RECENZE: Acer Swift 5 (SF514-52T) - tenký elegantní notebook, pod 1 kg, výrazné barvy

17. 3. 2018 07:52    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

14 palcový notebook je především vysoce mobilním pracovním nástrojem pro zpracování běžné agendy dokumentů, pošty a procházení internetu. Vypadá elegantně, má pevnou konstrukci, kvalitní dotykový LCD a nejnovější procesor Intel. Příjemně překvapil rozšiřitelností úložné kpacity.

Acer Swift 5 (SF514-52T) - tenký elegantní notebook, pod 1 kg, výrazné barvy

Základní popis

14" Acer Swift 5 je nabízen ve dvou základních barvách. Mě se více líbí kombinace modrá (Charcoal Blue) s některými prvky ve zlaté barvě, působí elegantněji a decentněji. K testu do redakce přišla varianta zlatá, přesněji medově zlatá (Honey Gold), na první pohled velmi výrazná barva, může působit i dojmem světle růžové, pravděpodobně více zaujme ženy. V testované variantě, mají všechny barvené prvky stejnou barvu, včetně klávesnice, drobné rozdíly jsou jen v odstínech.

Většina těla notebooku je tvořena ze slitin lehkých kovů. Slitinová je základna na pracovní ploše i zespodu a ze slitiny je i vnější strana víka ukrývajícího v sobě LCD. Okraj vnitřní strany víka kolem LCD a kryt kloubů se mi jeví jako plastový, tam to tak i klidně může být. Plastové jsou pochopitelně s největší pravděpodobností i klávesy.


Notebook je tak lehký, že pro jeho otevření potřebujete obě ruce, protože jinak se základna zvedá ze stolu. Při otevření notebooku lze dosáhnout úhlu celých 180 °, vnější strana víka je pak v téměř dokonalé přímce se spodkem základny. Jemně hrubý povrch je dobře odolný proti viditelným otiskům prstů, které snáze vznikají při manipulaci u notebooků s hladkým povrchem. Otisky jsou zřetelně a rychle vidět na vypnutém lesklém povrchu dotykového LCD, jako u většiny dotykových zařízení.

I přes nízkou hmotnost a tenký profil odlitků slitiny je konstrukční pevnost celého notebooku na vysoké úrovní, zcela jistě tomu napomáhá i taková konstrukční drobnost, jako dva šrouby respektive podpěry se závitem, které jsou umístěny příčně přes prostředek základny. Ke čtyřem gumovým nohám v rozích základny, bych přidal ještě dva (klidně menší) opěrné body, jeden na střed pod klávesnici a druhý dopředu pod touchpad, protože i přes svou pevnost se zde notebook ve vyšším tlaku trochu prohýbá, častý jev i mnoha konkurentů.


Vysokou pevnost vykazuje i víko s LCD, chráněné z jedné strany slitinou, z druhé strany tvrdým dotykovým sklem. Deformace v obraze zapnutého notebooku začínají být vidět, až když důrazněji zatlačíte prstem na dotykovou plochu. Při rozumném tlaku na zadní stranu víka jsem deformace obrazu nedosáhl, mohl bych zatlačit i více, ale to už by hraničilo s buranským chováním.


Výbava portů je velmi základní, nad očekávání je zde HDMI standardních rozměrů a stále méně často vídám i otvor pro KensingtonLock, který naznačuje využití v takzvaných open space office. Schází mi čtečka SD karet a pro kancelářské využití bych očekával i stabilnější možnost připojení sítě kabelem, obojí lze řešit redukcí nebo USB-C dokem. Konkrétní rozložení je následující. Vlevo odzadu KensingtonLock a duální audio jack. Vpravo odzadu napájení, HDMI, 2x USB-A (3.0, 1x s možností výstupu energie pro napájení/dobíjení jiného zařízení, např. mobilu, u vypnutého notebooku) a 1x USB-C (3.1 Gen 1). Uvnitř notebooku jsou pak ještě bezdrátový modul pro WiFi a Bluetooth.

Celkové rozměry jsou dány 14" displejem, 329 x 228 x 18 (včetně nožiček) mm. Váha se může lišit podle konfigurace, výrobce standardně udává 1 kg, zapůjčenému kusu jsem naměřil 936 g. Lehkost notebooku okamžitě oceníte při prvním zvednutí.

Základní popis celkové konstrukční ergonomie, pevnosti a vzhledu notebooku lze shrnout do následujících slov. 14" je optimální velikost pro pohodlnou práci s daty na cestách. Lehká a přitom pevná konstrukce zpříjemní přenášení. Výrazné barevné variace a ladné tvary zaujmou okolí. Acer Swift 5 je vysoce mobilní pracovní nástroj, který zaujme na pohled.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesy mají stejnou barvu jako základna notebooku. Popisky kláves jsou průhledná místa bez barvy, na světle vlastně vidíte obnažený průhledný plast klávesy, a protože je pod ním větší tma než nad ním, působí tmavě a symboly kláves dobře kontrastují s nanesenou barvou.


Intenzita podsvícení je jedna. Než naběhne operační systém, je podsvícení automaticky zapnuté, takže funguje i v BIOSu. Při dostatku okolního světla, zhoršuje podsvícení kontrast znaků s barvou kláves, proto je lepší podsvícení na světle striktně vypnout, a proto má většina klávesnic symboly na klávesách ještě zvýrazněné tenkou vrstvou barvy, nejčastěji bílou (modrá varianta notebooku má klávesy zvýrazněny zlatou barvou). Za většího šera nebo tmy je naopak absence barvy popisek výhodou, znaky svítí výrazněji než by svítily s barvou, respektive stačí méně energie pro požadovaný efekt, všechny symboly jsou zde zřetelně viditelné.


Rozložení kláves se blíží většinovému notebookovému standardu, takže mi i zde vadí většinová absence mezer mezi skupinkami kláves F1 - F12, ty fungují standardně a speciální funkce na nich s klávesou Fn. Společně s klávesou Fn lze také vyvolat kontextovou nabídku umístěnou na pravém Ctrl a Ins umístěný na klávese s primárním Del. Poloha klávesy Del bohužel ustoupila módnímu trendu umístění napájecího tlačítka jako klávesy do klávesnice, aspoň že je při provozu zhasnutá, svítí jen když je zapnuté podsvícení celé klávesnice.


Kurzorové šipky mají poloviční výšku kláves. Nad šipkami do stran se o jednu stejně nízkou klávesu dělí Home s PgUp a PgDn s End, druhou funkci je třeba vyvolat současným stiskem klávesy Fn. Raději mám řešení, kdy jsou uvedené funkce zakomponovány do kurzorových šipek + Fn. Zde je v šipkách umístěno ovládání hlasitosti a jasu podsvícení, u Acer notebooků to bývá standardem.

Díky nízkým šipkám může být velký pravý Shift. Líbí se mi i velký Enter a Backspace. Celkově se mi na klávesnici psalo dobře a rychle. Jakmile si zvyknete především na menší šipky, je práce s klávesnicí pohodová.

Touchpad je dalším prvkem módního proudu, kdy jsou funkce kláves "myši" zabudovány do plochy touchpady, osobě toto řešení nemám z několika důvodů rád a obecně ho kritizuji u všech notebooků. S reakcí plochy na pohyb prstu jsem spokojen. Stisk hlavního tlačítka "myši" je příjemný do cca 50% výšky touchpadu. Touchpad je posunut více doleva a jeho velikost i pozice mi vyhovuje.

Další možností ovládání je dotyková obrazovka. Dotyk sebou klasicky přináší viditelné otisky, hlavně na vypnutém notebooku a lesklém povrchu. Na druhou stranu je ovládání dotykem obecně pohotovější než touchpad, ale velké sklo notebooku se čistí hůře než řádově menší mobil. Výhoda je v tom, že si můžete vybrat. Kdo má rád dotyk, ten ho tu má, kdo má rád čistý displej, nemusí na obrazovku sahat. Líbila by se mi i varianta s matným LCD. Plocha na prsty reaguje pohotově a přesně. Dotykem na obrazovku nelze notebook probudit z režimu spánku. Pro zájemce o aktivní pero, nabízí Acer univerzální příplatkové, již jsme ho v minulosti v redakci testovali a funguje dobře.

Čtečka otisku prstu je umístěna vpravo pod klávesnicí. Při nastavení ve Windows 10 sice standardní pokyny vyzívají k přiložení prstu, ale po čtečce je třeba prstem přejet což způsobí občasné nechtěné zmáčknutí pravé šipky, což naštěstí nevadí, ale je to divné. Větší problém je, že i když Win 10 hlásí úspěšné zadání otisku, následné přihlášení otiskem je problematické, možná je to vada kusu, nebyl čas to ověřit. Pokud se nám k tomu výrobce časem vyjádří, nebo lépe dá k vyzkoušení jiný kus, dám vědět na tomto místě.

Základní indikační diody jsou na notebooku dvě. Trendem současnosti je úbytek diod, někdy až nelogicky přehnaný, zde ty nejdůležitější naštěstí jsou. Obě diody jsou na levém boku notebooku. První indikuje zapnutý notebook = modrá, režim spánku = blikající oranžová. Druhá dioda indikuje připojení napájecího adaptéru, dobíjení = oranžová, plně nabito = modrá.

Hlavní HW parametry

Testovaný notebook je osazen mobilním procesorem Intel z nejnovější 8. generace. Intel Core i7-8550U má základní takt 1.8 GHz, s Turbo Boost 4 GHz. Acer využil podporovanou možnost změny základního taktu, z možností 800 MHz nebo 2 GHz, zvolil vyšší hodnotu. TDP zůstává nastaveno na základních 15 W. 4 fyzická a 8 logických jader v sobě skrývají velký výpočetní potenciál, jak dopadly zátěžové testy, se dočtete níže v části Chlazení. Procesor s přehledem stačí pro běžnou práci s dokumenty a internetem.


HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 94783
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20765

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 366323
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 133034

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,71 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 5,70 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,34

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 150 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 507 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,38

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 5531
  • Fire Strike - Physics: 5753

Paměti je v notebooku celkem 16 GB, kapacita s dodatečnou rezervou. Paměťové moduly pracují v režimu Dual-Channel a jsou napevno připájeny přímo k základní desce počítače.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 13465 MB/s

Data se ukládají na M.2 SSD modul (INTEL SSDPEKKW512G7) s kapacitou 512 GB. Naměřené hodnoty patří k tomu lepšímu, co jsme doposud v redakci měli. Kapacita je dle mého soudu dostatečná, ale komu by to připadalo málo nebo časem modul zaplnil, má možnost přidat další, notebook má ve svých útrobách jeden volný slot pro rozšíření, velmi příjemná skutečnost.


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 552,4 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,084 ms

Notebook lze poměrně snadno rozebrat, potřebujete k tomu trochu zručnosti a trpělivosti. Jedinou drobnou komplikací je potřeba malého hvězdicového šroubováku. Uživatelsky lze vyměnit Wi-Fi modul, SSD modul a baterii. Nejpříjemnější vlastností tohoto notebooku je výše zmíněná přítomnost druhého volného M.2 slotu pro budoucí rozšíření o další SSD modul.

Displej a grafika

14" displej má na první pohled výrazně sytější černou, což je pravděpodobně dáno sklem před samotným LCD. Barevné podání i rovnoměrnost podsvícení je na vysoké úrovni. Displej má 11 stupňů podsvícení, pracovat lze v mírném šeru i na nejnižším stupni, nejvyšší svítí dostatečně jasně. Lesklý dotykový povrch klasicky odráží obraz více než matný. LCD nese označení AUO B140HAK02.0 a podle všeho je bez PWM blikání. Nabízí IPS technologii a s tím spojené velké pozorovací úhly bez výrazného skreslení barev. Rozlišení je Full-HD, tedy 1920 x 1080 pixelů. Displej celkově hodnotím jako kvalitní, patří k tomu lepšímu, co dnešní trh nabízí.


Grafické jádro je součástí procesoru a nese označení Intel UHD Graphics 620. Podporuje DirectX 12 a OpenGL 4.4. Spustíte na něm i novější hry, ale počítejte s nižším rozlišením a detaily. Rozhodně není stavěno na plnohodnotné hraní, i když občasné méně náročné hraní zvládne. Jeho hlavní doménou je nízká spotřeba. Stavěno je především pro běžnou práci s dokumenty a internetem, bez problému zvládá i přehrávání videa.


Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 1687 (GPU: 1543)
  • Fire Strike (DX11): 876 (GPU: 1013)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 40,97 fps
  • Cinebench R15: 46,58 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): nedokončeno
  • EnSight (ensight-04): 2,67
  • LightWave 3D (lightwave-01): 19,84
  • Maya (maya-03): 18,19
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,29
  • SolidWorks (sw-02): 13,35
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 2,99
  • Siemens NX (snx-01): 2,05

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 11,02
  • CATIA (catia-04): 11,01
  • Creo (creo-01): 8,61
  • Energy (energy-01): 0,21
  • Maya (maya-04): 10,89
  • Medical (medical-01): 2,97
  • Showcase (showcase-01): 5,52
  • Siemens NX (snx-02): 2,39
  • Solidworks (sw-03): 19,76

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 11,3 fps

Multimedia

Notebook ve svém těle ukrývá dva podélné reproduktory, umístěny jsou v předních rozích a směřují dolů, do desky stolu. Dokáží hrát hlasitě a i naplno se projevují čistě bez projevů zkreslení nebo drnčení. Klasicky by mohlo být více basů, ale celkově na to jak je notebook tenký, hraje velmi dobře, lépe než některé větší a levnější stroje. Pocitově lépe basuje, pokud jsou reproduktory ve vzduchu, například když notebook položíte na vnější stranu víka s LCD a základna je ve vzpřímené poloze. Pokud je základna položena na desce stolu, dokáže hrát hlasitěji. Duální audio jack má čistý a kvalitní výstup, s kvalitními sluchátky je zvukový dojem pochopitelně lepší než z reproduktorů.

Webkamera ukládá fotky v rozlišení 1280x720, pravděpodobně to odpovídá i nativnímu rozlišení snímacího čipu. V šeru obraz zrní, ale korekci jasu zvládá dobře, abyste dobře rozpoznali obličej při videokonferenci. Při použití webkamery, svítí vedle čočky zelená dioda. Kamera je klasicky umístěna uprostřed horního okraje nad LCD.

Chlazení a provozní hluk

Přívod vzduchu k chlazení je řešen třemi průduchy na spodku notebooku, výdech směřuje do kloubu mezi základnou a LCD. V útrobách notebooku je překvapivě více volného místa, než bych původně čekal, takže by se do něj vešel i větší blok chladiče / žebrování, než v něm je. Acer pravděpodobně volil co nejmenší chladič kvůli úspoře celkové hmotnosti notebooku, navíc jde zřejmě o standardní velikost pro tuto kategorii notebooků. Žebrování je profukováno jedním tenkým ventilátorem.


hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Pocitově nejvíce tepla na dotyk je vzadu uprostřed ze spodu i shora (nad klávesnicí). Samotná klávesnice je jemně prohřátá, bez problému pro práci. Opěrná plocha pod klávesnicí je vlevo pocitově skoro až studená, vpravo nejteplejší (díky SSD) a touchpad uprostřed je "tak akorát". Ventilátor je úplně zticha nebo se točí velmi pomalu a tiše, pro jeho zaslechnutí je potřeba dát ucho k notebooku. Malinko hlasitěji se občas roztočí při spouštění programů nebo potřebě krátkých složitějších výpočtů. Při editaci textů nebo i sledování videa na internetu je notebook schopen pracovat velmi tiše.

  • touchpad: 28 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • klávesnice vlevo: 30 °C
  • klávesnice vpravo: 32 °C
  • spodek maximum: 34 °C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení: 34 °C
  • napájecí adaptér: 31 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Zvýšená teplota se vyskytuje na stejných místech jako při mírné zátěži, ale ve vyšších hodnotách. Větrák běžící naplno je zřetelně slyšet, v místnosti kde je ticho, ale jeho projev je kultivovaný, v ruchu okolí se snadno ztratí.

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • klávesnice vlevo: 34 °C
  • klávesnice vpravo: 36 °C
  • spodek maximum: 40 °C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení: 40 °C
  • napájecí adaptér: 37 °C

teplota okolí při měření: 25 °C

(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

První necelou cca minutu dokáže jedno jádro procesoru pracovat na frekvenci 3,95 GHz. Po dosažení mezní teploty spadne takt procesoru na 3,5 GHz, kde se dokáže udržet i několik minut. Jakmile se notebook prohřeje, ustálí se po dalších několika minutách takt kolem hodnoty 3,2 GHz, kdy se teplota jádra pohybuje kolem 75 až 80 °C.

Vytížení všech jader CPU

Při vytížení všech jader dosáhne procesor velmi rychle mezní teploty, během několika málo vteřin. Během další minuty takt rychle klesne těsně pod hranici 2 GHz, kde se drží dlouhodobě při teplotě jádra mezi 70 až 75 °C. Tohle je důvod, proč jsem v prvním odstavci této části recenze psal, že by se do notebooku vešel i větší chladič, dle mého soudu by umožnil delší vysoké vytížení na vyšší frekvenci. Zároveň by s větším chlazením mohl poskytovat i více výkonu pro hraní nebo práci s 3D obrazem, viz další odstavec.

4 jádra procesoru + grafické jádro (3D výpočty obrazu, hry) znamená pokles taktu procesoru těsně pod 1 GHz, takt GPU se pohybuje kolem 550 MHz. Celková teplota procesoru osciluje kolem 65 °C. Notebook není stavěn na dlouhodobé zpracování 3D grafiky.

Baterie

Li-Ion baterie s udanou kapacitou 42 Wh je ukryta v těle notebooku, s její výměnou se počítá, až když po čase přirozenou cestou výrazně ztratí dostupnou energii, středně zručný uživatel si ji zvládne vyměnit sám. Ve standardním* redakčním testu dokázala notebooku dodávat energii pěkných 15 hodin a 45 minut. Úměrně nárůstu vytížení je třeba počítat i s úbytkem dostupného času, pro běžného uživatele by však měla baterie s přehledem vydržet celý pracovní (8 hod) den.


Napájecí zdroj je malý, kompaktní a lehký. Jeho rozměry jsou 110 x 53 x 28,5 mm a váží krásných 150 g. Spolu s notebookem v batohu ho téměř neucítíte. Rozměry a hmotnost napájecího zdroje přispívají k vysoké mobilitě zařízení na několikadenních cestách.

Ceny a záruka

Základní označení modelové řady je Acer Swift 5 SF514-52T, podle tohoto označení poznáte tělo a konstrukci notebooku. Další údaje označují konkrétní konfiguraci, tedy vnitřní výbavu a vnější barevné provedení. Testovaný notebook byl v konfiguraci označené jako SF514-52T-81VF, naleznete ji také pod kódovým označením NX.GU4EC.003. Cena testované konfigurace 14" FullHD dotykový IPS displej, Intel Core i7-8550U, 16GB RAM, 512GB M.2 činí 34.990,- Kč včetně DPH (28.917,- Kč bez DPH).

Nabízeny jsou 2 základní konfigurace krát 2 barevná provedení viz úvodní popis. Levnější sestava nabízí slabší procesor Intel Core i5-8250U, poloviční RAM 8 GB a poloviční SSD 256 GB. Procesor i RAM je dle mého soudu i u slabší konfigurace pro zamýšlené využití notebooku naprosto dostačující, nejvíce by mohla vadit nižší kapacita SSD. Takže pokud pro začátek stačí 256 GB pro data, s vědomím, že je zde do budoucna možnost přidat druhý SSD modul a chcete ušetřit, rozhodně se vyplatí přemýšlet o levnější konfiguraci za 26.990,- Kč včetně DPH (22.306,- Kč bez DPH).

Acer nabízí 2 roky záruky s dopravou do servisu v Brně a zpět k zákazníkovi v ceně.

Závěr

Acer Swift 5 (SF514-52T) je především vysoce mobilním elegantním notebookem pro běžné zpracování dokumentů a práci s internetem. S přehledem zvládne sledování videa a občas si na něm lze pro odreagování zahrát i nějakou tu hru v menším rozlišení a detailech. Pro milovníky dotykových obrazovek nabízí i dotykové LCD včetně možnosti dokoupení aktivního pera.

Asi nejvíce mě zamrzel nevyužitý volný prostorový potenciál pro větší chlazení, které by umožnilo i dlouhodobější využití dosažitelného výkonu procesoru, pro složitější operace a výpočty, což by ocenili uživatelé požadující více výkonu než je potřeba pro běžné dokumenty a internet nebo video.

Naopak velmi příjemně potěšila přítomnost dvou M.2 slotů pro SSD moduly, pro budoucí rozšíření úložné kapacity. Zpracování a konstrukce ze slitin lehkých kovů jsou na vysoké úrovni a LCD nabízí pěkný obraz. Notebook celkově působí elegantním dojmem, mě osobně se líbí především v tmavším modro-zlatém provedení barev.

Klady a zápory

+ 2x M.2 rozhraní pro SSD
+ pevná, přitom lehká konstrukce pod 1 kg
+ vysoká mobilita
+ výdrž na baterii

- zbytečně podceněné chlazení pro případ nadstandardních výkonových nároků
- malé klávesy kurzorových šipek a jejich okolí
- reakce čtečky otisku prstu (možná vada kusu)

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse