zkušenostech s podobným řešením, jsem nečekal v oblasti grafiky nějaké zářné výkony. Byl jsem však příjemně překvapen. Přehrávání filmů na LCD displeji bylo celkem uspokojivé, pouze v rychlejších scénách se obraz rozmazával. Ani středně náročné třídimenzionální multimediální aplikace nečinily výrazné problémy, až při vyšších nárocích byl obraz trochu trhaný. O audio se starají dva reproduktory na čelním panelu, ale jejich zvuk bohužel pro multimédia nestačí, především kvůli absenci basových tónů.

Pracovní plocha odpovídá výše zmiňovanému modelu 273, včetně příjemného 5stupňového zakřivení klávesnice, které umožňuje pohodlnější a přirozenější polohu zápěstí, což uživatel ocení obzvláště při dlouhém psaní. Klávesnice sama, se skládá z 84 kláves, včetně českých popisků. Speciální klávesy Esc a F1 až F12 jsou v horní řadě, napravo od nich, pak jsou PrtScr, Pause, Ins a Del. Směrové klávesy a tlačítka PgUp a PgDn jsou v pravém dolním rohu. Charakteristickou vlastností klávesnic notebooků Acer, je absence tlačítek Home a End. Tyto funkce jsou přístupné až po stisku kombinace kláves Fn + PgUp, resp. PgDn, což nepovažuji za šťastné řešení; mnoho uživatelů je zvyklých tyto klávesy často používat. Funkční klávesa Fn je v dolní řadě druhá zleva, hned vedle Ctrl a slouží pro přístup k dalším ovládacím prvkům, jako je snížení/zvýšení hlasitosti, úprava jasu displeje, zapnutí numerické klávesnice apod.
Dalších sedm tlačítek je umístěno nad klávesnicí a slouží k rychlému startu aplikací. Dvě jsou již výrobcem přednastaveny pro webový prohlížeč a e-mail, další tři si může uživatel definovat sám. Šesté tlačítko slouží k zapnutí, resp. vypnutí bezdrátové sítě Wi-Fi (standard 802.11b) a posledním, veledůležitým tlačítkem je "napájení" v levém horním rohu. Pro zapnutí notebooku je třeba podržet ho po dobu asi dvou sekund.
Signalizačních diod je sedm: vpravo nahoře jsou Caps, Num a Scroll Lock, v přední hraně se nachází indikace zapnutého napájení, nabíjení baterie, aktivita disku a zapnutí bezdrátové sítě. Při zavřeném notebooku ovšem není žádná z nich vidět, což zrovna v případě diody "napájení" nebo "baterie" může uživatel postrádat.
Kurzor se ovládá klasicky dotykovou destičkou se dvěma tlačítky myši a jedním čtyřsměrným rolovacím.

Srdcem notebooku je mobilní procesor Intel Pentium 4-M, který tepe na frekvenci 2 GHz. Mobilní Pentia podporují technologii SpeedStep, díky které se snižuje spotřeba elektrické energie a také zahřívání přístroje a tím i nároky na chlazení. Ventilátor se při standardním provozu spouští jen zřídka a je velice tichý. Až při dlouhodobé vyšší zátěži, například při přehrávání filmu, běží téměř nepřetržitě. Přesto ani tak příliš neruší. Udávaná kapacita akumulátoru je 4.300 mAh a při našem standardním* testu udržela přístroj v chodu po dobu 3 hod 8 min.
Testovaná konfigurace byla osazena 512 MB RAM, což je v této cenové kategorii nezvykle mnoho a příznivě se to projevilo na plynulém chodu notebooku, zvláště při větším množství spuštěných aplikací. Komu by nestačilo ani to, může paměť rozšířit až na 1 GB. Velikost standardně dodávaného pevného disku je 30 GB. Součástí notebooku je i kombinovaná mechanika DVD/CD-RW a také mechanika disketová.

Konektivita notebooku je tradičně vysoká. Zahrnuje paralelní rozhraní, trojí USB rychlé verze 2.0, konektory RJ-11 pro modem a RJ-45 pro lokální síť. Nechybí ani připojení externího monitoru, FireWire třeba pro digitální videokameru, výstupní S-video pro napojení na televizor, IrDa, připojení mikrofonu a sluchátek a speciální systémový konektor pro napojení replikátoru rozhraní.

Acer TravelMate 533LCi mě příjemně překvapil svým výkonem, který bohatě splní všechny nároky, jak běžného kancelářského softwaru, tak i méně náročných multimédií, resp. her. Jeho větší rozměry a hmotnost sice nepředpokládají použítí pro práci v "terénu", ale lze jej úspěšně používat jako přenosnou kancelář nahrazující stolní PC. Pro případnou potřebu práce v terénu vydrží baterie pracovat dobré 3 hodiny. V současné době je prodáván za cenu 45.990 Kč bez DPH (56.107 Kč s DPH).

Klady: velká paměť RAM, tichý ventilátor
Zápory: absence samostatných tlačítek Home a End

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer TM 533LCi
  • Instalovaný procesor: Pnetium 4-M 2GHz
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: interní 1.44MB
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel DVTM 4x AGP, až 32MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, Wireless 802.11b
  • Zvuková karta: AC 97, stereo repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad + čtyřsměrné rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion 4300 mAh / 3 hod 8 min
  • Porty: 3x USB 2.0, 1x LPT, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio,
  • Rozměry: 327 (š) x 272 (h) x 36,8/39,3 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 3,18
  • Záruka: 2 roky
  • Doporučená koncová cena: 45.990,- Kč bez DPH (15.05.2003)
Recenze

Diskuse