RECENZE: Fujitsu Celsius H980 - extrémní 17'' pracovní stanice s NVIDIA Quadro P5200

25. 10. 2018 06:15    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Chtít současně vysoký výkon pracovní stanice a zůstat mobilní odjakživa vyžadovalo dát za počítač více peněz. Mobilních pracovních stanic je na trhu celá řada a žádná z nich se nedá označit za levnou. Tentokrát se podíváme do toho nejdražšího segmentu. Celsius H980 je notebookem s šestijádrovými procesory a hi-end grafickou kartou, která má rovnou 16 GB vlastní paměti. Počítač navíc do redakce dorazil v jednom kufru dohromady s kompletním setem pro virtuální realitu.

Fujitsu Celsius H980 - extrémní 17'' pracovní stanice s NVIDIA Quadro P5200

Základní popis

Celsius H980 je nejvyšším modelem z řady grafických pracovních stanic Celsius. Dělat vyšší model už nedává příliš smysl, protože NVIDIA (ani AMD) nenabízí žádný ještě výkonnější profesionální grafický čip pro notebooky. Potřebě vysokého výkonu je všechno podřízeno, takže nečekejte žádný ultratenký stroj s minimální hmotností. Přesto však není H980 tak tlustý jako hi-end herní notebooky.


Černé tělo počítače má, s výjimkou plastové vany základny, kovový povrch a v případě okolí klávesnice má tento povrch broušenou úpravu. Vzhledově je velmi nenápadný, s důrazem na jednoduchost. Pouze tloušťka napoví, že by mohl být výkonný. Jediným výraznějším designovým prvkem je pro Fujitsu typická červená linie před klávesnicí.

Mechanické provedení je velmi slušné. Víko má dobrou ochranu proti tlaku z vnější strany a odolává i kroucení za rohy. Základna se nikde neprohýbá, a pokud by vás napadlo zvednout za ni otevřený notebook, také to snese. Jen to nebude příliš pohodlné pro vaše zápěstí kvůli vyšší hmotnosti zařízení. Celkově je počítač připraven na časté přenášení.

Počítač lze snadno otevřít jednou rukou a klouby umožňují otevření až do plného úhlu 180 °.


Konektorová výbava počítače je velmi tradiční. Při letmém pohledu by si člověk skoro mohl myslet, že jde o nějaký deset až patnáct let starý stroj. Na levém boku najdete čtečku bezpečnostních karet SmartCard, kombinovaný zvukový konektor, dvojici USB 3.0, analogový obrazový výstup VGA a konektor pro připojení do počítačové sítě LAN. Na pravém boku je čtečka paměťových karet SD XC, dvojice rozhraní Thunderbolt 3 v provedení USB-C, třetí USB 3.0, digitální obrazový výstup DisplayPort a velká zdířka napájení.


Z hlediska výbavy mám výhradu snad jen k absenci obrazového výstupu HDMI (2.0). Tento typ výstupu se totiž používá pro běžné vizory virtuální reality, takže s tímto notebookem potřebujete nějakou redukci. Problém ovšem je, že ne každá redukce si poradí s vysokými nároky vizoru, což vede k vypadávání obrazu (přesně jako u té, která byla u notebooku přiložena), eixstují i takové, které to zvládnou, odzkoušeno.


Celsius H980 není žádný střízlík. V zavřeném stavu má počítač rozměry 418 x 288 x 33 mm (36 mm včetně gumových nožiček) a hmotnost je rovnou 3,50 kg. Počítač se proto poměrně rychle pronese i v batohu na zádech. Nepřidá tomu ani 330W napájecí zdroj (240 x 100 x 33 mm), který dohromady s přívodním kabelem váží dalších 1,36 kg.

Pětikilový komplet je sice stále ještě mnohem mobilnější řešení než libovolný stolní počítač, nicméně pro potřeby častého přenášení už jsou rozměry i hmotnost poněkud limitující.

Recenze

Diskuse