RECENZE: Acer Predator Triton 700 - extrémně tenký herní notebook s GTX 1080 Max-Q

22. 12. 2017 06:28    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Výkonné herní notebooky nemusí být nutně velké, těžké a špatně přenosné. 15,6“ Predator Triton není větší než běžné kancelářské notebooky a neliší se ani hmotností. Přitom nabízí čtyřjádrové Core i7, výkonný grafický čip GeForce GTX 1080 Max-Q, 32 GB operační paměti, dvě SSD a klávesnici s mechanickými spínači.

Acer Predator Triton 700 - extrémně tenký herní notebook s GTX 1080 Max-Q

Základní popis

Herní notebooky jsou v kurzu a svědčí o tom rozšiřující se nabídka herních modelů u každého velkého výrobce. Acer má všechny čistě herní modely pod značkou Predator, kde nejlevnější začínají u třiceti tisíc korun, zatímco ty nejdražší umí v nejvyšších konfiguracích přesáhnout i stotisícovou hranici.

Dnes recenzovaný Predator Triton patří mezi hi-end a od klasického Predatora se liší výrazně tenčím provedením a grafickým čipem ve variantě Max-Q. Jde o přenosnější alternativu, která ukazuje hranice současné technologie.

Futuristický vzhled, o který se řada Predator snaží u všech modelů, není v tomto případě tak přehnaný jako obvykle. Počítač působí relativně střídmě a vyhnul se výdechům chlazení imitujícím výfuky sportovních aut. Kromě barevného podsvícení klávesnice tak jeho herní určení vyčtete jen z loga Predator na víku. Výrobce vsadil na ostře řezané hrany a praktické matné povrchy. Jediný lesklý prostor je za klávesnicí, kde je přes průhledný povrch vidět na heatpipe a jeden diodou podsvícený ventilátor.

Základna počítače je sice tenká, ale nijak se to nepodepsalo na její mechanické odolnosti. Můžete ji vzít za roh a stejně se nezačne kroutit. Kdekoli na ni můžete zatlačit a nedojde k prohýbání. Víko je mírně poddajné při kroucení za rohy, nicméně displej se zdá být dostatečně chráněn a ani při zatlačení na vnější stranu nedochází k barevným artefaktům v obraze. Celkově si mechanické zpracování nezadá s hi-end pracovními notebooky.


Notebook lze otevřít až do úhlu 135° a klouby mají optimální tuhost umožňující pohodlné otevření i jednou rukou.

Konektorová výbava je na velmi slušné úrovni. Na levém boku se nachází dva zvukové konektory (oddělený vstup a výstup), jedno USB 3.0 a pod krytkou také jedno do těla počítače zapuštěné USB 2.0 (ideální pro přijímač myši/klávesnice). Na pravém boku najdete vedle hlavního vypínače jedno USB 3.0, výkonné rozhraní Thunderbolt 3 a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Obrazové výstupy (DisplayPort a HDMI) jsou na zadní straně spolu s konektorem pro napájení. Ve výsledku tedy má vše co běžný uživatel potřebuje.


Rozměry počítače (včetně „nožiček“) jsou 393 x 265 x 18,9-23,5 mm, což je velmi slušné na poměry výkonných herních notebooků. Ani hmotnost není vzdálená běžných notebookům s 15,6“ displejem – jen 2,39 kg. Výkon se nicméně odrazil na poměrně velkém 230W napájecím adaptéru (180 x 90 x 36 mm) s hmotností téměř poloviny celého notebooku (1,11 kg včetně přívodního kabelu).

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice má víceméně standardní rozložení. Kurzorové šipky mají plnou velikost a kompromisem je jejich zasahování do numerického bloku, kde bylo nutné zkrátit klávesu s nulou. Klávesy pro pohyb v dokumentech jsou v pravém horním rohu nad numerickým blokem a na rozdíl od nižších modelových řad Aceru se mezi ně naštěstí nepřimíchal hlavní vypínač.

