RECENZE: Gericom Supersonic 2

14. 2. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Jedná se o notebook řadící se k vrcholu nabídky výrobce, který lze v současnosti získat s procesorem Celeron 1.2GHz, P III 1.1 a P III 1.2GHz. V nejlevnější verzi nabízí již 256MB RAM, výkonnou 3D grafickou kartu a DVD. Stěžovat si nelze ani na nedostatek komunikačních rozhraní. Jeho zajímavá cena v poměru k výpočetnímu výkonu je vykoupena velikostí rozměrů.

Gericom Supersonic 2

Vnější popis

Při pohledu na zavřený notebook převažuje modrá barva. Na zavřeném víku je umístěno logo Gericom a honosný nápis SUPERSONIC 1200MHz. Víko notebooku s LCD je k hlavní části připojeno třemi klouby, Zadní část víka s klouby je lemována stříbrným zaobleným pruhem v němž jsou také umístěny 3 diody pro indikaci zapnutí notebooku, připojení k napájecímu adapteru a k indikaci došlé pošty.

Při pohledu na otevřený notebook na rozdíl od vnějšku převažuje barva stříbrná. Ve spodní části víka jsou opět vidět již zmíněné 3 diody z vnější strany. V horní části hlavní pracovní plochy blíže k LCD je pruh s hlavním spínačem napájení. Vedle spínače napájení jsou 3 tlačítka pro rychlý start programů. Posledním důležitým prvkem na úpatí LCD je 5 indikačních symbolů podsvícených diodami (HDD, FDD, CapsLock, ScrollLock, NumLock). Na pravém okraji nad klávesnicí naleznete už jen několik otvorů pro přístup vzduchu k chladiči procesoru. Klávesnice je odlišena dvěma odstíny šedé rozlišujícími znaky a ostatní funkční klávesy. U pravého dolního rohu klávesnice jsou 3 malé otvory pro přístup zvuku k mikrofonu. Pod klávesnicí je TouchPad a pod ním 2 tlačítka myší + uprostřed rolovací tlačítko.

Při pohledu zepředu zavřený notebook vzdáleně připomíná komponent z HiFi věže. Pod víkem s posuvnou aretační pojistkou jsou totiž po stranách umístěný 2 velké reproduktory a mezi nimi několik ovládacích prvků s malým černobýlím LCD displejem. Vlevo od malého LCD je posuvný ovládací prvek pro zapnutí CD přehrávače a tlačítko pro posun o skladbu zpět. Napravo je tlačítko posunu o skladbu vpřed, tlačítko stop a tlačítko play/pause. Na levém boku notebooku odzadu je otvor pro Kensingtonský zámek, DVD mechanika a FDD mechanika. Na pravém boku odzadu je další otvor pro přívod vzduch k chladiči procesoru, pod ním je konektor PS2, USB, a 2x audio (in, out). Vedle audio konektorů je IrDa (na obrázku přelepeno lepenkou) a pod ním kolečko pro ovládání hlasitosti. Blíže k předku pravoboku jsou také 2 konektory pro PCMCIA karty. Při pohledu na zadní stranu zleva je konektor pro napájecí adaptér, 1p, Video výstup, výdech teplého vzduchu od procesoru, VGA konektor, 1s, LAN, modem, IEEE 1394 FireWire a ještě 1x USB. Na spodní straně jsou jako obvykle 4 gumové samolepky/nožičky, ale zde jsou dvě zadní navíc vyklápěcí pro možnost většího naklonění pracovní plochy směrem k uživateli. Na spodku ještě naleznete aretační posuvnou pojistku pro snadné vyjmutí Li-Ion baterie.

Práce s notebookem

Testovaný notebook je osazen procesorem Intel Pentium III 1.2GHz, který poskytuje dostatek výkonu pro běžné kancelářské programy i složitější výpočetní operace a multimedia. Absence technologie SpeedStep pro úsporu spotřebované energie procesorem, hlavně při práci s bateriemi, sice nikdy neomezí výpočetní výkon, ale zato přispěje ke snížení pracovní doby při napájení z baterie (cca 1hod - doba se mění v závislosti na celkovém pracovním zatížení notebooku). Procesor běžící nonstop na plný výkon 1.2GHz se hodně zahřívá a proto stále pracuje také poměrně hlučný větraček chladiče. Výkon procesoru je podpořen maximální možnou kapacitou RAM tedy 512MB. O zobrazení grafiky na 14" velikém LCD displeji s rozlišením 1024x768 se stará grafická 3D karta ATI Radeon usazená ve sběrnici 4x AGP a s pamětí 32MB DDR, která poskytuje dostatek výkonu i pro náročnější multimedia.

Klávesnice obsahuje 87 kláves takže tlačítko Fn je zde spíše pro doplňující funkce jako je například ovládání jasu LCD nebo vypnutí zvuku. Klávesnice tedy obsahuje všechny funkční klávesy což u notebooků nižší cenové kategorie není běžné, ale škoda, že jsou ve srovnání s klasickou PC klávesnicí osazeny netradičně a pracujete-li střídavě na klasické klávesnici a notebooku je třeba se přeorientovávat. Ze tří tlačítek rychlého startu programů lze definovat jen jedno. První dvě jsou "natvrdo" nastavena pro start internetového prohlížeče a poštovního programu. S poštovním programem souvisí dioda pro ohlášení nové pošty, která v našem případě nefungovala a v manuálu nebyla zmínka o jejím správném nastavení.

Nadstandardní zajímavostí notebooku je možnost ovládání CD mechaniky z čelního panelu notebooku. Hudební CD lze přehrávat pomocí výše popsaných ovládacích prvků i při vypnutém notebooku. K informaci o pořadí právě přehrávané skladby slouží malý LCD zobrazující čísla. Ovládací prvky play, stop a přeskakování po skladbách fungují i při zapnutém notebooku v programech ovládajících hudbu nebo i přiložený program PowerDVD pro přehrávání DVD video filmů. Při zakládání disků do DVD mechaniky je třeba postupovat opatrně a vysunutou "šachtu" raději podpírat, protože se kvůli větší tloušťce notebooku neopírá o pracovní desku a při velkém tlaku by mohlo dojít k poškození mechanismu.

Sečteno a podtrženo

Supersonic 2 vsází na výpočetní a grafický výkon za nižší cenu než bývá obvyklé. Cena je ale vykoupena technologiemi, které ne příliš dobře vyhovují mobilitě. Notebook je předurčen spíše k použití jako výkonná pracovní stanice, která zabere na stole méně místa něž klasické PC s monitorem a klávesnicí oproti kterému se dá rychle a jednoduše přemístit na jiné pracovní místo.

+ poměr cena výkon
- velké rozměry a hmotnost

Technická data

  • Instalovaný procesor: Celeron 1200
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 20
  • Disketová jednotka: 1.44MB
  • CD/DVD: DVD (8)
  • LCD: TFT 14,1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: ATI Radeon 32 MB
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100
  • Zvuková karta: SB 16, 3D full duplex kompatibilní, vestavěný mik.+stereo repro., konektor pro ext. mik. a repro.
  • Polohovací zařízení: TouchPad
  • Software: Win Me/XP HomeEdition
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 1s, 1p, PS2, 2xUSB, PCMCIA 16bit Typ I/Typ II, CardBus (32bit) s Zoom Video nebo 1xTyp III, IrDA, VGA, TV-out
  • Rozměry: 308 mm x 268 mm x 36 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
  • Cena v Kč bez DPH: 51.040,-
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse