RECENZE: MSI GT663 - pro herní nadšence

1. 2. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jakub Larva

GT663 se zaměřuje především na herní nadšence, o čemž svědčí i jeho pestrý design. Za doporučenou koncovou cenu jen málo nad 25 000 Kč bez DPH nabízí v 15'' těle výkon, se kterým může konkurovat i leckterým PC ve stolním provedení. Kromě designu jsou největšími trumfy tohoto notebooku výkonná grafická karta NVIDIA a nadstandardní zvuková výbava v podobě reproduktorů od společnosti Dynaudio.

MSI GT663 - pro herní nadšence

Základní popis

Oblast počítačových her se může stále těšit velkému zájmu. Výrobci počítačových her neustále přináší nové a nové tituly. V mnohých případech se sice nejedná o žádné velké inovace, jelikož spousta nových titulů jen kopíruje již funkční a dávno odkryté modely, ale alespoň v oblasti grafiky jako takové se můžeme stále těšit z nových a propracovaných modelů, textur a efektů. Tyto nové grafické prvky však vyžadují stále výkonnější a výkonnější hardware schopný zobrazit hru v plných detailech a v dostatečné rychlosti, aby byl obraz plynulý. U stolních PC byla tato situace vždy jednodušší. V případě nevýkonné grafické karty stačilo tento komponent vyjmout a za rozumný peníz pořídit kartu novou. U notebooků je tato možnost stále nereálná, jelikož je grafická karta buď součástí základní desky, anebo je sice ve výměnném MXM modulu, ale není za co jí vyměnit. Při koupi herního notebooku je proto lepší, je-li k dispozici jistá rezerva, která se však příliš nepodepíše na samotné pořizovací ceně. MSI GT633 v tomto ohledu na první pohled, dá se říci, že obstál.

MSI se zřejmě rozhodlo pro variantu "když už, tak už" a tento herní stroj zabalili do velmi nekonzervativního designu, který je plný svítících diod, neobvyklých tvarů a křivek. Od první chvíle je jasné, že tento notebook je především a pouze pro herní nadšence. Pokud hledáte notebook především na práci či multimédia, mohou být některé designové prvky spíše rušivé. Barevné provedení kombinuje leskle a matně černé povrchy s oranžově svítícími diodami. Víku notebooku dominuje podsvícené logo MSI v provedení připomínajícím automobilové značky. Přesto k žádné z nich nenáleží. Ve spodní části víka u pantů se v předělu mezi lesklým a matným povrchem nachází první oranžový svítící prvek, konkrétně proužek. Podobný se nachází i po stranách víka sahající od pantů až do jeho poloviny. Tento proužek má tu vlastnost, že je složen s několika nezávislých částí, díky nímž je pak v kombinaci se softwarovou výbavou možné tyto části rozblikat do rytmu hudby. O tomto programu si povíme více v rubrice Příslušenství. Na vnitřní straně víka najdeme Full HD LCD panel a nad ním, kromě webkamery na nepřehlédnutelném stříbrném podkladu, také dvojici mikrofonů, které jsou však poměrně blízko sebe, což nevidím jako nejlepší řešení. Víko dosedá vcelku přesně a bez vysokého či nízkého odporu, přesto bych měl výhrady k jeho trochu horšímu provedení co do pevnosti. Především k rámečku displeje a pantům, které mohly být přeci jen o něco pevnější.

