RECENZE: ASUS ZenBook 3 UX490UA - pracovní luxus v tenkém provedení, s dostatkem výkonu i ergonomie

25. 10. 2017 06:42    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Nový ZenBook je sice především tenký a lehký, ale díky 14“ displeji, solidní klávesnici a velkému touchpadu není v ergonomii omezený ve srovnání s mnohem těžšími stroji. Do redakce se dostala základní konfigurace vybavená dvoujádrovým Core i5 a full-HD IPS displejem.

ASUS ZenBook 3 UX490UA - pracovní luxus v tenkém provedení, s dostatkem výkonu i ergonomie

Základní popis

ZenBooky jsou v nabídce notebooků už od dob nástupu UltraBooků a odjakživa se snažily profilovat především jako luxusnější zařízení, ideálně v kovovém provedení, s co nejnižší hmotností a ladnými liniemi. 14“ model UX490UA je rozumným kompromisem pro ty, kterým připadá u ZenBooků dříve častější 13“ displej příliš malý, chtějí minimální hmotnost a o velký 15,6“ notebook nestojí.

Tenký počítač dorazil do redakce v tmavě modré variantě, která mu nesmírně sluší. Celá základna je kovová, stejně jako vnější strana víka. Displej, ač není dotykový, je překrytý sklem, což je jediný lesklý povrch na celém počítači. Lakovaný povrch opěrek rukou není příliš náchylný k chytání otisků a viditelných nečistot. Podobně je na tom také broušený povrch vnější strany víka.

Mechanické provedení je dle očekávání kvalitní. K prohýbání nedochází ani u základny a ani u víka. Otevřený notebook je možné zvednout za roh základny, aniž by se projevilo jakékoli zkřivení. Víko skvěle chrání jak před tlakem na vnější stranu, tak před kroucením při uchopení za horní rohy. Na tomto počítači je jasně vidět, že byl od začátku navržen pro časté nošení.


Dobré nastavení tuhosti kloubů umožňuje pohodlné otevření počítače jednou rukou. Víko lze otevřít maximálně v úhlu necelých 130°, což může někomu vadit při práci s počítačem na klíně. Displej má naštěstí velmi dobré pozorovací úhly, takže v takové situaci nedojde k degradaci barev.

Konektorová výbava je velmi skromná. Na pravém boku jsou dva konektory typu Thunderbolt 3 v provedení USB-C. Na levém boku je ještě jedno USB 3.1 (taktéž v provedení USB-C) a klasický audio-jack kombinující zvukový vstup i výstup.

Výrobce si je vědom, že příslušenství pro USB-C se ještě běžně okolo nevyskytuje, takže přibaluje k notebooku také dvě redukce – jedna slouží k připojení zařízení s klasickým HDMI a druhá umožňuje připojení čehokoli se standardním USB (-A).


V zavřeném stavu má zařízení rozměry 329 x 210 x 13 mm a váží jen 1,1 kg. K počítači je přibalený malý 65W napájecí zdroj s integrovanou vidlicovou koncovkou.

Klávesnice a ovládací prvky

Ač jde o relativně malý notebook, jeho klávesnice působí velmi prostorně. Až tak, že jsem si zprvu nebyl jistý, zda nemá větší klávesy, než je standard. Hlavním kompromisem v rozložení je absence dedikovaných kláves pro pohyb v dokumentech. Ty jsou nahrazeny kombinací kurzorových šipek a přepínače Fn.

Mechanika kláves je sice mělčí, ale stisk je přesný a s jasným rozlišením, kdy už je klávesa stisknuta. Po troše zvykání díky tomu není problém psát velmi rychle. Klávesy při stisku klapají a dokonale nehlučné psaní není možné.

Popisky kláves mají tmavě žlutou barvu a podsvícení je řešeno bílými diodami. Při práci v noci je to pro oči příjemnější, ale přes den to nutí mít zapnuté podsvícení, i když je okolo dost světla. Popisky jsou totiž bez zapnutého podsvícení zbytečně tmavé. Z mého pohledu by bylo lepší, kdyby výrobce ponechal bílé popisky a změnil raději barvu diod. Prosvítání podsvícení v mezerách mezi klávesami je znatelné až pod úhlem větším než 60°.

Přímo na klávesnici najdete bílé indikační diody, a to na klávesách CapsLock, F2 (vypnutí bezdrátových sítí) a hlavním vypínači. Dále jsou přítomny ještě dvě indikační diody na pravém boku - jedna signalizuje zapnutí počítače a druhá nabíjení baterie.


