RECENZE: Lenovo ThinkPad Tablet - pořádný pracovní tablet?

10. 1. 2012 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Konzumních tabletů s Androidem se na trhu objevila celá řada, ale něco opravdu použitelného do pracovního prostředí aby člověk pohledal. 10'' ThinkPad Tablet se snaží zaujmout klientelu, která je současnou nabídkou spíše zklamaná. Má lepší možnosti integrace do firemního prostředí, podporuje v základu šifrování a jeho obrazovka je vybavena speciálním snímačem pera.

Lenovo ThinkPad Tablet - pořádný pracovní tablet?

Základní popis

Již v minulosti se zde několik recenzí tabletů s Androidem objevilo a většinou šlo o levnější kousky. Tentokrát se podíváme na druhý konec spektra – do hi-endu mezi tablety. Nový přírůstek se hrdě hlásí do rodiny ThinkPadů, a jak vám později ukážu, určitě právem.

Na vzhledu tabletů není příliš co vymýšlet. Je to prostě další placka s 10,1“ displejem. Rozměry přístroje jsou 100 x 260 x 14 mm a na váze se po jeho položení objevilo číslo 770 g (s pouzdrem 1,07 kg). Jelikož jde o ThinkPad, je pochopitelné, že je celé tělo v černé barvě. Čelní strana s displejem je překrytá tvrzeným sklem Gorrila Glass, zadní je naopak pogumovaná, takže je velmi příjemná na dotyk, a nechybí na ní klasické stříbrné logo ThinkPad s charakteristickým pootočením o 45°.

Všechny konektory jsou logicky rozesety po stranách. Nejvíce jich je na spodku, kde najdete kombinovaný konektor pro vstup i výstup audia (stejný jako na ThinkPadech), mini-HDMI, micro-USB (slouží pro přenos dat i pro nabíjení) a konektor dokovací stanice. Vedle konektorů je ještě nenápadná záslepka, která po odklopení dvířek ukáže slot pro klasické SD karty a kartu SIM. Osamocený je konektor USB na levém boku. Je schovaný pod zasouvacími dvířky a jde o klasickou variantu USB 2.0 ze stolních počítačů – bez redukce k němu můžete snadno připojovat další zařízení (vstupní, úložná), jako by šlo o běžný počítač.

Po pravé straně nahoře můžete najít drobný hlavní vypínač a svrchní stranu doplňují dvě tlačítka pro regulaci hlasitosti. Ačkoli specifikace pro Android 3.0 říká, že by výrobci neměli používat hardwarová tlačítka, u Lenova jich pár pod displej přidali a dobře udělali.

Vzhledově je ThinkPad Tablet opravdu povedený. Přestože někomu se možná nebude líbit lesklá skleněná plocha, z hlediska odolnosti ji vnímám jako dobrý krok a kvalitní displej nemá s přesvícením odlesků problémy (nicméně existují už i varianty s matným sklem). Design je funkční a jde o jeden z mála tabletů, ze kterého je cítit, že má sloužit jako pracovní nástroj. Dokazují to i různé drobnosti jako například úchytky pro spojení přístroje s perem tenkým poutkem. Vzhled jasně poukazující na pracovní nasazení vnímám velmi pozitivně, neboť tablety jsou u mnohých stále spojovány spíše se zábavním užitím, což ve firmách nemusí působit dobře.

Obsah balení

Spolu s tabletem (již vybaveným perem s potřebnou baterií) Lenovo do krabice přibalilo ještě USB kabel (se standardní micro-USB koncovkou), USB nabíječku (s kabelem váží 130 g) a koženkové pouzdro Folio.

Pouzdro je vizuálně velmi povedené (vypadá jako klasický blok na poznámky), ale pokulhává jeho ergonomie. Že se z něj tablet špatně odepíná lze ještě pochopit, neboť to běžně není potřeba. Systém podložení zařízení pro jeho lepší naklonění by mohl být lepší, ale lze si na něj zvyknout. Moje hlavní výtka směřuje k absenci nějakého magnetu, který by zařízení automaticky vypnul, když jej pouzdrem zakryjete. Takto před každým uzavřením pouzdra musíte ještě tablet vypnout hlavním vypínačem.

