RECENZE: UMAX ActionBook 575T - inovovaný a vybavenější

24. 4. 2003 01:00    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Historie modelu ActionBook 575T sahá v podobě modelu 310T až o rok zpět na přelom února a března 2002. Vzhledově se oba modely odlišují jen ve velmi malých drobnostech. Současná varianta 575T však obsahuje zcela jiná "střeva" v podobě desktopového procesoru Celeron či Pentium 4 na frekvencích 2GHz. Vyšší výkon byl výrazně doplněn o další možnosti připojení periferních zařízení.

UMAX ActionBook 575T - inovovaný a vybavenější

Notebook o rozměrech 312 x 262 x 37,5 mm se hmotností 3kg řadí k těm těžším. Vyveden je v tmavě šedých a stříbrných barvách. Při pohledu z vrchu na zavřený notebook je vidět jen logo UMAX a velký prolis ve tvaru neuzavřeného kruhu. 3 základní indikační diody pro indikaci zapnutí/úsporný režim, napojení na elektrický adaptér a stav baterie jsou vidět i při zavřeném víku na přední straně vlevo. Víko se otevírá posuvnou aretační pojistkou umístěnou uprostřed.

Na spodní části lemu kolem TFT displeje z vnitřní strany víka je umístěn mikrofon a dalších 5 indikačních diod (FDD, HDD/CD, NumLock, CapsLock a ScrollLock). Samotný displej má velikost 14" a rozlišení 1024x768 bodů. Obraz je zprostředkován grafickou kartou SIS 650, která používá sdílenou operační paměť RAM. Velikost sdílené paměti pro videokartu je nastavitelná v BIOSu na hodnoty 16, 32 nebo 64MB. Grafická karta s podporou 3D je určena spíše pro základní "kancelářskou" práci, zvládne i jednoduchá až středně náročná multimedia, ale při vyšším zatížení náročnější 3D grafikou v plném rozlišení displeje a se všemi 3D vymoženostmi již výkon nepostačuje a obraz zasekává. Přehrávání DVD video filmů je uspokojivé i když v rychlých akčních scénkách dochází k malému rozmazávání rychle se pohybujících osob či předmětů.

Hlavní pracovní plocha notebooku začíná na úpatí displeje kde je při pravé straně umístěna trojice definovatelných tlačítek pro rychlé spuštění programů a hlavní tlačítko zapnutí notebooku. Definovatelná tlačítka jsou přednastavena pro poštovní program, internetový prohlížeč a Windows Media Player. Tlačítka rychlého startu jsou příliš zapuštěna do notebooku a to znesnadňuje jejich stisknutí. Stejně tak je zapuštěno také tlačítko vypínače, ale to je větší a proto je jeho použití o mnoho příjemnější. Při spouštění notebooku je třeba vypínač chvíli držet což na poprvé může nepoučeného uživatele zaskočit, ale v praxi to ničemu nevadí.

Klávesnice obsahuje 87 kláves čili v podstatě také všechny funkční. Klávesa Fn je zde tedy hlavně pro ovládání jasu, zvuku atp. Rozložení funkčních kláves je netradiční ve srovnání s klasikou PC klávesnicí, ale stále častěji se podobné variace objevují i u mnoha konkurenčních výrobců. Jde především o sloupek kláves Home, PgUp/Dn a End, které jsou u pravého okraje notebooku. Klávesa Insert je umístěna vpravo dole vedle šipek. V levém dolním rohu nalezneme již jmenovanou klávesu Fn a teprve napravo od ní Ctrl. Win klávesy Start a Setup jsou umístěny na běžných místech. Mezi neobvyklé klady klávesnice patří její odlišení dvěma odstíny šedé na funkční a znakové klávesy. České popisky jsou tmavě červené a pro dobrou viditelnost je třeba klávesnici dobře osvětlit, protože použitý odstín červené špatně kontrastuje s šedou barvou kláves. Pod klávesnicí je umístěn TouchPad a dvojice tlačítek myši. Vedle touchpadu jsou umístěny dva reproduktory, které uživatel často zakryje opřenými dlaněmi. Kvalita reprodukce zvuku v poměrech notebooků patří k lepšímu středu.

Testovaný notebook je osazen desktopovým procesorem Pentium 4 běžícím na frekvenci 2GHz a operační pamětí 256MB RAM, která je sdílena pro videokartu čili pro práci máte k dispozici maximálně 240MB, ale na výkonu to není při běžném použití poznat. Procesor sice neobsahuje technologii pro úsporu energie, ale pro práci na baterie lze jeho výkon v BIOSu nastavit na hodnoty 25%, 37% nebo 50% což snižuje spotřebu nejen samotného procesoru, ale také rychlost jeho zahřívání a tím pádem také nutnost spouštění chladicího větráčku. Větráček pracuje často, při práci s internetem přes integrovaný modem v podstatě neustále. Rychlost otáček má dva stupně z nichž první přestanete po chvilce vnímat, ale druhý už je velmi nepříjemný. Druhý stupeň větráčku naštěstí sepne jen velmi výjimečně při velkém výkonovém zatížení nebo při špatné pracovní pozici, kdy notebook nemůže dobře odvětrávat. Při našem standardním* testu zatížení, vydržela baterie dodávat energii, vzhledem k použitému procesoru, slušné 2 hodiny a 40 minut. Použitá Li-Ion baterie má udanou kapacitu 4000 mAh a u tohoto modelu je vyměnitelná jen po odšroubování dvou šroubků a odpojení kablíku se špatně přístupným konektorem.

Notebook je poměrně bohatě vybaven konektory pro periferní zařízení. Na levém boku je umístěna FDD mechanika, dva audio konektory (mikrofon, sluchátka) a kolečko pro ovládání hlasitosti, které je mimochodem příliš malé na to, že je umístěno pod malým převisem a špatně se ovládá. Oproti výše zmíněnému předchůdci 310T již 575-ka obsahuje IrDa a 1x PCMCIA port. Zprava je zabudována kombinovaná DVD/CD-RW mechanika s až 24 násobnou rychlostí zápisu. Na pravém boku je také výdech teplého vzduchu od procesoru a otvor pro Kensingtonský zámek. Vzadu je umístěn PS2 konektor, LPT, telefonní konektor pro modem, VGA konektor pro externí modem, 2x USB 1.1 a lokální sítě 10/100. Na zadní straně je také konektor AC adapteru, otvor pro přístup vzduchu k chladiči CPU. Oproti 310 zde došlo opět k rozšíření a to o S-Video výstup a IEEE 1394 FireWire konektor.

Příjemnou součástí dodávky je přibalená brašna s prostorem pro notebook a kapsou na příslušenství kam především lze umístit AC adapter a několik dalších drobností. Komu by standardní brašna nestačila ten může využít nabídky UMAXu, který nabízí ke všem notebooků výrazné slevy na brašny Addison.

UMAX ActionBook 575T útočí především na poměr ceny a výpočetního výkonu. Je určen pro běžnou kancelářskou práci i občasné multimediální vyžití a můžete si ho na rozdíl od klasického PC vzít na cesty nebo domů. Ke kladným vlastnostem patří jeho výbava rozhraní, i když v dnešní době by již byla příjemnější verze 2.0 pro USB rozhraní. V konfiguraci P4 2GHz, 256MB RAM, 30 GB HD a s kombinovanou DVD/CD-RW mechanikou budete však dnes jen těžko hledat cenového konkurenta.

Klady: poměr cena / výkon + výbava
Zápory: jen USB 1.1, špatně přístupná baterie

Technická data

  • Instalovaný procesor: Pentium 4 2000
  • RAM (MB): 256
  • HDD (GB): 30
  • Disketová jednotka: interní 1.44MB
  • CD/DVD: DVD/CD-RW
  • LCD: TFT 14"
  • LCD rozlišení: 1024x768
  • Video: SIS M650 - 16, 32 nebo 64MB DDR sdílená pamě RAM
  • Modem: Interní Faxmodem 56k
  • LAN: Interní 10/100 Mbps LAN
  • Zvuková karta: Avance AC' 97
  • Polohovací zařízení: touchpad
  • Software: Win XP Home
  • Baterie: Li-Ion
  • Porty: 2x USB, 1x LPT, 1x PS2, 1x PCMCIA, 1x IrDA, 1x IEEE 1394 FireWire,
  • 2x audio, 1x S-Video OUT, 1x VGA:
  • Rozměry: 312 x 262 x 37,5 mm
  • Hmotnost (kg): 3
  • Batrerie kapacita/výdrž: 4000 mAh / 2hod 40min
  • Cena: 37.990,- Kč (24.04.2003)
  • Záruka: 2 roky
Recenze

Diskuse