RECENZE: Acer TravelMate 744LCF - identifikace uživatele otiskem prstu

23. 5. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Na současný výkonový i cenový vrchol značky Acer patří již nějakou dobu model TravelMate 744LCF. Řada 740 patří mezi robustní mobilní pracovní stanice. Její hlavní konkurenční výhodou je ochrana dat proti neoprávněným přístupům pomocí snímače otisků prstů.

Acer TravelMate 744LCF - identifikace uživatele otiskem prstu

Víko notebooku je vyrobeno z magnesiové slitiny stříbrné barvy. Zbytek těla notebooku je černý. Notebook o rozměrech 324x271x38 respektive 48mm v nejvyšším bodě, působí na první pohled robustně. Rozměry a váha 3.3kg v této konfiguraci (DVD+CD-RW) dávají jasně najevo, že se nejedná o žádného střízlíka na časté "tahání", ale o pracovní stanici s možností přenosu dle potřeby.

15" TFT displej uložený ve víku (jak jinak ;) disponuje pro tyto rozměry asi nejtypičtějším rozlišením 1400x1050 bodů. Grafiku obstarává karta ATI Radeon M6, která se řadí k mezi výkonnější řešení také díky vlastní paměti 16MB. Video karta bez problémů zvládá klasické kancelářské operace, ale i náročnější multimedia a 3D grafiku. Ve spolupráci s osazenou combo optickou mechanikou lze bez problémů přehrávat DVD-video filmy i v plném rozlišení při celoobrazovkovém režimu. K obsluze DVD slouží přiložený program PowerDVD. Ve spodní části víka je 6 základních indikačních diod. Hlavní dioda pro indikaci zapnutí notebooku a sousedící dioda signalizující režim spánku je vidět i z vnější strany víka notebooku.

Hlavní pracovní plocha při pohledu od víka začíná klávesnicí nad níž je jen logo výrobce Acer a označení modelové řady. Prostor nad klávesnicí je tedy jen velmi úzký a tak zbývá více místa pro opření rukou na těle notebooku pod klávesnicí což je příjemné především při práci bez pevné pracovní desky. Procentní podíl prostoru s klávesnicí a zbytkem pracovní plochy je přibližně 50 na 50. Klávesnice obsahuje 84 kláves. Všechny popisky včetně českého rozložení a funkčních znaků použitelných s klávesou Fn jsou bílé. Barevné rozlišení vlastností kláves je zde nahrazeno rámečkem kolem funkcí dostupných přes klávesu Fn. Rozložení sady funkčních kláves, které jsou na klasické PC klávesnici vpravo nad kurzorovými šipkami, je opět řešeno netradičně podle potřeb designu notebooku, proto jsou často používané klávesy Home a End dostupné jen ve spojení s klávesou Fn. Na takové rozložení kláves je třeba si chvilku zvykat. Pod klávesnicí je tradičně uložen TouchPad s dvojicí tlačítek myši a také s dnes již téměř neodmyslitelným rolovacím tlačítkem. To co je na tomto notebooku zřejmě nejzajímavější je snímač otisku prstu, který se nachází na pravém okraji hlavní pracovní plochy pod klávesou pravé kurzorové šipky. Jedná se o malou kovovou destičku zlatavé barvy. Funkce snímače prstu je řízena přímo z BIOSu notebooku takže případný narušitel lačnící v nepozorované chvilce po vašich datech nemá šanci obejít ochranu nějakým laciným trikem jako například vložením vlastního bootovacího CD či zkoušením slovního hesla. Díky možnosti kriptování se k datům na disku neoprávněná osoba nedostane ani napojením odcizeného disku na jiný počítač. Ovládání snímače je snadné. Při prvním použití je třeba vstoupit do BIOSu a povolit ochrannou funkci snímače otisků prstů. Po následném restartu notebooku se zobrazí administrátorské ovládací menu kde je možno nastavit několik uživatelů a přidělit jim různá práva. Každý další restart notebooku ještě před započetím jakékoliv práce (včetně bootování systému) vyžaduje autentifikaci uživatele. Pro vlastní bezpečnost se doporučuje ke každému uživateli a především pak k administrátorovi přiřadit otisky nejméně 3 a lépe všech prstů pro případ chyby, která může nastat v případě poranění ruky atp. Proběhne-li autentifikace bez problémů, přivítá Vás notebook pozdravem a oslovením Vaším jménem ;). Autentifikace probíhá velmi rychle a nijak významně nezdržuje spuštění notebooku. K rozpoznání uživatele dochází bezprostředně po vložení prstu na snímač. Poté následuje běžné spuštení.

Jste-li oprávněným uživatelem notebooku Acer TravelMate 744LCF tak máte k dispozici nejvýkonnější z poslední řady mobilních procesorů Intel Pentium III-M o frekvenci 1.2GHz. Procesor disponuje technologií Enhanced Speed Step, která má za úkol přizpůsobovat výkon procesoru aktuálním potřebám uživatele. Tato funkce je hlavním důvodem menší spotřeby energie a menšího zahřívání procesoru čili také omezená spotřeba energie větráčkem chladiče, který u testovaného notebooku při zřídkavém zapnutí "vrněl" více než je běžné . Při našem testu baterie, vydržel notebook při průměrném pracovním zatížení pracovat 2 hodiny a 46 minut*. Výkon procesoru je významně podpořen operační pamětí o velikosti 512MB RAM, kterou lze rozšířit až na 1GB. Pevný disk dosahuje kapacity 30 GB, kterou lze dále rozšířit připojením druhého disku do HotSwap MultiBay pozice. V MultiBay je v této konfiguraci standardně umístěna combo optická mechanika DVD+CD-RW. Připojit lze i další baterii. 744LCF v základu obsahuje také interní FDD 3.5" disketovou mechaniku.

Mezi další komunikační rozhraní patří 2x USB, COM a LPT port, VGA konektor pro externí monitor, 1x PS2, IrDA, 2x PCMCIA a 3x audio konektor. Notebook je samozřejmě vybaven také interním modemem a LAN 10/100 kartou. Možnost připojení do sítě lze rozšířit také o bezdrátovou technologii standardu 802.11b. Co chybí v notebooku této kategorie je FireWire IEEE 1394, který lze získat dokoupením a připojením dokovací stanice nabízející samozřejmě i další možnosti rozšíření.

Acer TravelMate 744LCF je notebookem určeným pro náročné pracovní operace a náročného uživatele, kterému poskytuje také velký displej s velkým rozlišením pro grafické operace. I když nedosahuje rozměrů a váhy některých svých objemnějších konkurentů, není určen pro běžné každodenní nošení mobilního pracovníka působícího v terénu, ale spíše pro přenášení mezi domovem a kanceláří či k občasné prezentaci u klienta. Jeho hlavní konkurenční výhodou je snímač otisků prstů nahrazující funkci vstupního hesla.

Technická data

  • Instalovaný procesor: Mobile Pentium III-M 1200
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15,1"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI- Mobility™ Radeon™ M6-S s podporou 4x AGP; hardwarová podpora MPEG-2/DVD Hardwarová podpora 3D; 16MB DDR VRAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Audiosystém PCI 3D se dvěma vestavěnými reproduktory CrystalSound; kompatibilní se SoundBlaster-Pro a MS DirectSound;vestavěný mikrofon
  • Polohovací zařízení: TrackPoint + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Home
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 3x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 324,5 (š) x 271 (h) x 38/48 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 3,3
  • Cena v Kč bez DPH: 109.990,-
  • Délka záruky: 3 roky v České republice a na Slovensku dle záručních podmínek Acer Computer; jednoletá mezinárodní záruka
  • Ostatní: Snímač otisku prstu
Recenze

Diskuse