RECENZE: Toshiba Satellite L750 - naleštěná a tichá

20. 12. 2011 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Model L750 má úhlopříčku 15,6'' a představuje úplný základ pro běžné domácí uživatele, kteří za počítač nechtějí moc utrácet. Uvnitř je dvoujádrový procesor Pentium, 4GB RAM a velký disk. Přitom je zachována velmi dobrou ergonomie a solidní zpracování.

Toshiba Satellite L750 - naleštěná a tichá

Základní popis

Satellite L750 je želízkem v ohni do konkurenčního boje výrobců mezi levnými notebooky. Jde v současné době o nejlevnější klasický notebook od Toshiby a v obchodech jej bez operačního systému seženete pod 10 tisíc korun i s DPH. Je to typický počítač do domácností, který se snaží zaujmout zajímavým vzhledem (dělá se v několika barevných provedeních), rozumnou konektorovou výbavou a celkovou uživatelskou přívětivostí.

Do redakce dorazila šedá varianta. Vyjma klávesnice a spodku šasi je celý počítač vyveden v lesklých plastech. Okolí klávesnice a vnější strana jsou tmavě šedé, a aby na nich nebyl vidět každý otisk, mají natištěnou kosočtvercovou texturu. Zbylé plochy mají černou barvu, na které jsou otisky vidět více než dobře – zejména ty na rámečku displeje od otevírání víka.

Toshiba jako typický japonský výrobce má samozřejmě lesklé materiály ráda a byla to právě Toshiba, která začala dělat kompletně lesklé notebooky. Tento tak trochu vrací do doby před několika lety, kdy taková móda přišla poprvé. Pokud máte naleštěné věci rádi, budete spokojeni. Připravte se jen na nutnost častějšího čištění.

Kvalita zpracování se příliš neliší od konkurence a jde o průměr v této cenové relaci. Nedochází k výraznému kroucení základny při přenášení za roh a při psaní se klávesnice také neprohýbá. Pokud ovšem na základu silnější zatlačíte, bude se pod tíhou rukou prohýbat. Víko je pružnější, ale díky tloušťce je nutné z vnější strany více tlačit, aby došlo k vlnění barev na LCD. Od kompletně plastových levných notebooků nelze čekat více. Není to na drsné zacházení, ale jestliže potřebujete počítač hlavně na používání doma, je zpracování dostatečné.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny, takže notebook neotevřete do většího úhlu než 135°. Otevírání počítače je možné i jednou rukou. Při rychlejším pohybu má sice základna tendenci se lehce nadzvednout. Nicméně bez ohledu na použitou sílu se nikdy nestane, že by se zvedla i s víkem.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektory jsou rozmístěny po stranách a na čelní straně najdete pouze čtečku paměťových karet (SD, MMC). Vlevo jsou dva konektory zvukové karty, výstupy grafické karty (VGA a HDMI), USB a LAN. Vpravo jsou další dvě USB, optická mechanika a zdířka napájení. Všechna tři USB jsou ve verzi 2.0, jelikož do této cenové třídy zatím USB 3.0 ještě nezavítalo. Výbava je tedy základní, avšak postačující. Výhrady musím mít k rozložení USB. Pouze jedno je vlevo a dvě vpravo jsou na nevhodném místě, kde budou připojené kabely překážet v prostoru pro práci s myší.

Rozměry 380 x 250 x 35 mm prozrazují, že jde o naprosto běžný 15,6“ notebook - ani tlustý, ani tenký, nijak nevybočující z průměru. Hmotnost 2,42 kg je na spodní hranici pro 15,6“ notebooky, což je typické pro všechny tyto levné stroje, ve kterých uvnitř skoro nic není.

Sympatický je 65W napájecí adaptér s dvoužilovou přívodní šňůrou. Je malý a dohromady s kabelem váží pouze 330 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Jestli se něčím může Toshiba pochlubit, je to nevídaně dobrá klávesnice, za kterou by se nemusel stydět leckterý profesionální business model. Do základny je zasazena plná klávesnice s vyhrazeným numerickým blokem. Výrazné usnadnění hmatové orientace zajišťuje oddělení jednotlivých částí do bloků malými mezerami. Takto jsou odděleny horní řada, numerický blok, kurzorové šipky a klávesy pro pohyb v dokumentech.

Klávesnice zůstává u klasického provedení a nepřešla na chiclet („ostrůvkový typ“). Mechanika má velmi tichý a přesný chod. Řekl bych, že jde o výborné řešení pro lidi, kteří potřebují často něco psát. Troufám si tvrdit, že u notebooků do 15 tisíc jsem takto dobrou klávesnici v posledním roce nikde jinde ještě neviděl.

Funkce Fn kláves mají šikovnou indikaci pomocí šedých karet s českými popisky v horní části obrazovky. Karty se objeví vždy při držení Fn a po stisku příslušného tlačítka zobrazí jeho možnosti. Podobnou funkci ocení hlavně uživatelé začátečníci.

Zámky klávesnice NumLock a CapsLock mají svou vlastní indikaci pomocí zelených diod vedle kláves. Ostatní indikační diody se přesunuly do levého předního rohu, kde svítí podle stavu bílou nebo oranžovou barvou. Pořadí a funkce jsou stejné jako u jiných notebooků Toshiba. Pro nové uživatele ovšem bude nezvyklé, že není příliš dobře vidět, co která dioda indikuje – je to totiž poznat jen podle z plastu vystupujících značek, které jsou viditelné jen při vhodném naklonění počítače.


pracovní plocha detail klávesnice

Pod psací část klávesnice je vystředěn multidotykový touchpad Synaptics. Jeho dotyková plocha není zapuštěná a na první pohled téměř není vidět. Odlišuje ji od okolí pouze jiná (drsnější) povrchová úprava. K funkci touchpadu nemám výhrady – snímání je plynulé a bez zpoždění. Hardwarová tlačítka jsou proti ploše mírně zapuštěná a mají jistý stisk s optimální tuhostí. Jen by mohla být při zmáčknutí tišší.

Touchpad lze rychle vypnout malým tlačítkem nad jeho dotykovou plochou.

Hlavní HW parametry

Konfigurace poskytnutá k testu je z dostupných tou nejslabší. V modelu L750 můžete najít Intel Pentium B950, Core i3 i Core i5. V našem případě je osazen první jmenovaný, což je dvoujádrový procesor s taktem 2,1 GHz, vycházející ze současné generace procesorů Core. Od Core i3 se liší menší pamětí L3 cache (2 MB) a absencí technologie HyperThreading (procesor se tedy v systému hlásí jen jako dvě logická jádra).

CPU-Z
specifikace čipu

Dvířky na spodku se můžete dostat k paměťovým slotům. V základu je osazen pouze jeden 4GB modul DDR3 (1333 MHz), což dává jednoduchou možnost rozšíření až na 8 GB operační paměti dokoupením druhého.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 35 899
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 11 250

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 72 166
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 22 614

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 3380 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 6375 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,89

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 1,61 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 5,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 7,2
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 5718 MB/s

Ve srovnání s Core i3-2330M má Pentium nižší výkon pouze o 10-25%, což znamená, že na co stačí jeden procesor, bude stačit i druhý. Při běžné práci si na nedostatek výkonu určitě stěžovat nebudete a v předinstalovaném operačním systému Windows 7 jej ani nijak nepocítíte. Limity procesoru poznáte až při výpočetně náročných úlohách typu rendering a konvertování HD videa. Pokud něco podobného děláte často a zároveň nemáte dostatek financí na odpovídající stroj, je dobré připlatit aspoň za konfiguraci s Core i5, kde je výkon vyšší o 33-50% podle typu aplikace.

Pevný disk je stejně jako notebook od Toshiby. Jde o 500GB model s rychlostí ploten 5400 rpm. Přenosové rychlosti dnes spadají spíše do nižšího průměru, ale přístupové doby jsou dobré. Pro potřeby podobného notebooku je dobrý akorát.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 178 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 68,0 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 16,89 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,8

Optická mechanika je stále ještě povinnou výbavou každého 15“ notebooku. Zde najdete ten nejběžnější typ DVD Super Multi, který si poradí s vypalováním a čtením všech běžných druhů CD a DVD.

Někdo by si mohl myslet, že už 100Mb/s síťové karty z notebooků vymizely, ale není tomu tak. Toshiba zřejmě v rámci snižování nákladů osadila čip typu Fast Ethernet (100Mb/s) místo dnes již běžnějšího gigabitového. Bude to znamenat problém ve chvíli, kdy po lokální síti často přenášíte velké objemy dat. Pokud potřebujete Ethernet maximálně na připojení Internetu, nemusí vás to trápit.

Bezdrátové schopnosti jsou ovšem standardní. Čítají kartu Wi-Fi /n (pouze pro 2,4GHz s jednou anténou) a modul Bluetooth. Jednotlivé funkce se vypínají klávesovou zkratkou Fn+F8.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

15,6“ širokoúhlý displej (LG Display LP156WH4-TLA1) má lesklou povrchovou úpravu (bez tlumení odlesků) a základní rozlišení HD (1366x768). Jde o průměrný displej s relativně dobrým barevným podáním a kontrastem (mezi levnými HD panely). V dané ceně notebooku se často objevují horší displeje.

LED podsvícení se reguluje v osmi stupních. Rozsah je dobrý, takže lze najít vhodný jas při práci v úplné tmě i přes den. Maximální jas je lehce nad průměrem v rámci kategorie.

Pokud byste chtěli kvalitnější displej, budete muset hledat až v modelech s vyšším rozlišením HD+.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Přímo v procesoru je integrované grafické jádro Intel HD2000, které si dynamicky sdílí paměť z RAM podle potřeby aplikací. Od HD3000 z procesorů Core i3/i5/i7 se liší v polovičním počtu výpočetních jednotek (šest místo dvanácti) a chybějícím režimu Turbo Boost (výchozí takt je 650 MHz). Výkonem se proto podobá spíše minulé Intel GMA HD. Méně výpočetních jednotek nahání jen možností využít L3 cache procesoru.

Z technologií je plně podporováno rozhraní DirectX 10.1 a Shader Model 4.1. Podporovaná je dnes již standardní akcelerace Full HD videa v moderních formátech. Běžná kancelářská práce a základní multimédia tak nejsou pro tento notebook tabu.

K počítači lze připojit externí monitor nebo HD televizor, díky přítomnosti obrazových výstupů VGA a HDMI. Oba lze využít současně v režimu rozšířené plochy.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 2001: 9639
  • 3DMark 06 (1280x1024): 2442
  • 3DMark Vantage: P932 (GPU: 733, CPU: 5007)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,8

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 3153 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 5,48 fps

Výkon je proti HD3000 s pamětí v single-channel režimu téměř poloviční. Žádné grafické orgie proto nečekejte. Podobná grafika je vhodná spíše pro casual hry nebo méně náročné a starší AAA tituly. Vyššího výkonu lze dosáhnout nákupem konfigurace s procesorem Core i3/i5. Pokud však chcete hrát hry, bude lepší rovnou připlatit za konfiguraci s dedikovaným grafickým čipem od NVIDIE.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Zvukový systém u L750 tvoří dva reproduktory za klávesnicí. Zvukové podání i hlasitost spadají do dnešního průměru stereofonních notebooků bez subwooferu. Zejména v nižších frekvencích (pod 400-500 Hz) zvuk výrazně ztrácí na síle a na poslech hudby to vážně není. Na video-konferenci a sem tam nějaký film ovšem stačí.

Zvuková karta je vybavena také dvěma samostatnými konektory jack sloužícími jako vstup a stereofonní výstup. Výstup je na poměry notebooků dobrý a lze jej kupodivu použít i s kvalitními studiovými sluchátky, aniž byste museli poslouchat šum a vysokofrekvenční ruchy.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

V malém výklenku ve víku nad displejem se schovávají 0,3Mpix webkamera (640x480) a jeden mikrofon. Kamerka sice neoplývá špičkovou kvalitou zobrazení, ale zvládá snímat rychle i v místech s horším osvětlením.

