RECENZE: Asus TUF FX504 - 15,6 palců, základní herní notebook, výkonné procesory, slabé základní LCD

27. 7. 2018 20:34    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Jeden ze základních herních notebooků Asus, nabízí nejnovější procesory Intel a dvě základní herní varianty grafických procesorů NVIDIA. Plastové tělo notebooku má solidní konstrukci i chlazení, celkový výkon pro 3D hraní stačí i na nové hry ve Full-HD. Velkým zklamáním je TN displej v testované konfiguraci, přitom jej výrobce označuje jako IPS-level.

Asus TUF FX504 - 15,6 palců, základní herní notebook, výkonné procesory, slabé základní LCD

Základní popis

Tělo notebooku je z černého plastu. Na první pohled je poznat, že se jedná o herní stroj, ale celkově je design spíše decentnější než křiklavý. Černou barvu doplňují červené linky po obvodu víka notebooku a na bocích všech kláves. Červeně jsou zvýrazněny i rohy touchpadu a pomyslné dělení jeho dvou tlačítek.

Asus TUF FX504 - vnější strana víka
Asus TUF FX504 - vnější strana víka

Základna má zespodu v rozích 4 gumové nožky. Pevnost notebooku, při tlaku na pracovní plochu, zvyšují plastové výstupky u zadního okraje a v první cca třetině odpředu. Poměrně masivně vypadá žebrování chlazení, zabírá téměř celou zadní třetinu plochy, při bližším zkoumání se ale ukázalo, že opravdové otvory jsou jen cca na 10% žebrování, zbytek jsou jen náznaky.

Asus TUF FX504 - spodek základny
Asus TUF FX504 - spodek základny

Víko má na své vnější straně svislé rýhování a prolisy od rohů směrem ke středu, což zvyšuje pevnost víka. Na první pohled má vyvolat dojem kovu, ale ve skutečnosti se jedná o plast. Víko lze snadno kroutit zvýšeným tlakem a k deformaci obrazu pak dochází poměrně snadno, nicméně při slušném zacházení se jeví být dostatečně pevným pro dlouhou životnost. Notebook lze snadno otevřít i jednou rukou, tuhost pantů je optimální. Po obvodu vnitřní strany víka jsou 4 gumové proužky pro hladší dosednutí a menší tření v batohu atp. Maximální úhel otevření notebooku je cca 140°.

Asus TUF FX504 - maximální úhel otevření 140°
Asus TUF FX504 - maximální úhel otevření 140°

Porty a fyzická rozhraní jsou umístěny na levém boku. Odzadu je klasický kulatý napájecí konektor, LAN RJ-45, HDMI 1.4, 1x USB-A 2.0, 2x USB-A 3.0 a kombinovaný audio jack. Napravo v zadním rohu je osamocený otvor pro KensingtonLock. Umístění portů vlevo je vhodnější pro většinovou populaci praváků. Notebook má opravdu jen nejzákladnější rozhraní, oceňuji přítomnost LAN konektoru, schází mi čtečka SD karet. Uvnitř notebooku jsou samozřejmě i bezdrátová rozhraní WiFi 802.11 ac (2x2) a Bluetooth 4.0.

Asus TUF FX504 - levý bok notebooku s většinou konektorů
Asus TUF FX504 - levý bok notebooku s většinou konektorů
Asus TUF FX504 - pravý bok notebooku s osamoceným KensingtonLock
Asus TUF FX504 - pravý bok notebooku s osamoceným KensingtonLock

Konstrukce notebooku o rozměrech 384 x 262 x 27,5 mm (výrobce uvádí tloušťku 25 mm, protože neměří gumové nožky, stejně jako naprostá většina ostatních výrobců) se jeví býti celkově dostatečně pevnou a odolnou proti kroucení, vnitřek základny notebooku je vyztužen kovovými pláty. Trochu více vnitřního podložení bych ocenil u pravé strany pracovní plochy, kde se plast poměrně snadno prohne pod tlakem prstu až do chvíle, než se znatelně zarazí o vnitřní části (pravděpodobně baterii). Váha 2,3 kg je pro herní notebook poměrně přijatelná, umím si představit i každodenní přenášení v batohu.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice s numerickým blokem má černé klávesy s červeným lemování boků a červenými popiskami. U čtveřice kláves WASD zasahuje boční lemování i do okrajů horní plochy čímž jsou zvýrazněné. Červená se řadí mezi barvy zdravější pro oči, ale ve spojení s tenkou linkou většiny znaků a symbolů, je oproti kontrastnější bílé, hůře čitelná i v menším šeru. Viditelnost znaků lze zlepšit podsvícením, které nabízí 3 stupně, při práci v BIOSu je funkční jen pokud bylo zapnuté před resetem.

Asus TUF FX504 - podsvícená klávesnice
Asus TUF FX504 - podsvícená klávesnice

Rozložení a ergonomie kláves má několik prvků odlišných od běžných standardů, některé příjemné, některé méně. Vadí mi jednořádkový Enter a úzké kurzorové šipky (v kontextu herního notebooku). Na druhou stranu spodní řada šipek vystupuje z hlavního bloku, takže ji lze snadno nahmatat. Ze všeho nejvíc oceňuji rozdělení horní řady F1 - F12 do skupinek po čtyřech, jako na klasických externích klávesnicích, znamená pohotovější orientaci. Líbí se mi zachování kláves Ctrl a Alt po obou stranách mezerníku, je zde i samostatná klávesa kontextové nabídky, 2x Fn je už jen třešničkou na dortu. Pro mě neutrální význam má nižší horní řada kláves (běžné u většiny notebooků) a užší klávesy numerického bloku. Mezerník je netradičně ve své levé půlce vyšší, vyčnívá dolů z hlavního bloku, může se hodit při hraní. Multimediální funkce fungují "jen" s klávesou Fn, což mě osobně vyhovuje, dokonce to nelze přepnout ani v BIOSu. Líbila by se mi samostatná klávesa End, která je na klávese Home (+Fn), např. na úkor samostatného PrtSc.

Asus TUF FX504 - detail klávesnice, numerický blok
Asus TUF FX504 - detail klávesnice, numerický blok

Touchpad je umístěn více vlevo, jeho levý okraj lícuje s levým okrajem mezerníku. Plocha touchpadu o velikosti 104 x 75 mm občas reaguje nejistě, znatelné je i lehké zpoždění kurzoru, pracovat se s ním ale dá. Standardně mi vadí absence samostatných tlačítek, spínač jednolitého touchpadu reaguje pohodlně až do výšky cca 70%. Funkci touchpadu lze zakázat přes klávesy Fn+F10 a dokonce i v BIOSu.

Asus TUF FX504 - pracovní plocha, klávesnice, touchpad
Asus TUF FX504 - pracovní plocha, klávesnice, touchpad

Diod pro indikaci je na notebooku 5. První je na hlavním vypínači, svítí červeně jako klávesnice a indikuje zapnutí a režim spánku. Další čtyři jsou vpravo nad klávesnicí, první zleva má stejnou funkci jako první jmenovaná, rozdíl je v barvě, svítí bíle. Další pak indikují zapojení napájení / dobíjení baterie, práci SSD / HHD a poslední "Režim v letadle". Symboly u diod jsou vyznačeny mělkým prolisem do plastu, pro jejich přečtení tak potřebujete správné světelné podmínky.

Hlavní HW parametry

Procesor v testované konfiguraci nese označení Intel Core i5 8300H v redakci se nám objevil poprvé, jedná se o zástupce nejnovější 8. generace Coffee Lake. Nabízí 4 fyzická a 8 logických jader, základní takt je nastaven na 2.3 GHz, Turbo Boost ho dokáže vystřelit až na 4 GHz. Základní TDP procesoru je 45 W, výrobce notebooku jej však může nastavit i na 35 W. Procesor podporuje až 64 GB operační paměti RAM DDR4-2666. Momentálně se jedná o nejvýkonnější Intel i5, který prošel naší redakcí. V některých testech překoná většinu procesorů i7 z předchozí generace a úsporné varianty i7 současné generace.