Spodní část překvapí svým designem a množstvím funkčních prvků. Především část nad klávesnicí, která se pyšní dvěma rozměrnými reproduktory Dynaudio (dělá ozvučení např pro automobily Volvo či vyšší třídy VW) a pěkným dotykovým panelem s oranžovými LED. Pod full-size klávesnicí se nachází touchpad vychýlený od středu doleva a současně také vybavený různými diodami. Spodní část notebooku je o něco vyšší než jsme zvyklí, zato však nabízí poměrně slušnou konektorovou výbavu. Na levé straně nalezneme dva(!) USB 3.0 konektory a jeden 2.0, k tomu čtečku paměťových karet a na zadní straně výdech chlazení. Na pravé straně je standardní dvouvrstvá vypalovačka, druhý USB 2.0 konektor a překvapivě 4 konektory pro připojení prostorové reprosoustavy. V současné době se setkáme spíše s S/PDIF výstupem pro externí dekodér a možnost připojení až 7.1 přímo na notebooku je hodně zajímavá. Otázkou však je, jak by v praxi vypadalo, kdyby z notebooku vedly mimo jiné 4 audio kabely, a to navíc vpravo, kde se často pohybujeme s externí myší. Na přední straně notebooku se po stranách nachází další oranžové diody pro dokreslení celkového barevného designu. Nutno říci, že v šeru vypadá celkové podsvícení vskutku atraktivně a oproti jiným notebookům si ho nemůžete nevšimnout. Při hraní či sledování filmů ale může tato vychytávka působit trochu rušivě, proto je možnost jí vypnout. Zadní strana notebooku obsahuje zbytek konektorové výbavy a najdeme zde kromě výdechu chlazení a napájecího konektoru porty jako LAN, VGA, HDMI či eSATA. Spodní strana notebooku je nadstandardně vybavena subwooferem, který doplňuje dva velké Dynaudio reproduktory. Na spodní straně si také můžeme všimnout krytu, pod kterým se nachází paměti RAM a pevný disk. Jeho odklopení vyžaduje odšroubování několika šroubků a trochu krkolomné vycvaknutí krytu z paciček. Tento proces vyžaduje trochu více trpělivosti a citu, pod ním však nalezneme volné místo pro druhý disk. Tento fakt je velmi šikovný, neboť po připojení druhého disku a spárování do RAIDu tak můžeme výkon notebooku o něco zvýšit.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

MSI GT663 je určen především na hraní her, což potvrzuje design, výkon, ale také vyšší hmotnost a rozměry, a to nejen notebooku, ale i adaptéru. Notebook není problém dát do brašny a vzít ke kamarádovi nebo na chatu, ale o mobilitě jako takové se zde příliš mluvit nedá.
Hmotnost činí 3,5 kg a rozměry čítají 396 x 269 x 55 mm.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice s numerickým blokem zaplňuje na šířku skoro celou plochu notebooku. Chiclet provedení hodnotím velmi kladně, jelikož nevyžaduje takovou údržbu a je odolné proti prachu a drobkům, což hráči jistě ocení. Sám si uvědomuji, jak často u nějaké adventury či strategie přikusuji nějakou tu dobrotu. Proto ať už to byl cílený záměr či ne, je toto provedení velké plus. Tuhost kláves je dobrá, ale zdvih by mohl být o něco vyšší. V praxi se na to však dá zvyknout. Většina kláves je v plné velikosti, až na některé klávesy v horní a spodní řadě. Příjemnými vlastnostmi jsou zvýrazněné klávesy WASD, větší Shift a šipky v nezmenšeném provedení. Naopak co bych vytkl je malý a příliš vzdálený levý Ctrl a trochu horší rozdělení jednotlivých skupin kláves. Kromě větší mezery mezi NumLockem a klávesnicí jsou klávesy umístěny jedna vedle druhé, což může ze začátku zhoršit orientaci. Nestandardní je také umístění kláves Insert a Delete nad NumLock.

Celkově na mě působí klávesnice spíše dobře, pracuje se s ní příjemně a na těch pár neduhů v rozložení a velikosti kláves si jistě uživatel časem zvykne.

Nad klávesnicí nalezneme dotykový panel, pomocí kterého lze zapínat hned několik funkcí. O stavu zapnutí či vypnutí jsme informování pomocí oranžového podsvícení. První tlačítko P1 nabízí uživatelsky naprogramovatelnou klávesu. Turbo umožňuje zvýšit takt procesoru a grafické karty, pokud je připojeno externí napájení. Zajímavostí je tlačítko pro nucené chlazení. Tato funkce zvýší otáčky chlazení na maximum, což sice sníží znatelně teplotu komponent, ale za cenu velmi vysoké hlučnosti, které se dá vyhnout snad jen použitím špuntů do uší. Následuje tlačítko pro vypnutí Windows klávesy, která by ve hře mohla nechtěně vyvolat nabídku Start. Dvě tlačítka dále zapínají Bluetooth a Wi-Fi, ECO umožňuje zvolit ze schémat napájení a poslední tlačítko v řadě vypíná podsvícení notebooku.

