RECENZE: Fujitsu-Siemens LIFEBOOK S-5582

18. 1. 2002 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Notebooky LIFEBOOK patří do střední třídy notebooků. Prodávají se ve čtyřech různých provedeních s označením C, B, S a E. Testovaný model S-5582 je horkou novinkou, která právě přichází do prodeje, patří k těm dražším a vybavenějším z řady LIFEBOOK. Jeho vzhled lahodí oku.

Fujitsu-Siemens LIFEBOOK S-5582

Vnější popis

Notebook je vyveden ve dvou odstínech šedé z nichž jeden je světlý a druhý tmavší s lehkým nádechem modré barvy. Spodní část notebooku je z tmavě modrého plastu.

Na vnější straně magnesiového víka je tradičně umístěno logo výrobce, ale netradičně je volena jeho orientace. Zatímco u většiny notebooků je logo čitelné při zavřeném víku z pohledu uživatele a při práci je vlastně "vzhůru nohama", je zde logo orientováno obráceně čili je čitelné při otevřeném víku a lépe vystaveno na odiv ;).

Pracovní plocha začíná úzkým pruhem nad klávesnicí u displeje a je "vyložena" leštěným hliníkem. Po stranách jsou umístěny dva reproduktory. Zleva je malý LCD display pro indikaci všech funkcí tradičně indikovaných diodami, který stále ukazuje stav nabití baterie i při režimu vypnuto. Vedle displeje je umístěno 5 funkčních tlačítek a větší kulaté tlačítko hlavního vypínače notebooku. Klávesnice je vyvedena ve dvou téměř nerozeznatelných odstínech šedé rozlišujících klávesy s písmeny a číslicemi od ostatních funkčních kláves. Poslední částí je samozřejmě plocha pro opření rukou s uprostřed umístěným TouchPadem, dvěma klávesami myši mezi nimiž je rolovací tlačítko.

Zepředu notebooku je umístěna pouze pojistka pro otevření víka notebooku, která se otevírá stlačením. Na levém boku odpředu je otvor pro Kensingtonský zámek a dok pro funkční moduly v našem případě DVD mechaniku. Na pravém boku je malý otvor pro chlazení, 3 audio konektory (mic, line-in a sluchátka). Pod audio konektory spolu s chladicím otvorem je umístěn jeden slot pro PCMCIA kartu typu I nebo II. Dále napravo naleznete konektor IEEE 1394, konektor pro připojení modemu do telefonní sítě, konektor pro připojení TP kabelu do lokální sítě a 1x USB konektor. Zadní strana notebooku je skromná. Obsahuje konektor pro napájecí adapter, VGA konektor pro externí monitor, další USB konektor, výdech teplého vzduchu od chladiče, a IrDa. Další konektory jsou přístupné přes PortReplikator. PortReplikator je malé přídavné zařízení nepatrně přesahující šířku notebooku. Připojuje se zespodu na zadní stranu notebooku. Nasazený PortReplikator některé zadní konektory zakrývá a proto jsou na něm také obsaženy. Jedná se o USB, VGA a napájecí konektor. Dále obsahuje konektory pro napojení externí FDD mechaniky, 1s a 1p, 2x PS2. Je zde také konektor pro napojení do lokální sítě LAN, který sice není na zadní straně notebooku, ale je replikatorem překryt z boku. Konečně na spodku notebooku naleznete konektor pro připojení PortReplikatoru, dvě posuvné pojistky pro vyjmutí baterie a ještě jeden malý otvor pro přístup vzduchu.

Práce s notebookem

Notebook je osazen procesorem Pentium III 800MHz a operační pamětí 128MB RAM. Testovaný notebook je "pouze" DEMO vzorek a proto se v některých drobnostech liší od ceníkové verze, která bude v prodeji. Prvním rozdílem je právě operační paměť, které je v ceníkové sestavě 2x tolik čili 256MB. Dále nebylo možno otestovat přehrávání DVD-video disků, protože nebyl přiložen program WinDVD, který má být zahrnut v ceně. Posledním zpozorovaným rozdílem byla absence popisek pro české rozložení kláves, které je údajně ve standardu zahrnuto. Klávesnice je při práci příjemná a světle šedá barva působí veselejším dojmem než klasická černá. Trochu nepříjemné bylo drnčení tlačítek myši, které se občas projevilo při poklepání na TouchPad. Tento zvukový "efekt" působí lacině a zbytečně kazí jinak velmi dobrý dojem z profesionálního designu notebooku. (Doufejme, že se to projevilo jen u DEMO notebooku a u "ostré" verze tento efekt nebude.)

Zmíněných 5 funkčních tlačítek nad klávesnicí má mimo možnosti předdefinování spuštění zvolených programů další významnou funkci. Jedná se o bezpečnostní funkci, která zamezuje neoprávněnému přístupu k datům. Nad čtyřmi z tlačítek jsou číslice od 1 do 4 a nad pátým tlačítkem je nápis Enter pro potvrzení vložených údajů. Takzvaný SECURITY PANEL umožňuje zadat až 800.000 číselných kombinací pro autorizaci spuštění notebooku.

13.3" TFT displej je řízen grafickou kartou ATI Mobility-M1 8 MB Video VRAM a nabízí rozlišení 1024x768. Kontrast i jas, který lze ve velkém rozsahu regulovat z klávesnice, je na displeji dobrý. Rozlišení skýtá dostatek prostoru pro běžný kancelářský software i multimedia.

Sečteno a podtrženo

Fujitsu-Siemens S-5582 je profesionálně vyhlížejícím notebookm s dostačujícím výkonem pro cesty a kancelář. Nutnost externího připojení FDD a PortReplikatoru pro další porty je vyvážena rozumnými rozměry a vahou na druhou stranu FDD ani sériový či paralelní port dnes již nejsou tak často využívány takže jejich absence v "holém" notebooku nemusí být na škodu. Všechna ostatní důležitá komunikační rozhraní jako je modem, LAN, IrDa či USB jsou přítomna stále a tak se připojíte téměř ke všemu co je běžně třeba. Asi největší dojem udělá vzhled.

+ design
- drnčení kláves myši

Ceníkové konfigurace:

PIII 800
256 MB RAM,
HDD 20 GB,
DVD ROM,
externí FDD,
LCD 13.3" TFT XGA, grafická karta ATI Mobility-M1 8 MB Video VRAM,
Li-Ion baterie,
LAN/Modem combo, IEEE1394,
klávesnice CZ,
1x PC Card Slot, 1x Typ I nebo II, 1x VGA, 2x USB
Kensington Lock,
IrDA, 1x Mikrofonní vstup, 1x konektor pro sluchátka, 1x line-in
Standard Security Kit,

PortReplicator: 2x PS/2, 1x paralelní port, 1x sériový port, 1x externí FDD konektor, 1x VGA, 1x USB, 1x LAN

LKN:CZE-S5582-001
Win98/ME CZ + Word / Works CZ
66.590,- Kč bez DPH

LKN:CZE-S5582-002
Win XP CZ
67.990,- Kč bez DPH

Rozměry a hmotnost

293,0 x 236,5 x 33,0mm
1.71 kg (se záslepkou v modulárním doku neboli bez DVD či jiného modulu)

Příslušenství:

o PortReplikator
o AC adapter
o system kit (CD-ROM pro obnovení systému, drivers a utilities, manuály)
o Mobility Kit (různé SW aplikace)
o externí FDD mechanika
o WinDVD - SW pro DVD-video

Recenze

Diskuse