RECENZE: Acer Aspire 1600 - přenosný výkon

30. 4. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Tomáš Daliman

Tento model je na první pohled stavěn hlavně pro vysoký výkon a náročné aplikace, jako např. střih videa. Dokazuje to jak použití procesoru Intel Pentium 4, grafická karta ATI s čipem Mobility Radeon 9000 a podporou více monitorů, tak kombinovaná mechanika DVD/CD-RW a rozhraní FireWire.

Acer Aspire 1600 - přenosný výkon

Notebook má rozměry 326 x 275 x 50 mm a spolu se svou váhou 3,42 kg se řadí k těm větším a těžším na trhu. Vrchní kryt displeje má stříbrnou barvu, zbytek je černý. V přední části, je v univerzálním šuplíku (Acer MediaBay) mechanika pro CD-RW kombinovaná s DVD-ROM. Umístění je poněkud nešťastné, neboť díky velice citlivému tlačítku otevírání, se mi při práci na klíně často stávalo, že se mechanika vysouvala po náhodném kontaktu. Na pravé straně jsou dva sloty PCMCIA, do které lze zasunout i jednu vyšší kartu typu III. Za nimi je vývod větrací šachty. Na levé straně je disketová mechanika, výstup pro sluchátka či reproduktory (klasický jack), linkový vstup a ovladač hlasitosti.

Na zadní straně je čtveřice rozhraní USB provedená v rychlé verzi 2.0. Při zasouvání konektorů jsem se však setkal s poměrně velkým odporem. Vyzkoušel jsem několik zařízení různých výrobců a po každé to dopadlo stejně. Vždy jsem měl pocit, že konektor zasunuji opačně. Mezi USB konektory je VGA výstup pro připojení monitoru a S-Video výstup, třeba pro televizor. Hned vedle najdete konektor pro připojení modemu a lokální sítě.

Víko notebooku je jištěno jedním posuvným tlačítkem. Displej má úhlopříčku 15" s rozlišením 1024 x 768 bodů. Grafická karta osazená již zmíněným čipem ATI mobility Radeon 9000 má 64 MB DDR paměti, což zaručuje výkon i v náročnějších 3D aplikacích a hrách. Karta podporuje režim DualView, což znamená, že pokud k notebooku připojíte další monitor s maximálním rozlišením 1.600 x 1.200 bodů při 70Hz, můžete si plochu Windows roztáhnout na oba. Při práci s jednou plochou můžete nastavit rozlišení monitoru až na 2.048 x 1.536 bodů při 70 Hz v neprokládaném režimu. Karta má hardwarovou podporu MPEG-2, který se používá u filmových DVD disků. Jak jsem se na vlastní oči přesvědčil, filmová dévédéčka notebook přehrával na displeji bez sebemenších problémů. Škoda že tu ještě není digitální zvukový výstup (konektor SPD/IF), ale to už bychom v této cenové relaci chtěli opravdu moc.

Na klávesnici se píše celkem příjemně, tlačítka mají relativně vysoký zdvih. Klávesy Windows jsou umístěny podobně, jako u klasické PC klávesnice (obráceného T směrových tlačítek), na levé straně je mezi Fn a Alt klávesa pro vyvolání menu Start, na pravé je nabídková klávesa mezi Alt a Ctrl. Nad směrovými klávesami jsou tlačítka Page up a Page down. Pokud je stiskneme společně s tlačítkem Fn, změní se jejich funkce na Home a End. Pomocí stisku Fn a směrových kláves se ovládá hlasitost zabudovaných stereo reproduktorů a jas displeje.

Pod klávesnicí je dotyková destička se dvěmi tlačítky a čtyřsměrnou rolovací klávesou. Nad klávesnicí je tlačítek šest. První z nich je určena pro bezdrátovou síť Wi-Fi, která je však za příplatek. Pokud konfiguraci s Wi-Fi nemáte (podobně jako u testovaného notebooku), tlačítko je nefunkční. Další tlačítko slouží ke čtení e-mailu a hned vedle můžete stiskem klávesy s modrou planetkou spustit webový prohlížeč. Další tři tlačítka jsou uživatelská a jejich funkce jim přiřadíte pomocí jednoduché aplikace.

Na víku notebooku, jsou dvě kontrolky - jedna indikuje zapnutý stav a druhá úsporný režim do kterého Aspire automaticky přechází po zaklopení displeje. Další kontrolky jsou přímo pod LCD. Testovaný notebook byl zapůjčen v konfiguraci s 15" displejem, procesorem Pentium 4 2,4GHz (nabízena je také varianta s 2.8GHz) s integrovanou 512 KB cache pamětí, což ve spojení s 256 MB RAM a výše zmiňovanou grafickou kartou se 64 MB paměti nabízelo opravdu vysoký výkon. Pevný disk s kapacitou 30 GB a je zapojen přes Ultra/ATA100, což zaručuje značnou rychlost přenosu dat. To využijete například u střihu videa, ke kterému zabudované FireWire rozhraní, kam se nechá připojit digitální videokamera, přímo vybízí. Disk lze rozšířit, ale pouze v servisních střediscích Acer. Vestavěný modem 56K MDC V.90/V.92 fungoval velice dobře a ani se síťovou kartou pro Fast Ethernet a podporou Wake-on-LAN nebyl žádný problém.

Manipulace s bateriemi je velice jednoduchá, ale potřebujete obě ruce k odjištění celkem tří zámků. Poměrně vysoká udaná kapacita baterie (5880 mAh) postačila výkonnému notebooku náročnému na energii při našem standardním* testu na 2 hodiny a 3 minuty. Pokud byste chtěli rozšířit paměť RAM pak je pod krytem na zadní straně jedno místo volné. Maximálně můžete nainstalovat 1 GB. Vestavěná mechanika DVD/CD-RW (8/10/8/24x) přehrává DVD i CD bez problémů. Na vypalování je k dispozici program NTI CD-Maker s jednoduchou obsluhou, na přehrávání DVD disků dostanete CyberLink PowerDVD a na ochranu proti virům, klasický Norton AntiVirus.

Notebook není určen pro každodenní mobilní pracovníky s potřebou vedení běžné agendy, ale spíše pro uživatele náročné na výkon s občasným požadavkem na změnu pracoviště kde by měla být téměř vždy přítomna přípojka elektrické sítě. Acer Aspire 1600 v testované základní konfiguraci s označením 1601LC stojí 43.990 Kč bez DPH a dostanete ho s operačním systémem Windows XP Home Edition v české verzi, napájecím adaptérem, uživatelským manuálem v angličtině a češtině a jedním diskem typu CD-RW. Poskytována je dvouletá záruka s možností rozšíření na tři roky.

Klady: poměr cena/výkon
Zápory: hmotnost

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Aspire 1601LC
  • Instalovaný procesor: Pnetium 4 2400
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: integrovaná 1.44MB
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility Radeon 9000, 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: audio systém se dvěma stereoreproduktory
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP HOme
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x PCMCIA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 326 mm (š) x 275 mm (h) x 50 mm (v)
  • Hmotnost (kg): 3,42
  • Batrerie kapacita/výdrž: 5880 mAh / 2hod 3min
  • Cena: 43.990,- Kč (30.04.2003)
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse