RECENZE: ASUS Eee PC 1215B - mušle na cesty

9. 6. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Dnes recenzovaný mini notebook Eee PC je další z řady s designem, který ASUS označuje jako Seashell (mušle). Tento je však vybaven úspornou platformou AMD Brazos integrující většinu komponent do jednoho čipu E-350. Kromě jiného je vybaven 4 GB RAM, velkým pevným diskem, moderním rozhraním USB 3.0 a nebo 'plnohodnotnými' Windows. Cena přístroje se vejde pod 10 000,- Kč bez DPH.

ASUS Eee PC 1215B - mušle na cesty

Základní popis

ASUS byl průkopníkem v malých levných počítačích a definoval úplně novou kategorii trhu, když v roce 2007 představil ASUS Eee PC 701 se 7“ displejem (v 9“ šasi). Od té doby se toho hodně změnilo. Nettebooky byly postupně vybavovány lepšími komponenty, větším počtem rozhraní a došlo také k jejich zvětšení (kvůli LCD a pohodlnější klávesnici). Poslední roky se již tento segment ustálil a design Seashell, který Eee PC dostala, již není žádnou novinkou. Taktéž malé modely odpadly a místo nich jsou dnes v nabídce pouze úhlopříčky 10 a 12“. Odlišnost mezi jednotlivými modely dělají především použité komponenty a různé platformy.

Model 1215B je z těch větších a postaven je na méně rozšířené, ale výkonnější technologii od AMD (oproti Atomu). Povrch notebooku tvoří na většině míst černé plasty a výjimku tvoří pouze stříbrné logo ASUS na vnější straně víka a tlačítka touchpadu. Víko je zvenčí stejně jako opěrky rukou matné, ale bez hrubší povrchové úpravy, takže na něm ulpívají otisky stejně snadno jako na lesklých materiálech. Lesklé materiály na notebooku taky nechybí a jsou použity v okolí klávesnice a LCD. Volba povrchové úpravy tak není nejpraktičtější pro časté cestování. Vzhled vám jen stěží evokuje drahý výrobek, ale to ani Eee PC nikdy nebylo – jde o malý notebook pro masy a přesně tomu je vizuální stránka podřízena.

Mechanické provedení pochopitelně odpovídá nižší ceně a notebook je celý z plastu. Přesto nikde nedochází k výraznému prohýbání, ani kroucení a konstrukce působí poměrně bytelně.

Klouby zapuštěné do základny způsobují, že při otevírání zajíždí víko za základnu, a omezují úhel otevření na pouhých 120°. Zejména u malého notebooku to může být v některých situacích omezující, ale ve většině případů to nevadí. V zavřeném stavu je víko drženo magneticky a tuhost kloubů v kombinaci s lehkou základnou zabraňují pohodlnému otevření jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Všechna rozhraní jsou rozeseta na bocích. Vlevo jde o čtečku paměťových karet (SD, MMC), USB 2.0, výstupy grafické karty (VGA a HDMI) a zdířku napájení. Vpravo pak výbava pokračuje konektory zvukové karty, dvěma USB 3.0 a LAN. Dalo by se říct, že ve výbavě nic nechybí a USB 3.0 lze v této kategorii považovat za nadstandard.

Notebook má v zavřeném stavu půdorysné rozměry 296 x 204 mm a klínovitý tvar s postupným zúžením vpředu. V předu je tlustý 25 mm a vzadu v prostoru baterie 36 mm. S šestičlánkovou baterií činí hmotnost 1,53 kg, což Eee PC předurčuje k dennímu nošení. S počítačem je dodáván také miniaturní napájecí adaptér s výkonem 40 W. Ten při přenášení navýší hmotnost o 187 g.

Klávesnice a ovládací prvky

12,1“ úhlopříčky s přehledem stačí k osazení nezmenšenou klávesnicí bez numerického bloku. ASUS využil prostor na maximum a klávesnice je téměř do krajů a nabízí všechny standardní klávesy. Šel dokonce tak daleko, že nejvyšší řada funkčních kláves je rozdělena do bloků po čtyřech po vzoru stolních klávesnic. Mezery jsou sice malé, ale hmatově jasně rozlišitelné. Klávesy pro pohyb v dokumentu jsou samostatné a mají místo po pravém kraji klávesnice. Někomu by nemusel sednout snad jen blok kurzorových šipek, který není od zbytku klávesnice oddělen žádnou mezerou, nicméně u notebooku této velikosti je to omluvitelné.

Klávesnice používá chiclet provedení s mezerami mezi jednotlivými klávesami. Klávesy při stisku kladou optimální odpor a hmatově je přesně poznat, v jaké úrovni dochází k zmáčknutí. Díky tomu je klávesnice vhodná i pro rychlejší psaní hmatovou metodou a v rámci malých notebooků ji hodnotím jako jednu z lepších.

Testovaný kus nebyl určen pro český trh, což znamená chybějící české popisky a rozdílné rozložení kláves. Česká verze používá dvouřádkový Enter a kratší levý Shift.

V prostoru nad klávesnicí jsou jediná tři další tlačítka. Jedno slouží jako hlavní vypínač a další dvě pro přepínání profilů výkonu a bezdrátových technologií (tedy za funkce Fn+Mezerník a Fn+F2). Indikační prvky jsou všechny natlačeny na čelní straně vlevo, kde najdete pět modrých diod s natištěnou vysvětlivkou funkce (zapnutí notebooku, nabíjení baterie, práce disku, stav bezdrátového vysílače a zámek CapsLock). Všechny svítící prvky jsou tlumené a neoslňují ani ve tmě.


pracovní plocha detail klávesnice

K ovládání kurzoru je pod klávesnicí připraven velký multidotykový touchpad Synaptics. Jeho dotyková plocha sice není zapuštěná, ale po stranách ji vizuálně i hmatově ohraničují dvě stříbrné linky. Povrch touchpadu je hladký, ale pokud nemáte ruce suché, budou na něm prsty drhnout. Snímání prstu je plynulé a bez viditelného zpoždění a komfort použití je stejný jako u velkých notebooků.

Slabinou touchpadu jsou dvě tlačítka schovaná pod jedním kusem plastu stříbrné barvy. Mají totiž tuhý stisk a cvakají zbytečně hlasitě.

Hlavní HW parametry

Hlavní logika základní desky je obstarávána dvěma čipy. První (AMD E-350) má maximální spotřebu 18 W a integruje do sebe vše od dvoujádrového procesoru přes grafický akcelerátor až po řadič paměti a podpůrnou logiku pro komunikaci s PCIe sběrnicí. Druhý obstarává méně výkonově náročná rozhraní (SATA, USB, zvukový kodek).

Procesor běží standardně na frekvenci 1,6 GHz a proti stejně taktovanému dvoujádrovému Atomu nabízí o čtvrtinu lepší výkon. "Plnotučné" procesory Core i3 však nabízí výkon minimálně 3x větší. Od mini notebooku se očekává prohlížení webových stránek, IM komunikace a v okrajových případech ještě video hovory. Tyto činnosti Eee PC zvládá, ale na kódování videa a výpočetně náročné programy rovnou zapomeňte.

CPU-Z
specifikace čipu

Oba paměťové sloty jsou vyplněny 2GB moduly DDR3, kvůli řadiči procesoru omezenými na 1066 MHz. Celková kapacita 4 GB operační paměti postačuje na veškeré běžné činnosti a v kombinaci se slabým procesorem se pravděpodobně za životnost notebooku nestane limitem, aby bylo nutné její rozšíření.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 15 600
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 24 336

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 34 909
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 596

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1206 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2293 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,90

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,64 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,8
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 4,7
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2367 MB/s

Uvnitř je stejný 2,5“ disk, jaký lze najít ve velkých noteboocích. Má kapacitu 500 GB a jeho plotny se otáčejí rychlostí 5400 rpm. V rámci snížení ceny jde pravděpodobně o starší model, což se odráží na nižší přenosové rychlosti a je to v této kategorii pochopitelné.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 109 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 53,8 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,25 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,5

Bezdrátově můžete se světem komunikovat pomocí 2,4GHz Wi-Fi /n Broadcom nebo modulu Bluetooth 3.0, což představuje dnešní průměr. Šetřilo se naopak v možnostech připojení drátem a interní síťová karta je pouze typu Fast Ethernet, zvládá tedy maximálně přenosové rychlosti 100 Mb/s.