S pouzdrem je možné tablet naklonit o 15-18° (vhodné pro psaní na virtuální klávesnice) nebo 72-75° (vhodné pro sledování filmů a videokonference).

Hardware

U tabletů s Androidem 3.0 je situace poměrně jednoduchá. Dominuje zde s přehledem dvoujádrový procesor NVIDIA Tegra 2 založený na architektuře ARM a integrující na poměry podobných zařízení výkonný grafický čip GeForce. K němu je v tomto případě připojen celý gigabajt operační paměti a 64GB flash paměť (existují také slabší konfigurace s 16 a 32GB).

Dvě jádra ARM na 1,0 GHz umožňují pohodlný multitasking a grafický akcelerátor procesoru výrazně usnadňuje akceleraci efektů grafického rozhraní Androidu, vykreslování ve 3D hrách a přehrávání videa (včetně HD do 1080p).

Systém je dostatečně výkonný, aby na něm Android běžel plynule, aplikace se rychle načítaly a při více spuštěných aplikacích nedocházelo k nedostatku paměti. Zde tedy ThinkPad tablet více méně odpovídá očekáváním pro podobné zařízení.

Ovládání

Na novém Androidu je znát, že je konečně optimalizovaný pro tablety. U minulého Androidu (dělaného pro malé displeje telefonů) totiž byly veškeré prvky uživatelského rozhraní na 7-10“ obrazovkách zbytečně velké. Nyní se naplno využívá většího prostoru a vysokého rozlišení (1280x800).

Vše je plně optimalizované pro ovládání prsty. Většinou si vystačíte s jedním. Dva se hodí snad jen při přibližování a oddalování stránek ve webovém prohlížeči. Díky tomu prakticky nejste limitováni, pokud zvolíte jako způsob ovládání pero. Pero reaguje stejně jako prsty a zvláště výhodné je teď v zimě, pokud s tabletem pracujete venku a máte nasazené rukavice.

Kvůli peru byl do obrazovky integrován samostatný digitizér. Ne, že by se nedalo udělat pero, na které by reagoval klasický kapacitní snímač, ale takto je možné lépe snímat tlak hrotu (zvládá rozlišit 255 úrovní tlaku) a především pokud snímač zjistí, že je pero blízko, klasické snímání prstů se vypne, takže si v klidu můžete při psaní položit ruku.

ThinkPad Tablet je u nás asi jediný tablet s Androidem, který je možné pohodlně použít pro tvorbu náčrtků, schémat a psaných poznámek. Dle mého názoru jde také o jeho největší přednost. Aby ji bylo možné plně využít, je v tovární instalaci připravena aplikace Notes Mobile, která funguje jako klasický poznámkový blok. Podle zvolené funkce se vámi psaný projev převádí na text, nebo můžete volně psát a kreslit.

Převod je překvapivě dobrý, ale chce to hodně cviku, než budete schopni touto formou produkovat text v dostatečné rychlosti. Má to celé jen jediný (bohužel velký) háček – nefunguje rozpoznávání charakteristických českých znaků jako například ř a ě.

Rozpoznání textu je možné i zpětně u libovolné části dokumentu. Během psaní se s ním tedy nemusíte zatěžovat a digitalizaci provedete až nakonec. V psacím režimu lze perem provádět gesta pro vymazávání textu a jeho korekci. Pokud je nějaké slovo špatně rozpoznané, ťuknete na něj a vyberete alternativu, případně ručně upravíte jen konkrétní písmeno.

Pokud bych vynechal specifika naší země, psaní v angličtině je rozpoznáváno velmi dobře a systém zvládá tiskací i psací písmo.

Zpět k běžné navigaci v systému. Zde Lenovo nijak nezasahovalo do standardního nastavení Androidu a vše je více méně podobné ostatním tabletům. Navíc je jen několik aplikací usnadňujících přístup k základním funkcím.

Jako velmi praktická se ukázala tlačítka pod displejem. Pro člověka je instinktivně snazší použít hardwarové tlačítko, které je vždy na stejném místě a jeho zmáčknutí dává jasnou hmatovou odezvu. Tlačítka se dají mačkat pouze na vnitřní straně (blíže k displeji). Zprvu to může působit nezvykle, ale důvod je jasný. Pokud počítač držíte na šířku, docházelo by k náhodnému mačkání těchto tlačítek, čemuž je tímto zamezeno. Tlačítka jsou dohromady čtyři – první uzamyká otáčení displeje podle natočení zařízení (hodně užitečné), druhé spouští webový prohlížeč, třetí slouží pro navigaci zpět a čtvrté vrací na hlavní obrazovku.

Poslední dvě najdete také na černé liště u spodní hrany obrazovky, kde se objevují i další funkce (menu, nastavení klávesnice). Stejná lišta zobrazuje také hodiny a signalizaci baterie a bezdrátových sítí. Pokud na signalizaci kliknete, zobrazí se vám rychlé menu s nastavením (jas obrazovky, bezdrátové funkce...).

Důležitou součástí při ovládání tabletu je bezpochyby virtuální klávesnice na obrazovce. Na ThinkPad Tabletu máte volbu ze dvou. Vedle standardní je předinstalovaná ještě klávesnice Flex T9, která je zvolená také jako výchozí. Doinstalovaná klávesnice má několik zajímavých voleb a umožňuje lepší nastavení (například české rozložení QWERTY). Bohužel se na ní nedá psát příliš rychle – nešlo to ani mě, ani lidem, kteří již nějaký tablet dlouho používají. Se standardní klávesnicí systému se ovšem píše relativně dobře.

Chybějící horní řada kláves s českými znaky je řešena logikou systému, který diakritiku doplňuje automaticky dle svého uvážení. Způsob je to zajímavý, ale čeština je zde trochu zrádná, takže si raději v nastavení zapněte zobrazování alternativ. Jinak se u některých slov pěkně natrápíte, až vám tam systém bude doplňovat diakritiku způsobem, který úplně mění význam vět.

Nejsem zrovna příznivcem virtuálních klávesnic, takže nechci vynášet soudy ohledně použitelnosti. Faktem zůstává, že rychlosti klávesnic notebooků pravděpodobně nedosáhnete, a pokud chcete hlavně zadávat text, zamyslete se, zda je pro vás tablet to pravé.

Displej

Použitý displej má úhlopříčku 10,1“ a poměr stran 16:10. Je pěkné vidět, že aspoň v tabletech se „širokoúhlejších“ 16:9 neuchytilo, neboť při použití na výšku je s takovým poměrem stran displej jedna velká nudle a na řádek se nevejde příliš mnoho informací.

Displej je zakrytý odolným sklem Gorilla Glass, které zdobí řadu zařízení všech předních výrobců. Jeho přítomnost znamená, že na obrazovce jsou vidět všechny odlesky. Na druhou stranu displej má velmi výkonné podsvícení, takže je čitelný i pod přímým sluncem. Díky tomu lesklou povrchovou úpravu nevnímám jako velký problém. Primárním důvodem k osazení skla byla odolnost.

LED podsvícení se může pochlubit velkým rozsahem, takže by mělo uspokojit ve většině situací. Pokud si nezapnete manuální nastavení, je jas regulován světelným senzorem vedle webkamery pro videohovory. Automatická regulace funguje většinou dobře, ale čas od času oceníte možnost rychle přepnout na manuální nastavení.

Rozlišení WXGA (1280x800) je shodné pro všechna zařízení se systémem Android 3.0. Je dostatečně jemné, abyste na displej vykreslili celou stránku A4 v čitelné podobě. IPS matice nabízí neomezené pozorovací úhly a podání barev na špičkové úrovni, jaká se od podobného tabletu jistě očekává. Obraz je lepší než u většiny notebooků.

Multimediální možnosti

Po levém boku najdete nad USB jediný reproduktor. Je menší než u notebooků, což se podepsalo i na nižší maximální hlasitosti. Zvukové podání se však od notebooků příliš neliší. Mikrofon má místo na zadní straně vedle 4Mpx webkamery, což je pravděpodobně kvůli možnosti používat tablet k nahrávání videa. Bohužel to znamená, že při video-hovorech (kdy se využívá přední 2Mpix webkamera) bude směřovat od uživatele. Ne, že by pak nebyl použitelný, ale hlas je tišší a zastřený. Kupodivu se v takovém případě příliš neprojevil rozdíl s nasazeným krytem.

Jestliže to myslíte s videohovory vážně (v paměti je předinstalovaný Skype), pravděpodobně si připojíte sluchátkový head-set. K tabletu lze připojit stejný jako k novým ThinkPadům, jelikož konektor kombinující vstup i výstup má stejně řazené póly.

Jak jsem již zmínil, webkamera na zadní straně má lepší senzor (4Mpix). Kromě toho podporuje také režim makro. Při focení se vždy objektiv ostří, ačkoli to většinou nepřinese lepší výsledek. Oceníte to jen při focení zblízka (například dokumentů).

Stejně si ovšem nemohu nerýpnout do kvality fotek a videa. Nečekejte konkurenci kompaktním fotoaparátům. Popravdě nečekejte ani konkurenci mnohým mobilům. Obě kamerky jsou tak na úrovni webkamer z notebooků, což není žádný zázrak.

foto
zadní webkamera

foto
přední webkamera

Výdrž baterie a nabíjení

Uvnitř tabletu je integrovaná Li-Pol baterie s kapacitou 24,1 Wh. Podobně jako u jiných zařízení tohoto typu nepočítejte s její uživatelskou výměnou, pokud tedy tím „uživatelskou“ nemyslíte vzít šroubovák a tablet rozebrat.

Relativně velká baterie umožňuje provoz zařízení po dobu až 11 hodin. Reálně při běžném použití s Wi-Fi bez omezování v nastavení jasu počítejte s 7-8 hodinami, což je stále dobrý výsledek, který umožňuje celý den tablet používat bez nutnosti řešit napájení.

Ono tedy s tím řešením napájení to zas není tak jednoduché. ThinkPad Tablet se totiž nabíjí neskutečně pomalu. Pro potřeby nabíjení si nikdy nebere víc než 2,5 W (specifikace pro USB 2.0), přestože napájecí adaptér umí dodat podstatně víc. Pokud se zařízení nabíjí a zároveň je zapnuté, spotřebovává až 11 W (podle zatížení), ale nabíjecí proudy jsou stále stejné.

Jednoduchou matematikou můžete dojít k zjištění, že dřív než za 9 hodin se prázdná baterie nenabije, což vnímám jako kritický nedostatek. Představte si situaci, kdy ráno zjistíte, že je tablet vybitý a máte hodinu do odchodu. Za tuto hodinu jej nabijete asi na 10%, což je hodnota, při které už systém doporučuje vypnutí.

Pokud tablet vybijete úplně, nechce se ani zapnout, a jelikož není vybaven LED informující o nabíjení (tedy je na zadní straně, ale k jejímu přístupu musíte sundat pouzdro), může ve vás napoprvé vzbudit dojem, že je rozbitý. Nejsem odborník přes systémy s Androidem, ale k úplnému vybití někdy postačuje pouhé ponechání uspaného přístroje přes noc. Několikrát se mi během recenzování stalo, že ze zbývajících 30% kapacity večer byla ráno baterie úplně prázdná. Je možné, že některá z aplikací (pravděpodobně přímo od Lenova) spotřebovala energii i přes uspání, ale něco podobného by si mělo správné zařízení umět ohlídat.

Pomalé nabíjení lze údajně vyřešit dokoupením doku, který nabíjí přes speciální konektor. Tento dok nám bohužel Lenovo s tabletem nedodalo, takže nemáme možnost ověřit tuto informaci.

Systém a aplikace

V paměti je předinstalován operační systém Android 3.0 od Googlu. Lenovo upravilo pouze část nastavení (kvůli lepší integraci do podnikového prostředí), přidalo několik widgetů (mini-aplikací) na plochu a předinstalovalo řadu aplikací pro bezproblémové okamžité použití.

Těší mě, že výrobce nedodal polofunkční zařízení, na kterém nejdou otevřít základní dokumenty a nepřehrajete na něm pořádně ani film. Pro všechny základní činnosti již jsou předinstalované aplikace. Důležitá je bezpochyby placená verze Documents to Go, která slouží k manipulaci (čtení, úpravy) s dokumenty sady MS Office (Word, Excel a PowerPoint včetně posledních verzí) a čtení dokumentů PDF.

Již v základu jsou mezi aplikacemi také mobilní verze antiviru McAfee, přehrávač multimediálního obsahu, klient pro Citrix, Skype, čtečka elektronických knih Kindle a pár karetních her.

Spojení s počítačem je úplně stejné jako u ostatních tabletů a mobilů s Androidem. Můžete nastavit, zda se zařízení přes USB pouze nabíjí, zpřístupňuje SD kartu (funguje pak pro počítač jako klasická čtečka SD, ale zařízení ji po dobu spojení nevidí) nebo komunikuje přes standardní protokol pro přenos dat. Poslední možnost je výchozí a po připojení v počítači vyskočí okno s výběrem činností jako synchronizace dokumentů a aplikací a stažení fotek pořízených integrovanými webkamerami.

Praktické zkušenosti

Zařízení jsem měl možnost používat skoro měsíc a během této doby jsem objevil několik příjemných i nepříjemných drobností. Rozhodl jsem se ponechat je v samostatné kapitole místo řazení do předchozích.

Pokud je zařízení uspané, probudí se prakticky okamžitě. Než jej však můžete používat, musíte nejprve odemknout obrazovku posunutím kolečka na obrazovce a právě toto kolečko reaguje na váš prst podle nálady až po 1-4 sekundách, což je v určitých situacích lehce frustrující.

Při podržení vypínače se zařízení vypne. Čistý start trvá přesně 35 sekund. Kvůli problémům s baterií je na noc lepší vypínat, přestože ráno před prvním použitím budete muset čekat skoro stejně dlouho jako u notebooku.

Pokud jste na cestách, čekáte ve frontě na cokoli, jedete v MHD nebo jste prostě jen někde, kde si nemůžete sednout, je tablet úžasné zařízení pro čtení libovolného obsahu. Pokud vás podobné situace často potkávají, může se vám hodit (běžné dokumenty se málokdy zobrazí s rozpadlým formátováním a tabulky fungují i s makry). Snad jediná větší nedomyšlenost se týká přepínání listů v tabulkách, ke kterému potřebujete 4x klepnout prstem na obrazovku (tlačítko Menu -> tlačítko Zobrazit -> položka Listy -> volba listu). Přestože je obrazovka velká, dva listy stejného souboru vedle sebe nezobrazíte. Primitivní rozhraní jednoduše není na podobné pokročilé funkce připraveno.

Psaní jakýchkoli dokumentů je zdlouhavé, otravné a nepraktické. Předpokládám, že s hardwarovou klávesnicí Folio bude situace o něco lepší, ale stejně Android jako systém není vhodný pro úlohy, kde se pracuje s textem a Documents to Go kvůli zjednodušenému rozhraní neumožňuje rychlé provedení spousty běžných funkcí (formátování, zvýrazňování, výběr písma a různé úpravy jsou přístupné přes několik úrovní menu). Jakmile navíc dojde na označování textu a chybějící kurzorové šipky ve virtuální klávesnici, vytvoříte si averzi byť jen pomyslet na jakoukoli úpravu.

