RECENZE: Lenovo IdeaPad S205 - pěkně do růžova

16. 2. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Co si budeme nalhávat, notebooků obecně je na trhu víc než dost. Těch růžových je ovšem jen pár. Lenovo vychází vstříc ženám (a některým mužům) růžovou verzí svého levného 11'' mini notebooku s úspornou platformou AMD Zacate.

Lenovo IdeaPad S205 - pěkně do růžova

Základní popis

Když na trh levné netbooky přišly, měly obrazovky o velikosti 7-9“ a jejich základní desky záhy obsadil procesor Intel Atom. Od té doby se hodně změnilo. Úhlopříčka vyrostla a Atom byl v mnoha modelech vyměněn výkonnějšími alternativami. Někde se sáhlo po CULV procesorech Core (a zvýšila se cena), někde se, jako v případě IdeaPadu S205, využilo nabídky AMD.

Testovaný notebook se příliš neliší od zbytku nabídky v tomto segmentu. Výbava je všude skoro stejná a vždy je použita jedna ze tří levných úsporných platforem. Lidé si tak vybírají spíše podle ostatních parametrů. Lenovo se v této verzi snaží zaujmout právě barvou a udělat z mini notebooku stylovku.

Základna je tvořena kombinací matných plastů. Spodek je černý a svršek stříbrný se zajímavou hrubší úpravou a jakýmsi překryvem, který by mohl zabránit černání těchto ploch. Zvolené barevné provedení se podepsalo na víku, které je růžové z vnější strany i okolo displeje. Jde o klasické leštěné plasty, které je potřeba často čistit, aby na nich nebyly vidět otisky a prach. Odstínem je to „echt růžová“ bez kombinace s jinou barvou. Počítač s ní nepůsobí kdovíjak křiklavě a jsem přesvědčen, že svou cílovku si najde. Předpokládám, že když se s ním bude na veřejnosti ukazovat žena, nebude to budit tolik pozornosti, jako když jsem jej na cestách používal já. Pro ty, kteří hledají něco méně výrazného, je v prodeji také kompletně černá varianta.

Zpracování je na levný plastový notebook velmi dobré a mělo by odolat neustálému přenášení. Základna se neprohýbá a při tak malé úhlopříčce nepřekvapí, že se ani nekroutí při zvednutí za roh. Víko je trochu tlustější, a tak při zatlačení na jeho vnější část nedochází k vlnění barev na displeji.

Klouby víka jsou zapuštěné do základny a umožňují jej otevřít jen do úhlu 135°. V zavřeném stavu tlačí víko k základně magnet. Ten však nebrání pohodlnému otevření počítače jednou rukou.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Výbava je pro tuto třídu charakteristická a je lepší než u třeba u Ultrabooků. Vlevo jsou čtečka paměťových karet, jedno USB 2.0, výstup VGA a zdířka napájení. Vpravo výčet pokračuje konektory zvukové karty, výstupem HDMI, dalšími dvěma USB 2.0 a konektorem pro připojení do sítě LAN.

Rozměry 290 x 190 x 27-35 mm spadají do průměru kategorie. Příjemná je hmotnost 1,41 kg, která je lehce pod průměrem, přestože je ve výbavě šestičlánková baterie. Pokud si s sebou budete brát také malý 40W napájecí adaptér s třížilovou přívodní šňůrou, navýší se celková hmotnost o 277 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Osazená klávesnice je typu chiclet a přestože nevyplňuje na šířku celou základnu, působí prostorným dojmem. Klávesy mají standardní velikost a v rozložení došlo jen k několika kompromisům. Klávesy Home a End jsou dostupné jen přes Fn v kombinaci s PageUp a PageDown a klávesa F12 se řeší jako kombinace Fn a F11.

Překvapivě jsem nepociťoval jako velký problém zúžené klávesy Enter a levý Shift. Místo toho za velký omyl považuji prohozené Ctrl a Fn. Fn je úzké a v rohu se nemačká příliš dobře. Normálně by to nevadilo, ale zde je potřeba kvůli klávesovým kombinacím pro Home a End. Lenovo bohužel v této řadě nenabízí prohození alespoň v BIOSu. V otázce umístění klávesy Fn je tento výrobce poněkud schizofrenní, neboť u větších modelů řady IdeaPad je Fn na správném místě.

Mechanika kláves je tradičně skvělá, jak je u Lenova zvykem. Pokud hledáte malý notebook na psaní textu, je tento jednou z lepších voleb. Klávesy mají jistý stisk a vydávají při něm pouze tlumené klapání.

Nad klávesnicí vlevo je bíle podsvícený hlavní vypínač. Vpravo je k němu symetricky umístěné méně tradiční tlačítko Reset, které můžete zmáčknout jen úzkým předmětem (například sponkou nebo tužkou). Stavové diody své místo mají na čelní hraně vlevo, kde informují o zapnutí počítače, nabíjení baterie, stavu bezdrátového vysílače a aktivitě pevného disku.


pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad Synaptics je možná až zbytečné úzký a jeho dotyková plocha není z největších, ale reaguje bez zpoždění a plynule. Kdyby byl trochu širší, neměl bych k němu žádné výhrady. I takto je po nastavení vyšší rychlosti dobře použitelný. Výrobce musím pochválit za tichá tlačítka s jistým stiskem.

V krabici s notebookem najdete bezdrátovou myš, která svými menšími rozměry bude vyhovovat spíše útlým dívčím ručkám. Pro spojení s počítačem musíte použít drobný USB přijímač a napájení zajišťují dvě „mikrotužkovky“. Při přenášení lze přijímač uklidit vedle baterií a myš vypnout přepínačem na jejím spodku. Dodaná myš se používá dobře a většině pravděpodobně bude postačovat.

Hlavní HW parametry

Srdcem základní desky je levý úsporný procesor AMD E-450 s mezní spotřebou 18 W (TDP), který přímo v sobě integruje většinu důležitých komponent. Obě jeho jádra pracují na taktu 1,65 GHz a nabízí výkon přibližně o čtvrtinu lepší než dvoujádrové procesory Intel Atom. Výkon úsporného procesoru Intel Core i3-2357M je i přes nižší frekvenci 1,3 GHz téměř dvojnásobný.

Model E-450 je nástupcem staršího E-350 a přináší v procesorové části spíše kosmetické změny. Hlavní změna se projevila v taktu, který je vyšší o 50 MHz. Výkon ovšem zůstal téměř stejný. Ke změně značení totiž došlo především kvůli úpravám v integrovaném grafickém čipu.

CPU
specifikace čipu

Pokud se rozhodnete absolvovat relativně komplikovaný postup rozebrání základny, odhalí se vám základní deska s dvěma sloty pro paměťové moduly DDR3. V této konfiguraci je osazen jen jeden 2GB modulem běžícím na frekvenci 1333 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 16 865
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 25 043

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 36 011
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 49 977

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 1172 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 2213 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 1,89

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 0,63 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 3,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,1
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 2152 MB/s

Celkový výkon systému je na dnešní dobu nižší. Záleží, co od notebooku čekáte. Pokud vám jde jen o základní kancelářskou činnost, přístup k internetu a komunikaci přes IM protokoly a Skype, pak vám bude IdeaPad S205 stačit. Náhradu desktopu v něm však nehledejte. Procesor se umí při některých činnostech zadýchat (někdy stačí i několik složitých webových aplikací běžících najednou).

Hlavní brzdou je ovšem operační paměť – velmi často je kvůli jejímu nedostatku slyšet hrabání pevného disku. Nákup dalšího paměťového modulu je sice velmi levná záležitost, ale kvůli složitějšímu rozebrání počítače její instalace nebude pro každého.

320GB pevný disk od Hitachi dnes spadá do nejlevnějšího segmentu. Jeho plotny se otáčí rychlostí 5400 rpm a jde o výběhový model, který neoslní ani přístupovou dobou, ani přenosovými rychlostmi. Na druhou stranu, kde jinde by měly být nejlevnější disky než právě v nejlevnějších noteboocích. Pro základní činnosti tento disk nepředstavuje brzdu.

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 194 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 63,2 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 18,08 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Možnosti připojení k síti jsou z části omezené kvůli ceně počítače. Například drátové připojení (Realtek) podporuje rychlosti do 100 Mb/s místo dnes již jinak běžného gigabitu. Bezdrátové schopnosti (opět Realtek) se skládají z Wi-Fi/n (pouze 2,4GHz) a Bluetooth 3.0. Karta Wi-Fi má jen jednu anténu, což znamená maximální přenosové rychlosti do 65 Mb/s.

V tomto notebooku navíc není anténa příliš silná, takže je příjem signálu horší, než bývá u notebooků zvykem. Během testování se mi stávalo, že v místech, kde jiné notebooky ještě udrží stabilní spojení, tento už nebyl schopen síť ani najít.

Na to, že jde o levný notebook pro domácí použití, na boku překvapí hardwarový vypínač bezdrátových funkcí. Kromě toho lze Wi-Fi a Bluetooth samostatně přepínat grafickou utilitou (Fn+F5).

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Osazený širokoúhlý displej s úhlopříčkou 11,6“ a lesklou povrchovou úpravou má základní rozlišení HD (1366x768). Tedy stejné jako má většina 15,6“ notebooků. Vejde se na něj tedy stejně informací za cenu menších obrazových bodů. Sám nepatřím mezi příznivce velkého rozlišení na malých obrazovkách, ale v tomto případě jsem ještě nemusel zvyšovat DPI v operačním systému. Přesto doporučuji před nákupem někde v obchodě vyzkoušet, zda vám displej vyhovuje.

Kvalitativně se dnešní 11,6“ displeje od sebe příliš neliší. Mají průměrné pozorovací úhly i barevné poddání. Neurazí a nenadchnou. Abych docílil obrazu podobnějšímu stolním LCD, v nastavení AMD VISION Engine Control Center jsem upravil Sytost z barev z hodnoty 100 na 135.

LED podsvícení je regulovatelné v 11 stupních a má průměrnou svítivost. Nejnižší jas je použitelný při práci v úplné tmě, nejvyšší se hodí do místnosti přes den, pokud na obrazovku nedopadá přímé sluneční záření – jinak se vše příliš leskne, což snižuje čitelnost.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické jádro v procesoru se jmenuje AMD Radeon HD6320 a bere si paměť z RAM – 384 MB si vyhradí čistě pro sebe již při startu počítače a zbytek sdílí dynamicky podle potřeb aplikace. V jádře je 80 skalárních stream procesorů, které se z výchozí frekvence 500 MHz dokážou v režimu Turbo přetaktovat až na 600 MHz. Technologie jsou sdílené s klasickými Radeony řady HD6000, a to jak v akceleraci HD videí, tak i podpoře DirectX 11 a SM 5.0.

GPU-Z
specifikace čipu

Externí monitor je možné připojit analogově pomocí VGA nebo digitálně díky přítomnosti HDMI. Oba výstupy lze použít současně v režimu rozšířené plochy.

Měl bych dodat, že AMD u svých nových grafických čipů (resp. i u starých, pokud nahrajete nové ovladače) zrušilo možnost roztažení obrazu v nižších rozlišeních se zachováním poměru stran. Pokud si například chcete zahrát starší hru, která širokoúhlá rozlišení nepodporuje (například Diablo II), bude její obraz roztažen přes celý displej a vše bude na šířku nepřiměřené roztažené.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 2413
  • 3DMark Vantage: P873 (GPU: 731, CPU: 2098)
  • 3DMark 11: P335 (Graphics: 306, Physics: 687)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 4,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 5,5

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 2026 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 8,55 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 6,5 fps
  • 1366x768: 5,9 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Přestože by nový procesor měl umožňovat automatické přetaktování grafiky, 3D testy ukazují téměř shodný výkon s dřívějším procesorem E-350, který tuto funkci neměl. Je možné, že Lenovo tuto funkci nepovolilo nebo nefunguje tak, jak by měla. Výkonem je použitý Radeon podle typu aplikace na 60-70% sdíleného řešení Intel HD3000 z klasických procesorů Core, což znamená, že méně náročné a starší hry lze hrát aspoň v nižších detailech. Srovnání s grafickým jádrem v procesoru Intel Atom je zbytečné – zde AMD vede na plné čáře. V případě, že potřebujete na mini-notebooku občas spouštět i 3D aplikace, je platforma AMD podstatně vhodnější než Atom.

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

V přední části vany základny jsou drobné otvory, za kterými můžete vidět dva integrované reproduktory. Umí hrát relativně hodně nahlas, ale kvalitou pokulhávají i na poměry notebooků. Hloubky úplně chybí a středy jsou potlačené. Jakýkoli poslech hudby si z IdeaPadu S205 nedokážu představit. Jde spíš o řešení pro jednoduchá hlášení systému a v nouzi pro video-hovory. V 11“ netboocích se však málokdy objevuje něco lepšího.

Na rozdíl od řady ThinkPad používá Lenovo u IdeaPadů dva samostatné konektory pro vstup a výstup zvukové karty. Přítomnost HDMI pak v dnešní době ještě zaručuje možnost digitálního přenosu zvuku.

Nepříliš domyšlená se jeví regulace hlasitosti řešená kombinací Fn a kurzorových šipek, která eliminuje možnost rychlé změny jednou rukou. Regulace je navíc velmi hrubá (pouze 11 stupňů místo běžnějších 25-50), což třeba u připojených sluchátek způsobí, že i s nejnižším stupněm hlasitosti hrají pořád relativně nahlas. Kromě jiného chybí zkratka pro vypnutí zvuku.

V testované konfiguraci jsou mezi přibaleným příslušenstvím sluchátka a malé reproduktory. Sluchátka se hodí pro komunikaci s přáteli, neboť mají i (vypínatelný) mikrofon. Kvalita je jen základní na úrovni sluchátek za 100,- Kč, takže velký hudební zážitek nečekejte. Horší je to s konstrukcí, která není nastavitelná a je dělaná na velkou hlavu. Ani ta má nebyla dost velká a sluchátka mi na uších příliš nedržela, takže nevím, jak spokojené budou dívky, na které tato konfigurace primárně cílí.

Přibalené cestovní reproduktory jsou povedenější. Napájí se z USB a zvuk se do nich přivádí klasickým kabelem s jack konektorem. Zvuk je velmi omezený v hloubkách i výškách, ale hrají nahlas a snadno se přenáší. Hrají navíc lépe než většina notebooků. Přibalené k notebooku určitě neurazí. Při přenášení si pouze dejte pozor, abyste nepromáčkli nekrytou membránu.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Ve víku nad displejem je integrovaná jednoduchá 0,3Mpix webkamera (640x480) a dva mikrofony. O aktivitě dává webkamera informaci malou indikační diodou vedle objektivu.

Chlazení a provozní hluk

Procesor E-450 jako jediná výkonová součást příliš tepla netvoří, což se příjemně podepsalo na chlazení. Z výdechu na levé straně základny fouká horký vzduch jen nárazově. Při kancelářské práci se ventilátor spouští nárazově, když procesor dosáhne teploty 59°C, a vypíná se po ochlazení na 49°C. Pokud se nedělá nic náročného, vydrží vypnutý skoro 10 minut a zapíná přibližně na 20 sekund. Pokud jej necháte hozený v peřinách, nebo větrací otvory ucpete jinak, trvá ochlazení několik minut. Hlučnost ventilátoru je průměrná – v běžném ruchu si ničeho nevšimnete, ale v tiché místnosti jej nepřeslechnete.

V zátěži běží ventilátor neustále a umí zvýšit svoji rychlost (a s ní i produkovaný hluk). Celkově jde ovšem spíše o tišší notebook.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 31,3°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,7°C
  • klávesnice vlevo = 30,5°C
  • klávesnice vpravo = 30,4°C
  • spodek maximum = 34,5°C (levá polovina)
  • výdech chlazení = 33,4°C
  • napájecí adaptér = 36,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 33,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,0°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,7°C
  • klávesnice vlevo = 32,8°C
  • klávesnice vpravo = 31,9°C
  • spodek maximum = 40,1°C (vlevo pod výdechem chlazení)
  • výdech chlazení = 44,0°C
  • napájecí adaptér = 45,8°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské provozu se mírně zahřívá spodek, ale není to nic, co by stálo za řeč. Přes klávesnici se žádné teplo nepřenáší. V zátěži se výrazně zahřívá pouze spodek, který dosahuje na hranici 40°C.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Přístroj je v testované konfiguraci osazen klasickou šestičlánkovou baterií s kapacitou 48 Wh, jakou můžete vidět v klasických noteboocích. IdeaPad s ní v našem standardním redakčním testu* vydržel 6 hodin a 16 minut. Při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a vyšším jasem LCD však nepočítejte o moc více než s čtyřmi hodinami provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 8 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 19 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 38 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 26 W

Adaptér má sice výkon pouze 40 W, ale nabíjet zvládne stejně rychle vypnutý i zapnutý počítač. K nabití na 90% baterie potřebuje přibližně dvě hodiny. Až v zátěži se nabíjení zpomalí a vy si počkáte o hodinu déle.

BIOS a zabezpečení

Firmware Phoenix SecureCore Tiano má přístup do nastavení ukrytý pod klávesou F2. Možnosti jsou však omezené. Kromě změny priority zavádění systému a nastavení času se volby smrskly na vypnutí emulace USB klávesnice/myši v DOSu, zablokování bezdrátových technologií, vypnutí pípání při odpojení napájecího adaptéru a změnu režimu SATA řadiče.

Možnosti zabezpečení taktéž nejdou za hranice nutného základu čítajícího tři hesla BIOSu (start, nastavení, disk).

Příslušenství

K notebooku je přibaleno základní příslušenství jako napájecí adaptér, přívodní kabel a tištěná dokumentace. V této konfiguraci však navíc ještě dostanete sluchátka s mikrofonem, cestovní reproduktory, bezdrátovou myš a zapínací pouzdro. Pro náročné zájemkyně bych měl dodat, že příslušenství má jiný odstín růžové než notebook.

Operační systém Windows 7 Home Premium je předinstalovaný na disku a ve skrytém oddílu se nachází i jeho tovární obnova (můžete si ji s externí mechanikou vypálit na DVD, nebo nahrát na velký USB flashdisk). V systému jsou předinstalované programy od Lenova pro ovládání hardware, MS Office 2010 Starter, balík Windows Live a standardní nálož bloatware, která je u spotřebních notebooků běžná.

Ceny a záruka

Cena testované konfigurace činí 9 349,- Kč bez DPH (11 219,- Kč s DPH).

Záruka platí standardní dva roky a zahrnuje dopravu kurýrem do servisu i zpět v rámci reklamace zdarma.

Závěr

Lenovo IdeaPad S205 je jednoduchý a levný 11“ netbook. Je vhodný, pokud potřebujete něco skladného na základní kancelářskou práci a přístup k internetu. Ocení jej tedy studenti (studentky), majitelé velkých počítačů hledající něco na cesty a ti méně nároční, kteří od počítače nepožadují velký výkon. V rámci třídy se může pochlubit pohodlnou klávesnicí a solidním mechanickým zpracováním. V určitých situacích však zamrzí horší příjem Wi-Fi signálu, a kdo přechází mezi více počítači, možná bude proklínat prohozené klávesy Fn a Ctrl.

Ve výsledku jde ovšem o povedený počítač, který zejména v růžové konfiguraci určitě najde svou cílovou skupinu. Možná se z něj také stane netradiční dárek některé z žen.

Klady a zápory

+ pohodlná klávesnice
+ solidní provedení

- slabý příjem Wifi
- prohozené Ctrl a Fn

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Lenovo IdeaPad S205 Pink
  • Instalovaný procesor: AMD E-450 (1.65 GHz, 2x512 kB L3)
  • RAM (MB): 2048 DDR3-1333 (1x2048)
  • HDD (GB): 320 (HITACHI HTS543232A7A384, 5400rpm, 8MB cache)
  • ODD: -
  • LCD: 11,6" TN (lesklý)
  • LCD rozlišení: HD (1366 x 768)
  • Video: AMD Radeon 6320M (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (Realtek PCIe Fast Ethernet Adapter)
  • WiFi: Ralink RT3090 802.11n (b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (Synaptics)
  • Software: Windows 7 Home Premium (64bit, CZ)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 48 Wh / 6h 16min
  • Rozhraní: 2x audio OUT, SD/MMC/MS/xD, 2x USB 2.0, HDMI, VGA
  • Rozměry: 290 x 190 x 27-35 mm
  • Hmotnost (kg): 1,41
Recenze

Diskuse