RECENZE: Panasonic ToughBook CF-AX2 - obrněný cestovatel

7. 2. 2013 07:00    Rubrika: Recenze    Autor: Jiří Zima

Móda tenkých notebooků ovlivnila také výrobce čistě pracovních modelů pro speciální nasazení, jako je Panasonic. 11,6'' model CF-AX2 je mezi ToughBooky jedním z nejtenčích a jeho dotykový displej lze díky speciálním kloubům přetočit o 360° do režimu tabletu. Na rozdíl od běžnějších konkurentů má všechny běžné konektory včetně VGA a LAN.

Panasonic ToughBook CF-AX2 - obrněný cestovatel

Základní popis

Notebooky Panasonic ToughBook možná dnešnímu běžnému spotřebiteli tolik neřeknou, v obchodech s počítači je totiž neuvidíte. Jde o speciální přístroje, které se používají ve firmách v provozech, kde jsou na notebook (případně tablet) kladeny specifické nároky, které běžně dostupné modely nesplňují. Nejčastěji jde o požadavky na výbavu, zabezpečení a odolnost, ale může jít i o dodatečné certifikace (například pro zdravotnictví). Díky tomu mají ToughBooky svou klientelu, která je ochotna zaplatit vyšší cenu vztaženou právě k těmto specifikům a menšímu objemu výroby.

ToughBook CF-AX2 není tím nejodolnějším z nabídky Panasonicu. Jde o lehký nástroj pro pracovníky, kteří v terénu potřebují pořizovat data. Kvůli tomu je kladen velký důraz na minimální hmotnost a celkové rozměry počítače. Díky kompaktnímu designu lze z notebooku přetočením víka o 360° snadno udělat tablet snímající dotyky prstů.

Vzhledově jsou si všechny ToughBooky velmi podobné. Základna a vnější část víka jsou tvořeny stříbrnou slitinou a na dotyk příjemným matným povrchem. Vnější část víka je tradičně překryta černým plastem. Za charakteristický prvek designu lze považovat i zeleně podsvícený posuvný vypínač na čelní hraně. Model CF-AX2 sice není tak tenký jako spotřební tenké notebooky, ale je to dáno právě upřednostněním funkčnosti před líbivostí. Základna je pouze tak tlustá, jak je potřeba pro všechny konektory. Ve skutečném provozu totiž není prostor pro nošení jakýchkoli redukcí a všechny porty musí být v plné velikosti, jak se běžně používají. Lehce industriální vzhled působí v tomto případě velmi pěkně a díky světlému provedení i zajímavě.

Mechanické provedení je na špičkové úrovni. Základna je pevná navzdory použití lehčích materiálů, které bývají pružné. Pružnost je znát až u víka, které se určitě nedá označit za pevné jako kámen. Při silném zatlačení na některá místa dochází k mírnému vlnění barev na displeji. Rozprostřený tlak na vnější stranu by mělo víko snést velký. Vezmu-li v potaz hmotnost a zpracování konkurenčních notebooků, vychází CF-AX2 dobře. Nicméně není to jeden z těch notebooků, u kterých by se dalo bez obav šlapat po víku a displeji.

Víko je se základnou spojeno dvojitými klouby, které umožňují vyklopení do úhlu 360° pro použití v režimu tabletu. Jde o nejjednodušší konstrukční mechanismus pro vytvoření konvertibilního notebooku s ohledem na minimální navýšení celkové hmotnosti. Klouby mají tužší chod a jednou rukou víko otevřete maximálně do úhlu 30°. Dále si již musíte pomoct přidržením základny, aby se dále nezvedala s víkem.

Při překlopení do 360° se víko magnetem přitiskne k základně a nemá tendenci se od něj odchlipovat.


pohled zepředu pohled zezadu pohled zleva pohled zprava pohled shora pohled zespoda

Co se týká výbavy, patří CF-AX2 mezi ty obdařenější kousky v rámci úhlopříčky 11,6“. Po levém boku jsou přístupné oddělené konektory zvukové karty (vstup, výstup), čtečka paměťových karet SD XC (karta z ní nepřesahuje), obrazový výstup VGA, gigabitová síť LAN a zdířka napájení. Po pravém boku výbavu doplňuje dvojice USB 3.0 s digitálním výstupem HDMI. Vše potřebné je tedy vždy připraveno bez nutnosti nosit redukce.

Zajímavá je na počítači jeho hmotnost. Váží pouhých 1,15 kg a v zavřeném stavu má rozměry 288 x 194 x 18,5 mm. Je tedy opravdu kompaktní a v terénu se při práci nepronese. Právě hmotnost je jeho velkou výhodou proti větším ToughBookům. CF-AX2 je nejlehčí klasický notebook s dotykovým displejem a plnohodnotnou klávesnicí v rámci řady ToughBook.

Napájecí adaptér má výkon 80 W, což je mnohem více, než je u takového notebooku potřeba. Adaptér spolu s třížilovou přívodní šňůrou váží 467 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Omezený prostor základny nebylo možné využít klávesnicí až do krajů. Po stranách musely zůstat mezery kvůli zvýšení pevnosti a výsledkem je poměrně stísněná klávesnice, jejíž klávesy nemají plnou velikost. Některé klávesy ve spodní řadě a vpravo od písmen jsou navíc ještě zúžené. Přesto se našlo dost prostoru, aby se horní řada kláves F1-F12 mohla rozdělit mezerami do bloků po čtyřech.

Panasonic má ve svém rozložení několik specifických prvků. Jde především o klávesy Insert a Delete vpravo od klávesnice, což je pozůstatek z dávných dob, kdy tyto klávesy bývaly ve spodní řadě ještě na klasických počítačích (80. léta). Další specialitou je klávesa Home, která v kombinaci s Fn slouží jako End.

Na rozdíl od jiných modelů od Panasonicu tento ToughBook nepodporuje psaní čísel na zástupném numerickém bloku pouhým držením Fn. Tato volba v nastavení BIOSu chybí. Aktivace zástupného bloku probíhá přepínáním klávesy NumLock, která je naštěstí vyvedena samostatně a ne jako obouruční kombinace s Fn.

Mechanika kláves je mělčí, ale jistota stisku je lepší než u většiny spotřebních modelů s mělkou mechanikou. Mnohem větší problém je zprvu menší velikost kláves. Chvíli jsem se trápil s přehmaty, ale stačilo několik hodin používání, abych začal psát normální rychlostí. Na zmenšené podpůrné klávesy se však zvyká hůř a budete si muset vypomáhat občasným podíváním, kde která klávesa vlastně je. Nakonec ovšem musím říct, že při prvním setkání jsem očekával, že bude klávesnice horší. Psát jsem se naučil téměř plnou rychlostí a necítil jsem se příliš omezen.

Klávesnice má anglické potištění kláves. V systému si samozřejmě můžete nastavit české rozložení, ale ToughBooků se u nás prodává příliš málo, aby se výrobci vyplatilo zadávat do výroby klávesy s českými popiskami.

Zámky klávesnice jsou indikovány v prostoru pod tlačítky touchpadu. Další indikační prvky jsou na čelní hraně, kde najdete zeleně svítící posuvný vypínač, indikační diody stavu obou baterií a pevného disku a tři tlačítka pro regulaci hlasitosti spolu s uzamykáním otáčení displeje podle naklonění. Tato tlačítka jsou určena pro použití v režimu tabletu. Nad displejem je doplňuje nenápadné tlačítko s logem Windows, které funguje jako stejnojmenná klávesa.

pracovní plocha detail klávesnice

Touchpad je vybaven velkou dotykovou plochou a dvěma samostatnými tichými tlačítky s jistým stiskem. Jde o jeden z nejlepších touchpadů z posledních recenzovaných notebooků. Pracuje rychle a bez zpoždění a podporuje všechna běžná dotyková gesta. Elektronika touhpadu je od společnosti Synaptics.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na čipové sadě Intel QM77, která podporuje korporátní technologie zabezpečení a vzdálené správy (Intel vPro). K desce je připájen úsporný dvoujádrový procesor Intel Core i5-3427U s výchozím taktem 1,8 GHz a režimem Turbo Boost do 2,8 GHz. Procesor podporuje virtualizaci včetně přímé virtualizace zařízení.

