RECENZE: ASUS L2000E - tmavomodrý cvalík

6. 3. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

V prosinci minulého roku se na českém trhu objevila novinka firmy ASUS: notebook střední třídy s typovým označením L2000E. Tato řada nabízí poměrně vysoký výpočetní výkon i možnost volby konfigurace s Celeronem 1,6 GHz nebo mobilním Pentiem 4 s frekvencemi od 1,4 GHz až do 2 GHz. Součástí notebooku je i DVD mechanika, kterou lze volitelně nahradit oblíbenou combo mechanikou zahrnující DVD i CD-RW.

ASUS L2000E - tmavomodrý cvalík

Charakteristickým znakem přístroje je důrazné trvání na pravém úhlu: celý korpus i všechna tlačítka (mimo dvou pro posun kurzoru) jsou hranatá. Korpus je složen z dílů v kombinaci světle šedé a tmavomodré barvy s přijatelně malými rozměry: 310 x 262 x 38 mm. Bohužel, hmotnost již tak sympatická není, se svými 3,4 kg se L2000E řadí ve své kategorii k těm těžším.

Ve víku s logem výrobce se skrývá 14" TFT displej se solidním rozlišením 1024 x 768 bodů, jehož velikost považuji za ideální kompromis mezi dostatečně velkou pracovní plochou v prostředí Windows, a zachováním malých rozměrů přístroje, které jsou tak důležité pro snadný transport.
O grafiku se v L2000E stará integrovaný chip SiS 650 se sdílenou pamětí (16 - 64 MB) nastavitelnou v BIOSu. Jedná se o celkem běžné řešení u levnějších notebooků, umožňující dobrý poměr cena/výkon. Bohužel však pro náročná multimédia není dostatečný: při testování náročnějších 3D aplikací nebyl jejich provoz úplně plynulý a občas docházelo k nepříjemnému cukání a trhání obrazu. U DVD filmů je však situace výrazně lepší, pouze v rychlých scénách dochází k mírnému rozmazávání obrazu. Spolu s obrazem je třeba zmínit i zvuk, který je zajištěn dvěma stereoreproduktory v čelním panelu s kvalitním výstupem.

Prubířským kamenem každého notebooku je ovšem pracovní plocha, která je u každé značky trochu jiná a vždy je třeba se jí přizpůsobovat. Zde se jedná o klávesnici s 88 klávesami z poloprůhledného plastu s malým ponorem a příjemným stiskem. V horní řadě jsou klávesy stejně jako na PC: zleva doprava Esc a F1 až F12, po nich následují speciální klávesy Pause, PrtSc, Ins a Del. Klávesy pro pohyb kurzoru PgUp, PgDn, Home a End jsou ve sloupci úplně vpravo, což zpočátku působí problémy při stiskávání kláves Enter nebo Backspace: je velice snadné se přehmátnout. Ovšem při troše zvyku bych toto řešení považoval za jedno z nejlepších.
Další speciální funkce, jako je úprava jasu, hlasitosti, přepínání režimů obrazovky a zapnutí numerické klávesnice, jsou dosažitelné pomocí funkční klávesy Fn, která je umístěna v levém dolním rohu místo klávesy Ctrl, která je takto až druhá zleva.
Dalšími prvky na ploše jsou malá obdélníková tlačítka nad klávesnicí. Úplně vlevo je tlačítko Power, které slouží k zapínání počítače a lze jej používat i k přechodu do spánkového režimu. Vedle něj se nacházejí další čtyři tlačítka pro rychlý start aplikací: dvě jsou již přednastavena výrobcem (e-mailový klient a web-browser), další dvě si může uživatel definovat libovolně. Současně však tato tlačítka, je-li notebook vypnutý, uvedou nejprve přístroj do provozu a až poté spustí patřičnou aplikaci.
Pod klávesnicí se nachází klasický touchpad se dvěmi tlačítky myši a uprostřed se dvěmi rolovacími tlačítky (jedinými, která jsou na tomto notebooku kulatá).
Nedílnou součástí počítače jsou také diody: v případě L2000E jsou všechny umístěny v prostoru pod displejem. V levé části jsou indikátory zapnutého počítače a stavu dobíjení baterie, dále dioda pro oznámení došlé pošty a modrá dioda pro indikaci zapnutého bezdrátového připojení (je-li integrováno). Tyto čtyři diody jsou vtipně umístěny v kloubu spojujícím tělo notebooku s jeho víkem, a díky tomu jsou viditelné jak při otevřeném, tak i zavřeném přístroji. Další čtyři diody jsou ve víku vpravo pod displejem a indikují aktivní disk, Caps, Num a Scroll Lock.

Jak jsem zmínil již v úvodu, L2000E je nabízen v několika výkonových variantách. Redakce notebook.cz měla k dispozici verzi s mobilním Pentiem 4 1,8 GHz a pamětí 384MB RAM, která bravurně zvládala provoz všech standardních kancelářských aplikací. Navíc mobilní procesor P4 podporuje technologii SpeedStep, která optimalizuje jeho provoz a tím snižuje nároky jak na elektrickou energii, tak na chlazení. Sám jsem byl potěšen velice tichým chodem přístroje při běžném provozu, kdy se jeden ze dvou ventilátorů spouštěl jen zřídka a i tehdy byl velice tichý. Ovšem při běhu multimediálních aplikací, kdy přišla ke slovu i integrovaná grafika, se spustil druhý, mohutnější ventilátor, jehož hluk již opravdu nebyl k přeslechnutí.

Pro uložení dat je v základní konfiguraci k dispozici disk s kapacitou 20 GB. Dále je přístroj vybaven již zmiňovanou interní DVD mechanikou, ale lze pořídit i konfiguraci s combo mechanikou DVD+CD-RW. Zajímavým způsobem je v přístroji integrována i disketová mechanika - pro úsporu místa je přímo nad DVD. Samozřejmostí je integrovaná síťová karta a 56k modem.

Specialitou, ne tolik obvyklou mezi notebooky této třídy, je možnost přehrávat hudební CD i tehdy, je-li přístroj vypnutý. Přehrávač lze zapnout a ovládat pěti tlačítky, která jsou umístěna v předním panelu mezi stereoreproduktory. Ovládání hlasitosti se provádí kolečkem přímo na zásuvce CD.

V základní výbavě najdeme samozřejmě i baterii Li-Ion s udávanou kapacitou 6000 mAh, která v redakčním* testu dodávala energii po dobu 2 hodin a k tomu slušných 51 minut..

Konektivita notebooku je díky štědrému přídělu portů skutečně vysoká: najdeme zde VGA výstup, 3 audiokonektory, samozřejmě RJ11 (modem) a RJ45 (LAN), PortBar II (replikátor portů), 2x USB 2.0, neobvykle a příjemně 2x FireWire, IrDA, 2x PCMCIA, 1x PS/2, paralelní port a IO Port pro připojení redukce na sériový port.

Závěrem mohu ASUS L2000E pochválit, protože nabízí jednak výborný výkon pro provoz běžného kancelářského software, jednak i celkem komfortní užívání. Spolu s cenou, která začíná na hranici 40.000 Kč (v případě levnějšího Celeronu) se jedná o dobrý pracovní nástroj, který svému majiteli ani po stránce designu neudělá ostudu přimhouříme-li oko nad velkou tloušťkou a hmotností.

Plus: přehrávání hudebních CD
Mínus: vysoká hmotnost

Technická data

  • Instalovaný procesor: mobilní Pnetium 4-M 1.8GHz
  • RAM (MB): 384
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB interní
  • CD/DVD: DVD
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: SIS M650 - 16, 32 nebo 64MB DDR sdílená pamě RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k (nehomologovaný pro ČR)
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: SiS 7012, stereo repro
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítka
  • Software: Windows XP Pro
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x LPT, 1x PS2, 2x PCMCIA, 1x IrDA, 2x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 3x audio
  • Rozměry: 310 x 262 x 38/43 mm
  • Hmotnost (kg): 3,4
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse