RECENZE: Acer TravelMate 800 - s novou technologií na delší časy

3. 4. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Michael Novák

První notebook společnosti Acer s technologií Intel Centrino byl zapůjčen právě do našeho testu. Celkově nový model nabízí obě hlavní možnosti bezdrátové komunikace, výkon nových procesorů Intel Pentium M a svižnou grafickou kartu ATI. TM 800 se řadí na vrchol nabídky Acerů také cenou. Nejvýznamnějším parametrem je větší výdrž na baterie.

Acer TravelMate 800 - s novou technologií na delší časy

Zapůjčený notebook, který jsme měli v testu patří mezi high-end produkty společnosti Acer. TravelMate 800 je plnohodnotnou náhradou stolního počítače ať už z hlediska výkonu, tak z hlediska použitých technologií.

Design

Na první pohled se vám bude zdát design poměrně chabý, ale nenechte se zmást. Vrchní kryt displeje není jen obyčejný plast v kovové barvě. On je to opravdu kovový kryt. Použitý materiál je hliník. Víko lze sice prohnout podobně jako plastové, ale jeho odolnost proti mechanickému poškození je vyšší a lépe odvádí teplo. Bohužel je také téměř dvakrát tak dražší, než klasický plastový kryt. Ve středu úhlopříček krytu displeje se nalézá známý oválek s logem Acer.

Přední strana notebooku má uprostřed kouřové plexisklo a dvě tlačítka. Těmi se zapíná bluetooth a WiFi rozhraní. To je, dle mého soudu, velmi příjemné, jelikož nemusíte nikde softwarově přepínat status hardware, ale jednoduše stisknete tlačítko pro WiFi a připojíte se k síti. V kouřovém skle se jen rozsvítí kontrolky a na displeji se ve Windows XP napíše bluetooth ON (OFF) nebo Wireless ON(OFF). Vedle tlačítek pro BT a WiFi jsou ještě kontrolky stavu zapnutí notebooku a činnosti HDD a také IrDA port. Možná by se zde ale ujaly i tlačítka pro přehrávání CD v mechanice, pokud je notebook vypnutý.

Pravá strana notebooku náleží optické DVD/CDRW mechanice, kterou lze velmi jednoduše vyjmout z takzvané MediaBay šachty a nahradit jinou datovou mechanikou či další baterií. K výměně modulů není zapotřebí šroubovák ani další jiný nástroj. Dále je zde konektor napájení.

Zadní straně kralují barevné konektory monitoru, paralelního portu, S-video výstup, konektor pro 56k V92 modem (s homologací pro Českou republiku), síťovou 10/100 kartu a rozhraní pro docking station. Také je zde poměrně velký vývod větrací šachty od procesoru.

Levé straně vévodí celá řada USB portů 2.0 (jsou zde 4!!!), jeden FireWire port, 1x slot PCMCIA typ II a slot pro čipovou kartu SMART CARD, která slouží pro ochranu dat na notebooku. Dále jsou zde konektory pro audio vstup a výstup. Jejich kryt lze uvolnit povolením dvou šroubků a otevře se cesta k výměně pevného disku.

Na spodní straně jsou posuvné pojistky na výměnu, baterie a MediaBay modulu (datová mechanika). Dále jsou zde 2 kryty pro WiFi modul a 1x paměťový modul. Viditelná je také ochrana pevného disku proti otřesům. V jednom z rohů je umístěn otvor pro přívod chladicího vzduchu k procesoru. Větráček při běžné práci neběží často, ale pokud výkon notebooku používáte naplno je třeba dávat pozor aby kryt nebyl zakryt například při práci na klíně.

Co mě trochu mrzí je absence PS/2 konektorů, nicméně je nahrazuje ono "pole" USB portů.

Klávesnice

Také TM800 má klávesnici stejnou jako všechny předchozí modely vyšší třídy od společnosti Acer. Rozměry notebooku umožňují aby kolem klávesnice byl ještě relativně velký okraj. Tlačítka jsou uspořádána dobře a i zde je specialitou Aceru, že celá klávesnice je mírně prohnutá kvůli lepší ergonomii práce. Musím uznat, že se mi na klávesnici psalo lépe, než na klasické "šachovnici". Logické bylo i umístění klávesy WINDOWS a CTRL. Ani s ENTERem, BACKSPACEm, šipkami a jinými klávesami jsem neměl žádné velké problémy. Zdvih a velikost klávesnice odpovídají tomu, kolik za notebook zaplatíte. Je to zkrátka náhrada stolního PC. Nepohodlné může být časté používání kláves Home a End, které je vázáno na stisk klávesy Fn. Je škoda, že jinak výborný koncept klávesnice se dá pokazit takovou drobností. Na obrázcích nejsou vidět popisky kláves pro české znaky, ale to je dáno tím, že vzorek se k nám dostal dříve než kusy do prodeje kdy již české znaky budou.

V pravém horním rohu je pět kulatých tlačítek. První slouží k zapnutí přístroje, druhé standardně ke spuštění e-mailu, třetí pro Explorer a další mají označení P1 a P2. Poslední 4 tlačítka jsou volně definovatelná pro spuštění libovolného programu či dokumentu.

Konfigurace

Testovaný model byl vybaven v současnosti nejrychlejším modelem nového procesoru Mobile Intel Pentium - M 1,6 GHz patřícím pod technologickou hlavičku Centrino. Acer pro CM 800 nabízí také současně nejnižší variantu na frekvenci 1.3GHz. I přes udávaný takt procesoru se tento umístil celkově dobře v našich výkonových testech. Tvrzení Intelu, že nejvýkonnější procesor z rodiny Centrino, bude i přes nižší kmitočet, výkonově srovnatelným s nejvýkonnějším P4-M nebude zřejmě daleko od pravdy.

15" TFT SXGA+ displej s rozlišením 1400x1050 bodů je ovládán výkonnou grafickou jednotku ATI Radeon 9000 s vlastní pamětí 64 MB DDR a podporou 4x AGP sběrnice. Čip podporuje dual view, což jsou různé způsoby zobrazení na 2 obrazovkách najednou - LCD + externí monitor. Čip také HW podporuje MPEG2/DVD. S takovou výbavou notebook s přehledem zvládá běžnou pracovní náplň i chvíle volna s filmem na DVD nebo s 3D multimedii.

Testovaný notebook byl osazen "jen" 256MB operační pamětí RAM, ale prodejní konfigurace již obsahují 2x 256, tedy 512MB RAM. Pro ukládání dat standardně slouží 40 GB HDD a již zmíněná optická mechanika DVD/CD-RW.

Nejzajímavější ale pro mne bylo integrované bluetooth a WiFi rozhraní. Obě funkce šlapaly jako hodinky … k tomuto není opravdu co dodat. S BT mám celkem hodně zkušeností a není nad to, když je BT adaptér implementován přímo výrobcem. V podstatě pak není třeba mít ani další slot PCMCIA v notebooku respektive ten, který zde je alespoň může být případně využit pro jiné účely. (POZNÁMKA, doplněno 5.6.2003 - testovaný notebook byl předprodejním vzorkem skutečně obsahujícím interní Bluetooth adaptér. Ke dni vložení této poznámky však není v ČR TM800 nabízen s interním Bluetooth adaptérem. Pro aktuální konfigurace se podívejte do našeho přehledu notebooků nebo kontaktujte některého z prodejců Acer.)

Výdrž

Velmi mě zaujalo, že i přes relativně běžnou kapacitu baterie 4400 mAh vydrží TM800 tak dlouho pracovat na jedno nabití. Technologie Centrino přinesla své ovoce. Jestli jsem notebook během testování nabíjel třikrát až do konce, tak to je mnoho. Neměl jsem tedy notebook tak dlouhou dobu, ale oproti konkurenci vydržel při mém provozu vždy o třetinu déle.

Ve standardním* redakčním testu NOTEBOOK.cz vydržela baterie dodávat energii celých 5 hodin a 2 minuty.

Závěrem

Acer TravelMate 800 je notebook, který dokáže nahradit stolní počítač. V redakci už nám pracovaly notebooky s vyšším kmitočtem, ale výkon nového procesoru ve spojení s grafickou kartou je na vysoké úrovni. TM 800 je dobře vybaven komunikačními rozhraními pracujícími bez drátů, ale i s dráty - 4x port USB 2.0. Celkově nejvýznamnější krok vpřed udělal notebook ve výdrži chodu na baterie což je zásluha hlavně technologie Centrino. Jeho poměrně velké rozměry 330 x 272 x 29,5 mm a hmotnost 2.69kg však již potřebují větší brašnu.

Klady: Bluetooth, Wi-Fi, 4x USB 2.0, grafika
Zápory: absence PS2 konektorů

Technická data

  • Instalovaný procesor: mobilní Pnetium M 1600 (Centrino)
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 15"
  • LCD rozlišení: 1400x1050
  • Video: ATI Mobility Radeon 9000 (M9), 64MB
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, Wireless 802.11b
  • Zvuková karta: SoundBlaster-Pro and MS-Sound compatible, sterero repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 4x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 3x audio, Smart Card, 1x Bluetooth
  • Rozměry: 330 (š) x 272 (h) x 27,9-29,5 (v) mm
  • Hmotnost (kg): 2,69
  • Batrerie kapacita/výdrž: 4400 mAh / 5hod 2min
  • Cena: 79.990,- Kč (03.04.2003 - s 512MB RAM)
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse