RECENZE: Asus M2400N - ještě více mobilní

7. 5. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus uvedl na trh další variantu modelu M2400. Rozdíl oproti variantě s označením E je především uvnitř notebooku. U N-ka naleznete technologii Centrino s procesorem Pentium-M díky němuž dokáže být notebook déle mobilní. Tělo notebooku je vyrobeno ze slitiny magnesia a hliníku což mu dává vysokou pevnost a přijatelnou hmotnost.

Asus M2400N - ještě více mobilní

Z venku stříbrný a uvnitř černý notebook s decentně umístěným logem ASUS na víku patří mezi notebooky, které se rozhodně nemusejí stydět za svůj design. Základní rozměry 306x246-253x22-36 mm jsou velmi podobné jako u ultralehkého modelu S1300 a i přes vyšší tloušťku je hmotnost stále v blízkosti 2 kg (2,3 s optickou mechanikou nebo 1,98 s cestovní záslepkou) takže M-ko lze bez větší námahy přenášet.

Základní rozměry umožňují implementovat TFT displeji o velikosti 14.1" s rozlišením 1024x768. Víko je vyrobeno ze slitiny magnesia a hliníku což mimo zajímavého vzhledu udává notebooku větší ochranu před poškozením displeje. Grafika obsažená na čipsetu Intel 82855 GM používá ke své práci sdílenou operační paměť RAM, která se dynamicky přiděluje podle potřeb aplikací. Běžné kancelářské programy i internet pracují bez problémů. Notebook si troufne i na náročnější 3D grafiku. Některým programům běžícím ve vlastním grafickém módu (především hry) však dynamická alokace paměti činí problémy. Přehrávání DVD filmů zvládne obstojně.

Hlavní pracovní plocha začíná nad klávesnicí trojicí indikačních diod z nichž jedna indikuje disk a další dvě nastavení klávesnice. Vedle diod je 5 multimediálních tlačítek. První a největší kulaté tlačítko slouží k ovládání programu Power4 Gear, který především rozšiřuje základní funkci nastavení režimů úspory energie z Win XP o možnost volby jasu displeje. Další čtveřice definovatelných tlačítek je určena pro možnost rychlého vyvolání programů či dokumentů. Na konci řady je ještě šesté tlačítko hlavního vypínače napájení. Klávesnice obsahuje 88 kláves z průhledného tmavého plastu. Klávesa Fn je tedy i zde především pro doprovodné funkce ovládání notebooku. Umístění Fn je však jako i u některých konkurentů situováno do levého dolního rohu kde obvykle bývá Ctrl. Rozložení pozičních kláves (Home, End, Pg Up/Down) sleduje trend umístění do sloupku nad sebe na pravém okraji klávesnice. Přítomny jsou i dvě Win klávesy Start a jedna Setup. Bílé popisky kláves i světle modré doprovodné funkce jsou dobře čitelné. Na fotce klávesnice nejsou vidět české znaky, protože zapůjčený demo vzorek je neobsahuje. Touchpad umístěný pod klávesnicí dodržuje barevný vzhled notebooku a spolu s dvěma tlačítky myši a dvěma rolovacími tlačítky je černý. Na levé straně čela notebooku je multimediální panel pro ovládání hudby či filmů a hlasitosti. Je-li notebook vypnutý lze malým posuvným tlačítkem aktivovat optickou mechaniku a přehrávat tak audio CD. Na pravém okraji je čtveřice diod pro indikaci zapojení do sítě, dobíjení baterie, novou poštu a funkci instalované bezdrátové sítě standardu 802.11b.

Testovaný notebook byl osazen mobilním procesorem Pentium M o frekvenci 1.6GHz. Podle ceníku je v základu dodáván stejný procesor o frekvenci 1.3GHz. Procesor nevydává příliš mnoho tepla na čemž má hlavní podíl již tolikrát jmenovaná technologie Enhanced SpeedStep. Větráček chlazení při běžné práci téměř nikdy neběží. Dojde-li k jeho sepnutí jsou jeho otáčky regulovány podle potřeby a i při nejvyšších je jeho zvukový projev snesitelný. Aby chlazení pracovalo na plné obrátky je notebook třeba zatížit náročnou aplikací. Náš standardní* test zatížení baterie pracoval 4 hodiny a 45 minut což je 2x tolik času jako u dříve testovaného modelu s označením E. Testovaný notebook obsahoval oproti standardu 512MB operační paměti z níž část byla ubrána pro grafiku. Standardně se do modelu M2400N instaluje 256MB a podle údajů výrobce lze rozšířit maximálně na 768MB (256+512).

M2400N obsahuje jeden modulární slot kde je již v základu umístěna kombinovaná DVD/CD-RW optická mechanika. Modul lze snadno zaměnit za další pevný disk nebo jej jen "ucpat" cestovní záslepkou, a ušetřit tak několik gramů pro příjemnější přepravu. Pro komunikaci s okolím je notebook vybaven modemem 56k, integrovanou 10/100 LAN kartou a také WiFi nebo-li 802.11b (součást technologie Centrino). Další rozšíření je možné přes 1x PCMCIA slot. N-ko již také obsahuje novější a rychlejší USB verze 2.0. K notebooku se také dodává brašna, optická myš Asus s kolečkem, CD s drivery, Asus DVDPayer a vypalovací SW Ahead Nero Burning ROM.

ASUS M2400N je stále ještě vzhledově vydařeným notebookem, který svého majitele bude dobře reprezentovat. K tomu samozřejmě dokáže plnohodnotně nahradit běžný stolní počítač jak v kanceláři či doma tak v terénu. Rozměrově je navržen pro časté přenášení. Svým výkonem je schopen zvládnout všechny běžné úkony a ve volných chvílích poslouží i k zábavě. Jeho hlavní výhodou oproti variantě s označením E je jeho dvojnásobná výdrž na baterie. Současná doporučená cena základní konfigurace tohoto modelu s procesorem Pentium M 1300 činí 54.810,- Kč bez DPH. Na notebook je standardně poskytována záruka 2 roky s možností rozšíření.

Klady: výdrž na baterie
Zápory: dynamické sdílení paměti pro grafiku

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pnetium M 1600
  • RAM (MB): 512
  • HDD (GB): 40
  • Disketová jednotka: příplatek
  • CD/DVD: DVD+CD-RW
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 82855 GM, dynamicky sdílená operační pamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, Wireless 802.11b
  • Zvuková karta: Intel 82801DBM ICH4-M - AC'97 Audio Controller
  • Polohovací zařízení: TouchPad + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro
  • Baterie / výdrž: Li-Ion / 4 hod 45min
  • Porty: 2x USB 2.0, 1x LPT, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor
  • Rozměry: 306x246-253x22-36 mm
  • Hmotnost (kg): 2,2
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse