RECENZE: HP ProBook 6450b - levně s vyšším rozlišením

17. 3. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V této recenzi se podíváme na 14'' notebook od HP, který v doporučené koncové ceně pod 20 000,- Kč bez DPH jako jediný kombinuje displej s vyšším rozlišením, rozsáhlou výbavu a možnost dokování. Tento pracovně zaměřený model je kromě jiného vybaven výkonným procesorem Core i5 a rychlým pevným diskem.

HP ProBook 6450b - levně s vyšším rozlišením

Základní popis

Po řadou ProBook B prodává HP pracovní notebooky střední třídy s nadstandardní výbavou, odpovídajícím zabezpečením, možností připojení k dokovací stanici, celou řadou rozšířených záruk. Všechno to platí i pro dnes recenzovaný 14“ model ProBook 6450b.

Vzhled počítače kombinuje několik moderních trendy prvků s konzervativnějším návrhem. Ač jde o business notebook, určitě nejde označit za hranatou černou krabici – všechny hrany jsou zaoblené a základna i víko kombinují černé a stříbrné povrchy (ty jsou také černé a až dodatečně nastříkané). Všechny povrchy jsou kvůli maximální praktičnosti matné a mají hrubší povrchovou úpravu, aby na nich nebyl vidět každý otisk nebo nečistota. Tvary jsou oblejší než v případě vyšší řady EliteBook, což bude patrně dělat vzhled přijatelnější v „domácím“ prostředí, ale v určitých kruzích na firemních jednáních to jasně definuje, která řada je dražší a která levnější.

Tělo složené z plastů a kompozitních materiálů (nenechte se zmást, to stříbrné není hliník) nabízí maximum pevnosti v dané cenové kategorii. Pokud chytnete základnu a budete s ní kroutit, bude samozřejmě poddajnější než u kompletně hliníkových notebooků, ale pokud za její roh zvednete otevřený notebook, ke kroucení nedochází. Klávesnice, ani opěrky rukou se pod tíhou rukou neprohýbají a celkově působí ProBook 6450b robustním dojmem.

Víko spadá spíše do průměru (včetně multimediálních modelů) a svou odolností nijak neohromí především při testu kroucením. Nejdůležitější je ovšem, jak chrání displej před tlakem z vnější strany, a zde nemám výhrad, neboť je nutné zatlačit opravdu silně, aby na displeji docházelo k vlnění barev.

Standardní způsob ukotvení kloubů nad základnou umožňuje vyklopení víka až do úhlu plných 180°. V zavřeném stavu je víko drženo mechanickým zámkem, který se odemyká posuvným prvkem uprostřed čelní strany. Ačkoli mají klouby tužší chod, základna se při otevírání nezvedá ze stolu, a není proto problém otevřít počítač jednou rukou.

Kvůli vyšší tuhosti kloubů očekávám jejich vůli po delším používání. Již testovaný kus, který jistě pár redakcemi prošel, určitou vůli vykazoval.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Převážná většina výbavy se vyskytuje po stranách základny. Vlevo to jsou konektory zvukové karty, ExpressCard 54, kombinovaný port eSATA/USB, dvě USB a digitální výstup grafické karty (DisplayPort). Vpravo výbava pokračuje optickou mechanikou společně s čtečkou paměťových karet (SD, MMC, MS/Pro, xD), posledním USB, FireWire 400 a konektorem modemu. Vzadu sice velkou část zabírá baterie, ale do zbylého prostoru se vtěsnal napájecí konektor a k němu ještě analogový výstup grafické karty (VGA) s LAN. Výbavu završují dokovací konektor a konektor pro připojení sekundární baterie a všechna USB jsou ve verzi 2.0.

Svými rozměry 340 x 235 x 37-40 mm ProBook příliš nevybočuje z rozměrů běžných 14“ notebooků. Hmotnost 2,44 kg je proti průměru mírně vyšší, ale vyšší hmotnost je vyrovnána rozsáhlejší výbavou. Dodávaný napájecí adaptér má výkon 65 W a váží dohromady s kabeláží 428 g. Adaptér je zakončen stejným konektorem, jaký můžete najít na všech noteboocích řady ProBook a EliteBook aktuální generace.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice je kvůli 14“ úhlopříčce ochuzena o numerický blok, ale má 100% standardní velikosti kláves. Ty mají ostré okraje a okolo o milimetr níž ještě malý rám (tento mechanismus dříve používalo Sony a není příliš vhodný pro ženy s dlouhými nehty), ale jinak jde o standardní konstrukci. Stisk kláves je příjemný a klávesy jsou tiché. Tuto klávesnici považuji za velmi dobrou a žádný pracovní notebook by se za ni nemusel stydět.

Použité rozložení je typické pro notebooky HP již dlouhou řadu let a patří k tomu lepšímu, s čím se lze v 14“ úhlopříčce setkat. Pochvalu si zaslouží odsazené kurzorové šipky, které nejsou natlačené do ostatních kláves, a oddělený blok kláves pro pohyb v dokumentu. Řada funkčních kláves je po vzoru stolních klávesnic pro snadnou hmatovou orientaci rozdělena do bloků po čtyřech. Aby to bylo možné, byly některé málo používané klávesy (PrintScreen, SysRq, Pause, Break a ScrollLock) nahrazeny kombinací Fn a jiných kláves.

V liště nad klávesnicí je jediným opravdovým tlačítkem vypínač vlevo. Ostatní ikony mají jen kapacitní senzory. Vlevo jsou dále ikona na spuštění poštovního klienta a webového prohlížeče a zapnutí/vypnutí bezdrátového vysílače. Vpravo uprostřed nejsou přímo tlačítka, ale svítí zde ikony zámků (NumLock, CapsLock). Úplně vpravo pak jsou tlačítka pro regulaci hlasitosti a spuštění programu Kalkulačka. Regulace hlasitosti pomocí dotykových ikon je i přes nulovou hmatovou odezvu přesná a pohodlná. Dalšími svítícími prvky jsou stavové diody na čelní straně. Ty informují o stavu bezdrátového vysílače, zapnutí, nabíjení a práci disku. Podle potřeby umí svítit modře, bleděmodře a oranžově.

Všechny svítící prvky jsou poměrně intenzivní a zejména při horších světelných podmínkách a ztlumeném jasu LCD představují rušivý prvek, který zbytečně namáhá oči. Diody na čelní straně nepředstavují takový problém, neboť nemíří přímo na uživatele. Je zvláštní, že nedávno recenzovaný nepoměrně dražší model HP EliteBook 8540w má všechny diody zeslabené tak, aby nerušily. Skoro to vypadá, jak kdyby to měl být jeden ze způsobů odlišení levnějších a dražších modelů.


pracovní plocha detail klávesnice

K pohybu kurzoru je pod klávesnicí vyhrazena dotyková plocha touchpadu. Ta není z největších, ale proti okolí je mírně zapuštěná a má na dotyk příjemný povrch. Když k tomu připočtu ještě elektroniku od Synaptics, která snímá bez viditelného zpoždění, jde o jeden z těch pohodlnějších touchpadů. Dotyková elektronika umí snímat i více prstů a podporuje všechna běžná gesta, ale standardně je tato funkcionalita vypnuta. Pro zapnutí stačí kliknout na ikonu Synaptics v liště tray zrušit volbu deaktivovat gesta. Tlačítka touchpadu mají gumový povrch a jejich stisk, ač je přesný, zůstává dokonale tichý.

Větší mezera mezi touchpadem a klávesnicí je vyhrazena pro tlačítka touchsticku, který však HP u ProBooků nabízí pouze jako možnost uživatelsky konfigurovaných sestav.

Hlavní HW parametry

Základní deska postavená na čipové sadě Intel HM57 je vybavena procesorem Intel Core i5-450M se standardní frekvencí 2,40 GHz (Turbo Boost až 2,66 GHz). Tento procesor spadá do střední třídy a výkonem plně postačuje pro prakticky všechny běžné úkony.

CPU-Z
specifikace čipu

Oba paměťové sloty jsou obsazeny 2GB moduly typu DDR3 s podporou frekvence až 1333 MHz, která je však snížena kvůli řadiči v procesoru Core i5 na 1066 MHz. Předinstalovaný operační systém Windows 7 v 32bit verzi umožňuje z celkové paměti využít kvůli omezení adresačního prostoru jen necelé 3 GB.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 38 764
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 17 104

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 96 106
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 60 589

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2980 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6960 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,34

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,08 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,6
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,5
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5258 MB/s

HP již delší dobu vybavuje i nižší a střední třídu svých pracovních notebooků disky s rychlostí otáčení ploten 7200 rpm. Nejinak je tomu i tentokrát a úložný prostor obstarává 500GB disk Seagate Momentus 7200.4. Jeho průměrné přenosové rychlosti na úrovni téměř 90 MB/s patří k tomu nejlepšímu, co lze v notebooku najít.

Optická mechanika není ničím zajímavá a jde o klasický typ DVD Super Multi. Důležitější spíš je, že je umístěna jako modul v šachtě a můžete ji nahradit adaptérem s druhým diskem (HP u nás prodává pouze kombinaci adaptéru a disku, a to za ne zrovna lidovou cenu).

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 120 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 87,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,54 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

ProBook 6450b má u pracovního notebooku očekávatelnou standardní komunikační výbavu složenou z gigabitového Ethernetu, karty Wi-Fi /n a Bluetooth modulu. Karta Wi-Fi umí pracovat pouze v běžnějším pásmu 2,4 GHz. Ačkoli ani jedna z konfigurací nabízených v ČR není vybavena modulem WWAN, je pro jeho provoz počítač patřičně vybaven a v jeho útrobách najdete čtečku karet SIM, volný mini-PCIe slot i potřebné antény.

Bezdrátové technologie se vypínají dotykovou ikonou uprostřed nad klávesnicí a samostatné přepínání zajišťuje utilita HP Wireless Assistant, která je rychle přístupná pomocí ikony v liště tray u hodin.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

HP loni přešlo u drtivé většiny svých notebooků na poměr stran 16:9, což znamenalo zásadní změnu proti předchozím generacím jejich produktů. V recenzovaném ProBooku je osazen 14“ displej s vyšším rozlišením HD+ (1600x900) a matnou povrchovou úpravou. I přes vyšší rozlišení nabízí displej pouze základní kvalitu zobrazení. Zejména pozorovací úhly nijak neohromí a kontrast by na tom mohl být také trochu lépe. Naopak barvy jsou dostatečně saturované a bílá netrpí nádechem do jiné barvy. V rámci úhlopříčky 14“ jde o jeden z lepších displejů (komu však záleží především na kvalitě zobrazení, měl by se poohlédnout po displejích s vyšším rozlišením v úhlopříčce 15,6“).

Rozlišení HD+ v této úhlopříčce určitě není pro každého. Někteří zcela jistě ocení větší pracovní prostor, ale sám jsem měl problém, že bylo všechno poměrně drobné a zejména na konci dne moje oči cítily větší únavu proti tomu, na co jsem zvyklý z displejů se základním rozlišením.

O podsvícení se stará matice bílých LED a jejich intenzitu lze regulovat ve 25 stupních, kdy nejnižší stupně ocení ti, kteří rádi pracují večer po tmě.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

U 14“ ProBooků nabízí HP v našich končinách pouze konfigurace s integrovanou grafikou. Grafické operace zpracovává grafický čip Intel GMA HD na destičce procesoru, který si bere podle potřeby paměť z hlavní paměti RAM. Sice jde o řešení určené jen na kancelářskou práci a základní multimédia, ale podporuje DirectX 10, Shader Model 4.0 a simultánní přehrávání dvou 1080p videí v moderních HD formátech.

Přímo k notebooku můžete připojit externí monitory pomocí analogového VGA a digitálního DisplayPortu. Signál z analogového výstupu patří k těm slabším a už při rozlišení 1280x1024 byly s testovacím monitorem v obraze viditelné duchy. DisplayPort naopak nabídne rozlišení až 2560x1600 v nativním režimu a 1920x1200 při konverzi na DVI/HDMI. K digitálnímu připojení dvou externích monitorů zároveň může posloužit třeba volitelná dokovací stanice.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 10 070
  • 3DMark 03: 4931
  • 3DMark 05: 3363
  • 3DMark 06: 1711
  • 3DMark Vantage: P328 (GPU: 248, CPU: 7664)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,7
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 4,9

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2121 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 1,42 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 3,17
  • CATIA (catia-02): 2,49
  • EnSight (ensight-03): 1,41
  • Maya (maya-02): 5,25
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 1,98
  • SolidWorks (sw-01): 3,60
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 0,40
  • UGS NX (ugnx-01): 0,35

Při předpokládaném pracovním zaměření by svým výkonem grafický čip neměl nijak omezovat. Na CAD aplikace s ním však nepočítejte, tam kde se pracuje s komplikovanými modely nestačí (základní školní práci ale zvládne) a z her utáhne jen ty staré nebo casual. Výhoda zvoleného řešení je spíše v nízké spotřebě a s tím související delší výdrži na baterie.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory se za posledních několik generací tohoto notebooku nehnuly z čelní hrany, kde jsou schovány za perforovaným plastem. Nejde o žádný multimediální model, takže nepřekvapí jejich průměrné zvukové podání (bez hloubek) a průměrná hlasitost, která v tišším prostředí plně postačuje, ale nijak neoslní.

Vedle analogového vstupu (mono) a výstupu (stereo) zvukové karty se nabízí ještě digitální prostorový výstup coby součást výstupu DisplayPort. S vhodným kabelem lze DisplayPort použít k připojení televizoru s HDMI vstupem pro přenos obrazu i zvuku.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

U webkamery výrobce udává 2Mpix čip a doprovodná aplikace s ním dokáže pořizovat fotky v rozlišení až 1600x1200. Pokud však chcete plynulý přenos videa, je optimem rozlišení 640x480. Kamera je vybavena indikační LED (svítící tlumenou bílou) a po stranách ji ve víku nad displejem podporuje duální mikrofon.

Zabezpečení

HP nabízí v business segmentu tradičně výborné schopnosti zabezpečení jak po softwarové, tak po hardwarové stránce. Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku.

Čtečku otisku prstů lze v kombinaci s TPM čipem použít k preboot autentizaci, kdy vás systém vyzve k zadání otisku ihned po startu a podle toho následně přihlásí i správného uživatele ve Windows.

Chlazení a provozní hluk

Kromě hlavního průduchu na levém boku k přísunu vzduchu pomáhají ještě perforované plasty v levé polovině spodku základny. Jediný ventilátor se točí i při kancelářské práci, ale běží v opravdu nízkých otáčkách, kdy je úrovní produkovaného hluku dokonce mírně pod použitým 7200rpm diskem. Z celkového provozního hluku tedy ti, kteří jsou zvyklí na pasivní chlazení a SSD, nadšeni asi nebudou, ale všichni ostatní by měli být spokojeni. Zejména ve své třídě jde o jeden z tišších počítačů.

Při plném vytížení obou jader procesoru (například dekomprimací v archivačním programu) se přibližně do minuty přepíná ventilátor na vyšší rychlosti a po chvíli jej nepřeslechnete ani v místnosti s běžným hlukem. V zátěži lze tento počítač označit spíše jako hlučnější, ale odchylka od průměru není zas tak velká.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 29,4°C
  • klávesnice vpravo = 28,9°C
  • spodek maximum = 38,2°C (pod touchpadem)
  • výdech chlazení = 32,0°C
  • napájecí adaptér = 35,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 30,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 30,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 33,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,5°C
  • spodek maximum = 43,2°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 44,8°C
  • napájecí adaptér = 53,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Neustálá cirkulace vzduchu umožňuje držet teploty po celém povrchu nízko při malém výkonovém zatížení. V zátěži je patrné zahřívání pouze v oblasti výdechu chlazení a spodku základny. Přes klávesnici, opěrky a touchpad se přenáší tepla jen naprosté minimum.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Na rozdíl od displeje se baterie od předchozí generace nijak nezměnila. Standardní 6tičlánková baterie má kapacitu 55 Wh a v našem standardním redakčním testu* udržela notebook v provozu 5 hodin a 47 minut. Při kancelářské práci s Wi-Fi a maximálním jasem LCD je výdrž někde mezi 3 a 4 hodinami.

HP nenabízí větší primární baterie, ale na spodku notebooku je pod krytkou konektor pro připojení sekundární baterie, která se dělá ve dvou variantách. Menší má 6 a větší 12 článků. U malé baterie je zvýšení výdrže téměř na dvojnásobek a u větší téměř trojnásobek.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 10 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 68 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 41 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 71 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 53 W

Standardně je v BIOSu povolena funkce rychlého nabíjení, se kterým se na 80-90% kapacity dostanete s úplně vybitou baterií přibližně za hodinu nabíjení.

BIOS/EFI

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • režim práce paralelního portu
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zapnutí technologie „TXT“
  • podpora více jader CPU
  • podpora HT
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, modemu, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, FireWire, ExpressCard, SmartCard a eSATA

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

U námi testované konfigurace byly součástí balení kromě notebooku, napájecího adaptéru a tištěné dokumentace také kompletní sady instalačních DVD pro Windows 7 Professional (32bit, CZ/EN/SK) a Windows XP Professional. Z jistých důvodů bylo nutné testovací kus nainstalovat z těchto disků a během instalace z DVD je možné nainstalovat holý systém a vybrat pouze základní ovladače. To ocení uživatelé, kteří nemají rádi klasické tovární instalace plné bloatware (demoverze antivirů,…).

Instalace ovladačů a doprovodných programů z DVD je maximálně zjednodušena speciálním programem od HP. Po výběru balíčků probíhá celý proces automaticky, vstup ze strany uživatele se týká až výzvy k restartu na konci.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace má výrobcem doporučenu koncovou cenu 18 232,- Kč bez DPH (21 879,- Kč s DPH).

Konfigurace s 2 GB RAM, menším diskem (320 GB), 32-bit Windows 7 Pro a 14'' displeje s běžným rozlišením 1366*768 má doporučenoy koncovou cenu 16 550 Kč bez DPH (19 860 Kč s DPH).

Všechny ProBooky jsou vybaveny pouze základní roční zárukou s opravou u autorizovaných servisních partnerů. V případě nákupu řízeného občanským zákoníkem (nákup bez IČ) není dotčena zákonem definovaná dvouletá záruční lhůta.

Závěr

HP ProBook 6450b je kvalitně zpracovaným pracovním notebookem, který zejména v testované konfiguraci představuje něco, co lze jen stěží hledat u konkurence (ve stejné ceně) - 14“ pracovní notebook s možností dokování, dobrou výbavou a vyšším rozlišením s rastrem 1600x900. Kombinace displeje s vyšším rozlišením a integrované grafické karty umožňuje pohodlnější práci ve 2D CADech a některých vizualizačních programech nebo prostě práci s větším množstvím oknem zároveň při zachování nízké hmotnosti a rozumné výdrže, kterou je navíc možné v případě potřeby ještě rozšířit sekundární baterií.

Pominu-li fakt, že je pevnost nižší proti dražším strojům vyšší třídy, které používají odolnější materiály (hliník, různé kompozity), zůstává mi nedostatek pouze ve zbytečně intenzivně svítících bleděmodrých LED nad klávesnicí a v čelní hraně (v HP si to pravděpodobně uvědomili a novější modely již budou v tomto ohledu decentnější).

Během měsíce se očekává příchod nové generace, což činí kvůli snížené ceně zejména testovanou konfiguraci s vyšším displejem výbornou volbou v poměru ceny a přidané hodnoty.

Klady a zápory

+ jediný 14“ notebook s hi-res displejem a dokovacím konektorem v této ceně
+ dlouhá výdrž na baterie
+ rozsáhlá výbava (DisplayPort, eSATA, FireWire)

- intenzivně svítící ikony nad klávesnicí
- nižší kvalita VGA výstupu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie HP ProBook 6450b

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 6450b
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5 450M (2.40 GHz, 3 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1066 (2x2048)
  • HDD (GB): 500 (Seagate ST9500420AS, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp CDDVDW TS-L633N
  • LCD: 14" TFT
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: Intel GMA HD (IGP)
  • Modem: 56k
  • LAN: 10/100/1000 (Intel 82577LC Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 4313 802.11b/g/n (b/g/draft-n)
  • Zvuková karta: IDT 92HD75B3 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (32bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 5h 47min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS/xD, 3x USB, VGA, DisplayPort, Firewire 400, ExpressCard 54, eSATA/USB
  • Rozměry: 340 x 235 x 37-40 mm
  • Hmotnost (kg): 2,44
Recenze

Diskuse