Asus TUF FX504 - specifikace procesoru Intel Core i5-8300H

HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 93422
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20557

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 407847
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 138702

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,96 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,95 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,58

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 172 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 849 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,92

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 6218
  • Fire Strike - Physics: 7459
  • Time Spy - CPU: 3300

[U|RAM]

Operační paměť RAM je uživatelky vyměnitelná, k dispozici jsou dva sloty. V notebooku byl osazen jeden modul s kapacitou 8 GB (PC21300/2666MHz). Oficiálně podle Asusu lze osadit maximálně 32 GB (2x 16 GB), teoreticky, až budou 32 GB moduly, by mělo jít osadit i 64 GB (2x 32 GB), procesor to umožňuje, viz výše. Vzhledem k jedinému modulu, pracuje paměť v režimu Single Channel, což ovlivňuje především výkon grafického jádra integrovaného v procesoru, pro internet a dokumenty to stačí, pro hraní je v notebooku výkonnější GPU, viz níže. Přítomnost jednoho modulu usnadňuje budoucí rozšíření.

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12227 MB/s

SSD

V notebooku je prostor pro jeden M.2 SSD modul délky 8 cm. V testované konfiguraci se jednalo o KINGSTON RBUSNS8154P3128GJ s rozhraním NVMe a kapacitou 125 GB. Naměřené výkony SSD jsou dnes již průměrné, přesto výrazně převyšují výkony HDD a výrazně urychlují činnost systému (oproti konfiguracím čistě s HDD).

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 519 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,085 ms
Asus TUF FX504 - výkony SSD v IOPSAsus TUF FX504 - výkony SSD v MBAsus TUF FX504 - výkony SSD v MB

HDD

Rotační 2,5" pevný disk se do notebooku vejde rovněž jeden a rovněž je uživatelsky vyměnitelný. Seagate ST1000LM035-1RK172 s kapacitou 1 TB se otáčí rychlostí 5400 RPM a v notebooku pracuje tiše. Určen je především pro ukládání multimediálních dat, záloh atp.

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 292 MB/s
  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 111 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 19,3 ms

Displej a grafika

15,6" matný displej AU Optronics (AUO B156HTN03.8 , AUO38ED) je Asusem označován jako "IPS-level" a nejen v kontextu k tomuto, ale i celkově, je největším zklamáním celého notebooku v testované konfiguraci. Barvy jsou nevýrazné, bledé a displej působí přesvíceným dojmem. Použitý TN panel má velmi daleko k IPS i v pozorovacích úhlech. Snad jedinou výhodou je podle všeho absence PWM v regulaci podsvícení. Asi se najdou lidé, kterým bude kvalita použitého displeje postačovat, hrát se s tím dá a čím více barev se zobrazuje, tím lépe lze nižší kvalitu obrazu přehlédnout, nicméně zájemcům o dobrý obraz bych důrazně, při rozhodování o koupi tohoto notebooku, doporučil, aby se šli nejprve na notebook podívat do nějakého showroomu. Další tabulkové údaje: rozlišení Full-HD (1920 x 1080 px), 60 Hz, 45% NTSC. POZOR v některých e-shopech je označen jako IPS. Výrobce podle obecné specifikace modelu FX504 nabízí i opravdový IPS panel, dokonce se 120 Hz obnovovací frekvencí v ČR však taková konfigurace prozatím schází.

Asus TUF FX504 - podsvícení displeje, expozice 1sAsus TUF FX504 - podsvícení displeje, expozice 5sAsus TUF FX504 - přímý pohled na displejAsus TUF FX504 - displej shoraAsus TUF FX504 - displej zdolaAsus TUF FX504 - displej z boku

Grafické procesory (GPU) jsou v notebooku dva. První, již výše zmíněný, je Intel UHD Graphics 630, určený je pro práci s internetem a dokumenty, jeho hlavní výhodou je nízká spotřeba při dostatečném výkonu. Pro 3D hraní je v notebook instalována NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti, výkonnější varianta základního herního GPU GTX 1050, cca o 20% vyšší výkon. Výkon postačuje na většinu moderních her v plném rozlišení displeje notebooku a cca středních detailech.

