RECENZE: Fujitsu LifeBook NH751 - sedmnáctipalcové ticho

21. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

V dnešní recenzi se budeme věnovat 17'' multimediálnímu notebooku od Fujitsu, který může zaujmout kvalitním Full HD displejem, 2.1 reproduktory anebo třeba velmi tichým chodem. V jeho těle tiká výkonný dvoujádrový procesor Core i7 doplněný o velký disk a samozřejmě dedikovanou grafiku NVIDIA.

Fujitsu LifeBook NH751 - sedmnáctipalcové ticho

Základní popis

Fujitsu dnes u nás prodává hlavně pracovní modely a jednoduché domácí notebooky v nižších cenových příčkách. Má ovšem v nabídce i jeden kousek, který nepatří ani do jedné ze zmíněných škatulek. Je jím LifeBook HN751. Poctivý 17“ multimediál jak se patří, se subwooferem, Blu-ray vypalovačkou a velkým displejem. Před lety byly v multimediálním segmentu notebooky od Fujitsu-Siemens poměrně rozšířené a pod názvem Amilo byly k sehnání modely až do obří úhlopříčky 18,4“. Možná, že se Fujitsu k této třídě vrátí ve větším a NH751 je toho malým příslibem.

Zdá se, že Fujitsu jde trochu jiným směrem než většina dalších výrobců notebooků. Tento LifeBook totiž vzhledem připomíná spíše starší multimediální počiny. Má dokonale lesklé černé víko, které vše odráží skoro jako zrcadlo, a místo hliníku posloužily na většině míst jako stavební prvek plasty. Vzhled je velmi podobný 15“ modelům AH. Sdíleným designovým prvkem je například pochromovaný plast po obvodu víka i základy. Základna má provedení matné, bez hrubší povrchové úpravy, a působí relativně jednoduše. Výrazný prvek tvoří až masivní mřížky reproduktorů se stříbrným vroubkovaným lemem. Dojem exkluzivity se pak snaží navodit ještě lesklý plast, který překrývá obrazovku a její rám.

Mechanické zpracování sice na první pohled vypadá dobře, ale plastová konstrukce je při pečlivějším testování znát. Základna se při zvednutí otevřeného notebooku za roh citelně kroutí a při zatlačení se prohýbá prostor za klávesnicí. Samotná klávesnice je relativně stabilní a mírně poddajná je až se silném tlaku. Při zatlačení na víko se v některých místech deformují barvy, ale ochrana displeje se zdá být dostatečná.

Vzhled dle mého názoru plně odpovídá zaměření přístroje a je vkusný. Vzhledem k ceně okolo 30 tisíc bych si ovšem dovedl představit ještě trochu bytelnější zpracování a extravagantnější ztvárnění. Takto budou spokojeni hlavně ti, kteří hledají něco decentnějšího.

Většina multimediálních modelů má dnes klouby víka zapuštěné do základny. LifeBook se v tomto liší, neboť používá tradiční konstrukci, a otevřít jde až do neuvěřitelných 200° (tedy víc než do vodorovné polohy). Určitě tedy nehrozí, že byste si nenašli optimální sklon. Kéž by bylo stejně dobře řešené i otevírání. Silný magnet a tužší klouby znesnadňují otevírání jednou rukou, neboť se s víkem z části zvedá i základna. Při otřesech se navíc otevřené víko mírně houpe.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Kromě zdířky napájení vzadu a dvou konektorů zvukové karty jsou všechna rozhraní po stranách. Vlevo jde o čtečku paměťových karet (SD XC, MMC, MS), slot pro karty ExpressCard 54, výstupy grafické karty (HDMI i VGA) a dvě USB 2.0, z čehož je jedno kombinované s rozhraním eSATA. Vpravo jsou další dvě USB 2.0 a za optickou mechanikou ještě konektor pro připojení do sítě LAN. U podobných multimediálních notebooků bych dnes čekal v základu také alespoň jeden port USB 3.0. Na LifeBooku však žádný nenajdete. V tomto případě je naštěstí problém řešitelný díky přítomnosti slotu ExpressCard, do kterého lze kartu s USB 3.0 přidat.

S rozměry 410 x 270 x 37 mm je LifeBook pořádný macek. Větší rozměry se podepsaly také na hmotnosti. Počítač váží 3,61 kg a dalších 377 g k němu přidá 90W napájecí adaptér s dvoužilovým přívodním kabelem. Na denní nošení (byť v batohu) bych doporučil volit něco menšího. Podobné notebooky jsou určené primárně na stůl a přenášejí se jen občas.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice s numerickým blokem je shodná s jinými LifeBooky pro domácí použití (A, AH). Má klasickou konstrukci s tenkými okraji kláves a jemný, trochu nejistý stisk. Někomu by nemusely vyhovovat zkrácené přepínače po levé straně (Ctrl, Shift), které mají velikost standardních alfanumerických kláves. Taktéž funkční klávesy v horní řadě by u tak velkého notebooku mohly být zarovnané do bloků po čtyřech. Pěkné jsou naopak mezera u (zmenšených) kurzorových šipek a velký mezerník.

Na klávesnici lze psát relativně tiše, ale pokud nemají údery dostatečnou razanci, může se občas vytratit nějaké písmenko. Tedy aspoň taková je moje zkušenost, když jsem na ní psal tuto recenzi. Pokud se píše s větší razancí, je problém méně výrazný. Přesto jde dle mého názoru o nezanedbatelný nedostatek.

Veškeré indikační prvky (pokud pominu podsvícený vypínač) mají své místo na čelní hraně vlevo a svítí modře. Celkem šest diod informuje o zapnutí, nabíjení baterie, práci disku a stavu zámků klávesnice. Světlo z nich nemíří přímo na uživatele, takže nebudou oslňovat ani při práci v noci. Citliví jedinci pracující v noci si možná budou muset přelepit hlavní vypínač, který možná svítí víc, než by musel.

pracovní plocha detail klávesnice

Jednoduchý touchpad od Synaptics je průměrné velikosti a jeho hladká dotyková plocha je zapuštěná. V základu jsou z pro mě z nepochopitelných důvodů vypnutá všechna gesta včetně posunu stránek jedním nebo dvěma prsty. Posun jedním prstem po straně a několik dalších gest (přiblížení sevřením prstů, otáčení) však touchpad umí a můžete si je aktivovat v ovládacích panelech (v nastavení myši). K chování touchpadu nemám výhrady – snímá plynule a bez zpoždění. Jen kdyby ještě jeho tlačítka neklapala při mačkání tak nahlas.

Hlavní HW parametry

Přestože podobné stroje mívají spíše čtyřjádrové procesory, Fujitsu zvolilo výkonné dvoujádrové Core i7-2620M s výchozím taktem 2,7 GHZ a režimem Turbo Boost aždo 3,4 GHz. Fujitsu vyměnilo vyšší výkon ve vícevláknových aplikacích za nižší spotřebu (tedy delší výdrž na baterii a méně odpadního tepla). Přestože má procesor „pouze“ dvě jádra (virtuální čtyři), výkonově se řadí na velmi dobré pozice a pokud nemáte celý den na práci konvertování videa, nebudete si na výkon stěžovat.

CPU-Z
specifikace čipu

Základní deska je postavena na standardní čipové sadě Intel HM65 a nabízí dva sloty pro operační paměť. Osazený je pouze jeden a trůní v něm 4GB modul DDR3 s taktem 1333 MHz. Vzhledem k tomu, že systém nespoléhá na integrovanou grafiku, která režim dual-channel umí využít nejlépe, ničemu to nevadí. Navíc jakmile bude potřeba paměť rozšířit, stačí jen dokoupit druhý modul. Sloty jsou snadno dostupné zespodu pod krytkou na jeden šroubek.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 49 958
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 18 205

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 111 138
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 56625

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5477 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 11502 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,10

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 3,05 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 6089 MB/s

Ve srovnání se základním čtyřjádrvým procesorem poslední generace (Core i7-2670QM) vychází výkon testovaného o 10% vyšší v jednovláknových úlohách a o 35% nižší ve vícevláknových.

Do jediné 2,5“ šachty je vsazen standardní rotační disk Toshiba s kapacitou 750 GB a rychlostí ploten 5400 rpm. Přenosové rychlosti tohoto disku spadají do dnešního průměru. Pro běžnou práci stačí, ale náročnější uživatele nejspíš zamrzí, že chybí šachta pro druhý disk nebo alespoň slot pro mSATA SSD.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 182 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 83,9 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 17,46 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 5,9

Cenu v testované konfiguraci navyšuje optická mechanika. Místo klasické DVD Super Multi je osazena Blu-ray vypalovačka, která si poradí se čtením a vypalováním disků CD, DVD i BD.

Se světem může počítač komunikovat gigabitovým Ethernetem i vzduchem pomocí Wi-Fi /n adaptéru Intel (2,4 i 5GHz) a Bluetooth 3.0. Pro rychlé vypínání bezdrátových technologií je na čelní straně připraven hardwarový posuvný vypínač.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Za průhledným plastem vnitřní strany víka se nalézá pěkný 17,3“ displej s rozlišením Full HD (1920x1080) od LG. Ten zaujme jak vysokým rozlišením, tak i poměrně dobrým obrazem. Na poměry notebooků jsou jednoznačně nadstandardní pozorovací úhly, kontrast i pokrytí barevného prostoru. Celkovou radost možná trochu kazí právě lesklý plastový překryv. Ten způsobuje většinu odlesků, které je těžké přesvítit.

O podsvícení se stará větší množství bílých diod regulovatelných ve 12 stupních. Rozsah je dobrý, ale pro práci ve tmě by neuškodilo mít o jeden stupeň jasu dole více. Při maximálním jasu je svítivost velká, ale v prosvětlené místnosti tak tak stačí, aby displej přesvítil odlesky. U domácího počítače na multimédia to ovšem nelze brát jako velký nedostatek.

Parametry displeje udávané výrobcem

  • Typ obrazovky: TN
  • Počet barev: 262 tisíc
  • Světlost: 200 cd/m^2
  • Pozorovací úhel: 80° horizontálně, 40° vertikálně (výrobce uvádí pouze minimální garantovaný)
  • Kontrast: 500:1
  • Odezva: 8 ms
  • Saturace barev: 72% NTSC
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je LG Display LP173WF1-TLB2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafickou kartu Intel HD3000 integrovanou v procesoru, která se stará o vykreslování plochy a obsluhu výstupů, doplňuje dedikovaný čip NVIDIA GeForce GT525M s 1 GB vlastní paměti DDR3. Jde o nejnižší model od NVIDIE, který již má paměť připojenou 128bitovou sběrnicí, což jej řadí do nižší střední třídy. Dedikovaný čip se aktivuje pomocí technologie NVIDIA Optimus pouze v případě, kdy některá ze spuštěných aplikací požaduje více výkonu. Přepínání je v základu automatické, ale můžete jej libovolně přenastavit pomocí ovládacího panelu NVIDIA.

GPU-Z
specifikace čipu

Na levém boku se nachází nejběžnější grafické výstupy – analogové VGA a digitální HDMI. V případě HDMI jde o poslední verzi 1.4a, která podporuje rozlišení až 3840x2160 a 3D zobrazení. Přestože interní displej stereoskopické 3D zobrazení nepodporuje, pokud máte 3D televizor, můžete do něj z notebooku 3D obraz posílat.

Oba výstupy mohou pracovat společně v režimu rozšířené plochy. Interní displej však v takovém případě musí zůstat vypnutý.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 7416
  • 3DMark Vantage: P3887 (GPU: 3218, CPU: 10341)
  • 3DMark 11: P898 (Graphics: 800, Physics: 3856)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,6

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 5060 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 22,71 fps

SPEC viewperf 10 – Composite / 1280x1024 (fps)

  • 3ds max (3dsmax-04): 12,16
  • CATIA (catia-02): 12,07
  • EnSight (ensight-03): 16,39
  • Maya (maya-02): 24,81
  • Pro/ENGINEER (proe-04): 13,72
  • SolidWorks (sw-01): 13,62
  • UGS Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-01): 1,46
  • UGS NX (ugnx-01): 0,94

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 3,47
  • EnSight (ensight-04): 8,99
  • LightWave 3D (lightwave-01): 11,01
  • Maya (maya-02): 6,40
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 1,10
  • SolidWorks (sw-03): 5,31
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 0,73
  • Siemens NX (snx-01): 1,95

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 19,4 fps
  • 1920x1080: 10,1 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Výkon je vzhledem k nižším taktům nižší proti GeForce GT540M. Rozdíl však není velký. Na tomto notebooku spustíte libovolnou dnešní hru. Ty nejnáročnější však poběží jedině s nižší úrovní detailů a maximálně v rozlišení 1280x720. Na hraní AAA her ve Full HD není grafická karta dost výkonná. Vše ostatní však zvládá bez problému.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

S notebooky Fujitsu mají lidé znalí spojenou nekvalitu vestavěných reproduktorů. Domácí i pracovní modely s dvěma reproduktory mívají otřesný zvuk snad všechny. Tento LifeBook se snaží naznačit, že jeho reproduktory se subwooferem jsou na tom lépe už jen tou masivní mřížkou, která je překrývá. Zvuk je opravdu mnohem lepší než u ostatních modelů v řadě, ale řadí se po vyladění maximálně lehce nad úroveň průměru notebooků bez subwooferu. Není tedy špatný, ale velké hudební orgie neočekávejte.

Dva konektory zvukové karty na čelní hraně slouží jako vstup a stereofonní výstup. Druhý zmíněný v sobě kombinuje také optický výstup S/PDIF pro připojení AV receiveru. Digitální zvuk pak samozřejmě nechybí ani jako součást výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve výbavě samozřejmě nemůže chybět 0,3Mpix webkamera (focení až v 1280x1024) s mikrofonem.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení je obvykle jednou ze silnějších stránek notebooků Fujitsu. Nejinak je tomu i tentokrát. Dvě heatpipe a masivní chladič umožňují, aby se velký ventilátor nemusel točit tak často. Při kancelářské práci zůstává většinu času vypnutý, takže je z notebooku slyšet akorát šumění pevného disku. S minimální hlučností zvládne i krátkodobou nárazovou zátěž.

Spouští se při déle trvající zátěži a hlučností patří k průměru. Nejde ani o extra tichý, ani o extra hlučný ventilátor. V tiché místnosti si jeho spuštění pravděpodobně všimnete, ale v běžném ruchu více lidí o notebooku nebudete vůbec vědět. Až intenzivní zátěž nutí k roztáčení do vyšších otáček. Ve výsledku jde ovšem o spíše tišší notebook ve srovnání s konkurencí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 34,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,7°C
  • klávesnice vlevo = 31,8°C
  • klávesnice vpravo = 33,4°C
  • spodek maximum = 38,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 36,9°C
  • napájecí adaptér = 36,6°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 37,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 33,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,5°C
  • klávesnice vlevo = 36,9°C
  • klávesnice vpravo = 34,8°C
  • spodek maximum = 49,5°C (levý zadní roh)
  • výdech chlazení = 59,2°C
  • napájecí adaptér = 55,2°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci je celý počítač maximálně vlažný. V zadní části uprostřed je cítit nejvíce tepla, ale nevadí to vzhledem k velikosti základny ani při položení na nohy. Při dlouhodobé intenzivní zátěži však počítač raději položte na rovný povrch, aby se mohl dobře chladit. Teploty na spodku v oblasti chladiče totiž atakují hranici 50°C. Klávesnice a opěrky rukou vás ovšem pálit do rukou nebudou – všechno teplo je spíše vzadu.

Pokud vám na hluku nezáleží a chcete nižší teploty, můžete přepnout chování ventilátoru v BIOSu z režimu „silnent“ na režim „normal“. Dosáhnete tak neustálého běhu alespoň v nejnižších otáčkách.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

V zadní části počítače se nachází vyměnitelná baterie s kapacitou 77 Wh. V našem standardním redakčním testu* počítač udržela po dobu nečekaných 5 hodin a 27 minut. Při on-line kancelářské práci s polovičním jasem a Wi-Fi bylo možné v klidu pracovat skoro 5 hodin. LifeBook je jeden z mála 17“ notebooků, který zvládne být tak dlouhou dobu bez napájení. Pomáhá mu v tom mimo jiné úspornější dvoujádrový procesor a schopnost fungovat s integrovanou grafikou.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 78 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 61 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 110 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 65 W

S nabíjením baterie se notebook příliš „nemaže“. Přestože je velká, stačí hodina, aby se nabila skoro na 90%.

BIOS a zabezpečení

Firmware pro Fujitsu je od společnosti Phoenix (konkrétně SecureCore Tiano). Do jeho nastavení se vstupuje stiskem F2 po zapnutí a nabízí následující volby:

  • Vypnutí podpory vstupních zařízení pro USB ve starších operačních systémech
  • Zapnutí neustálého napájení USB portů
  • Přepnutí režimu SATA řadiče
  • Zapnutí podpory virtualizace
  • Zapnutí podpory probuzení signálem ze sítě
  • Přepnutí režimu chování ventilátoru (normální, tichý)

Možnosti zabezpečení jsou omezeny na základní hesla BIOSu (spuštění, nastavení, pevný disk).

Příslušenství

Součástí balení je notebook spolu s napájecím adaptérem, tištěnou dokumentací a sadou DVD. Přiložené placky obsahují čistý operační systém (Windows 7 Professional) a ovladače. Klasická obnova do továrního nastavení se ukrývá pouze ve skryté části pevného disku.

Instalace systému od Fujitsu je minimalistická a kromě několika zbytečností obsahuje pouze systém, ovladače a několik aplikací na ovládání hardware. Kvůli přítomnosti Blu-ray mechaniky je předinstalován program CyberLink PowerDVD 9, který umožňuje využít všechny její funkce při přehrávání filmů.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je v prodeji za 28 590,- Kč bez DPH (34 307,- Kč s DPH). Dále lze v ČR zakoupit levnější konfigurace s Core i5-2430M a HD+ displejem či čtyřjádrovým 2670QM.

Všechny konfigurace mají standardní dvouletou mezinárodní záruku s opravou v servisu (v ČR je navíc služba CAR).

Závěr

Fujitsu LifeBook NH751 je klasický velký multimediál podřízený sledování filmů a dalším činnostem charakteristickým pro notebooky „na doma“. Má Blu-ray vypalovačku a výstup pro přenos 3D obrazu do patřičně vybaveného televizoru. Neztratí se ani v menší kanceláři a je možné jej díky zvolenému systému p\xE0ipojit do podnikové sítě. Jeho velkou výhodou je úsporný chod, který umožňuje dlouhý provoz na baterie. Ten oceníte, pokud si například chcete pustit film s přáteli na chatě a není v dosahu zásuvka. Menší tepelné vyzařování znamená také tichý provoz, kdy se při kancelářské práci ventilátor často vůbec netočí. Radost kazí pouze horší klávesnice (možná vada kusu), méně odolné plastové provedení a absence USB 3.0. Jestliže hledáte něco hlavně pro práci s multimediálním obsahem, měli byste se po tomto LifeBooku při výběru alespoň poohlédnout.

Klady a zápory

+ tichý provoz
+ velmi dlouhá výdrž na baterie
+ Blu-ray a HDMI s podporou 3D

- nejistý stisk kláves
- nižší mechanická odolnost
- chybí USB 3.0

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Fujitsu LifeBook NH751
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7 2620M (2.70/3.40 GHz, 4 MB L3, 2400MHz QPI)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1333 (1x4096)
  • HDD (GB): 750 (TOSHIBA MK7575GSX, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: BluRay Writer (MATSHITA BD-MLT UJ240AF)
  • LCD: 17,4" TFT (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GT525M (1GB GDDR3, 128bit)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Realtek PCIe GBE)
  • WiFi: Intel Centrino Advanced-N 6205 AGN (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio (ALC269)
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Professional (64bit, CZ/SK/EN)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 77 Wh / 5h 27min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD/MMC/MS, ExpressCard 54, 3x USB 2.0, eSATAp, VGA, HDMI
  • Rozměry: 410 x 270 x 37 mm
  • Hmotnost (kg): 3,61
Recenze

Diskuse