CPU-Z
specifikace čipu

Operační paměť má velikost 4 GB (1333 MHz) a je celá integrovaná na desce. Připájené čipy jsou zapojeny v režimu dual-channel kvůli vyššímu výkonu. Žádné rozšíření ovšem není možné.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 51 641
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 15 185

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 105 686
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 48 607

Cinebench R10

  • Rendering (Single CPU): 4599 CB-CPU
  • Rendering (Multiple CPU): 9601 CB-CPU
  • Multiprocessor Speedup: 2,09

Cinebench R11.5

  • Rendering (Multiple CPU): 2,57 pts

Windows 7 – CPU a RAM

  • Index dle počtu operací CPU za sekundu: 6,9
  • Index dle počtu operací RAM za sekundu: 5,9
  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 9808 MB/s

Výkonem se procesor pohybuje lehce pod nejslabšími klasickými Core i5 poslední generace, takže by měl dostačovat na všechny běžné činnosti.

Při kancelářské práci a načítání programů se projeví spíše pevný disk. Zde je vložena SSD paměť do mSATA slotu (SATA-3) a notebook s ní nabízí 128 GB úložného prostoru pro systém a data. Použité SSD patří mezi výkonnější v rámci nabídky pro mSATA a reakce systému jsou díky němu okamžité.

ATTO
rychlost v závislosti na velikosti bloku dat

AS
AS SSD Benchmark - rychlost

AS
AS SSD Benchmark - počet operací za sekundu

  • HWiNFO32 (měří přenosovou rychlost při čtení z cache): 449 MB/s
  • HD Tach (měří skutečnou průměrnou přenosovou rychlost při čtení): 293 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,16 ms
  • Windows 7 – Index přenosové rychlosti: 7,9

Komunikační schopnosti počítače čítají všechno, co byste na cestách mohli potřebovat. Na desce je integrovaný čip gigabitového ethernetu od Intelu pro připojení kabelem. Bezdrátová karta Wi-Fi /n je taktéž od Intelu a zvládá pracovat v pásmech 2,4 i 5 GHz. Modul Bluetooth 4.0 není součástí Wi-Fi karty. Je samostatný a dodala ho Toshiba.

U pracovního zařízení do terénu pochopitelně nemůže chybět bezdrátový modem. V přístroji je integrovaný modul Siera Wireless s podporou od rychlých přenosů HDSPA+ až po nejpomalejší GPRS. Stačí pouze vložit SIM kartu.

Všechna bezdrátová zařízení lze vypnout hardwarovým posuvným přepínačem na levém boku. Samostatné vypínání technologií řeší předinstalovaná utilita v liště tray.

Displej a grafika

Matný displej s úhlopříčkou 11,6“ je překrytý matným průhledným plastem kvůli bezrámovému provedení (součást specifikace dotykových zařízení pro Windows 8). Tento displej disponuje standardním rozlišením HD (1366x768), které nabízí optimální velikost pixelů pro běžnou práci ve standardním prostředí plochy Windows, aniž by bylo nutné měnit DPI operačního systému.

Panasonic bohužel nesáhl po IPS panelu. Místo toho je zařízení vybaveno standardním TN panelem, který příliš nevyniká podáním barev, kontrastem ani vertikálním pozorovacím úhlem. Obraz působí lehce zašedle a vhodný je spíše a kancelářskou práci. Je to nejspíš dáno vrstvou pro zajištění lepší čitelnosti na slunci.

Tím se dostávám k výhodě použitého displeje, a tou je vyšší svítivost. Není tak vysoká, jako u některých jiných ToughBooků, ale překonává maximální jas běžných spotřebních notebooků. S maximálním jasem je displej CF-AX2 čitelný i venku na slunci. Nelze samozřejmě čekat zázraky, ale s jinými notebooky, které jsou často vybaveny lesklými displeji, je situace podstatně horší.

pohled přímo displej zboku v úhlu 45st
displej v úhlu 135st displej v úhlu 45st

Grafické operace má v režii integrované grafické jádro Intel HD 4000, které si podle potřeby zabírá prostor v operační paměti počítače. V předinstalovaném operačním systému Windows 7 si při kancelářské práci bez připojeného monitoru řekne o 63 MB. Technologická podpora zahrnuje DirectX 11.0 a současnou akceleraci dvou Full HD videí v moderních formátech.

Externí zobrazovací zařízení lze připojit pomocí výstupů VGA a HDMI (1.4). S pomocí HDMI lze připojit monitor o rozlišení až 2560x1440. Oba výstupy mohou pracovat současně v režimu rozšířené plochy za předpokladu, že je vypnutý interní displej.

Kombinace bezdrátového adaptéru a grafického jádra od Intelu znamená také podporu bezdrátového přenosu obrazu i zvuku technologií Intel WiDi.

Testy 3D Mark

  • 3DMark 06 (1280x1024): 4412
  • 3DMark Vantage: P2984 (GPU: 2453, CPU: 8508)
  • 3DMark 11: P615 (Graphics: 531, Physics: 3085)

Windows 7 – grafika

  • Index výkonu grafiky pro rozhraní Aero: 5,8
  • Index výkonu grafiky pro 3D herní grafiku: 6,4

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R10: 4062 CB-GFX
  • Cinebench R11.5: 14,08 fps

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1280x720: 12,6 fps
  • 1366x768: 11,2 fps

S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat
Stalker
S.T.A.L.K.E.R.: Call of Pripyat Benchmark (1280x720, DirectX 11)

Grafický výkon ve 3D odpovídá jiným notebookům s integrovanou grafikou. Hodí se tedy na méně náročné 3D aplikace a starší hry. Naopak se nehodí na moderní náročné hry a rozsáhlé sestavy v 3D CAD/CAM.

Multimédia

Multimediální funkce nejsou doménou tohoto ToughBooku. Dává to jasně najevo jediný reproduktor, který je umístěn vpravo od klávesnice a jeho zvuk je značně pod průměrem dnešních notebooků. Nehraje příliš nahlas a reprodukuje pouze vyšší frekvence.

Sluchátka a mikrofon lze připojit do dvou oddělených konektorů na levém boku. Z pravého boku lze vyvést digitální zvuk jako součást výstupu HDMI.

foto
pro plnou velikost klikněte na obrázek

Integrovaná webkamera pořizuje fotky v rozlišení 1280x720, nicméně z kvality jde spíše o 0,3Mpix snímač (640x480) a následné roztažení výsledku. Aktivita webkamery je indikována zelenou diodou poblíž objektivu. Vedle webkamery je také mikrofon.

Zabezpečení

Počítač je vybaven celou řadou zabezpečovacích technologií včetně TPM čipu pro bezpečné ukládání šifrovacích klíčů a řešení proti krádežím Computrace a Intel Anti-Theft.

Vzhledem k tomu, že není přítomna ani čtečka otisku prstů, ani SmartCard, samotný BIOS můžete zabezpečit jedině trojicí standardních hesel.