Asus TUF FX504 - specifikace GPU NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti

Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 8321 (GPU: 9162)
  • Fire Strike (DX11): 6463 (GPU: 7681)
  • Time Spy (DX12): 2372 (GPU: 2260)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 75 fps
  • Cinebench R15: 108 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 68,14
  • CATIA (catia-04): 31,83
  • Creo (creo-01): 20,09
  • Energy (energy-01): 1,98
  • Maya (maya-04): 58,20
  • Medical (medical-01): 20,03
  • Showcase (showcase-01): 31,42
  • Siemens NX (snx-02): 5,28
  • Solidworks (sw-03): 37,15

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 102 fps

Multimedia

Reproduktory jsou v notebooku dva, oba blíže k čelu základny, otvory pro jejich zvukový projev jsou na bocích. Dojem z kvality reprodukce hudby je průměrný, odpovídá více multimediálnímu než hernímu notebooku. Mluvenému slovu je rozumět dobře, hlasitost průměrná bez drnčení nebo přebuzení, basy slabé, vše jde klasicky více do výšek. Audio jack má čistý výstup, s kvalitními sluchátky je zvukový dojem výrazně lepší než s reproduktory.

Webkamera je umístěna tradičně v horním okraji nad displejem, její funkce je indikována bílou diodou (což je vlastně šestá indikační dioda, viz výše). Nejvyšší možná nastavitelná kvalita obrazu je 1280 x 720 px, při přepnutí na 640 x 480 px však, kromě změny poměru stran, nevidím změnu kvality obrazu, proto dedukuji, že nativní rozlišení kamery odpovídá nižším uvedeným hodnotám. Obraz je klasicky zrnitý, s šerem si poradí, ale zázraky nečekejte. Jedná se o malinko horší (ne ojedinělý) standard notebookových webkamer.

Chlazení a provozní hluk

Ventilátory jsou v notebooku dva a oba vyhání vzduch dozadu, umístěny jsou blíže k rohům základny. Asus věnoval pozornost tomu, aby k chlazení mohl proudit vzdych z co nejvíce stran, a tak je žebrování s průduchy nahoře nad klávesnicí, dole na notebooku a i vzadu mezi ventilátory. Škoda jen, že na spodku je žebrování více věcí vzhledu než opravdových otvorů chlazení, viz první část recenze. Práci ventilátorů lze nastavit klávesami Fn+F5 do tří režimů, Silent, Balanced a Overboost.

Asus TUF FX504 - otevřený notebook
Asus TUF FX504 - otevřený notebook

Silent doporučuji nastavit v pracovním režimu internetu a zpracování dokumentů. Ventilátory zapíná jen na nízkých otáčkách, případné vysoké teploty notebook snižuje především ubráním taktu procesoru.

Balanced chladí notebook v herním vytížení lépe než Silent, otáčky ventilátoru řídí podle potřeby ve prospěch výkonu, ale stále je znatelně tišší než režim Overboost,

Overboost pustí otáčky ventilátorů na maximální hodnoty bez ohledu na vytížení, výkon notebooku je pak stabilnější, ale proudění vzduchu nejhlasitější a při hraní už začíná být lepší mít nasazená sluchátka.

hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Tělo notebooku má cca pokojovou teplotu, plast na dotyk nepůsobí méně chladně než kovové povrchy. Trochu tepla je cítit zespodu, ale bez problému lze s notebookem pracovat třeba na klíně. Ventilátory dokáží pracovat tiše, respektive jsou většinu času vypnuté.

  • touchpad: 30 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • klávesnice vlevo: 31 °C
  • klávesnice vpravo: 33 °C
  • spodek maximum: 33 °C (přibližně uprostřed)
  • výdech chlazení: 34 °C
  • napájecí adaptér: 31 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Na pracovní ploše je nejvíce prohřátá klávesnice od středu doprava a plocha nad ní. Teploty na klávesnici jsou už vysoké, ale stále se na ní dá pracovat bez pocitu pálení. Prostor pod klávesnicí zůstává relativně chladný, malinko více tepla je cítiti nalevo od touchpadu, kde je umístěn HDD. Touchpad a plocha napravo od něj se dají označit za chladné. Teploty na spodku jsou už hodně vysoké a na klíně už by mohl notebook nepříjemně hřát až pálit. V zátěži je rozhodně lepší mít notebook na desce stolu nebo chladicí podložce. Lepšímu proudění vzduchu může pomoci i podložení zadních rohů základny.

  • touchpad: 33 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 35 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 33 °C
  • klávesnice vlevo: 35 °C
  • klávesnice vpravo: 44 °C
  • spodek maximum: 43 °C (přibližně uprostřed)
  • výdech chlazení: 51 °C
  • napájecí adaptér: 48 °C

teplota okolí při měření: 29 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

Jedno jádro dokáže dlouhodobě pracovat na své maximální Turbo Boost frekvenci 4 GHz. Teplotu procesoru přitom notebook dokáže udržet pod hranicí 75 °C, i při vysokých teplotách parných letních dnů.

Vytížení všech logických jader CPU

Všechna jádra chvilku běží na plný takt, ale ten záhy klesne na 3.4 GHz a tam už se udrží i dlouhodobě. Teplota procesoru se pohybuje mezi hodnotami 75 a 80 °C.

Vytížení CPU + 3D GPU

50% vytížení CPU + 3D vytížení GPU znamená 2.7 GHz takt procesoru a teplotu kolem 80 °C, mezní teplota je 90 °C. Grafické jádro běží na 1190 MHz a 70 °C.

Baterie

Li-Ion baterie je integrovaná v těle notebooku a lze ji vyměnit jen po jeho rozebrání. Výrobcem udaná kapacita 48 Wh stačila na průměrné výsledky. Napájecí zdroj má rozměry 180 x 71 x 25,5 mm a k celkové přenášené váze přispěje hodnotou 568 g.

Asus TUF FX504 - napájecí zdroj
Asus TUF FX504 - napájecí zdroj
  • standardní* redakční měření při minimální zátěži: 9 hod 2 min
  • video z internetu přes WiFi, 100% jas LCD: 4 hod 23 min

Konfigurace, ceny a záruka

Pro český trh jsou aktuálně dostupné dvě konfigurace. Testovaná (FX504GE-DM122T) s Intel Core i5-8300H, 8 GB RAM, NVIDIA GeForce GTX 1050 Ti 4GB GDDR5, 128 GB SSD M.2 NVMe + 1 TB HDD, Win 10 Home je nabízena za 25.990,- Kč včetně DPH. O 3.000,- Kč levnější konfigurace (FX504GD-E4112T) nabízí slabší variantu grafické karty NVIDIA GeForce GTX 1050 a hybridní 1 TB HDD, bez samostatného M.2 SSD (lze později dokoupit).

V průběhu letních prázdnin pravděpodobně přijdou ještě minimálně další dvě konfigurace. V nabídce se objeví výkonnější procesor Intel Core i7-8750H a Intel Optane místo SSD modulu.

Standardní záruka je 2 roky, dopravu do a ze servisu (Ostrava) hradí výrobce.

Závěr

Asus TUF FX504 patří k základním herním modelům notebooků Asus. Nabízí solidní konstrukční provedení s plastovým tělem, podsvícenou klávesnici s numerickým blokem a uživatelky vyměnitelné základní komponenty jako je RAM, M.2 SSD a HDD.

Největším zklamáním testované konfigurace byl 15,6" TN displej, který výrobce označuje jako IPS-level, svou kvalitou barevného podání a kontrastu však odpovídá spíše horším TN panelům. Podle dostupné dokumentace by měl být osaditelný i opravdový IPS panel se 120 Hz, ten však v nabídce českých distributorů zatím schází.

Výkon nového procesoru i5-8300H je znatelně lepší než u ekvivalentů předchozí generace, překoná dokonce i některé starší procesory i7. Grafický výkon postačí pro základní hraní ve Full-HD rozlišení a středních detailech.

Klady a zápory

+ nový procesor Intel Core i5-8300H
+ snadno vyměnitelné komponenty
+ dělení F1 - F12 do skupinek po čtyřech, jako u externích klávesnic
+ uživatelsky nastavitelné režimy chlazení

- kvalita obrazu použitého LCD
- jednolitý touchpad
- slabší projev reproduktorů

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse