RECENZE: HP Envy 17 - 3D na plný plyn

10. 2. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

Minulý měsíc jsme vám po delší době představili notebook s prostorovým zobrazením a záhy tu máme další přírůstek do segmentu 3D notebooků. Tentokrát se jedná o HP Envy 17 s uhlopříčkou 17,3'', Full HD displejem a velmi výkonnými komponenty. O tom, co vám nabídne tento notebook za koncovou cenu těsně nad 30 000 Kč bez DPH, se dočtete v naší recenzi.

HP Envy 17 - 3D na plný plyn

Základní popis

Nejen cena, ale i design tohoto notebooku jasně naznačují, že se jedná o produkt vyšší třídy. Už samotné zabalení stroje do elegantní černé krabice není zcela běžné. Většina plochy notebooku je pokryta stříbrně zabarvenou směsí hliníku a magnesia obohacenou o designový prvek ve formě gravírovaných obrazců připomínajících různě veliké a deformované čtverečky. Na první pohled působí notebook velmi luxusně a může za to především decentní zpracování. Nikde žádné rušivé diody či ovládací panely, vše je jednoduše sladěno.

Horní víko doplňuje jen světle podsvícené logo HP. Přední strana, která je nejvíc na očích, obsahuje kromě dvou malých reproduktorů jen dvě diody pro signalizaci zapnutí a činnost disku. Obě jsou velmi malé a ani v noci tak nijak neoslňují. Zadní strana je prosta jakýchkoli komponent, najdeme zde pouze jeden ze dvou výdechů chlazení. Na stranu pravou výrobce umístil štěrbinovou Blu-ray mechaniku, což se ke zmíněnému designu více než hodí. Kromě mechaniky se zde nachází také dva USB 2.0 porty, čtečka paměťových karet, kensingtonský zámek a napájecí konektor. U tohoto konektoru si můžeme všimnout malé diody, která nás upozorňuje o tom, zda je notebook připojen do sítě nebo zároveň probíhá i nabíjení baterie. Nabídku portů doplňuje levá strana s dnes již zcela běžnými konektory VGA, HDMI, LAN, audio či eSATA i těmi nevšedními, které představují USB 3.0 konektor a DisplayPort a se kterým se setkáváme jen málokdy. Z hlediska konektivity a možností využití je tedy notebook vybaven skutečně velmi pěkně. Na spodní straně notebooku se kromě subwooferu nachází také kryt, po jehož odmontování můžeme vyměnit disk či paměti. Je tu i místo pro druhý disk, nicméně chybí k němu konektory. Příjemnou vychytávkou jsou šroubky s pojistným kroužkem - ségrovkou, která zamezuje možnost ztráty šroubku po jeho povolení.

Spolu s notebookem naleznete v balení také aktivní 3D brýle nutné pro sledování prostorového obrazu. Na první pohled jsou dosti podobné brýlím od NVIDIA, ale dva rozdíly tu přeci jen jsou. Uživatel má k dispozici výměnné nosní opěrky, které by měly přispět k většímu komfortu. Osobně bych však spíše uvítal možnost nastavení úhlu nožiček. Pokud máte širší hlavu, mohou vás posléze bolet oblasti nad ušima. Druhým rozdílem oproti NVIDIA brýlím je systém napájení. NVIDIA řeší tuto věc zabudováním akumulátoru s možností dobití přes USB. HP použilo brýle s knoflíkovou baterií umístěnou v pravém ramínku v nejširší části. Na první pohled se JEDNÁ spíše o handicap S nutnostÍ dokupovat náhradní baterie, které nejsou v tomto provedení zcela běžné. Na druhou stranu výrobce udává výdrž až 180 hodin provozu, což by mělo vystačit poměrně dlouho. Příjemným doplňkem je textilní pouzdro, s nímž při transportu uživatel minimalizuje riziko nepříjemného poškrábání skel.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Nejen rozměry 275 x 416 x 38,7 mm, ale i hmotnost 3,41 kg jasně předurčují tento notebook pro využití spíše jako domácího multimediálního centra nežli jako notebook na cesty. Přesto je šasi zpracováno velmi kvalitně a obavy z brzkého opotřebení pantů či jiných částí nejsou zcela na místě.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice v provedení chiclet se k celkovému designu moc hodí, navíc přináší výhody jako příjemná odezva či odolnost proti nečistotám. Nevýhodou je však u HP Envy její lehce zhoršená přehlednost. Jediné výrazně rozdělení kláves nalezneme mezi alfabetickou a numerickou částí, jinak jsou všechny klávesy od sebe zhruba stejně vzdáleny. Faktem ale zůstává, že při takto rozměrném notebooku a nezmenšených klávesách je to jen otázka zvyku. Výrobce se zde rozhodl jednoduše upřednostnit design před nějakým výraznějším rozdělováním jednotlivých skupin kláves. Horní řada kláves obsahuje zároveň všechny ovládací prvky jako hlasitost, jas, nastavení monitorů, Wi-Fi apod. Defaultně tyto klávesy fungují bez doplňujícího stisknutí Fn. V BIOSu se tento režim dá prohodit. Klávesy CapsLock, Wi-Fi a Mute jsou doplněny o malou diodu pro signalizaci stavu. Opět se jedná o nerušivé intenzity.

Podstatným doplňkem je podsvícení klávesnice, jenž především v noci zásadně usnadňuje orientaci na klávesnici. Rozmístění jednotlivých kláves je z mé strany bez větších výtek, přesto však musím zmínit zmenšené směrové šipky nahoru a dolu, které především u závodních her nutí uživatele k přemapování ovládání na jiné klávesy.

Pod klávesnicí je umístěna plocha touchpadu, který využívá i plochy dvou tlačítek. Výhodou jsou si větší rozměry dotykové plochy, ale pokud jste zvyklí nechávat palec na jednom z tlačítek, bude vám při pohybu ucukávat kurzor. Tlačítka jsou spojena s plochou touchpadu a při jejich stisku se tak setkáme s o něco tužší odezvou. Z mého pohledu je ergonomie touchpadu spíše horší a nejen při hraní her bych brzy sáhl po klasické myši. Pro tento případ lze touchpad deaktivovat dvojitým kliknutím na jeho levý horní roh. V tomto místě se také nachází malá dioda signalizující jeho odpojení.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Velkým tahounem celého notebooku je již samotný čtyřjádrový procesor Intel Core-i7 720QM na frekvenci 1,6 GHz, ovšem s možností změny taktu až na 2,8 GHz v režimu Intel Turbo Boost. Díky Multi-Threadingu máme k dispozici až 8 výpočetních vláken, což ocení především ti, kdo používají různé grafické či video-střihové programy. Příjemně to sníží dobu, po kterou se projekt bude renderovat. Jedinou nevýhodu, kterou si takto výkonným procesoru můžeme odvodit, bude představovat vyšší spotřeba, jenž úroveň mobility znatelně sníží; v žebříčku hodnot 17" notebooku je však mobilita o tucet míst pod výkonem.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 14 742
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 7730

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 123 504
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 78 783

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 565
  • Rendering (Multiple CPU): 1450
  • Multiprocessor Speedup: 2.57

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3658
  • Rendering (Multiple CPU): 10 238
  • Multiprocessor Speedup: 2.8

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,0

Výkon procesoru je velmi pěkný a dá se říci, že bez problému uspokojí i velmi náročné uživatele. V aplikacích využívajících jedno jádro sice tolik nadprůměrné výsledky nepodává, ale u aplikacích s podporou více jader se může uživatel těšit z opravdu velkého výkonu.

Jakožto pevný disk slouží rychlý Hitachi Travelstar 7K500 s kapacitou 500 GB a 7200 otáčkami za minutu. Výkon tohoto disku je dle očekávání nadprůměrný, škoda jen, že výrobce nenabídl i druhý disk v RAIDu nebo alespoň neumožnil jeho připojení. Místo pro něj sice je, ale jak jsem již zmínil v úvodu, nejsou zde připraveny konektory pro jeho zapojení.

Paměti RAM je k dispozici celkem 6 GB a to ve dvou DDR3 1333MHz modulech s kapacitami 4 a 2 GB. V případě zvýšení kapacity je proto nutné vyměnit 2GB modul za 4GB. Kapacita dodávaná výrobcem je však pro většinu uživatelů jistě dostačující.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 151 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 90 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,8 ms
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,9

V pravé části notebooku je osazena štěrbinová Blu-ray combo mechanika schopná přehrávat Blu-ray média a vypalovat DVD. Vzhledem k velikému 3D monitoru bylo její použití výrobcem jasná volba. 3D filmy jsou totiž v současné době k dispozici pouze na Blu-ray médiích. Tlačítko pro vysunutí média nalezne uživatel v pravé horní části numerické klávesnice.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a 3D grafika

O tom, že 3D zobrazení ve filmech a hrách není jen výsadou NVIDIA a její NVISION, nás HP Envy 7 přesvědčil. Jde na to sice trochu jinak, ale výsledek je stejný.

Opět se jedná o kombinaci 3D monitoru s frekvencí až 120 Mhz a aktivních brýlí, které díky infra senzoru koordinují zatmívání obou skel. Displej u Envy 17 je, jak už název modelu napovídá, 17,3'' a k tomu náleží i Full HD rozlišení 1900 x 1800 pixelu. Zvláštností tohoto displeje je, ze prakticky nemá rámeček. Lépe řečeno má, ale na rozdíl od jiných notebooků nevystupuje před displej, ale je jeho součástí. Tento fakt opticky obraz ještě více zvětšuje. Displej má dobrou svítivost a barvy vypadají též živě. Příjemné překvapení jsou pozorovací úhly ze stran, kdy obraz velmi pomalu ztrácí jednotlivé barvy. Pokud se tedy díváte na notebook ve více lidech, neměli byste se setkat s nepříjemným tmavnutím displeje a změnami barev až do poměrně velkého úhlu.

O grafický výkon se stará velmi výkonná karta ATI Mobility Radeon HD5850 s 1 GB GDDR5 vlastní paměti a možností alokovat další skoro tři GB ze systémové paměti. Předností grafické karty je kromě podpory DirectX 11 a Shader Model 5.0 také technologie Eyefinity, umožňující připojit až 6 externích monitorů. TDP až 39 W naznačuje, že půjde stejně jako u použitého CPU o energeticky náročný komponent, určený především pro výkon namísto výdrže.

Pro zobrazení 3D obrazu je v případě ATI nutné stáhnout a nainstalovat aplikaci TriDef na internetových stránkách (u konkurenční NVIDIA jej řeší ovladač i rozhraní, které jsou součástí driverů karty). Pomocí aplikace od TriDef lze již poměrně snadno spustit většina her. V praxi byla podpora ve hrách celkem slušná a nedocházelo k větším chybám, než s jakými jsme se setkali u NVIDIA. Některé hry, sic jsou podporovány, nejsou na 3D zobrazení zcela odladěny, a tak může docházet k chybám v grafice či k posunu ostrosti. Například v Bad Company 2 se setkáte s některými prvky, jako JE například plamen louče, na který je velmi obtížné zaostřit. Zobrazení ve 3D je pro grafickou kartu samozřejmě větší zátěž a uživatel musí počítat se zhruba třetinovým poklesem výkonu a plynulosti oproti hře bez 3D.

Zajímavostí aplikace TriDef je speciální in-game menu, pomocí kterého lze během hry odladit 3D zobrazení. Pomocí přehledného seznamu parametrů a hodnot je v některých případech možné obraz lehce vylepšit. Aplikace má tyto parametry přednastaveny pro mnoho známých her. Tyto parametry však lze také, stejně jako u neznámých titulů, kompletně přenastavit.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafickou kartu jsme podrobili testům 3D Mark a Stalker a to jak ve standardním, tak i 3D zobrazení.


specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001(3D): 34 417
  • 3DMark 05(3D): 15 610 (10 775)
  • 3DMark 06(3D): 10 413 (6 392)

Windows 7 - grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 7,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,1


Stalker: Call of Pripyat

(1900x1080, EFD Light, Medium)


Stalker: Call of Pripyat – 3D

(1900x1200, EFD Light, Medium, 3D)


Výkon Radeonu HD5850 i ve 3D módu nijak nezaostává. Stejně jako Stalker: Call of Pripyat zvládne karta ve středních detailech na maximálním rozlišení zobrazit hru Bad Company 2 v přijatelné plynulosti. V praxi se tak jedná o velmi výkonný herní notebook s velkým bonusem v podobě 3D zobrazení. Nevýhodou je jen ne stoprocentní podpora ze strany her. Bohužel zpravidla v každé hře se najde nějaký ten grafický prvek, který se nezobrazil správně. Ve 3D zobrazení na nás jistě čeká několik titulů přímo připravených pro 3D brýle. Do té doby nám nezbývá, než tyto nedostatky přehlédnout nebo najít takovou hru, která jich má nejméně.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Multimédia, především pak přehrávání 3D filmů či prohlížení prostorových obrázků, jsou jedním z hlavních očekávaných využití HP Envy 3D. Kvůli důrazu na čistší design nás však výrobce ochudil o nějaké ty multimediální ovládací prvky. Většinu funkcí přehrávání si tak musíme obsloužit pomocí myši či klávesových kombinací.

Pro multimédia je důležitou oblastí zvuk. Notebook je osazen zvukovým systémem Beats Audio, jenž kromě dvojice reproduktorů zahrnuje také subwoofer na spodní straně notebooku. Díky němu je zvuk přeci jen o něco bohatší v nižších frekvencích a celkově dokáže příjemně překvapit. Při testování jsme narazili na jeden menší neduh. Spočívá v nastavení hlasitosti pomocí klávesové zkratky. Pokud tuto klávesu pro zvýšení či snížení hlasitosti použijeme v některých přehrávačích či hrách, setkáme se s tím, že nás posuvný ukazatel hlasitosti minimalizuje na plochu. Pokud tedy zrovna hrajeme hru či sledujeme oblíbený film, může nás tato klávesa přepnout zpět na plochu Windows.

Pokud si nainstalujeme rozhraní TriDef, zmíněné v kapitole "Displej a 3D grafika", můžeme snadno oživit starší filmy, videozáznamy nebo fotografie jejich promítnutím do 3D zobrazení. V praxi nutno podotknout, že tato funkce v závislosti na zdrojovém obraze funguje velmi pěkně. Neodpovídá sice zdaleka záznamům pořízeným přímo pro 3D přehrávání, ale přesto příjemně potěší.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

Na zabezpečení není u Envy 3D kladen skoro žádný důraz a majitel si bude muset vystačit s kensingtonským zámkem a power-on heslem .

Chlazení a provozní hluk

Chlazení se během testu projevilo jako achillova pata tohoto modelu. Důvodem mohou být menší otvory výdechu či právě mohutnější šasi z hliníku a magnesia. Notebook se při práci každopádně poměrně snadno a rychle zahřeje. Důsledkem je hlučnější chod větráčku a teploty přesahující teplotu těla.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 35,4°C (pravý)
  • levá strana pod klávesnicí = 36,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 37,5°C
  • klávesnice vlevo = 39,4°C
  • klávesnice vpravo = 34,8°C
  • spodek maximum = 42,1°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 49,0°C
  • napájecí adaptér = 36°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 32,6°C (pravý)
  • levá strana pod klávesnicí = 37,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • klávesnice vlevo = 47,7°C
  • klávesnice vpravo = 41,2°C
  • spodek maximum = 47,9°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 63,8°C
  • napájecí adaptér = 56,1°C

teplota okolí při měření: 22,4°C

Jak je vidět z naměřených hodnot, notebook má co dělat, aby udržel teploty nízko už při mírném zatížení. Pokud tedy pracujeme na internetu či s kancelářskými aplikacemi, můžeme zanedlouho pocítit větší teplo na pravé straně klávesnice. V případě her a náročných aplikací tento pocit přerůstá ve velmi rušivý jev. Vyšších teplot dosáhne nejen klávesnice, ale i místa pod ní, kde většinou spočívají naše zápěstí. Důsledky si jistě každý sám odvodí.