Hlavní odlišností klávesnice v tomto notebooku je její umístění k přední hraně. Predator Triton nemá žádné opěrky rukou, čímž připomíná spíše notebooky z doby okolo let 1991-1994 nebo také klasickou PC klávesnici bez okraje. Stejně jako tehdy, i teď považuji notebooky s opěrkami rukou před klávesnicí za ergonomicky vhodnější koncept. Je to ovšem hodně let a tak jsem dal Tritonu šanci ukázat se v plném dvoutýdenním používání, kdy jsem stroj nosil každý den s sebou a používal jej mnohdy i na klíně nebo v dopravních prostředcích.


Výsledek byl dle očekávání. V posteli si klidně můžete dát notebook na sebe a psát na klávesnici – jen jej musíte posunout až na kolena a pak se pro změnu natahovat k touchpadu, který je s velkým odstupem za klávesnicí. Položení notebooku na klín vsedě ovšem nedává příliš prostoru pro pohodlné psaní. Já si musel dávat notebook až na kolena tak, že kdybych jej dlaněmi vpředu nepřidržoval, asi by mi z nohou spadl. Nejspíš si dovedete představit, jak pohodlné takové psaní mohlo být. Přiznám se, že mi vlastně nevyhovovalo ani psaní s notebookem položeným na stole – chybí mi nějaká dodatečná podpěrka na zvednutí dlaní, abych neměl zápěstí zbytečně ohnutá, když si dlaně opřu o stůl. Základna notebooku sice není moc tlustá, ale je to už při delším psaní znát. Kolegovi z reakce, který často píše i na klasické PC klávesnici, Triton při psaní na stole vyhovoval.

Je potřeba vzít v potaz, že umístění klávesnice dopředu byl nutný kompromis, aby mohl být notebook takto tenký. Blok klávesnice vyžaduje určitý prostor do hloubky, což po odečtení od tloušťky základny bylo nejspíš příliš málo na to, aby se pod klávesnici ještě vešly výkonné komponenty. Ty jsou takto až v prostoru za klávesnicí, zatímco pod ní je pouze baterie.

Mechanika kláves je velmi netradiční – jde o takzvanou mechanickou klávesnici, tedy takovou, kde má každá klávesa svůj vlastní mikrospínač. Notebooků s tímto typem klávesnic je velmi málo a za deset let testování je tento první, který jsem dostal na test. V této konkrétní jsou cvakavé spínače, což nemusí být po chuti každému (zvukově jsou nejblíže k Cherry MX Blue). Někoho to nejspíš i překvapí, pokud s takovými klávesnicemi ještě nepřišel do kontaktu. Sám s tím problém nemám (všechny moje externí klávesnice jsou spínačového typu), ale v tišším prostředí s více lidmi se snadno může stát, že budete někoho zvukem otravovat.

Samotný stisk kláves je dle očekávání velmi přesný a jak hmatově, tak zvukově vždy jednoznačně identifikujete, kdy je klávesa rozpoznána jako stisknutá. Díky tomu lze psát velmi rychle a bez překlepů. Tuhostí stisku a výškou zdvihu se nicméně tato klávesnice nevzdaluje od těch klasických, používaných v lepších noteboocích, takže se nedá říct, že by celkově byly spínače v této velkým přínosem. Přesto nepochybuji, že své příznivce si najde.


Podsvícení klávesnice má nastavitelnou barvu (ne však jas) a o podsvícení jednotlivých kláves se starají samostatně řízené RGB diody (každá klávesa má jednu). V přehledném nastavovacím programu si můžete definovat vlastní profily a zvýraznit si libovolné klávesy podle funkcí ve hrách nebo použít některý z připravených efektů. RGB diody při svícení blikají na poměrně nízké frekvenci, což pravděpodobně neujde pozornosti uživatelů s citlivějším zrakem. Sondou byla naměřena frekvence blikání 85 Hz. Chování diod je navíc zvláštní tím, že každé rozsvícení probíhá velmi intenzivně jen asi na 0,3 ms s přibližně 11ms mezerami, kdy klávesnice vůbec nesvítí (fakticky je dioda 97 % času zhasnutá), zřejmě kvůli úspoře energie.

V případě podsvícení musím zmínit jeden zásadní nedostatek. Na klávesách s více popisky (české znaky, závorky atp.) svítí vždy jen jeden, z anglického rozložení, ten který se při českém nastavení, provede při držení přepínače Shift (např. horní číselná řada kláves, které dominují číslice 1 až 0), což je asi ta nejhorší možná varianta. Pro hráče to nebude problém, ale ti, kteří chtějí psát v noci, a neznají klávesnici z paměti, nejspíš nebudou nadšeni.

Indikační diody má počítač na základně dvě vedle numerického bloku. Mohou svítit dvěma barvami a vyčtete z nich zapnutí (uspání) počítače a nabíjení (nabití) baterie. Svítit umí také hlavní vypínač a děje se tak pouze v zapnutém stavu (ne při uspání do paměti).

Touchpad pracuje v přesném (precision) módu, kdy je řízen ovladačem integrovaným ve Windows. Rychlostí snímání a odezvou na pohyb prstu patří někam k lepšímu průměru dnešních touchpadů. Kvůli rozložení komponent je nicméně nad klávesnicí a nemá v ploše integrované mechanické tlačítko. Absence tlačítka znamená, že se všechny funkce musí provádět pomocí poklepání na dotykovou plochu (levé tlačítko – jedno poklepání, držení tlačítka – dvojité poklepání bez zvednutí prstu, pravé tlačítko – jedno poklepání dvěma prsty současně). Touchpad naneštěstí není hned za klávesnicí – je zde ještě asi deset centimetrů mezery, takže musíte k dotykové ploše natáhnout ruku. Je škoda, že touchpad není alespoň blíže k boku notebooku. Tím, že je uprostřed, totiž není kam položit ruku při jeho používání.

V Aceru si byli vědomi, jakého konstrukčně nutného (v zájmu tenkosti notebooku) kompromisu se dopustili. V balení proto najdete použitelnou optickou (kabelovou) myš s nastavitelnou rychlostí snímání a jeden z USB portů je zapuštěný do těla počítače tak, aby v něm mohl být na stálo připojený bezdrátový přijímač. To ocení hlavně uživatelé, kteří plánují notebook často přenášet v batohu.

Hlavní HW parametry

Srdcem počítače je ve všech konfiguracích čtyřjádrový procesor Intel Core i7-7700HQ s TDP 45 W. Jeho základní takt 2,8 GHz se umí zvýšit až na 3,8 GHz díky technologii TurboBoost. Vzhledem k ceně zbytku notebooku se výrobce „neobtěžoval“ dávat do základních konfigurací cokoli slabšího. Naopak nová generace 45W procesorů nepřijde dříve než za čtvrt roku.


Uvnitř počítače jsou dva standardní sloty pro paměťové moduly DDR4-2666 a oba jsou v testované konfiguraci z továrny osazeny 16GB moduly. Aktuálně nejsou dostupné větší moduly, takže je instalovaných 32 GB RAM zároveň aktuálně podporovaným maximem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 87432
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 19562

Multi-Thread mód (zatížena obě jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 348879
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 113913

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,74 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,12 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,67

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 151 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 738 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,89

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 17343 MB/s

Notebook dokáže z procesoru dostat maximum jeho výkonu, takže je vhodný i pro výpočetně náročné činnosti. Při plné zátěži všech jader není problém dlouhodobě udržet TurboBoost na taktu 3,4 GHz. Pokud se k této zátěži přidá i plná zátěž grafického čipu, klesnou takty v průměru na 3,1 GHz (procesor přechází mezi 2,8 a 3,4 GHz).

Úložný prostor tvoří dvojice 512GB NVMe SSD, která jsou spojena do pole RAID 0. Jejich kapacita se tedy sčítá a pole slouží čistě ke zvýšení sekvenčního výkonu. V praxi to především znamená schopnost číst z pole rychlostí až 2,5 GB/s.

SSD jsou ve standardních slotech M.2 a jsou vyměnitelné. Stejně tak lze z vnitřních komponent vyměnit také paměťové moduly, W-Fi adaptér a baterii. Otevření počítače je snadné – stačí odšroubovat 13 šroubů na spodku, otevřít notebook a pak opatrně oddělit vrchní díl základny od spodního (díly jsou spojeny dvěma kabely pro komunikaci s klávesnicí, které je také potřeba odpojit).

* HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 2019,7 MB/s
* Průměrná přístupová doba: 0,04 ms


Komunikační čipy se v systému hlásí pod hráčskou značkou Killer a jde o kombinaci dvoupásmové Wi-Fi (Qualcomm Atheros; včetně Wifi-AC) a Bluetooth 4.1. Dále je zde také dostupný gigabitový ethernet Killer E2400. V ovládací aplikaci si lze nastavovat priority jednotlivých programů, aby například bylo možné stahovat z torrentů a nebrzdit tím síťovou komunikaci s herním serverem.

Displej a grafika

15,6“ displej má rozlišení full-HD (1920x1080) a matici typu IPS. Jde o speciální displej s podporou G-Sync, tedy volnou změnu snímkové frekvence podle toho, jak rychle dokáže grafický čip snímky generovat. Displej navíc podporuje snímkovou frekvenci 120 Hz, díky čemuž hry působí plynuleji a realističtěji. Pro hraní her takový displej rozhodně považuji za zajímavější řešení než třeba standardní displeje s vysokým rozlišením (3840x2160), ale jen 60 Hz.

Zvolený displej nabízí velmi dobrý kontrast a dostatečně živé barvy, aby hry i filmy vypadaly dobře. Výhodou je dobré vyvážení bílé, které potěší při dlouhodobé kancelářské práci a prohlížení webových stránek.

Svítivost displeje je nadprůměrná ve srovnání se základními TN displeji levných notebooků. Vzhledem k matnému povrchu není problém při maximálním jasu pracovat v prosvětlené kanceláři nebo v dopravních prostředcích za poledního slunce. Minimální jas je vhodný pro práci v úplné tmě. Potěšující je provedení regulace jasu bez PWM blikání. Takový displej je šetrnější k očím při delším hraní nebo při práci.

Parametry displeje

  • Typ obrazovky: AHVA (IPS)
  • Počet barev: 16,7 miliónů (8-bit eDP)
  • Pozorovací úhel: 170° horizontálně, 170° vertikálně
  • Podsvícení: W-LED

Specifikace vychází z použitého displeje v našem konkrétním notebooku. Tím je AUO B156HAN04.2. Není však zaručeno, že v jiném kusu bude použit stejný displej od stejného výrobce.


Kvůli podpoře 120Hz displeje a G-Sync se výrobce uchýlil k rozhodnutí vypnout integrovanou grafiku v procesoru a nechat všechny grafické operace na dedikovaném hi-end čipu NVIDIA GeForce GTX 1080 s vlastní 8 GB pamětí (256-bit GDDR5X). Přesněji jde o GTX 1080 Max-Q, tedy variantu s omezeným TDP (tepelným výkonem) pro tenké notebooky. Byť to znamená snížený výkon, stále jde o hi-end řešení pro hraní náročných her a virtuální realitu.


Grafický čip interně podporuje až čtyři obrazovky v režimu rozšířené plochy současně. K připojení externích monitorů je počítač vybaven trojicí konektorů – je zde DisplayPort 1.4, Thunderbolt 3.0 (opět s přenosem typu DisplayPort) a jedno HDMI 2.0b. V případě DisplayPortů je podporované rozlišení až 7680x4320 (60 Hz), HDMI podporuje až 3840x2160 (60 Hz). DisplayPorty umí navíc rozdělit obraz na více monitorů řetězením nebo rozbočovačem (přenosové pásmo výstupu se pak dělí mezi ně).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P17497 (Graphics: 24294, Physics: 9556)
  • Fire Strike (DX11): 14359 (Graphics: 18379, Physics: 10917)
  • Time Spy (DX12): 5668 (Graphics: 5959, Physics: 4443)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 65,08 fps
  • Cinebench R15: 97,97 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 22,38
  • EnSight (ensight-04): 110,18
  • LightWave 3D (lightwave-01): 20,07
  • Maya (maya-02): 22,84
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,46
  • SolidWorks (sw-03): 18,63
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,57
  • Siemens NX (snx-01): 11,83

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 140,53
  • CATIA (catia-04): 71,51
  • Creo (creo-01): 50,49
  • Energy (energy-01): 8,08
  • Maya (maya-04): 115,87
  • Medical (medical-01): 44,79
  • Showcase (showcase-01): 94,15
  • Siemens NX (snx-02): 7,81
  • Solidworks (sw-03): 55,83

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 255,7 fps

Výkon grafického čipu plně postačuje k hraní moderních her v plném nastavení a ještě dlouho postačí vzhledem k rozlišení full-HD na interním displeji. Někteří silně brojí proti grafickým čipům označeným Max-Q, tedy přesněji kvůli jejich nižšímu výkonu. V tomto konkrétním notebooku nicméně grafický čip za svou standardní variantou příliš nezaostával. V některých testech se rozdíl neprojevil vůbec a v nejhorším případě nešlo o více než 15 %, a čip se tak výkonově dostal na půl cesty mezi standardní verze GTX 1070 a GTX 1080. Z mého pohledu je to přijatelný kompromis s ohledem na tloušťku tohoto notebooku.

Multimedia

Notebook je vybaven stereofonními reproduktory v předních rozích základny. Výhodou je, že tyto reproduktory nesměřují do země a nejsou tedy ovlivněny tím, na jaký povrch notebook položíte. Softwarové rozšíření Dolby Atmos se stará jak o prostorový vjem, tak i o lepší podání zvuku. Nejsou zde sice nějaké extrémní bassy, ale zvuk je na poměry notebooků dobře vyvážený a pro ucho příjemný. Integrované reproduktory mohou dobře posloužit při hraní her a přehrávání filmů.

Webkamera nabízí pouze základní kvalitu snímání a její aktivitu indikuje zelená dioda vedle objektivu. Okolo objektivu jsou také dva drobné otvory s duálním mikrofonem schopným odstraňovat okolní ruchy.

Chlazení a provozní hluk

Chlazení má dva oddělené okruhy, kde jeden slouží k chlazení procesoru a druhý k chlazení grafického čipu. Každý okruh je řízen samostatně, nicméně výchozí režim chlazení stejně roztáčí oba ventilátory přibližně stejnou rychlostí. Při kancelářské práci běží na ~1800 rpm a v úplném tichu je slyšet jejich ševelení. Při plné zátěži všech jader procesoru se postupně roztáčí na 2800 rpm, kdy už jsou slyšet i v běžném ruchu, ale nejsou vyloženě rušivé (jen jejich zvuk má svištivý nádech).


Když se k tomu přidá ještě plná zátěž grafického čipu, zvýší se otáčky ventilátoru na 3300 rpm, což je v podstatě maximum, na které se v automatickém režimu můžete běžně dostat. Svištivý projev ventilátorů je sice o něco výraznější, ale není to takový ten extrém, kdy se zdá, že by měl notebook vzlétnout. Hlučnost je na úrovni podobně tlustých notebooků s grafickými čipy GTX 1060.

V programu PredatorSense lze ovlivnit chování chlazení. Je zde možnost roztočit ventilátory na jejich maximum, které je okolo 5000 rpm, a notebook je při něm tak hlasitý, že jej asi nepřeslechnete ani v hlučném prostředí. V plné zátěži to však umí snížit teploty komponent až o deset stupňů.

Zajímavější je možnost ručního nastavení otáček. Tu oceníte při kancelářské práci a středně náročných činnostech. Mimo hraní her jsem si nastavoval 1400 rpm na obou ventilátorech, což znamená prakticky nehlučný provoz. Tyto otáčky pak ovšem ventilátory drží i v případě, že po notebooku chcete výkon, a čeká, dokud se procesor nedostane nad 95 °C (grafický čip omezuje takt tak, aby nikdy nepřekročil 90 °C). Když už je uvnitř notebooku opravdu horko, zapnou se ventilátory na maximum a počítač se rychle zchladí, aby se mohl zase vrátit do nastavených otáček.

Dovedl bych si představit trochu sofistikovanější nastavení s možností definice otáček podle teplot, ale i takto je pro zkušenějšího uživatele možné snížit hlučnost počítače při hraní, pokud je to žádoucí.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 33,4°C
  • levá strana za klávesnicí = 34,2°C
  • pravá strana za klávesnicí = 32,8°C
  • klávesnice vlevo = 32,5°C
  • klávesnice vpravo = 31,3°C
  • spodek maximum = 36,7°C (+kde)
  • výdech chlazení = 34,9°C
  • napájecí adaptér = 33,2°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 52,8°C
  • levá strana za klávesnicí = 52,5°C
  • pravá strana za klávesnicí = 49,8°C
  • klávesnice vlevo = 37,3°C
  • klávesnice vpravo = 37,7°C
  • spodek maximum = 62,8°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 57,2°C (levý)
  • napájecí adaptér = 39,3°C

teplota okolí při měření: 25°C

Při kancelářské činnosti se povrch počítače nijak nezahřívá, takže není problém ani provoz s počítačem na klíně. Plná zátěž nicméně znamená odběr 140 W, o které si umí výkonné komponenty říct, a to je potřeba pořádně chladit. Ač dlouhodobě v žádné situaci nejde teplota procesoru ani grafického čipu přes 80 °C, vyháněné teplo je znát hlavně v zadní části základny. U touchpadu lze naměřit i 50 °C a na spodku klidně ještě o deset stupňů více.


Baterie

Uvnitř počítače je integrovaná baterie s kapacitou 54 Wh a v našem standardním* redakčním testu stačila na 2 hodiny a 39 minut provozu. Na nízké výdrži se podílí několik faktorů, ale těmi hlavními jsou 120Hz displej a neustále aktivní výkonný dedikovaný čip. Ve velmi příznivých podmínkách, kdy se na počítači nic neděje a sníží se jas, se lze dostat na odběr „jen“ 14 W. Reálně je však spotřeba s polovičním jasem 18-22 W (při zobrazení pouze na externím monitoru o 5 W méně), a to jde jen o on-line kancelářskou práci. V průměru jsem se s výdrží (bez hraní her) pohyboval okolo 2 hodin a 30 minut. Při hraní her se baterie vybije do hodiny, a to i přesto, že grafický čip běží bez napájení ze sítě v režimu s omezeným výkonem.


Nabití prázdné baterie na 90 % trvá přibližně jednu a půl hodiny a je téměř jedno, jestli je během nabíjení notebook vypnutý, nebo se na něm hrají hry.

BIOS a zabezpečení

Nastavení InsydeH2O firmware je přístupné při stisknu F2 ihned po startu počítače. Nabízí nicméně pouze omezené možnost něco změnit:

  • vypnutí zvuku a animace při zapnutí notebooku
  • povolení probouzení počítače signálem z LAN
  • zákaz probouzení po otevření víka
  • povolení probouzení signálem z USB, pokud je počítač zavřený
  • zákaz vyvolání D2D obnovení systému do továrního nastavení
  • deaktivace podpory virtualizace (VT-x, VT-d)
  • vypnutí TBT Detection Gain

Operační systém lze zavádět pouze v režimu UEFI a možnost vypnutí SecureBoot je neaktivní. Zabezpečení počítače na úrovni firmware je možné pouze pomocí hesel pro zapnutí a vstup do nastavení. Hesla pevných disků (SSD) nejsou podporována u zařízení type NVMe.

Výrobce kvůli chybě nastavení chlazení doporučil před začátkem testování nahrát novou verzi firmware. Provedli jsme tedy aktualizaci z původní verze 1.04 na v době recenzování aktuální 1.05. Nový BIOS lze stáhnout z oficiálních stránek podpory Acer.

Příslušenství

V krabici jsou kromě notebooku také 230W napájecí adaptér, přívodní kabel stejného typu jako ke stolním počítačům a kabelová optická myš. Na SSD je již předinstalovaný operační systém Windows 10 Home (64bit).


Ceny a záruka

Testovaná konfigurace je tou nejvyšší dostupnou na českém trhu a vychází na 99.990,- Kč s DPH. Prostřední konfigurace stojí o dvacet tisíc méně a ochuzena je o polovinu operační paměti (16GB) a dvojice SSD má poloviční kapacitu (2x 256GB). Nejnižší konfigurace stojí o dalších dvacet tisíc méně – má jen jedno SSD (512GB) a grafický čip je vyměněn za znatelně slabší GeForce GTX 1060.

Aktuálně mají všechny konfigurace rozšířenou tříletou záruku s opravou v autorizovaném servisu. Pro ČR a Slovensko je tento servis v Brně a hradí přepravu notebooku kurýrem v rámci reklamace.

Závěr

Acer Predator Triton 700 je ukázkou možností dnešní miniaturizace a schopnosti dostat výkonný herní hardware do tenkého notebooku, ne většího než standardní kancelářské stroje. Právě hmotnost a tloušťka jsou nejvíce fascinující, vezmu-li v potaz, že uvnitř je největší čip, který NVIDIA pro notebooky aktuálně vyrábí - GeForce GTX1080 - ačkoli jde o verzi s omezeným TDP (Max-Q). Triton si hravě poradí i s nejnáročnějšími hrami, a pokud si pohrajete s nastavením chlazení, může být i relativně tichý.

Celé řešení má z mého pohledu dvě nevýhody – první je umístění klávesnice až k přednímu okraji základny, kvůli čemuž se musel touchpad odsunout dozadu, kde je špatně přístupný. Klávesnice vpředu navíc není příliš pohodlná, když potřebujete pracovat v sedě s notebookem na klíně. Druhá (menší) se týká výdrže na baterii. Predator Triton je tak lehký a tenký, že přímo vybízí k tomu, abyste si jej brali všude s sebou jako klasické notebooky. Pokud to uděláte, brzy zjistíte, že moc nevydrží. Dvě a půl hodiny kancelářské práce není moc a lidé už jsou dnes naučeni na mnohem vyšší hodnoty. Při nákupu to chce zohlednit, že je počítač navržen spíše pro provoz na stole a s připojenou myší (z pohledu ergonomie používání), mechanicky je tak kvalitní, že bych se častého nošení vůbec nebál.

Klady a zápory

+ klávesnice s mechanickými spínači
+ velmi tenké provedení a nízká hmotnost
+ vysoký výkon GeForce GTX 1080 Max-Q
+ dobrý zvuk vestavěných reproduktorů

- krátká výdrž na baterii
- pozice klávesnice a touchpadu
- v plné zátěži svištivý zvuk chlazení

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: Acer Predator Triton 700 (PT715-51)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-7700HQ (2,80/3,80 GHz, 6 MB L3)
  • RAM (GB): 32 DDR4-2666 (16+16)
  • SSD (GB): 2x512 (LITEON CA1-8D512 , NVMe)
  • ODD: -
  • LCD: 15,6" TFT/IPS (matný), G-SYNC
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: NVIDIA GeForce GTX 1080 Max-Q (8GB, 256bit GDDR5X)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Killer e2400)
  • WiFi: Killer Wireless-n/a/ac 1535 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (precision)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Ion 54 Wh / 2h 39min
  • Rozhraní: 2x audio IN/OUT, SD XC, 3x USB 3.0, 1x USB 2.0, 1x USB-C/Thunderbolt3, HDMI, DisplayPort
  • Rozměry: 393 x 265 x 18,9-23,5 mm
  • Hmotnost (kg): 2,39
Recenze

Diskuse