Tablet si relativně dobře poradí v podnikových Wi-Fi sítích. Zvládne automatickou konfiguraci WPA/enterprise a umí si stáhnout certifikát. Z VPN sítí jsou podporované typy PPTP, L2TP, L2TP/IPSec (PSK i CRT). Pokud nepoužíváte atypické služby, měli byste být schopni ThinkPad Tablet ve firmě připojit.

Možnosti připojení jsou dobré i mimo Wi-Fi. U pracovního tabletu pochopitelně nesmí chybět 3G modem. K jeho funkci nemám výhrady. Systém umí 3G připojení sdílet vytvořením Wi-Fi hotspotu a stejně tak umí využít sdílené připojení z mobilu přes Bluetooth. Možností k přístupu na internet je tedy dost.

Kdo někdy pracoval s citlivými daty, ví, že šifrování dat je naprostý základ zabezpečení (nutný, nikoli postačující). Zde Lenovo vychází vstříc a nabízí šifrování interního úložiště i SD karty. Šifrování SD karty má ovšem jedno velké ale. Chybí k němu totiž šifrovací program pro běžné počítače (alespoň s Windows), takže si zašifrované karty přečtete pouze v ThinkPad Tabletech a nikde jinde. Šifrování interního úložiště však mohu doporučit, neboť jsem si nevšiml žádného propadu výkonu při běžných činnostech. Odemykání pak funguje pomocí pinu nebo hesla.

Přehrávání videa funguje dobře a lze přehrát i soubory jako AVI s HD kodeky v rozlišení 1080p. Fakticky si v plné kvalitě takové video nikdy neužijete, neboť obrazovka zvládne maximálně 720p a výstup HDMI pouze klonuje obraz. Full HD (1920x1080) proto nijak neaktivujete. Za chybu to ovšem nepovažuji.

Jako poslední se hodí uvést praktickou informaci, že systém si sám hledá aktualizace firmware a informuje o nich. Pokud mu to dovolíte, stáhne je a nabídne k instalaci. Aktualizace zachovává veškerá data a aplikace, ale k instalaci vyžaduje připojené napájení nebo nabitou baterii.

Příslušenství

V testované konfiguraci je z nepřeberné palety příslušenství dodáváno pouze koženkové pouzdro Folio spolu s napájecím adaptérem pro USB. Samostatně lze ovšem dokoupit ještě následující:

  • ThinkPad Tablet Dock – Jednoduchý replikátor portů s USB 2.0, micro-USB, dvěma samostatnými konektory zvukové karty (stereofonní výstup, monofonní vstup) a napájením (standardním žlutým konektorem z běžných ThinkPadů). Notebook je v doku postavený na výšku a netrpí pomalým nabíjením.
  • ThinkPad Tablet Keyboard Folio – koženkové pouzdro se zabudovanou klávesnicí podobnou 11“ ThinkPadu Edge. Klávesnice má plné rozložení a uprostřed je vybavena optickým trackpointem (což je ovšem fakticky spíše touchpad ve tvaru trackpointu).
  • ThinkPad Tablet DC Charger – Napájení do auta s USB konektorem a přiloženým micro-USB kabelem.
  • ThinkPad In-Ear Headphones – stereofonní sluchátka s mikrofonem a kombinovaným jack konektorem. K sluchátkům je dodávána také redukce, která kombinovaný konektor rozdělí na dva samostatné (kvůli kompatibilitě s notebooky).
  • Lenovo UltraSlim Plus Wireless Keyboard & Mouse – tenká bezdrátová klávesnice s myší připojitelná pomocí malého USB přijímače.

V neposlední řadě Lenovo pro tablet vyrábí také pouzdra a malé brašny.

Cena a záruka

Do redakce jsme dostali tu nejvýkonnější konfiguraci, jakou lze u nás sehnat (1838-2DG). Výrobce k ní stanovil cenu 14 090,- Kč bez DPH (16 908,- Kč s DPH).

V prodeji je u nás celá řada dalších konfigurací, které se liší velikostí úložného prostoru (16, 32 nebo 64 GB), přítomností 3G modemu, povrchovou úpravou displeje a přibaleným příslušenstvím (pouzdro s klávesnicí). 16 GB (bez 3G) verze má výrobcem doporučenou koncovou cenu 9 790,- Kč bez DPH (11 748,- Kč s DPH), 32 GB verze (bez 3G) vyjde na 10 890,- Kč bez DPH (13 068,- Kč s DPH); pouzdro s integrovanou klávesnicí a optickým TrackPointem má cenu 1 779,- Kč bez DPH (2 135,- Kč s DPH).

Záruka je u všech modelů při nákupu na IČ pouze roční (stejně jako u ThinkPadů řady L a Edge), případně dvouletá pro běžné spotřebitele. Tuto záruku je možné rozšířit až na tři roky on-site NBD (s opravou přímo u zákazníka). Právě taková rozšířená záruka jde nad rámec konkurence a dělá z ThinkPad Tabletu použitelnou alternativu pro nasazení do firem.

Závěr

ThinkPad Tablet od Lenova je bezpochyby zařízení, které ve své kategorii vyčnívá. Je přímo cílený na podnikovou klientelu sadou různých rozšíření, kompatibilitou některých softwarových prvků s řadou notebooků ThinkPad i možností rozšíření záruk.

Od ostatních běžně dostupných tabletů se liší dvojitým snímáním, kdy je vedle kapacitního senzoru (pro prsty) přidán ještě samostatný digitizér snímající tlak pera napájeného jednou (AAAA) baterií. Díky tomu je vhodný i pro tvorbu poznámek a náčrtků, neboť při snímání tužky ignoruje prsty a uživatel si může opřít ruce o obrazovku. Tam, kde nejde pouze o konzumaci obsahu nebo je při ovládání potřeba pracovat v rukavicích, jde bezpochyby o velkou výhodu, která zařízení posouvá na vyšší úroveň.

Hlavní nedostatek zařízení se týká správy napájení a lze jej rozdělit do dvou problémů. První je vztažen k rychlejšímu vybíjení v režimu spánku, než je zvykem u konkurence (pravděpodobně chyba některé z úprav systému od Lenova). Tím druhým je extrémně pomalé nabíjení, které trvá s přiloženým napájecím adaptérem necelých 10 hodin.

Pokud pominu zásadní nedostatek s nabíjením, je ThinkPad Tablet velmi odolný stroj se špičkovým zpracováním, nadstandardní výbavou (včetně 3G modemu, klasického slotu pro SD karty a 64GB interního úložného prostoru), kvalitním displejem a stylovým vzhledem. Zůstává tedy otázkou, zda je pro vás rychlost nabíjení tak zásadní, že ji nevyváží všechna ta pozitiva. Pokud ano, může být také řešením počkat s nákupem, než Lenovo vydá další aktualizaci, ve které tyto problémy odstraní, nebo koupit rovnou i replikátor portů napájený klasickým adaptérem od ThinkPadů. Stejně jsem přesvědčen, že tyto problémy nejsou neřešitelné softwarovou cestou.

Klady a zápory

+ samostatný snímač pera (možnost dělat rukou psané poznámky a náčrtky)
+ rozšířená podpora pro nasazení ve firmách (šifrování, VPN,…)
+ možnosti rozšíření záruky na 3 roky on-site
+ odolné provedení

- velmi pomalé nabíjení baterie
- rychlejší vybíjení v režimu spánku, než je u tabletů zvykem

Recenze

Diskuse