Chlazení a provozní hluk

S hlavním chladičem je procesor spojen jednou heatpipe a o průchod vzduchu žebrováním se stará jediný ventilátor. Průduch chlazení směřuje doleva, což ocení především praváci. Ani pro leváky není situace špatná, neboť ventilátor je běžně vypnutý.

Chlazení se Toshibě opravdu povedlo. Při kancelářské práci se ventilátor spouští nárazově po dlouhých minutách stání. Zapíná se jen na krátký okamžik a v nejnižších otáčkách, takže jej v drtivé většině případů ani nepostřehnete, než se zase stihne vypnout.

V zátěži běží ventilátor neustále, ale hlučnost je nízká a v rámci konkurence jde jednoznačně o jeden z nejtišších notebooků. Až maximální zátěž při využití obou jader procesoru i grafiky způsobí přepnutí na nejvyšší rychlost, kterou běžně nepřeslechnete.

Pokud by se vyměnil disk za SSD, nevydával by počítač při nenáročné práci žádný zvuk, a uspokojil by i náročné jedince s velmi citlivým sluchem.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 30,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,1°C
  • klávesnice vlevo = 29,6°C
  • klávesnice vpravo = 29,2°C
  • spodek maximum = 30,7°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 34,3°C
  • napájecí adaptér = 37,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,0°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,7°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 34,2°C
  • klávesnice vpravo = 33,0°C
  • spodek maximum = 40,1°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 53,6°C
  • napájecí adaptér = 47,3°C

teplota okolí při měření: 23°C

Přestože se bez zátěže zdržuje teplo uvnitř základny, občasný chod ventilátoru stačí k tomu, aby se spodek nemohl výrazně zahřát. Přes opěrky rukou a klávesnici se nepřenáší teplo vůbec. V zátěži je cítit vlažný povrch na spodku, ale svrchní část základny drží teploty stále nízko.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části základny je vyměnitelná šestičlánková baterie s kapacitou 48 Wh. V našem standardním redakčním testu* notebook běžel 5 hodin a 3 minuty, než se vybila. Při on-line kancelářské práci dvoutřetinovým jasem LCD a aktivní Wi-Fi se výdrž pohybuje na velmi pěkných 4 hodinách a 30 minutách. Rozhodně se tedy nemusíte omezovat pouze na místa se zásuvkami.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 53 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 34 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 55 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 41 W

Úplně vybitou baterii na 90% nabijete přibližně za jeden a půl hodiny, pokud je počítač vypnutý, nebo na něm neděláte nic náročného. V zátěži se doba nabíjení zdvojnásobí.

BIOS

Ve flash paměti je základní firmware InsydeH2O. Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 po zapnutí počítače. Obsahuje následující volby:

Správa napájení

  • Povolení probouzení signálem ze sítě
  • Povolení probouzení po stisku klávesy
  • Zákaz probouzení při nízkém stavu baterie (za účelem hibernace)
  • Povolení zapnutí při otevření notebooku
  • Nastavení dynamické změny frekvence procesoru (nemá význam pro moderní operační systémy)
  • Zákaz druhého jádra procesoru
  • Nastavení výkonu SATA portů (lze snížit kvůli režimu kompatibility)

Pokročilé

  • Změna rychlosti bootu (urychlení vynecháním některých testů)
  • Zákaz podpory Execute-Disable Bit
  • Zákaz základních zvuků počítače (PC Speaker)
  • Zapnutí napájení USB portů uspaného počítače
  • Emulace vstupních zařízení na USB pro staré OS
  • vypnutí některých integrovaných zařízení (LAN, touchpad, webkamera)
  • přepnutí režimu SATA řadiče (AHCI, kompatibilita)
  • výběr výchozího výstupu grafické karty (automaticky, vždy interní displej)

Zabezpečení je u podobného notebooku logicky na úplně základní úrovni. Vedle hesla správce a uživatele můžete využít pouze hesel pevného disku (funguje pro první i druhý).