Velká dotyková plocha touchpadu je vycentrována vůči šasi a řídí ji elektronika ELAN. Touchpad pracuje s ovladačem Precision, který je integrovaný v operačním systému a proti dřívějším touchpadům této značky má opět o něco lepší reakce. Stále je vidět určité zpoždění, ale celkově je snímání kurzoru přesné a dobře se s touchpadem pracuje – ve srovnání s konkurencí jde minimálně o lepší průměr.

Hlavní HW parametry

Základní deska je postavena na platformě Kaby Lake-U a v testované konfiguraci má připájený dvoujádrový procesor střední třídy – Intel Core i5-7200U s výchozím taktem 2,5 GHz a režimem TurboBoost až 3,1 GHz.


Operační paměť je taktéž připájena na základní desce a vzhledem k absenci jakéhokoli slotu ji není možné dále rozšířit. Testovaná konfigurace dostala 8 GB RAM a tato paměť je zapojena v režimu dual-channel, takže využívá plnou 128bitovou šířku paměťové sběrnice procesoru.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 73381
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 16094

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 161155
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 55680

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,45 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,60 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,47

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 127 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 319 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,51

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13019 MB/s

Počítač umí dostat z procesoru maximum jeho výkonu. Až dlouhodobě se při plném zatížení všech jader takt procesoru ustálí okolo 2,6 GHz, což dává pořád dostatek výkonu pro běžné činnosti. Horší je situace při zátěži grafického jádra, kterému procesor „ustoupí“ a přenechá většinu tepelného výkonu. Výsledkem je podtaktování na 800 MHz.

256GB SSD je připojeno ve slotu M.2 a komunikuje po sběrnici SATA (6 Gb/s). Výkonově spadá k horšímu průměru SATA SSD v noteboocích, nicméně pro svižnou kancelářskou práci nabízí výkonu více než dost. Slot M.2 v tomto notebooku podporuje vedle SATA také výkonnější PCIe, které používají SSD ve vyšších nabízených konfiguracích.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 385,1 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,109 ms

K připojení do sítě je notebook vybaven bezdrátovou kartou Intel Wireless-AC 8260, která podporuje Wi-Fi/AC i Bluetooth 4.1. Konektor pro kabelové připojení byste zde hledali marně. Při tak malé tloušťce základny jej totiž není kam fyzicky umístit. Výrobce už nepřibalil ani USB-LAN adaptér, takže uživatelé, kteří tuto funkcionalitu potřebují, si budou muset nějaký dokoupit sami (ideálně pro USB-C).

Displej a grafika

14“ IPS displej (zde AUO B140HAN03.8) má ve všech u nás dostupných konfiguracích rozlišení full-HD (1920x1080) a Windows je ve výchozím stavu nastaven na 125% zvětšení ovládacích prvků (efektivně tedy 1536x864). Obrazovka má teplejší ladění barev, nicméně bílá výrazně nevybočuje a displej je vhodný jak na multimédia, tak k práci s dokumenty. Kromě dobrých pozorovacích úhlů potěší také vyšší kontrast a poměrně zářivé barvy. Celkově displej hodnotím jako velmi dobrý.

Při nastavení maximálního jasu je svítivost displeje výrazně nadprůměrná ve srovnání se základními TN panely. Vyšší svítivost je zde potřeba, neboť v prosvětleném prostředí bude potřeba přesvítit odlesky dané lesklou povrchovou úpravou (resp. překryvným sklem). Při práci v úplné tmě by mě potěšilo, kdyby šel jas snížit ještě mírně pod úroveň dostupného minima. Potěšující je provedení regulace podsvícení, kdy diody neblikají vlivem PWM v žádném stupni jasu. Takový displej méně unavuje oči při dlouhodobé práci.


Grafické operace jsou v režii integrovaného grafického jádra v procesoru – Intel HD 620. Externí monitor je možné připojit prostřednictví dvojice Thunderbolt konektorů na pravém boku (USB-C na levém boku na připojení HDMI redukce nereagovalo). Přibalená redukce na HDMI podporuje všechny módy, které s HDMI toto jádro umí, což znamená maximálně 2560x1440 při 60 Hz a 3840x2160 při 30 Hz. Pokud potřebujete druhé rozlišení v plné snímkové frekvenci, je nutné dokoupit redukci, která z konektoru Thunderbolt vyvede plnohodnotný přenos typu DisplayPort.

S využitím řetězení by mělo být možné připojit až tři externí monitory v režimu rozšířené plochy (za předpokladu, že je interní displej vypnutý).

Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P1709 (Graphics: 1558, Physics: 4314)
  • Fire Strike (DX11): 912 (Graphics: 990, Physics: 5037)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 35,44 fps
  • Cinebench R15: 46,06 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): -
  • EnSight (ensight-04): 3,16
  • LightWave 3D (lightwave-01): 22,43
  • Maya (maya-02): 21,55
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,71
  • SolidWorks (sw-03): 18,13
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,79
  • Siemens NX (snx-01): 2,62

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 11,71
  • CATIA (catia-04): 11,32
  • Creo (creo-01): 10,30
  • Energy (energy-01): 0,19
  • Maya (maya-04): 10,53
  • Medical (medical-01): 3,12
  • Showcase (showcase-01): 5,75
  • Siemens NX (snx-02): 2,53
  • Solidworks (sw-03): 21,96

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 11,3 fps

Výkon grafického jádra je podpořen 128bitovým zapojením hlavní paměti, nicméně ani tak dnes neoslní. Intel HD620 je přibližně o třetinu slabší ve srovnání s nižší třídou dedikovaných čipů minulé generace (GeForce 940M). Ve srovnání s aktuální nižší třídou dedikovaných čipů (GeForce MX150) je výkon pouze třetinový. Ve výsledku si zahrajete pouze starší a méně náročné hry. Pro práci s internetem a dokumenty i sledování videa je výkon samozřejmě naprosto dostačující.

Multimedia

Stereofonní reproduktory mají místo v prostoru za klávesnicí a hrají s ohledem na tloušťku základny poměrně dobře a nahlas. Pomáhá jim dobře naladěné softwarové rozšíření, které se snaží vykouzlit i určité náznaky hloubek.

Webkamera ve víku je obklopena duálním mikrofonem a indikační bílou diodou, která se rozsvítí, když je kamerka aktivní. Obrazová kvalita je nicméně velmi nízká a zvláště za tlumeného světla je rozlišení omezené také vinou filtrů, které se snaží zamaskovat extrémní zrnění snímače.

Zabezpečení

Počítač nabízí standardní zabezpečení pomocí hesel firmware (spuštění, nastavení) a bezpečnostního čipu TPM 2.0. V operačním systému si lze přihlašování ulehčit čtečkou otisku prstů, která je integrovaná v pravém horním rohu touchpadu. Čtečka je obsluhována přímo operačním systémem a firmware s ní zabezpečit nelze.

Z firmware lze zablokovat jednotlivá integrovaná zařízení a rozhraní. Konkrétně: Wi-Fi, zvukový čip, USB obecně, externí porty USB, Bluetooth a webkameru.

Chlazení a provozní hluk

Hlavní chladič je spojen s jedním ventilátorem a výdech chlazení se nachází v zadní části základny mezi klouby. K procesoru vede od chladiče jediná heatpipe. Ventilátor se roztáčí i při nenáročných činnostech a drží se v nejnižších otáčkách. Ty jsou na úrovni šumu plotnových disků. Většinou si zvuku pomalého točení ventilátoru všimnete jen v tiché místnosti, a to hlavně kvůli jeho šustivému projevu.


V zátěži se ventilátor zrychlí, ale hluk je v rámci třídy spíše nižší a jde jen o neutrální tlumený šum.

hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 29,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,9°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 33,9°C
  • klávesnice vlevo = 32,2°C
  • klávesnice vpravo = 40,5°C
  • spodek maximum = 38,6°C (pravý zadní roh)
  • výdech chlazení = 37,6°C
  • napájecí adaptér = 40,8°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 31,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 32,6°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 35,6°C
  • klávesnice vlevo = 34,1°C
  • klávesnice vpravo = 45,8°C
  • spodek maximum = 43,1°C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení = 42,6°C
  • napájecí adaptér = 44,1°C

teplota okolí při měření: 24°C

Při nízké výkonové zátěži se počítač na povrchu prakticky nezahřívá. Dlouhodobou zátěž pocítíte hlavně v zadní části okolo výdechů a na spodku. Klávesnice jako taková je teplejší jen vpravo od kláves s písmeny, neboť se tam nachází procesor.


Baterie

Integrovaná Li-Pol baterie má kapacitu 46 Wh a v našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel na jedno nabití 9 hodin a 50 minut. Okolo devíti hodin je možné dosáhnout při on-line kancelářské práci s Wi-Fi a polovičním jasem displeje.

Nabíjení je vzhledem k velikosti baterie rychlé a k nabití prázdné baterie na 90 % potřebujete jen něco málo přes hodinu. Při intenzivní výkonové zátěži se nabíjení zpomalí a počkáte si téměř dvě hodiny.

BIOS

Firmware AMI má grafické nastavení, které je v základním módu animované a vypadá jako nějaký terminál ze špionážních filmů. Je zde ovšem také pokročilý mód, který má klasickou strukturu. V nastavení najdete následující volby:

Pokročilé

  • vypnutí touchpadu
  • vypnutí probouzení po otevření víka
  • vypnutí podpory hardwarové virtualizace (VT-x, VT-d)
  • vypnutí podpory hardwarového šifrování AES NI
  • aktivace podpory pro zavádění operačního systému ze sítě
  • vypnutí podpory USB ve starých systémech (emulace PS/2 klávesnice/myši a úložných zařízení)
  • nastavení základní vyhrazené paměti pro sdílenou grafiku (standardně 64 MB, lze změnit na 32 MB)
  • nastavení zabezpečení portů Thuderbolt (uživatelská autorizace, bezpečné připojení, pouze přenos obrazu)

Operační systém lze zavést v režimu BIOS i UEFI (včetně SecureBoot). Z prostředí firmware lze také vyvolat aktualizaci firmwaru s možností vyhledat soubor s novým firmwarem i na FAT/NTFS discích.

Příslušenství

Spolu s notebookem najdete v krabici také 65W napájecí adaptér s integrovanou evropskou koncovkou, tištěnou dokumentaci a dvě redukce (HDMI a USB-A). Přibaleno je také elegantní černé pouzdro s tmavě žlutým prošíváním v barvě podobné popiskám klávesnice. Pouzdro je veliké přesně tak, aby se do něj vešel samotný notebook, bez zdroje a redukcí. Operační systém Windows 10 Home je již předinstalován na SSD spolu s obnovou do továrního nastavení (ta je z větší části na stejném diskovém oddílu jako systém).


Ceny a záruka

Testovaná základní konfigurace stojí 34.990,- Kč s DPH a nabízena je v modré a šedé barvě. Vyšší konfigurace se mohou lišit operačním systémem (Windows 10 Pro), větším a rychlejším SSD (512GB), výkonnějším procesorem Core i7-7500U a větším množstvím operační paměti (16 GB). Nejvyšší konfigurace, která má všechno jmenované, vychází na 49.990,- Kč s DPH.

Všechny konfigurace jsou nabízeny se standardní dvouletou zárukou s opravou v autorizovaných servisech. První rok záruky platí mezinárodně.

Závěr

ASUS ZenBook UX490UA je zástupcem vyšší třídy ultra-mobilních notebooků a potenciální zájemce se snaží oslovit elegantním vzhledem, štíhlými liniemi a kvalitním provedením. Navzdory menším rozměrům působí jeho klávesnice nestísněným dojem a velmi dobře se na ní píše. Když se k tomu přidá poměrně přesný touchpad a kvalitní displej bez PWM blikání, je na tomto počítači radost pracovat.

Vedle omezené výbavy, kde už nenajdete kromě sluchátkového výstupu žádný z dříve běžných konektorů, vnímám jako nedostatek nastavení ventilátoru. Ač je notebook v běžných situacích prakticky neslyšitelný, pokud si jej zapnete v úplném tichu, uslyšíte zvláštním způsobem šustivý projev ventilátoru i v situacích, kdy se podobné notebooky zvládají chladit pasivně.

Klady a zápory

+ tenký a s nízkou hmotností
+ odolné provedení
+ pohodlná klávesnice a přesný touchpad

- ventilátor běží prakticky neustále a v tichu je slyšet
- žádné USB-A

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: ASUS UX490UA
  • Instalovaný procesor: Intel Core i5-7200U (2,50/3,10 GHz, 3 MB L3)
  • RAM (GB): 8 DDR4-2133 (on-board)
  • SSD (GB): 256 (Micron_1100_MTFDDAV256TBN, SATA 6Gb/s)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (lesklý)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel HD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: -
  • WiFi: Intel 8260 Dual-Band WiFi (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Realtek HD Audio
  • Polohovací zařízení: touchpad (ELAN)
  • Software: Windows 10 Home (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 46 Wh / 9h 50min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x Thunderbolt3/USB-C, 1x USB-C
  • Rozměry: 329 x 210 x 13 mm
  • Hmotnost (kg): 1,10
Recenze

Diskuse