Pod klávesnicí nalezneme touchpad se stříbrným orámováním. V jeho spodní části se schovávají diody pro signalizaci zapnutí Bluetooth a Wi-Fi, nabíjení baterie, zaneprázdněnosti disku a měsíček, jenž signalizuje zapnutí notebooku. Chybí jen LED signalizující připojení externího napájení.


pracovní plocha detail klávesnice

Hlavní HW parametry

Jádro notebooku je postaveno na čtyřjádrovém Arrandale procesoru Intel Core i5-540M s až osmi výpočetními vlákny díky technologii Hyper-Threading. Základní frekvence 2,53 GHz je díky funkci Turbo Boost, která mění hodnotu násobiče, v případě potřeby zvýšena až na 2,8 GHz. Pokud k tomu přičteme další zrychlení ve formě technologie Turbo od MSI, která ještě zvýší takt základní frekvence ze 133 MHz na 140 MHz, což ovlivní nejen frekvenci procesoru, ale i pamětí, máme tu více než zajímavý výkon, který herním nadšencům nabídne víc než dost výkonu. Neschází mnoho a frekvence by dosáhla i 3 GHz.


specifikace čipu

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 39 475
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 091

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 100 934
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 63 656

Cinebench 9.5

  • Rendering (Single CPU): 611
  • Rendering (Multiple CPU): 1 372
  • Multiprocessor Speedup: 2.25

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3 896
  • Rendering (Multiple CPU): 8 883
  • Multiprocessor Speedup: 2,28

Windows 7 - CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 6,9

Procesor exceluje především v aplikacích, kde lze využít všech osmi vláken. Tam je nárůst výkonu oproti výpočtům využívajících jen jedno jádro více než dvojnásobný. Celkově výsledky testů napovídají, že výkon procesoru jistě nebude výkonu ve hrách nijak bránit. Ostatně tam záleží hlavně na grafické kartě. Paměti RAM má GT663 k dispozici 4 GB ve formě dvou 2GB modulů, což není ani málo, ani mnoho. K disposici pro případné rozšíření je ještě třetí slot.

Příjemným překvapením je pevný disk Western Digital Scorpio Black 500GB, který se vyznačuje nižší spotřebou a větším výkonem při čtení a zápisu dat. Jak jsem již zmínil v úvodu, do notebooku lze také nainstalovat druhý disk a je přítomen i řadič RAID. Pokud bychom tyto dva disky zapojili například do „stripe“ módu, mohli bychom jejich výkon ještě o něco zvýšit, byť na úkor ochrany proti ztrátě dat při selhání jednoho z disků.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 138,33 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 85,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,1 ms
  • Windows 7 - Index přenosové rychlosti: 5,9

Notebook je vybaven standardní dvouvrstvou vypalovací mechanikou.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Jednou z hlavních vlastností (předností?) MSI GT663 je bezesporu 15,6" Full HD displej, čili v rozlišení 1900 x 1080. Pozorovací úhly jsou celkem dobré a při sledování filmů z menších úhlů není problém. Výhodou je velký jas a dobrá barevná věrnost. Poměrně málo vídanou vlastností je možnost vyklopení monitoru až do úhlu 180°. Celkově hodnotím displej velmi kladně, otázkou je jen, zda v tomto rozlišení zvládne grafická karta i novější hry, což zjistíme záhy.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Akceleraci videa má za úkol karta NVIDIA GeForce GTX 460M s 1,5 GB vlastní GDDR5 paměti. Uvnitř 40 nm GPU je celkem 192 shaderů schopných vykreslit 16,1 bilionu pixelu při frekvenci 1350 MHz. Propustnost čítá celých 60 Gb za sekundu. Karta podporuje kromě technologií CUDA či PhysX take DirectX 11 a SharderMark verze 5.0. I zde navíc stisknutí tlačítka Turbo zvedne takt jádra a paměti, což v praxi například u 3D Mark 06 zvýší celkové skóre o 700 bodů.


specifikace čipu

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 30 354
  • 3DMark 05: 35 954
  • 3DMark 05: 19 970
  • 3DMark 06: 12 762

Windows 7 - grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 7,1
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 7,1


Stalker: Call of Pripyat

(1900x1200, EFD Light, Medium)

Výsledky testů dopadly dle očekávání velmi dobře a je vidět, že GT663 nemá Full HD monitor jen tak pro nic za nic. Díky velmi výkonné grafické kartě si můžete i takové herní pecky jako Stalker: Call of Pripyat či BF:Bad Company 2 vychutnat v plném rozlišení a téměř s maximálními detaily. V případě Bad Company 2 bylo pro plynulou hratelnost ve Full HD rozlišení nutno nastavit spíše střední detaily, přesto je to však na notebook téměř nevídaný výkon.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Notebook se kromě již zmíněných předností může pochlubit také nadstandardně kvalitním zvukovým projevem. Díky spolupráci společností Dynaudio a MSI vznikl notebook s reproduktory, díky kterým budete po sluchátkách sahat mnohem méně. Soustava se skládá ze dvou větších reproduktorů nad klávesnicí a subwooferu na spodní straně notebooku. Zvuková věrnost ve středních a basových tónech je opravdu pěkná. Filmy na notebooku si pouštím poměrně často a většinou připojuji zvuk na externí reproduktory. V tomto případě mě to však ani nenapadlo. Jistěže se to s domácí hifi srovnávat nikdy nedá, ale i tak jsem byl více než mile překvapen. Subwoofer je chopen ve vysokých úrovních hlasitosti rozvibrovat celý notebook, což sice není zcela žádoucí, ale vypovídá to částečně o jeho výkonu.

Notebook nenabízí pro multimédia žádné extra funkční klávesy. Spokojit se tedy musíme s ovládáním přes klávesnici a myš.

V horní části víka se nachází webkamera s HD rozlišením a dvojice mikrofonu. Otázkou je, pro tyto mikrofony výrobce umístil tak blízko sebe.

Díky velkému Full HD displeji a kvalitní reprosoustavě si s notebookem můžeme vychutnat nejen hry, ale i filmy se vším, co k tomu patří. Pokud by někdo měl přeci jen doma nějaké ty reproduktory navíc, může si díky rozšířeným audio konektorům připojit až 7.1 reprosoustavu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Zabezpečení

U MSI GT663 výrobce zřejmě usoudil, že není nutné tento druh notebooku nijak extra zabezpečovat. S tím souhlasím, i když například možnost zaheslování pevného disku by na škodu nebyla. V testované verzi BIOSu však tato volba zatím nebyla a našli jsme zde pouze možnost nastavení supervisor hesla.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení u takto výkonného notebooku je velmi podstatnou záležitostí. GT663 nasává většinu vzduchu na spodní straně uprostřed a ústí až do výdechových otvorů v levém zadním rohu. Speciální funkcí je režim nuceného chlazení, který lze aktivovat pomocí dotykového panelu. Po jeho zapnutí se postupně otáčky ventilátoru zvyšují až na velmi vysokou hodnotu, která s sebou nese i rušivou hladinu hluku. V praxi si nedovedu představit toto chlazení spustit například u hry či filmu, leda se sluchátky do uší, koneckonců na to tento režim určený ani není (výrobci zde jde o jednorázové "vyfouknutí" horkého vzduchu ven). Využití nacházím pouze v případě, pokud si chci dát po hraní přístroj na klín a pro tyto potřeby je nutné ho rychle zchladit. V mírné zátěži je chlazení překvapivě tiché a nižší teploty umožňují pracovat i s notebookem na klíně. Přesto se levá spodní část jako jediná zahřívá trochu více. 37,5°C už je přeci jen trochu cítit a leckoho může od práce na nohou zcela odradit.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,8°C
  • klávesnice vlevo = 30,9°C
  • klávesnice vpravo = 27,5°C
  • spodek maximum = 37,5°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 38,7°C
  • napájecí adaptér = 43°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,9°C (pravý)
  • levá strana pod klávesnicí = 28,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,3°C
  • klávesnice vlevo = 35,0°C
  • klávesnice vpravo = 27,6°C
  • spodek maximum = 43,8°C (levá strana)
  • výdech chlazení = 57,1°C
  • napájecí adaptér = 45,3°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při vysokém zatížení a ani po delší době nepronikne generované teplo nahoru ke klávesnici. Díky tomu se uživatel nemusí bát, že by mu po delší době hraní bylo na ruce příliš teplo. Tento fakt si však bere daň v podobě větší hlučnosti, která například u her nutí uživatele sáhnout po sluchátkách. U filmů byla hlučnost již lepší a lehce pod hranicí nepříjemného rušení.

Baterie

S přihlédnutím k výkonu notebooku lze kladně ohodnotit výdrž notebooku, která byla v našem standardním testu bez pár minut celkem 4 hodiny. Po odpojení napájení se o dodávání energie stará 9-ti článková baterie s kapacitou 87 Wh / 7800 mAh.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 81 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 120 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 140 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 55 W

BIOS

Nabídka BIOSu v testované verzi byla spíše strohá, nežli něčím zajímavá. Kromě základního nastavení technologií SpeedStep, AHCI a USB 3.0 či bootovací priority nebylo nic možné nastavit.

Příslušenství

Součástí softwarové výbavy je krom Windows 7 Home Premium v 64-bitové verzi jen několik málo utilit a programů, což hodnotím kladně. Nejzajímavějším programem je určitě nastavení zmíněného podsvícení. Pomocí šikovné utilitky lze nejen zapínat jednotlivé části podsvícení zvlášť, ale také nastavit jeho projev. Na výběr jsou celkem 3 módy. První je standardní, kdy diody jen svítí, v druhém se postupně zatmívají a zase rozsvěcí a v posledním reagují na hudbu. Třetí varianta způsobí to, že přední diody reagují na zvuk poblikáváním a boční diody ve víku notebooku blikají nahoru a dolu jako ekvalizér. Diody lze samozřejmě, jak jsem již zmínil, také vypnout pomocí dotykového panelu.

K námi testovanému notebooku nebylo žádné příslušenství, nicméně v prodejní verzi byste mohli najít také myš či batoh na přenášení.

Ceny a záruka

Námi testovaná konfigurace s procesorem Intel Core i5-460M 2,53 GHz, 4 GB RAM a 500GB diskem lze pořídit za doporučenou koncovou cenu 26 200 Kč bez DPH (31 440 Kč s DPH). Momentálně na našem trhu další konfigurace k dispozici nejsou, ale obecně MSI nabízí také modely s dvěma disky a výkonnějšími procesory.

Závěr

MSI GT663 je velmi zajímavou volbou pro všechny herní nadšence. Za poměrně dostupnou cenu nabízí velký výkon pro hraní nejmodernějších her, atraktivní design, Full HD displej, kvalitní zvuk a bohatou výbavu konektorů. Celkově jde o nadstandardní výbavu, jejíž klady vyvažuje lehce horší zpracování plastů, vyšší hmotnost a hlučnost. Pokud však plánujete s notebookem pracovat (hrát) většinu času doma, můžete si první dva zápory škrtnout.

Klady a zápory

+ poměr cena/výkon
+ displej
+ zvuk

- pevnost
- mobilita
- hlučnost v zátěži

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Foto galerie MSI GT663

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: MSI GT663
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-460M (2,53 GHz, 3MB L3)
  • RAM (MB): 2x 2048 MB Kingston DDR3-667 MHz
  • HDD (GB): 500GB (WD Scorpio Black WD5000BEKT, 7200ot, 16MB, SATA II)
  • DVD: DVD-RAM DL
  • LCD: 15,6" FullHD
  • LCD rozlišení: FullHD 1900 x 1200
  • Video: Nvidia GeForce GTX 460M (1,5 GB vlastní paměti)
  • LAN: Realtek 100/1000
  • WiFi: Intel WiFi Link 1000 BGN
  • Zvuková karta: Realtek HD
  • Polohovací zařízení: Synaptics touchpad
  • Software: Windows 7 Home Premium 64-bit
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 7800 mAh; 87 Wh / 3h 55min
  • Rozhraní: 4x audio, 1x SD/MS/MMC/xD, 2x USB 2.0, 2x USB 3.0, eSATA HDMI, LAN, VGA
  • Rozměry: 396 x 269 x 55 mm
  • Hmotnost (kg): 3,5
Recenze

Diskuse