RECENZE: Compaq EVO N1015v - nejlevnější ze stáje

29. 1. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebook EVO N1015v vychází vzhledově ze svého silnějšího ale dražšího předchůdce s označením N1000v. HP nyní v tomto notebooku nabízí nejlevnější řešení vyráběném pod značkou Compaq. Největší úspory bylo dosaženo vhodnou volbou kombinace procesoru, paměti a displeje.

Compaq  EVO N1015v - nejlevnější ze stáje

Jako u všech současných notebooků Compaq i zde převažuje černá barva. Vrchní strana víka s displejem je na pravém boku orámována stříbrným pruhem kde se ukrývá MultiPort. Notebook je malinko větší než model N800, kterému je vzhledově nejvíce podobný. Rozměry 3.95 x 32.75 x 26.75 cm a hmotnost 3,03kg patří na trhu k těm větším. Celkový vzhled notebooku působí moderně a solidně což vhodně doplňují také značkové JBL reproduktory s basreflexem a kvalitním zvukovým projevem jaký je slyšet jen u málokterého konkurenta.

Víko u testovaného notebooku v sobě skrývá 14" TFT displej s rozlišením 1024x768 obrazových bodů. Notebook je viditelně připraven i na větší displeje což je na první pohled patrné pži pohledu na široký okraj plastu kolem obrazové plochy. Nižší varianta tohoto modelu podle technické specifikace umožňuje také volbu ještě menšího 13" velkého displeje. Stejná specifikace uvádí také možnost volby 15", ale v oficiálním ceníku HP zatím ani jedna možnost není uvedena. Použitá grafická karta ATI Mobility U1 používá ke své práci sdílenou paměť RAM s možností nastavení v BIOsu na hodnoty 16, 32 nebo 64MB. Grafický výkon je dostatečný pro běžné kancelářské práce a internet. Notebook zvládne i jednodušší multimedia a 3D grafiku, ale pro náročnější aplikace není stavěn. DVD video nebylo možno otestovat protože notebook obsahuje jen CD-ROM mechaniku.

Stejně jako celková podoba tak i hlavní pracovní plocha je téměř k nerozeznání od modelu N800. Indikační diody, hlavní vypínač, skupina multimediálních tlačítek pro rychlé vyvolání definovatelných programů a ovládání hlasitosti jsou rozloženy do jedné řady nad klávesnicí. Tím se šetří drahocenný prostor a přitom je zachována přehlednost. Touchpad spolu s tlačítky myši a čtyřsměrným rolovacím tlačítkem jsou navrženy v zaobleném duchu. Vše je opticky odděleno stříbrným plastem. Klávesnice obsahuje 88 kláves. Všechny popisky jsou bíle a dobře kontrastují s černým povrchem kláves. Díky celkovému počtu kláves je klávesa Fn využívána jen pro doprovodné funkce nastavení notebooku a ovládání multimediálních přehrávaču CD. Levá klávesa Ctrl je až druhá zleva a na jejím místě je Fn. Klávesa Insert je napravo od mezerníku. Na tyto dva aspekty je třeba si chvilku zvykat zvláště používáte-li střídavě také klasickou klávesnici. Sada čtyř polohovacích kláves se nachází ve sloupku na pravém okraji klávesnice. Je jen věcí názoru zda-li uživatel dává přednost klasickému rozložení známému z PC jaké má například EVO N610 nebo novému směru, který má zřejmě za cíl uzpůsobit ergonomii v mezích možností notebooků, ale je třeba si na něj také zvykat. Klávesnice testovaného notebooku neobsahovla popisky znaků s českou diakritikou, ale podle údaje výrobce ji kusy dodávané do prodeje obsahují. Pracovní plocha notebooku je zakončena dvojicí diod pro indikaci napájení z elektrické sítě a dobíjení baterie. Mezi reproduktory o nichž již byla řeč je umístěno velké tlačítko stříbrné barvy pro hladké otevření displeje.

N1015v je oficiálně nabízen s procesorem AMD Athlon XP 1300+. Testovaná konfigurace však obsahovala výkonnější variantu 1500+. Podle již zmíněné specifikace je vrchol nabídky u 2000+, ale tato varianta není prozatím nabízena v ČR. Mobilní Athlon XP podobně jako konkurenční procesory nabízí možnost automatické volby frekvence procesoru což má za následek jeho menší zahřívání a nižší spotřebu energie. Baterie s udanou kapacitou 4400 mAh dokázala napájet notebook při našem standardním* testu po celé 3 hodiny a 37 minut což je v dnešní době velmi dobrý výsledek. Operační paměť 128MB je dnes nejnižší možnou nabízenou variantou u HP, ale běžné práci s dokumenty a internetem stále plně postačí. Rovněž 20GB disk je dnes u HP ta nejnižší varianta zvolená kvůli ceně, ale cílové skupině uživatelů a předpokládanému využití notebooku také dobře postačí.

Na rozdíl od modelu N800 obsahuje tento větší model N1000v také integrovanou disketovou mechaniku. Naproti tomu neobsahuje MultiBay, ale napevno integrovanou optickou mechaniku CD-ROM. Integrován je dnes neodmyslitelný modem a síťová karta 10/100. O komunikační rozhraní lze notebook dále rozšířit pomocí jednoho PCMCIA a MultiPort slotu, který je dnes již vlastní všem notebookům značky Compaq a který umožňuje rozšíření o bezdrátové technologie 802.11b, Bluetooth nebo GPRS. Další běžné parametry notebooku naleznete v níže uvedené tabulce.

Compaq EVO N1015v je určen uživatelům méně náročným na výkon, hledícím na cenu, ale požadujícím značkový notebook. Neoslní výbavou, svým celkovým výkonem, ale předčí mnohého konkurenta výdrží baterie na cestách, kde není v dosahu zásuvka s elektrickou energií. Oficiálně nabízená varianta s procesorem AMD Athlon XP 1300+ je momentálně nabízena za 33.980,- Kč bez DPH.

+ výdrž baterie
- málo komunikačních rozhraní

Technická data

  • Instalovaný procesor: Athlon XP 1500+
  • RAM (MB): 128
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: integrovaná 3,5"
  • CD/DVD: CD-ROM
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Mobility U1 16, 32 nebo 64MB sdílená pamě
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: 16bit stereo zvukový systém, s integrovanými reproduktory JBL a mikrofonem
  • Polohovací zařízení: TouchPad, rolovací tlačítko
  • Software: Windows XP Home
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x externí monitor, 1x S-Video out, 2x audio
  • Rozměry: 3.95 x 32.75 x 26.75 cm
  • Hmotnost (kg): 3,03
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse