RECENZE: HP Omnibook 510 - malý pomocník pro každou cestu

5. 6. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Radek Pavlis

Hewlett-Packard Omnibook řady 510 patří do vyšší třídy notebooků. V testované verzi je vybaven procesorem Pentium III-M 1,13 GHz a pamětí o kapacitě 256MB RAM. Jeho největší předností jsou malé rozměry a nízká hmotnost při zachování vysokého výkonu. Nemá sice prostor pro externí paměťová média, je však dodáván s přídavnou dokovací stanicí, ve které je umístěna disketová mechanika 3,5" a DVD/CD-RW.

HP Omnibook 510 - malý pomocník pro každou cestu

Celý korpus mininotebooku je vyroben z plastu. Vnější i vnitřní strana víka s LCD a stejně i vrchní deska jsou v barvě šedostříbrné, laděné do modra, spodní strana přístroje a stejně tak i opěrka pro ruce a samotná klávesnice jsou černé. I při zavřeném notebooku jsou vidět na přední hraně tři indikační diody pro indikaci zapnuto, síťového napájení a práci na disku. Ve víku je tlačítko pro zapínání bezdrátové sítě spolu s modrou diodou, která signalizuje, zda je síť aktivní.

Po odklopení víka s 12,1" LCD s rozlišením 1024x728 máme k dispozici přehledně členěnou pracovní plochu. Pod displejem v levém rohu je umístěno tlačítko Power, vedle něj pak diody pro indikaci Caps, Num a SrollLock. Uprostřed je tlačítko pro přepnutí do úsporného režimu a vedle něj jsou dvě tlačítka pro rychlý start aplikací, jejichž funkci lze libovolně definovat. V pravém rohu pod displejem se nachází integrovaný mikrofon. Klávesnice sestává z 84 kláves. České znaky jsou samozřejmostí. Je trochu nepříjemné, že jsou ve stejné barvě a velikosti jako znaky anglické klávesnice, což ztěžuje orientaci. Rozmístění speciálních kláves je jako u téměř každého notebooku atypické a je třeba si na něj zvyknout. Klávesy home, end, ins a del jsou v pravém horním rohu, klávesy pro pohyb kursoru jsou vpravo dole. Numerická klávesnice a další speciální klávesy jsou dostupné pomocí přepínacího tlačítka Fn. Uprostřed klávesnice je umístěn TrackPoint a pod klávesnicí tři tlačítka myši. TrackPoint se pohybuje přesně a plynule a je poměrně snadno ovladatelný. Uživatelům, kteří na něj nejsou zvyklí, může zpočátku činit jeho ovládání potíže, je to však jen otázka zvyku a obzvláště ti, kteří píšou všemi deseti, ocení, že mají polohovací zařízení na dosah ukazováčku. Ovládat hlasitost reproduktoru, který je umístěn na spodní straně notebooku, je možné pomocí tlačítek v pravém boku přístroje, kde jsou i konektory sluchátek a externího mikrofonu. Nachází se zde také užitečné tlačítko MUTE, spolu s diodou signalizující vypnutí zvuku.

Dokovací stanice je, stejně jako spodní část notebooku, vyrobena z černého plastu. V její přední stěně jsou dva modulární sloty v nichž naleznete obě mechaniky - disketová i DVD/CD-RW. Na svrchní straně čela dokovací stanice je multimediální panel, který o několik centimetrů přesahuje vložený mininotebook, jsou zde umístěny reproduktory spolu s ovládacími tlačítky pro přehrávání hudebních CD. Uprostřed je malý, modře podsvícený displej, který zobrazuje aktuální čas a datum a lze jej při přehrávání CD použít k zobrazování čísla skladby, délky skladby, nebo stupně hlasitosti. Velice příjemnou vlastností je to, že přehrávač hudebních nosičů lze používat nezávisle na notebooku, tj. i tehdy, je-li notebook vypnut nebo vyjmut z dokovací stanice. Vyjímání notebooku z dokovací stanice je možné provádět za chodu přístroje a to buď přímo z prostředí Windows volbou v nabídce Start nebo tlačítkem na pravé straně dokovací stanice. Vysunutí notebooku je automatické pomocí integrovaného elektrického motorku a vypadá to proměně efektně ;). Pro případ, že by byla vybitá baterie, nebo nastal jiný problém, je zde i tlačítko pro ruční vysunutí přístroje.