Chlazení a provozní hluk

Průchod vzduchu chlazením zajišťuje jediný ventilátor, který směřuje výdechem dozadu. Samotný chladič nemá příliš velkou schopnost akumulace tepla, což nutí ventilátor k roztočení nedlouho po zapnutí počítače. V nejnižších otáčkách při kancelářské práci je hluk přijatelný, nicméně v tiché místnosti jej postřehnete. Hlasitostí se CF-AX2 řadí k průměru mezi tenkými notebooky s Core i5.

V zátěži dojde relativně rychle k roztočení na vyšší otáčky, které nepřeslechnete ani v místnosti s hlukem více lidí a tiše hrající hudbou. Kromě průchodu vzduchu je slyšet také jemné svištění, které dělá zvuk méně příjemným. Jde o klasický neduh mnoha tenkých notebooků s vysokootáčkovými ventilátory.

Zde je nevýhodou, že po větším zahřátí je ventilátor hlasitý ještě klidně po deseti minutách nečinnosti, dokud se celé tělo dokonale neochladí.

Ventilátor má implementovánu ochranu proti poškození a při rychlých pohybech se krátkodobě vypíná.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,2°C
  • levá strana pod klávesnicí = 26,4°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,5°C
  • klávesnice vlevo = 32,0°C
  • klávesnice vpravo = 30,6°C
  • spodek maximum = 31,4°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 32,4°C
  • napájecí adaptér = 33,5°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 28,8°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,8°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 26,9°C
  • klávesnice vlevo = 42,1°C
  • klávesnice vpravo = 40,5°C
  • spodek maximum = 45,6°C (levý zadní)
  • výdech chlazení = 48,7°C
  • napájecí adaptér = 38,0°C

teplota okolí při měření: 22°C

Při kancelářské práci je počítač spíše studený. Ani maximální zátěž příliš nezahřeje části základny, které přichází do kontaktu s rukou. Opěrky rukou a touchpad zůstávají studené pořád, pouze klávesnice je při dlouhodobé zátěži vlažná. Výrazné teplo je cítit z vany základny vzadu uprostřed.

Teploty v zátěži
teploty vnitřních komponent při dlouhodobé maximální zátěži

Baterie

U tenkých notebooků je dnes naprosto běžná integrovaná baterie, kterou si uživatel nemůže snadno vyměnit. Něco podobného je ovšem při pracovním nasazení v terénu nemyslitelné. Počítač je vybaven jednoduše vyměnitelnou Li-Pol baterií s kapacitou 31,7 Wh a tato baterie je podpořena druhou integrovanou baterií s kapacitou 12,6 Wh, která umožňuje výměnu první baterie bez nutnosti vypnout notebook.

Obě baterie dohromady (44,3 Wh) stačily v našem standardním redakčním testu* na provoz po 7 hodin a 14 minut. Počítač má při kancelářské práci minimální spotřebu, která se s polovičním jasem a aktivní Wi-Fi pohybuje mezi 5,5 a 6 W. Navzdory menší kapacitě baterií zvládá okolo 6 hodin on-line kancelářské práce v reálném provozu.

Příkon notebooku

  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení = 11 W
  • Celkový příkon při nízkém výkonovém vytížení (nabíjení) = 40 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení = 32 W
  • Celkový příkon při maximálním výkonovém vytížení (nabíjení) = 46 W
  • Celkový příkon vypnutého notebooku (nabíjení) = 31 W

Nabití baterie na 90% trvá jen asi hodinu. Pouze při maximálním výkonovém zatížení dojde k prodloužení času na tři hodiny.

BIOS

Pro nastavení firmware základní desky slouží setup utilita Aptio, která se spouští stiskem klávesy F2 ihned po startu počítače (nebo klepnutím prstem na tlačítko setup). Nabízí následující nastavení:

Hlavní

  • prohození Ctrl a Fn
  • nastavení startovního výstupního zařízení
  • snížení intenzity podsvícení hlavního vypínače
  • nastavení indikace nabíjení (svícení/blikání diody, společně/oddělené pro obě baterie)

Pokročilé

  • nastavení režimu řadiče SATA (AHCI, kompatibilita)
  • vypnutí LAN, čtečky SD, USB portů, webkamery
  • povolení probouzení počítače ze sítě
  • nastavení režimu USB 3.0 pro každý port samostatně (3.0, 2.0)
  • vypnutí podpory Execute-Disable Bitu, Hyper-Threadingu, druhého jádra procesoru, vizualizace, VT-d a Intel TurboBoost
  • omezení bezdrátových možností (vypnutí: hardwarového přepínače, LAN, WAN, Bluetooth)

Boot

  • volba režimu startu (základní, rychlý)
  • Boot mód (UEFI, BIOS)
  • nastavení CSM (Secure Boot)

Zabezpečení

  • vypnutí informace o vstupu do nastavení klávesou F2
  • povolení jednorázového výběru jiného zařízení k bootu
  • nastavení hesla po startu (možnost nastavit oddělené při restartech a probuzení)
  • povolení bootu z jiného zařízení, pokud je na disku hibernovaný systém
  • standardní nastavení a vymazání TPM
  • nastavení Intel AMT (spojení, typ terminálu)

Nastavení firmware lze ovládat klávesnicí a dotykem prstů. Nastavení sice vykresluje v textovém režimu, ale korektně reaguje na výběr položek prsty a v rohu je ikona klávesnice, která zapne virtuální klávesnici na spodku obrazovky.

Příslušenství

V kompaktní krabici je odděleně uložen vlastní notebook, jeho baterie a napájecí adaptér s přívodní šňůrou. Bokem je přiložena tištěná dokumentace v angličtině ve formátu A4 - obsahuje základní popis notebooku a řešení problémových situací.

Operační systém má tovární instalaci ukrytou na pevném disku, odkud ji lze kdykoli spustit. Instalace obsahuje Windows 7 v 64bit verzi a velkém množství jazykových mutací, mezi kterými nechybí čeština a angličtina.

Nainstalovaný systém obsahuje pouze nutné ovladače a několik základních obslužných utilit notebooku. Není nutné mazat jakýkoli balast.

Windows 7 je instalován v rámci downgrade z licence Windows 8. Kdykoli je možné nainstalovat legálně Windows 8, neboť potřebná licence je uložena ve firmware počítače.

Ceny a záruka

Panasonic ToughBook CF-AX2 je v prodeji za 46 900,- Kč bez DPH (56 750 Kč s DPH). Je to doporučená prodejní cena pro 1 kus. pro Více kusů je cena projektová. Každý ToughBook je vybaven tříletou mezinárodní zárukou s opravou v servisu (baterie má záruku šest měsíců).

Závěr

11,6“ ToughBook CF-AX2 je nejlehčím notebookem s klasickou konstrukcí od Panasonicu a se svou hmotností lehce nad jeden kilogram se hodí pro práci v terénu. Z klasického režimu notebooku lze kdykoli rychle překlopit víko o 360° a používat zařízení jako klasický tablet.

Hlavní výhodou CF-AX2 je podpora všech technologií potřebných pro integraci do firemního prostředí spolu s plnou konektorovou výbavou na úrovni klasických větších notebooků. Na rozdíl od jiných modelů v této váhové kategorii nabízí snadnou výměnu baterií, kterou lze díky malé integrované baterii provádět bez vypnutí (nebo uspání) systému.

Za malé rozměry se v tomto případě zaplatilo hlučnějším provozem při vyšších nárocích na výkon a stísněnější klávesnicí.

Klady a zápory

+ velký a pohodlný touchpad s tichými tlačítky
+ podpora Intel vPro a rozšířeného zabezpečení
+ nízká hmotnost na konvertibilní zařízení
+ plná konektorová výbava

- místy hlučné chlazení
- zmenšené klávesy vyžadují cvik
- nízký pozorovací úhel TN panelu

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 3% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru HWiNFO32.zip

Recenze

Diskuse