RECENZE: HP ProBook 6465b - s AMD do dokovací stanice

3. 1. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Většinou se procesory od AMD objevují spíše v levných a multimediálních noteboocích nižší třídy. Tento 14'' ProBook je výjimkou. Jde o pracovní model střední třídy s dokovacím konektorem, pokročilými funkcemi zabezpečení, displejem s vysokým rozlišením a čtyřjádrovým procesorem AMD A6. Zůstala mu také příznivá cena.

HP ProBook 6465b - s AMD do dokovací stanice

Základní popis

O tom, že řada ProBook sjednocuje u HP pracovní modely nižší a střední třídy, se již nemá cenu sáhodlouze rozepisovat. ProBooky B představují střední třídu, ke které náleží plná výbava pro nasazení ve velkých firmách – především konektor pro připojení dokovací stanice. První číslice značí řadu (6), druhá úhlopříčku (3 – 13“, 4 – 14“, 5 – 15,6“), třetí generaci (v současné době 6) a čtvrtá platformu (0 – Intel, 5 – AMD). Z ProBooků B je tento jediný, jehož modelové značení končí číslicí 5, a je tedy založený na platformě AMD. Jinak ovšem s modelem 6460b (Intel) sdílí 14“ šasi a většinu výbavy.

ProBooky B používají jednotný vzhled s šasi kombinující lakovaný hliník a plasty (spojení černé a tmavě šedé). Jsou relativně tlusté a od ostatních pracovních počítačů se odlišují chiclet klávesnicí. Vzhled kombinuje konzervativní i trendy prvky, ale jejich pracovní příslušnost z nich vyčtete na první pohled.

Sice se nedá říct, že by tyto notebooky byly kdovíjací krasavci, nelze jim však upřít výborné mechanické zpracování a nadstandardní odolnost. V ceně 6465b jen těžko budete hledat odolnější pracovní počítač. Nikde se nic neprohýbá, vše perfektně lícuje a při zvednutí za roh se šasi ani náznakem nekroutí.

Klasická konstrukce kloubů umožňuje vyklopení až do úhlu plných 180°. V zavřeném stavu drží víko mechanické zámky a k pohodlnému otevření stačí jedna ruka.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Optická mechanika je nasměrována doleva spolu s dvěma USB 2.0, Firewire 400, čtečkou paměťových karet (SD, MMC), slotem pro karty ExpressCarWd 54 a konektorem napájení. Další várka rozhraní je na pravém boku, kde najdete vstup a výstup zvukové karty, další dvě USB 2.0 (jedno kombinované s eSATA) a digitální obrazový výstup DisplayPort. Na správném pracovním notebooku nemůže chybět výstup VGA a připojení do sítě LAN – oba tyto konektory mají své místo vzadu u baterie.

Výbava je nadstandardní. Konektory jako FireWire 400 se ještě stále v některých situacích hodí a z většiny notebooků již vymizely. Za důležitější považuji slot ExpressCard, neboť s jeho pomocí lze cokoli chybějícího přidat. V tomto případě například USB 3.0 prostřednictvím karty s řadičem za několik stovek.

Půdorysné rozměry 338 x 230 mm spadají přesně do očekávání u 14“ notebooků, avšak tloušťka (38 mm) je větší, než bývá zvykem u konkurence. Provozní hmotnost přístroje činí 2,38 kg. Je tedy mírně těžší než jiné 14“ notebooky s plnou výbavou, ale rozdíl není velký. Stále je mobilita na úrovni, kdy není problém cestovat denně s notebookem v brašně/batohu, a to je hlavní.

90W napájecí zdroj váží dohromady s kabeláží 511 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice s touchpadem jsou stejné jako u dříve recenzovaného modelu HP ProBook 6360b. Informace vztažené k nim si tedy přečtěte v odkazované recenzi.


pracovní plocha detail klávesnice

Jediný rozdíl mezi oběma notebooky je v dotykové ploše touchpadu. Ta je u 14“ trochu větší. Rozdíl však poznáte jen v případě, že si oba počítače položíte vedle sebe.

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je čtyřjádrový procesor AMD A6-3410MX, který v sobě integruje všechnu důležitou logiku od výpočetních a grafických jednotek, až po řadič paměti a obsluhu sběrnic. Výchozí takt činí 1,6 GHz, ale v případě, že nejsou využita všechna jádra, umí se procesor automaticky taktovat až do frekvence 2,3 GHz.

Je dobré si uvědomit, že AMD s těmito procesory nekonkuruje čtyřjádrovým Core i7 od Intelu (ostatně cenou nesahá snad ani na Core i3). Pouze se rozhodlo, že výkon bude raději nahánět počtem jader než frekvencí. Přímou konkurenci jsou tedy procesory dvoujádrové.

CPU-Z
specifikace čipu

Na desce jsou zespodu přístupné dva sloty pro paměťové moduly. K oběma se lze dostat bez nutnosti použití šroubováku. V základu je využitý pouze jeden, ve kterém trůní 4GB modul DDR3 běžící na frekvenci 1333 MHz. Je to možná škoda, protože tomuto procesoru a zejména jeho grafice mnohem lépe sedí dvojice modulů běžících v režimu dual-channel. Kdo by však chtěl, může druhý modul za pár stovek dokoupit a získat tak s minimální investicí rozšíření na 8 GB operační paměti.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 24 552
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 35 390

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 82 428
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 114 632

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 2165 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 7132 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 3,29

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,99 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,7
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2881 MB/s

Výpočetní výkon ve většině jednojádrových aplikacích je pod úrovní Intel Core i3 2310M s frekvencí 2,1 GHz, a to přibližně o 35%. Ve vícevláknových aplikacích je výkon obou procesorů shodný. AMD A6 tedy není žádný trhač asfaltu, ale na běžnou práci stačí s přehledem a nabízí dobrý poměr cena–výkon. Během testování jsem nenarazil na žádnou situaci, kde bych poznal rozdíl výkonu mezi AMD a dnešními procesory Core. Pokud tedy někdo vyloženě nepotřebuje výkon, může s ProBooku postavenou na AMD ušetřit asi pětinu ceny za jinak ekvivalentní konfiguraci s Core i5.

Doufám, že v další generaci AMD zvedne takty procesoru. Pokud by byl výchozí takt například 2,0 GHz a režim turbo by dokázal taktovat až do 2,8 GHz, byl by takový procesor dobrou konkurencí současné střední třídy.

Úložný prostor tvoří standardní 2,5“ disk od Toshiby. Celou kapacitu 320 GB obstarává jediná plotna, která se otáčí rychlostí 7200 rpm. Ač taková úložná kapacita již dnes nijak neoslní, výkonově patří ke špičce.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 152 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 96,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,85 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Optická mechanika DVD Super Multi je vložena v šachtě coby modul. K jejímu vyjmutí je nutné sundat spodní dekl (lze bez šroubováku) a odšroubovat jediný šroubek, který ji drží. Nejde tedy zrovna o způsob, který by byl proveditelný za chodu. Místo mechaniky je možné vložit jen adaptér s druhým pevným diskem.

Za desce je integrovaný gigabitový Ethernet pro připojení do sítě drátem. Bezdrátové technologie čítají standardní dvojici 2,4GHz karty Wi-Fi %n a modulu Bluetooth. Obě se dají vypnout současně tlačítkem nad klávesnicí nebo samostatně pomocí předinstalované utility. Příprava na WWAN modem bohužel chybí.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený 14“ displej má širokoúhlý poměr stran 16:9 a matnou povrchovou úpravu. Matice je konstruována pro rozlišení HD+ (1600x900), a jednotlivé body jsou tedy poměrně jemné. Kvalitativně jde o lehce nadprůměrný displej se studenějším laděním barev. Pozorovací úhly nijak neoslní, ale pokud si v nastavení grafické karty zvolíte vyvážení barev dle EDID informací monitoru a posunete teplotu barev směrem doleva, můžete získat relativně dobrý obraz. Ke spokojenosti mi v ovladači chybí pouze nastavení gama křivky, neboť tmavé odstíny jsou zbytečně přesvícené (jako na většině notebooků).

Maximální jas je jednoznačně nad průměrem v rámci kategorie a spolu s matným povrchem jej oceníte při cestování. Regulace jasu je velmi plynulá (20 stupňů) a má dobrý rozsah.

V době psaní recenze byl ProBook 6465b nejlevnějším 14“ notebookem s HD+ displejem na trhu. Pokud máte ve výběru zahrnuté také notebooky se základním rozlišením HD, připravte se na to, že jejich displeje budou horší než tento. Displeje jako ten použitý, se totiž běžně osazují až ve vyšších pracovních modelech s cenou nad 20 tisíc.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Vykreslování grafiky řeší integrované grafické jádro v procesoru. Procesory AMD A6 mají AMD Radeon HD6520G, který je kompatibilní s DirectX 11, podporuje akceleraci HD videa v rozlišení 1080p a nese v sobě 320 stream procesorů. Běží ovšem na pouhých 400 MHz a paměť si sdílí z RAM.

Grafická jádra z generace Radeon HD6000 se chlubí technologií EyeFinity pro připojení až tří externích monitorů. Musí však jít o monitory podporující nativní vstup DisplayPort a musí být možnost je zřetězit. K takto připojeným monitorům je možné přidat ještě jeden s jiným způsobem připojení (interní, VGA, DVI). Použít dokovací stanici třeba k připojení tří externích monitorů kombinací DisplayPortu, DVI a VGA nelze (vyzkoušeno).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 3280
  • 3DMark Vantage: P1455 (GPU: 1171, CPU: 5341)
  • 3DMark 11: P550 (Graphics: 492, Physics: 2204)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,5
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,8

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3457 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 13,07 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 11,19
  • CATIA (catia-02): 8,47
  • EnSight (ensight-03): 10,89
  • Maya (maya-02): 25,25
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 7,46
  • SolidWorks (sw-01): 17,19
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 5,07
  • UGS NX (ugnx-01): 6,90

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,02
  • EnSight (ensight-04): 7,72
  • LightWave 3D (lightwave-01): 12,96
  • Maya (maya-02): 4,83
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,02
  • SolidWorks (sw-03): 9,98
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,62
  • Siemens NX (snx-01): 4,16

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 9,9 fps
  • 1600x900: 6,8 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

V syntetických testech je výkon podobný integrované grafice Intel HD3000, ale v OpenGL aplikacích a hrách Radeon HD6520G vede jak z hlediska výkonu, tak i kompatibility. Zejména v profesionálních aplikacích je na tom Radeon mnohem lépe, což je logické, neboť je odvozený s klasických dedikovaných čipů (pro které se takové aplikace testují), jen je podtaktovaný a nemá vlastní paměť. Díky tomu je notebook vhodný například pro studenty strojaře, kteří nechtějí utrácet více peněz za notebooky s grafickými kartami střední třídy.

Výrazný limit pro grafickou kartu představuje sdílená paměť. Snadným způsobem, jak zvýšit výkon, je přidání druhého paměťového modulu. Pokud přidáte druhý 4GB modul, bude paměťový řadič pracovat v režimu dual-channel a vy získáte 25-50% výkonu navíc ve všech grafických aplikacích. S dvěma paměťovými moduly je rázem výkon nad úrovní dedikovaných čipů nižší třídy.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V rámci úspor má varianta s AMD osazený pouze levý reproduktor, do kterého jsou směšovány oba zvukové kanály. Tento reproduktor hraje na poměry pracovních notebooků relativně slušně, takže to není takové zlo (zvuk je lepší než z některých dvoureproduktorových notebooků), ale hudbu bych z něj poslouchat nechtěl.

Možnosti vstupů a výstupů jsou standardní. Sluchátkový (stereo) a mikrofonní (mono) konektory jsou oddělené a výstup DisplayPort umí vést také zvuk – s vhodnou redukcí lze vyvést obraz i zvuk do televizoru s HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Na rozdíl od reproduktoru, mikrofony jsou v počítači dva a mají místo u 0,3Mpix webkamery nad displejem.

Zabezpečení

HP nabízí v business segmentu tradičně výborné schopnosti zabezpečení jak po softwarové, tak po hardwarové stránce. Ve Windows se o zabezpečení stará Security Manager integrovaný v balíku HP ProtectTools. Jeho součástí je správa hesel v programech pod jedním heslem nebo otiskem, blokování některých zařízení, přihlašování do systému otiskem (s možností preboot autentizace), Privacy Manager pro správu certifikátů a podpisů a řešení pro kompletní šifrování pevného disku.

Čtečku otisku prstů lze v kombinaci s TPM čipem použít k preboot autentizaci, kdy vás systém vyzve k zadání otisku ihned po startu a podle toho následně přihlásí i správného uživatele ve Windows.

Chlazení a provozní hluk

Zdá se, že je jedno, co do ProBooku dostanete za procesor. Ať je od Intelu, nebo od AMD, musíte se připravit na hlučnější chlazení. Bez ohledu na nastavení v BIOSu jede ventilátor prakticky od zapnutí (pokud je počítač studený, roztočí se do minuty) a řekl bych, že mezi pracovními notebooky budete hledat těžko nějaký, který bude při kancelářské práci hlasitější. Nemusíte se bát – nejnižší rychlost uslyšíte jen v případě, je v místnosti ticho. V ruchu více lidí se ztratí. Kdo však je v tomto parametru náročnější, ten by se měl ProBooku B obloukem vyhnout.