Jak již bylo uvedeno v úvodu, notebook je osazen procesorem Intel Mobile Pentium III-M 1,13Gz s automaticky proměnnou frekvencí podle aktuálních potřeb běžících aplikací. Procesor tak pracuje úsporněji s nižší spotřebou energie. Zvyšuje se tím výdrž baterie, která při standardním testu* průměrného zatížení vydržela dodávat energii po dobu 2 hodin a 22 minut. Pro případ potřeby delší kontinuální práce je možnost připojení dalších dvou baterií do modulárních slotů v dokovací stanici. Procesor má k dispozici operační paměť o velikosti 256 MB RAM, což je pro běžný provoz kancelářských aplikací nebo prohlížení internetových stránek kapacita víc než dostačující. Na pevném disku o velikosti 28GB je dost místa pro aplikace i pro uložení multimediálních souborů. Počítač nemá samostatnou grafickou paměť, proto si ji integrovaný grafický chip Intel 830M alokuje z RAM. S těmito hardwarovými dispozicemi běžela 3D multimedia plynule i při nejvyšším rozlišení (1024x728), také přehrávání DVD filmů ve full screen bylo bezproblémové, pouze při rychlých akčních scénách se obraz trochu rozmazával, což je běžné u mnoha notebooků a pozná to spíše zkušenější oko, které se na to zaměří. Ocenění zaslouží výtečný zvuk reproduktorů dokovací stanice, který je navíc podpořen basovým reproduktorem na spodní straně přístroje. Bohužel při používání samotného notebooku jsme o vysokou kvalitu zvuku ochuzeni, protože má pouze jeden mono-reproduktor.

HP Omnibook 510 obsahuje všechna důležitá rozhraní. Na dokovací stanici jsou sériový a paralelní port, výstup na monitor, klávesnici a myš, zdířka pro připojení k LAN, 2xUSB port a 3 audio konektory. Duplicitně jsou rozhraní umístěna i na notebooku, : 2xUSB, externí monitor, LAN a modem, 2x audio, navíc je zde 1xPCMCIA a1xIrDa. Součástí mininotebooku je i zařízení pro bezdrátové připojení k LAN.

Celkový dojem z přístroje je příznivý. Notebook je určen především pro každodenní práci v terénu kdy jeho majitel ocení především malé rozměry a nízkou hmotnost samotného notebooku, které umožňují snadný transport bez velkých nároků na prostor. Poskytuje dostatek výkonu na cestách i v kanceláři kde ve spojení s dokovací stanicí a externím monitorem může být i plnohodnotnou náhradou stolního počítače.

+ rozměry, hmotnost
- malý displej

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium III-M 1133
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: 1.44MB externí
  • CD/DVD: DVD+CD-RW externí
  • LCD: TFT 12,1"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: Intel 830MG integratovaný grafický řadič, až 32MB dynamicky alokované video RAM sdílené se systémovou RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN, WireLess
  • Zvuková karta: 16-bit SoundBlaster Pro kompatibilní
  • Polohovací zařízení: TrackPoint + rolovací tlačítko
  • Software: Win XP Pro CZ
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x externí monitor, 2x audio, dokovací konektor, docking station: 2x USB, 1x COM, 1x LPT, 2x PS2, 1x LAN
  • Rozměry: 27.8 x 22,2 x 2,5 cm
  • Hmotnost (kg): 1,7
  • Cena v Kč bez DPH: 89.990,- (bez WireLess)
  • Délka záruky: 1 rok
Recenze

Diskuse