Baterie

Notebook je v případě odpojení napájení zásobován energií z 6ti článkové baterie o kapacitě 5225 mAh. Ta byla schopna notebook udržet zapnutý v našem standardním testu pouhou 1 hodinu a 46 minut. Pro domácí potřebu to jistě nepředstavuje problém, ale přesto musíme udělit mínus, jelikož se jedná o velmi krátkou dobu. Důvodem budou bezesporu komponenty náročné na spotřebu, které sice uživateli nabídnou neobvykle veliký výkon, ale berou si zato daň v podobě výdrže.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 58 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 98 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 108 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 116 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

BIOS

BIOS v testované verzi nabídl jen několik funkcí jako možnost nastavení bootování z LAN, volby režimu akčních kláves či zapnutí podpory virtualizace. Neobvyklé jsou testovací nástroje pro pevný disk a paměť. Tím však nabídka prakticky končí. Pestrá nabídka BIOSu však není v případě multimediálního notebooku tolik důležitá.

Příslušenství

Kromě notebooku nalezne uživatel v luxusním tmavém balení 3D brýle s textilním pouzdrem a výměnnými nosními opěrkami a také textilní tmavý obal na notebook. Klasické pouzdro na notebook sice nenahradí, ale proti prachu a poškrábání jistě ochrání.

Na notebooku je nainstalován operační systém Windows 7 Home Premium v 64bitové verzi. Součástí instalace jsou především aplikace HP Media Smart pro přehrávání multimédií a HP Support Assistant pro správu a nastavení notebooku. V notebooku sice není nainstalováno rozhraní pro podporu 3D zobrazení her, videí a fotografií s názvem TriDef, ale lze si jej alespoň bezplatně stáhnout na internetu. Pro běžné uživatele je aplikace sice placená, pokud však instalace detekuje notebook HP Envy 3D, umožní software bezplatně aktivovat.

Ceny a záruka

V současné době je na našem trhu dostupná pouze jedna konfigurace s procesorem Intel Core-i7 720QM, 6GB RAM, ATI Mobility Radeon HD5850 za doporučenou koncovou cenu 32 499 Kč bez DPH (38 999 Kč s DPH).

Závěr

HP Envy 3D nabízí trojrozměrný zážitek na velkém 17,3" displeji. Výrobce ho vybavil nadstandardní výbavou v podobě Blu-ray combo mechaniky, velmi výkonného procesoru a širší nabídky konektorů pro připojení externích zařízení. To vše zabalil do atraktivního designu, který neurazí ani velmi náročné uživatele. Jakožto domácí notebook s možností přenášení se hodí pro jakoukoli činnost od hraní her přes sledování 3D filmů až po práci v grafických programech. Celkový dojem však kazí především větší hlučnost a vyšší teploty v zátěži.

Klady a zápory

+ velký 3D displej
+ výkon

- hlučnost a vyšší teploty
(- občasná nestabilita a nekompatibilita 3D technologie ve hrách)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP Envy 17

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP Envy 17
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-720QM (1,6 GHz, 6MB L3)
  • RAM (MB): 6144 MB (1x 2048, 1x 4096 MB DDR3-1333 MHz
  • HDD (GB): 500GB (Hitachi Travelstar HTS725050A9A364, 7200ot, 16MB, SATA II)
  • DVD: Combo Blu-Ray/DVDRW HP CA21N
  • LCD: 17,3" FullHD
  • LCD rozlišení: FullHD 1900 x 1080
  • Video: ATI Radeon HD5850 (1 GB vlastní paměti)
  • LAN: 10/100/1000
  • WiFi: Broadcom 802.11 a/b/g
  • Zvuková karta: ATI/IDT HD
  • Polohovací zařízení: Synaptics touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 5225 mAh / 1h 46min
  • Rozhraní: 2x audio, 1x SD/MS/MMC/xD, 2x USB 2.0, 1x USB 3.0, eSATA HDMI, LAN, VGA, DisplayPort
  • Rozměry: 275 x 416 x 38,7 mm
  • Hmotnost (kg): 3,41
Recenze

Diskuse