Přepínání bezdrátových technologií zajišťuje vyhrazené tlačítko nebo zkratka Fn+F2 a výběr probíhá sekvenčně ze všech (čtyř) možných kombinací.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jako největší ze zástupců Eee PC jsou modely 1215 osazovány 12,1“ displejem s poměrem stran 16:9 a HD rozlišením (1366x768). Na menší obrazovce tedy nabízí stejnou pracovní plochu jako většina notebooků do úhlopříčky 15,6“. Kvalitativně je displej průměrný a s ohledem na to, že si takový notebook nikdo nebude kupovat na profesionální úpravu fotek, by měl postačovat.

LED podsvícení je možné regulovat v 11 stupních. Odstupňování není rovnoměrně a mezi některými hodnotami je větší skok, ale rozsah je dobrý a nejnižší stupeň je použitelný při práci ve tmě. Maximální jas není špatný, ale dohromady s lesklou povrchovou úpravou bude limitovat například při cestování vlakem za poledního slunce.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 90° horizontálně, 50° vertikálně
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 12 ms
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je Hannstar HSD121PHW1. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro integrované přímo v procesoru označuje AMD jako Radeon HD6310. Toto jádro si sdílí paměť z RAM a standardně z ní rovnou ukousne 256 MB. Další paměť je pak sdílena dynamicky podle potřeb programů. Po technologické stránce nechybí nic podstatného a HD6310 si poradí s DirectX 11, SM 5.0 a akcelerací HD videa (h.264, VC1, DivX/Xvid), tedy vším tím, co se očekává od běžné grafické karty.

V jádře je 80 unifikovaných procesorů, což je stejně jako u nejslabších dedikovaných čipů AMD, ale odlišnost spočívá v nižším taktu na 490 MHz. To společně se sdílenou pamětí (umocněnou pouze jednokanálovým řadičem v procesoru) snižuje výkon proti dedikovanému řešení skoro na polovinu.

Notebook můžete připojit k externímu monitoru analogově (VGA) i digitálně (HDMI) a oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy. Kvalita VGA výstupu je dobrá a s Full HD televizorem v plném rozlišení nebyly pozorovatelné žádné vady v obraze.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 8935
  • 3DMark 06 (1280x1024): 2100
  • 3DMark Vantage: P717 (GPU: 589, CPU: 2084)
  • 3DMark 11: P295 (Graphics: 266, Physics: 693)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,2
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 1972 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 7,91 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 5,7 fps
  • 1366x768: 5,3 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (DirectX 11)

Výkon grafického jádra se sice nemůže rovnat s dedikovanými čipy, ale zejména proti Intel GMA 3150 v dvoujádrových Atomech nabízí nesrovnatelně vyšší výkon, který je znát při práci v akcelerovaném prostředí Windows Aero a při běžných kancelářských a multimediálních činnostech neomezuje. Hry je možné hrát spíše starší a méně náročné.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Vestavěné stereofonní reproduktory míří směrem dolů a ASUS je vložil do zkosené čelní hrany. Zvukově i hlasitostí je lze zařadit do lepšího průměru a odpovídají tomu, co se od notebooku očekává. Kvalitní poslech hudby u nich nehrozí, ale v nouzi si s nimi můžete přehrát film bez připojování sluchátek.

Možnosti připojení externích zařízení se omezují na stereofonní výstup, monofonní vstup a digitální zvuk v S/PDIF coby součást HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

V rámu nad displejem mají své místo mikrofon s 0,3Mpix webkamerou. Kamerka je připravena na ty největší paranoiky a kromě výrazné modré LED signalizující její zapnutí nabízí ještě možnost zakrytí objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je v režii jednoho ventilátoru, který vyhání vzduch průduchem z levého boku. Ačkoli by mělo jít o úspornou platformu, která přímo vybízí k pasivnímu chlazení, ventilátor jede neustále a má lehce „svištivý“ zvuk. Bez ohledu na zatížení není hlučnost vysoká. Přesto však může být zvuk lehce otravný, pokud budete s notebookem sedět sami v tiché místnosti a patříte mezi sluchově citlivější jedince.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 30,6°C
  • klávesnice vlevo = 32,2°C
  • klávesnice vpravo = 32,3°C
  • spodek maximum = 34,4°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 33,0°C
  • napájecí adaptér = 43,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,7°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 32,0°C
  • klávesnice vlevo = 34,7°C
  • klávesnice vpravo = 34,0°C
  • spodek maximum = 40,6°C (pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 45,0°C
  • napájecí adaptér = 47,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Úsporné komponenty a neustálý běh ventilátoru se projevily přesně podle očekávání. Svrchní část základny zůstává vlažná bez ohledu na zátěž. Zahřívání spodku je patrné jen v zátěži, a to pouze v místě pod výdechem ventilace.

Baterie

Standardní šestičlánková baterie s kapacitou 56 Wh udržela notebook v našem standardním redakčním testu* 5 hodin a 57 minut. Při práci s maximálním jasem LCD a aktivní Wi-Fi počítejte reálně jen s necelými 4 hodinami provozu. Výsledek se tak příliš neliší od větších notebooků s výkonnějšími procesory, avšak stejnou kapacitou baterie.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 9 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 22 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 43 W

Limitující faktor při nabíjení představuje slabý (40W) napájecí adaptér. Zatímco vypnutý notebook je možné nabít za hodinu přibližně na 80%, v zátěži se zvyšuje doba nabíjení na 3 hodiny.

BIOS

Do nastavení Aptio firmware se vstupuje stiskem F2 ihned po startu počítače. Kromě data, času a priorit zařízení při bootování lze maximálně vypnout úsporné módy procesoru, přepnout režim SATA řadiče a vypnout některá integrovaná zařízení (audio, LAN, Wi-Fi, Bt).

Možnosti zabezpečení jsou omezeny na standardní tři hesla BIOSu (uživatelské, správcovské, pevného disku).

Příslušenství

Obsah krabice čítá notebook, napájecí adaptér s dvoužilovou přívodní šňůrou a tištěnou dokumentaci. Obnovu systému ASUS ponechal pouze na skrytém oddíle pevného disku.

Testovací kus byl pouze ukázkový vzorek a nebyl určen pro český trh. Z tohoto důvodu byl předinstalován operační systém Windows 7 Home Premium (64bit) pouze v anglické verzi. Tovární instalace byla až na demoverzi antiviru a balík Windows Live relativně čistá a samotný systém byl doplněn především různými utilitami od výrobce a instalačním balíkem MS Office 2010 Starter.

Ceny a záruka

Lokalizovaný model má v našich končinách doporučenou koncovou cenu 9 114,- Kč bez DPH (10 937,- Kč s DPH). K disposici je i levnější konfigurace s pomalejším a úspornějším procesorem AMD C-50 (1GHz, 9W) a 2GB RAM za 8 288 Kč bez DPH (9 946 Kč s DPH). V základu jsou všechny tyto u nás prodané notebooky vybaveny dvouletou mezinárodní zárukou.

Závěr

ASUS Eee PC 1215B je typický malý notebook na cesty. Cílí na mobilní uživatele, kteří nechtějí do svého přenosného počítače investovat moc peněz. Jeho výhodou je v rámci kategorie bezpochyby pohodlná klávesnice a do budoucna může být příjemným bonusem rychlejší rozhraní USB 3.0. Nevýhodou je naopak neustálý běh ventilátoru. Použití platformy AMD znamená v porovnání s dvoujádrovým Atomem mírně vyšší výpočetní výkon a výrazně vyšší grafický výkon na půl cesty mezi Intel GMA 3150 a dedikovaným NVIDIA ION2. Celkově jde o vyvážený notebook, který může plnit například roli doplňku k stolnímu počítači.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice a prostorný touchpad
+ USB 3.0

- neustálý běh ventilátoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie ASUS Eee PC 1215B

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS Eee PC 1215B
  • Instalovaný procesor: AMD E-350 (1.60 GHz, 2x512 kB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (WDC WD5000BPVT-80HXZT1, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 12,1" TN (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon 6310 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8152/8158 Fast Ethernet Adapter)
  • WiFi: Broadcom 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 56 Wh / 5h 57min
  • Rozhraní: 2x audio OUT, SD/MMC, 1x USB 2.0, 2x USB 3.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 296 x 204 x 25-36 mm
  • Hmotnost (kg): 1,53
Recenze

Diskuse