RECENZE: Asus Taichi 21 - Ultrabook i tablet, 2x LCD

12. 2. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jaroslav Šíma

S příchodem Windows 8 se objevila řada hybridních zařízení přinášejících výhody tabletů i notebooků. Kreativita výrobců přinesla různé konstrukce a jedním z netradičních provedení se může chlubit i Asus Taichi. V jeho víku totiž najdete hned dva displeje, jeden uvnitř a druhý venku.

Asus Taichi 21 - Ultrabook i tablet, 2x LCD

Základní popis

Po vlně tenkých Ultrabooků si nyní snaží své místo na trhu vydobýt i hybridní tablety, tedy zařízení, která kromě dotykového ovládání nabízí i klasickou klávesnici. Společně s novými modely se mnohdy objevují i neotřelé koncepce. Zatímco konzervativnější kousky využívají různé odpojitelné části s klávesnicí, někteří výrobci se nebojí ani náročnějších výsuvných nebo otočných konstrukcí.

Neobvyklé řešení zvolil také Asus u svého modelu Taichi 21. Místo nějaké složité mechanické konstrukce prostě vybavil tenký mobilní Ultrabook druhým displejem na vnější straně víka. V zavřeném stavu tak může zařízení fungovat jako dotykový tablet a zároveň jsou po otevření k dispozici všechny výhody malého notebooku.

Na první pohled působí Asus Taichi velice nenápadně a vlastně ani není příliš poznat, že lesklá vnější strana víka ukrývá nějaký displej. Základna má stejné provedení jako tenké Ultrabooky, její profil se vizuálně zužuje směrem k přední části. Víko už je díky osazení dvojice displejů nepatrně širší, ale samozřejmě není zdaleka tak silné jako tělo u tabletů s odpojitelnou klávesnicí.

Základnu tvoří dva kovové monolitické díly, kromě klávesnice a touchpadu na její horní straně už nic nenajdete. Některé z ovládacích prvků a mřížky reproduktorů jsou ovšem umístěny po stranách. Vnější stranu víka překrývá jednolité sklo, kromě dotykového displeje pod ním najdete i senzorické Windows tlačítko, webkameru nebo senzor osvětlení pro regulaci jasu.

Celkové provedení je na dobré úrovni, základna se díky kovovým dílům nemá šanci nijak prohnout. Docela dobře je na tom i víko s dvojicí displejů, i když pevnosti srovnatelné s kovovými víky některých Ultrabooků dosáhnout nedokáže.

Klouby víka mají přiměřeně tuhý chod, takže ho jde otevřít i jednou rukou. Maximální otevření dosahuje úhlu okolo 145°, díky zvolené konstrukci se víko při otevírání částečně zasouvá pod zadní část základny a nadzvedává ji. Teoreticky nic nebrání ani používání tabletu v částečně rozevřeném režimu, kdy má tvar střechy a opírá se o podložku předními hranami. Nicméně výrobce s touto možnosti asi moc nepočítal, už při částečném otevření se přepne zařízení na interní displej a zapnutí vnějšího musíte v rozevřeném stavu vyvolat z utility nastavení.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Konektorová výbava je srovnatelná s menšími Ultrabooky a na bocích notebooku najdete také některé prvky pro snadnější ovládání v režimu tabletu.
Pravou stranu výrobce osadil posuvným spínačem napájení, micro HDMI výstupem, jedním USB ve verzi 3.0 a konektorem pro napájecí zdroj. Na druhém boku najdete přepínač pro trvalé vypnutí vnějšího displeje, sdružená tlačítka pro ovládání hlasitosti, mini VGA výstup, druhé USB 3.0 a společný konektor pro připojení sluchátek s mikrofonem.

Nabídka konektorů je pro tak malé zařízení vcelku postačující, výrazněji mi chyběla jen čtečka karet. Zmenšené verze obrazových výstupů sice příliš nepotěší, ale ty plnohodnotné by se už na tablet nevlezly. Proprietární redukce pro analogový obrazový výstup je součástí balení stejně jako přídavný USB adaptér pro Ethernet.

Tablet se svými rozměry 306 x 199 x 17 mm příliš neliší od jiných 11,6" Ultrabooků nebo konvertibilních tabletů s připojenou klávesnicí. Při používání v režimu tabletu je ovšem trochu kompromisem hmotnost zařízení 1,25 kg. Ta je sice nízká na poměry Uultrabooku, ale při držení tabletu v jedné ruce už nepůsobí moc pohodlně. Nicméně ani konkurenční hybridní tablety s pevnou klávesnicí nejsou lehčí.

Miniaturní je 45W napájecí zdroj, který má podobu adaptéru zapojovaného přímo do zásuvky. Jeho váha činí příznivých 179g.

Klávesnice a dotykové ovládání

K rozložení klávesnice nejde mít u Taichi 21 jakékoliv výhrady. Navzdory malé úhlopříčce přístroje se výrobci podařilo na klávesnici vměstnat klávesy bez nějakých omezení nebo vynechávání těch méně používaných. Dokonce i kurzorové šipky jsou dostatečně vyhrazené, i když v menším provedení. Při společném stisku s Fn pak zajišťují i funkci kláves pro pohyb textu.

U tenkých Ultrabooků někdy trpí klávesnice velmi nízkým zdvihem, na který si musí uživatelé zvykat. U Taichi se takovému provedení naštěstí výrobce vyhnul a klávesy mají příjemný stisk, jasnou odezvu a píše se docela pohodlně.

Klávesám nechybí ani podsvícení, to se podobně jako další funkce (hlasitost jasu displeje …) ovládá pomocí Fn zkratek. Jeho intenzitu jde regulovat ve třech úrovních. Na klávesnici najdete i jedno vyhrazené „Taichi“ tlačítko, kterým se spouští nastavovací utilita výrobce. Její hlavní výhodou je rychlý přístup k ručnímu přepínání displejů.

Příjemné provedení má i touchpad, navzdory menším rozměrům zařízení nabízí poměrně velkorysou plochu. Snímací elektronika funguje bezchybně a plynule, povedená jsou i zabudovaná tlačítka.

pracovní plocha detail klávesnice

Pro dotykové ovládání slouží pouze vnější displej, ovládat ho lze nejen prsty (snímá až 10 dotyků), ale i stylusem přiloženým v balení. Ovládání zajišťuje technologie společnosti N-trig, reakce jsou přesné a rychlé. Pro samotné ovládání v rozhraní Metro nemá stylus příliš smysl, ale rozhodně ho oceníte v prostředí plochy. Především v aplikacích s drobnými prvky, které nejsou pro dotykové ovládání přizpůsobeny, je jeho pomoc vítaná. Drobné dilema, kam ho schovat při přenášení, řeší výrobce obalem pro notebook. Ten se dodává standardně už v základním balení a má poutko pro schování stylusu.

Hlavní HW parametry

Konfigurace vychází z té nejvýkonnější platformy, která je pro daný segment mobilních zařízení dostupná. Výrobce tedy zvolil dvoujádrový procesor Core i7 v úsporné verzi. Model s číselným označením 3517U pracuje na frekvenci 1,9 GHz (3,0 GHz Turbo) a disponuje maximálním TDP 17 W. Podobně jako u výkonnějších variant Core i7 nechybí podpora různých technologií od rozšířených instrukcí pro AES šifrování přes virtualizaci (VT-x, VT-d) až po Hyper-Threading.

CPU
specifikace čipu

Operační paměť je integrovaná na desce, celková kapacita činí 4 GB. Paměťové čipy typu DDR3 pracují na frekvenci 1600 MHz.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 55 446
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16 285

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 113 499
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 52 341

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 5192 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 10853 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,09

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,24 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 2,80 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,25

Windows 8 – CPU

  • Index dle počtu operací za vteřinu: 7,1
  • Index dle počtu operací RAM za vteřinu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10 897 MB/s

Pro běžnou práci i zábavu je výkon procesoru více než dostatečný. Navíc střih HD videa a podobně náročné činnosti asi bude od této kategorie zařízení vyžadovat jen málokdo.

Kapacitu úložného prostoru o velikosti 256 GB zajišťuje SSD disk od SanDisku umístěný v mSATA slotu. Přenos zajišťuje rozhraní SATA 6 Gb/s, a mezi SSD určenými pro Ultrabooky patří zvolený model k těm nejrychlejším.


rychlost v závislosti na velikosti bloku dat


AS SSD Benchmark - rychlost


AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 269,61 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 312,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,13 ms
  • Windows 8 – Index přenosové rychlosti: 8,1

Komunikační možnosti zajišťuje především bezdrátový adaptér Intel Centrino 6235, pracující v pásmu 2,4 i 5 GHz. Podporuje všechny obvyklé standardy (a/b/g/n) a jeho součástí je i Bluetooth modul. Díky přiloženému USB adaptéru nechybí ani možnost připojení pevného Ethernetu, externí řešení ale podporuje maximálně 100Mbit síť.

Další parametry naleznete v tabulce na konci článku.
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Displej a grafika

Dvojice displejů je nepochybně jednou z hlavních předností zařízení. Oba nabízí stejnou úhlopříčku 11,6“ a vysoké Full HD rozlišení (1920x1080). Zatímco vnější dotykový displej je překrytý ochranným sklem, a proto má lesklý povrch, vnitřní se naopak může chlubit matnou úpravou. Vysoké rozlišení na malé úhlopříčce působí atraktivně, nicméně v prostředí plochy mohou některé prvky působit až příliš drobně. Už ve výchozím stavu má proto systém zvýšeno dpi na 125% a zvětšeny textové popisky.

Kvalita zobrazení je perfektní, oba panely jsou vyrobeny IPS technologii, nabízející velkorysé pozorovací úhly a barevné podání nesrovnatelné s většinou běžných notebooků. Trochu méně podařená je bohužel regulace jasu. Oba displeje umožňují automatickou regulaci světelným senzorem, která funguje bez problémů. Ovšem ruční regulace z nepochopitelných důvodů funguje pouze u vnitřního displeje. Vnější displej na ruční regulaci, ať se jedná o klávesové zkratky, nastavení ze systému nebo změnu napájecího profilu vůbec nereaguje. Takový problém by se měl výrobce snažit co nejrychleji odstranit.

V základním stavu funguje v režimu tabletu vnější a po otevření notebooku se přepne obraz na vnitřní displej. Díky ovládací utilitě spuštěné tlačítkem Taichi ale jde rychle přepnout i na využití obou displejů současně. Ty se v zásadě chovají jako dva nezávislé monitory. Lze tedy klonovat stejný obraz na oba, libovolně mezi nimi přepínat nebo využít režim rozšířené plochy. Ta umožní zobrazit na každém displeji jiný obsah, takže můžete třeba při cestování s dětmi ve vlaku pustit na vnějším displeji film a zároveň dělat na vnitřním něco jiného. Posuvným spínačem na levé straně jde také venkovní displej úplně vypnout (obraz se na něj ani po zaklapnutí víka nepřepne). Nevýhodou jsou v případě vypnutého vnějšího displeje viditelné otisky prstů, které zůstávají na krycím skle ještě nápadnější než na lesklých plastech některých notebooků.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

vnitřní displej

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st

displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

vnější displej

Zobrazení zajišťuje grafické jádro Intel HD Graphics 4000 integrované v procesoru. Jeho výkon postačí i pro některé méně náročné hry, na vážnější hraní se samozřejmě nehodí. Akceleraci videa a běžnou práci zvládá s přehledem, takže běžným uživatelům postačí.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 03: 13 051
  • 3DMark 05: 8808
  • 3DMark 06: 5197
  • 3DMark 11: P671 (Graphics: 585 , Physics: 3325)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 6067 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 16,66 fps

Windows 8 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,6
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Více o grafických kartách viz Grafické karty pro notebooky
Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.

Multimédia

Reproduktory jsou umístěny po stranách základny a podobně jako u svých Ultrabooků, i zde se Asus chlubí spoluprácí s Bang & Olufsen. Ta zjevně není jen prázdným gestem, celkový zvukový projev je docela vyvážený a na poměry tak malého zařízení působí středy i výšky čistě.

ASUS dodává také softwarovou utilitu pro vylepšování zvuku, nicméně samotný přednes reproduktorů je natolik přesvědčivý, že ani vypnutí softwarových efektů nemá na subjektivní kvalitu podání nějaký razantní vliv.

Na trochu nezvyklý problém můžete narazit u připojování sluchátek, ve výchozím stavu se zobrazuje po jejich připojení okno s dotazem, zda byla připojena sluchátka nebo reproduktory. Pokud je ale zrovna aktivní aplikace v Metro rozhraní, výzva se nezobrazí a zůstávají hrát integrované reproduktory. Řešením je při prvním připojování sluchátek odškrtnout zatržítko pro zobrazování dotazu při každém připojení, pak se zvuk automaticky přepne vždy.

Podobně jako klasické tablety má i Taichi hned dvě kamery, ta vnější umí pořizovat obrázky až v rozlišení 5 Mpx, vnitřní zaměřená hlavně na videohovory nabízí obvyklých 0,9 Mpx.

foto
vnější kamera

foto
vnitřní kamera

Chlazení a provozní hluk

Chlazení zajišťuje malý větráček v levé části notebooku, široký průduch je na spodní straně v zadní části stejně jako v prostoru mezi klouby víka. Výdech směřuje nalevo směrem k displeji, v zavřeném režimu tabletu pak vzduch fouká ze spodní strany.

Hluk vydávaný větráčkem je velice nízký, sice se točí pořád, ale ani v tiché místnosti si ho nevšimnete. V zátěži už je jeho chod postřehnutelný, ale stále hodně tichý, jen při maximálním vytížení se objevuje lehce svištivý tón.

hodina provozu - nízká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 28,5°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 29,4°C
  • klávesnice vlevo = 32,3°C
  • klávesnice vpravo = 34,1°C
  • spodek maximum = 34,5°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 39,8°C
  • napájecí adaptér = 40,4°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 31,3°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 31,8°C
  • klávesnice vlevo = 40,1°C
  • klávesnice vpravo = 41,4°C
  • spodek maximum = 42,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 48,5°C
  • napájecí adaptér = 47,9°C

teplota okolí při měření: 23°C

Při běžném provozu se zahřívá zařízení jen nepatrně, trochu teplejší je pravá část klávesnice. Při maximálním vytížení už je zahřívání patrnější, vyšší teploty má ale spíše klávesnice, kde není teplo subjektivně až tak výrazně obtěžující.

Teploty HWINFO32
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

Malé Ultrabooky nemají příliš prostoru pro velkou baterii a v tomhle ohledu není ani Taichi výjimkou. Výrobce osadil integrovanou baterii s kapacitou 36 Wh, která v našem standardním redakčním testu vydržela napájet notebook přesně po dobu 6 hodin. Při běžném provozu s aktivní Wi-Fi a jen mírně staženým jasem je situace o něco slabší, dostanete se přibližně na 3 a půl hodiny. Mezi nejnáročnější prvky patří displej (nemluvě o tom, když jsou zapnuté oba současně), bohužel žádnou přídavnou baterii pro zvýšení výdrže výrobce nenabízí.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 13 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 33 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 36 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 41 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 21 W

Nabíjení je pozvolnější, na 90 % kapacity se dostanete po necelých dvou hodinách. Při náročnější činnosti je ale třeba počítat s delší dobou.

BIOS a zabezpečení

Možnosti nastavení BIOSu jsou docela obsáhlé, upravit můžete následující volby:

  • vypnutí touchpadu, probuzení po otevření, nabíjení z USB ve vypnutém stavu
  • zakázání virtualizace, AES-NI
  • režim SATA řadiče, vyhrazení sdílené paměti pro GPU
  • konfigurace kompatibility USB 3.0
  • zablokování USB portů, webkamery, bezdrátových adaptérů a zvukové karty
  • změna pořadí bootování

Zabezpečení je možné obvyklými hesly pro uživatele, správce a disk.

Příslušenství

Asus prezentuje Taichi 21 jako prémiový produkt, proto dodává společně se zařízením i nějakou výbavu navíc. V balení najdete kromě nezbytných manuálů také stylus (včetně napájecí AAAA baterie), redukci pro VGA výstup, USB redukci pro Ethernet a praktické pouzdro na ochranu při přenášení.

Předinstalovaným systémem jsou Windows 8 v 64 bitové verzi. Kromě obvyklých zkušebních verzí bezpečnostního softwaru nebo Office není v tomto případě instalace nějak výrazně zahlcena zbytečnými programy.

::Ceny a záruka

Asus Taichi 21 se na českém trhu prodává v testované konfiguraci za 37 057 Kč bez DPH (39 999 Kč s DPH). Další varianty v nabídce nejsou.

Standardní záruka je dvouletá s bezplatnou dopravou a opravou v servisním centru.

Závěr

Asus Taichi 21 představuje tablet/Ultrabook vyšší třídy s netradiční dvoudisplejovou konstrukcí. Kromě originálního přístupu nabízí díky Full HD IPS panelům také vysokou kvalitu zobrazení a perfektně funguje i dotykové ovládání, ať už prsty nebo stylusem. To vše je navíc dostupné v mobilním provedení a s dostatečným výkonem.

Naopak mezi slabší stránky patří výdrž baterie, vybavené konfiguraci bohužel v malém těle nemůže sekundovat dostatečně velká baterie a není zde ani možnost jejího rozšíření. Z provozního hlediska pak nemile překvapí pouze automatická regulace jasu na vnějším displeji, ruční nastavení na něm prostě nefunguje.

Klady a zápory

+ dva vynikající IPS displeje
+ dotykové ovládání prsty i stylusem
+ příznivý poměr výkonu a mobility

- kratší výdrž na baterii
- problémy s regulací jasu
- nemá čtečku karet

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Naměřené výkony a grafy jsou dostupné ve výkonových testech.
Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Asus Taichi 21
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-3517U (1,9 Ghz, 3,0 Ghz Turbo, 4 MB L3)
  • RAM (MB): 4096 DDR3-1600 Mhz (onboard)
  • SSD (GB): 256 (SanDisk SD5SE2256G1002E, SATA 6Gb/s)
  • DVD: -
  • LCD: 2x 11,6" TFT (1x dotykový)
  • LCD rozlišení: 2x Full HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 4000 (iGPU)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100 (USB adaptér)
  • WiFi: Intel Centrino 6235 (a/b/g/n)
  • Zvuková karta: RealTek
  • Polohovací zařízení: Touchpad + stylus
  • Software: Windows 8 (64 bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 36 Wh / 6h 00min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, micro HDMI, mini VGA
  • Rozměry: 306 x 199 x 17,4 mm
  • Hmotnost (kg): 1,25
Recenze

Diskuse