Stačí pouhé prohlížení webových stránek se složitějšími skripty a čas od času dojde na zrychlení ventilátoru do takové úrovně, že si jí nejspíš všimnete i v místnosti s ruchem dalších lidí. Někoho možná napadne, že je na vině procesor od AMD, jenže po přiložení ruky k výdechu chlazení byste zjistili, že i v takovém případě fouká stále studený vzduch. Tento fakt neocení početná většina – říkejme jí třeba praváci – neboť je výdech situován doprava, a bude vám tak foukat na ruku, pokud budete používat myš.

Při intenzivní zátěži běží ventilátor neustále ve vyšších otáčkách, které mohou být zejména v tichém prostředí poněkud otravné, ale nejsou hlukem výrazně nad průměrem. Situace je tedy stejná jako u modelů s procesory Intel. Na rozdíl od dříve recenzované 13“ varianty ProBook 6360b je chod ventilátoru stabilní a nemá nepříjemný kolísavý zvuk.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 26,6°C
  • levá strana pod klávesnicí = 25,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • klávesnice vlevo = 26,3°C
  • klávesnice vpravo = 26,7°C
  • spodek maximum = 30,0°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 28,3°C
  • napájecí adaptér = 30,3°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 28,6°C
  • klávesnice vpravo = 39,6°C
  • spodek maximum = 38,1°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 42,0°C
  • napájecí adaptér = 43,9°C

teplota okolí při měření: 22°C

Neustále běžící ventilátor vyfukující studený vzduch celkem logicky vede k nízkým teplotám celého šasi. Zejména v těchto studených dnech má počítač co dělat, aby byl aspoň spodek uprostřed vlažný. Přes klávesnici se žádné teplo nepřenáší a opěrky rukou jsou přímo studené, pokud si je nezahřejete vlastními dlaněmi. Chlazení je nastavené tak paranoidně, že například v těchto studenějších dnech je možné s počítačem pracovat i při plné zátěži na klíně bez nepříjemného pálení.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

ProBooky B sdílí jeden typ baterie, takže i v této verzi najdete šestičlánkovou verzi s kapacitou 55 Wh. V našem standardním redakčním testu* s ní notebook vydržel 5 hodin a 1 minutu. Pokud si budete přehrávat filmy s maximálním jasem LCD, počítejte s výdrží 3 hodin a 20 minut. Klasická on-line kancelářská práce s Wifi a polovičním jasem je pak někde na půl cesty (okolo 4 hodin reálného provozu). Ve výsledku tedy nejste odkázáni jen na přecházení mezi zásuvkami.

Kdo by potřeboval delší výdrž, bude muset sáhnout po nabídce sekundárních baterií. Prodává se malá šestičlánková a velká dvanáctičlánková. Obě se připojují na spodek pomocí speciálního konektoru, který drží HP nezměněný již mnoho generací. Podle typu baterie můžete výdrž prodloužit na dvojnásobek, nebo trojnásobek původní.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 67 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 86 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 51 W

Přibalený 90W napájecí adaptér má dostatečné rezervy, aby zvládal rychle nabíjet bez ohledu na zatížení notebooku. Vybitou baterii lze nabít za hodinu přibližně na 80%.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI. Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností ovládat myší nebo touchpadem. Nabízí následující možnosti:

Boot

  • hlášení chyb během bootu
  • doba zobrazení startovacího menu (standardně 0)
  • zobrazení informace Multiboot Express (standardně 0)
  • vlastní logo při startu
  • výběr zařízení k bootování (diagnostika, CD-ROM, SD karta, disketa, PXE, UEFI boot mód)
  • výběr pořadí jednotlivých zařízení
  • boot v režimu UEFI

Konfigurace zařízení

  • emulace USB zařízení (klávesnice, myš) ve starých OS
  • režim práce paralelního portu
  • neustálý běh ventilátoru s připojeným napájením (nic nedělá)
  • zamezení spouštění dat
  • nastavení režimu SATA řadiče (AHCI, IDE, RAID)
  • HP DayStarter
  • rychlé nabíjení druhé baterie
  • povolení HP QuickLook (rychlý start do speciální linuxové distribuce)
  • Preboot ověřování v HP Quicklook
  • povolení HP QuickWeb
  • povolení zápisu skrze HP QuickWeb
  • povolení virtualizace
  • zákaz probouzení kvůli USB zařízením
  • NumLock při startu OS

Nastavení vestavěných zařízení

  • zobrazení stavu bezdrátového vysílače (na tlačítku)
  • zákaz WLAN, Bluetooth, LAN, přepínání LAN/WLAN
  • probouzení ze sítě (vypnuto, pouze pro boot ze sítě, povoleno)
  • zákaz snímače světla, čtečky otisku prstů, integrované kamery, „Power Monitor Circuit“, zvukové karty, modemu, optické mechaniky, mikrofonu a interních reproduktorů

Nastavení portů

  • zákaz čtečky paměťových karet, USB, Firewire, ExpressCard, SmartCard a eSATA

Nastavení úrovně zabezpečení

  • možnost změnit u každého rozhraní přístupnost

Spouštění

  • výběr, které dny se má počítač spouštět
  • nastavení času spouštění (pro všechny dny stejný)

Nastavení lze měnit také přímo z operačního systému pomocí utilit HP Protect Tools.

Příslušenství

V krabici jsou spolu s notebookem také 90W napájecí adaptér, třížilová přívodní šňůra pro naše zásuvky, tištěná dokumentace a sada DVD pro obnovu operačního systému. Obnovu najdete kromě toho také přímo na pevném disku v samostatném oddílu.

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Professional je v 64bit verzi a můžete si u něj při prvním spuštění vybrat jazykovou mutaci (nechybí čeština, angličtina a slovenština). V tovární instalaci jsou pouze základní programy a vyjma několika drobností jde o ty užitečné od ovládacích utilit až po prohlížeč PDF. Instalace je tedy jedna z těch čistších.

Ceny a záruka

AMD varianta 14“ ProBooku B je na našem trhu pouze v testované konfiguraci, a to za cenu cca 14 833,- Kč bez DPH (17 800,- Kč s DPH). Záruka je stejně jako u ostatních modelů v řadě pouze roční, s opravou v servisu. Spotřebitelé se při nákupu řídí občanským zákoníkem, a jejich záruka na zařízení je tedy dvouletá.

Závěr

HP ProBook 6465b představuje zajímavou alternativu pracovním notebookům střední třídy založeným na procesorech Intel Core. Jeho úsporný čtyřjádrový procesor od AMD má sice výkon spíše jako Core i3, ale lze jej sehnat za podstatně méně peněz při zachování ostatních vlastností. Jako bonus pak lze brát grafické jádro od AMD, které se v mnoha aplikacích pohybuje výkonem mezi dedikovanými čipy nižší a střední třídy.

Vše ostatní je stejné jako u ostatních ProBooků B. Znamená to rozsáhlé možnosti rozšíření záruk, spoustu příslušenství včetně dokovací stanice a celkově odolnější provedení. Mezi 14“ notebooky pod 20 tisíc je tento jednou z výjimek vybavených displejem s vyšším rozlišením. Bohužel s ostatními ProBooky sdílí také klasický problém s hlučnějším chlazením.

Model 6465b zaujme asi nejvíc svou cenou. Můžete získat kvalitně zpracovaný stroj s lepší cenou výměnou za nižší výkon procesoru. Na druhou stranu většina lidí si ve výkonu asi žádného rozdílu nevšimne. Cílovou skupinou by tak mohli být uživatele, kteří potřebují něco ergonomického, chtějí to brát s sebou a dělají hlavně kancelářskou práci, pracují s tabulkovým procesorem nebo třeba programují a potřebují vyšší rozlišení než klasické HD (1366x768).

Klady a zápory

+ displej s vyšším rozlišením
+ dobrá výbava rozhraní a dokovací konektor
+ velmi dobrý výkon integrovaného grafického jádra

- hlučné chlazení
- pouze jeden reproduktor
- nižší výkon procesoru

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP ProBook 6465b
  • Instalovaný procesor: AMD A6-3410MX (1.60/2.30 GHz, 4 MB LLC, Quad Core)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 320 (TOSHIBA MK3261GSYN, 7200rpm, 16MB cache)
  • DVD: DVD SuperMulti DL (hp CDDVDW SN-208BB)
  • LCD: 14,0" TFT (matný)
  • LCD rozlišení: HD+ (1600 x 900)
  • Video: AMD Radeon HD6520G (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe Gigabit Ethernet)
  • WiFi: Broadcom 4313 802.11b/g/n (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: IDT HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 55 Wh / 5h 1min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB 2.0, eSATAp, VGA, DisplayPort, ExpressCard 54
  • Rozměry: 338 x 230 x 38 mm
  • Hmotnost (kg): 2,38
Recenze

Diskuse