Drtivou většinu voleb můžete změnit také z prostředí Windows programem Toshiba HWSetup.

Příslušenství

V krabici najdete spolu s notebookem ještě napájecí adaptér a sadu příruček (v češtině). Záloha tovární instalace operačního systému je uložena na pevném disku a lze ji při startu obnovit stiskem klávesy F8 (a výběrem volby opravit počítač).

Předinstalovaný operační systém Windows 7 Home Premium je v 64bit verzi a nainstalován je spolu s dalšími programy. Hodilo by se dodat slůvko bohužel, neboť Toshiba dokáže systém neuvěřitelně „zaplevelit“ velkým množství zbytečností. Před prvním použitím vás proto čeká dlouhý proces mazání jednotlivých programů.

Pochvalu si zaslouží snaha lokalizovat do češtiny všechny příručky i programy pro nastavení notebooku.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v současné době tou nejlevnější s operačním systémem v ceně a prodává se za 9 158,- Kč bez DPH (10 990,- Kč s DPH). Dále jsou v nabídce tyto konfigurace:

  • L750-1GN identická konfigurace i cena, černá barva.
  • L750-1MH - Intel Core i3 2330M, NVIDIA GeForce GT520M 1GB, HDD 750GB - 12 491 Kč bez DPH (14 990 Kč s DPH).
  • L750-1ME - Intel Core i5 2430M, NVIDIA GeForce GT520M 1GB, HDD 640GB - 12 491 Kč bez DPH (14 990 Kč s DPH).
  • L750-1E3 - Intel Core i3 2330M, Intel HD Graphics 3000, HDD 640GB 5400 - 11 075 Kč bez DPH (13 290 Kč s DPH).

Všechny konfigurace mají dvouletou mezinárodní záruku s opravou v servisu.

Závěr

Toshiba Satellite L750 je velmi povedený levný notebook, který může skvěle sloužit běžným domácím uživatelům. Nabízí základní výkon, který plně postačuje, pokud nehrajete moderní AAA hry a nepoužíváte extra náročné aplikace. Díky dostatku RAM není problém ani s velkým množstvím spuštěných aplikací a 500GB disk průměrný uživatel jen tak nezaplní. Mezi velká lákadla modelu L750 patří nádherně tichý provoz a kvalitní klávesnice, která nebude limitovat ani při psaní dlouhých dokumentů. Díky výdrži pohybující se mezi 4-5 hodinami nic nebrání používání na cestách bez neustálého hledání zásuvek.

Jsou tu ovšem také nějaké nevýhody, které se dají pochopit, když jde o levný počítač. Síťové připojení drátem neumí kvůli použitému čipu 1Gb/s přenosové rychlosti a většina USB portů je v místě, kde budou připojené kabely překážet v manipulaci s myší. Další výtka se týká tovární instalace operačního systému, která je až zbytečně plná nepotřebných (často reklamních) aplikací.

Celkově je L750 tím lepším, co lze v dané ceně najít, a těm, kteří nepožadují velký výkon, může dobře sloužit.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ výborná klávesnice
+ dlouhá vydrž na baterii
+ všechny základní programy a utility jsou v češtině

- rozmístění USB
- pouze 100Mb/s síťová karta
- spousta zbytečných programů v tovární instalaci

Vylepšete svůj notebook s Kingston HyperX 240 GB SSD.

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Toshiba Satellite L750
  • Instalovaný procesor: Intel Pentium B850 (2.10 GHz, 2 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 500 (TOSHIBA MK5075GSX, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: DVD SuperMulti (TSSTcorp CDDVDW TS-L633F)
  • LCD: 15,6" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: Intel HD2000 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Atheros AR8152/8158 PCI-E Fast Ethernet)
  • WiFi: Atheros AR9002WB-1NG (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant Cx20585 HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 5h 3min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC, 3x USB 2.0, VGA, HDMI
  • Rozměry: 380 x 250 x 35 mm
  • Hmotnost (kg): 2,42
Recenze

Diskuse