RECENZE: Fujitsu Lifebook E448 - pracovní notebook, klasické provedení, moderní komponenty

21. 4. 2018 07:51    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

14" pracovní notebook v klasickém provedení, se snadno vyměnitelnou baterií, je primárně určen pro střední a větší firmy. Plastové provedení těla naznačuje základní řadu z nabídky výrobce, ale i tak má propracovanou konstrukci a pestrou nabídku funkcí a konfigurací. Zaujmout může i technicky zaměřené jednotlivce, kteří notebook potřebují především pro práci a chtějí s ním často cestovat.

Fujitsu Lifebook E448 - pracovní notebook, klasické provedení, moderní komponenty

Základní popis

Tělo celého 14" notebooku je vyrobeno z černého plastu. Plocha pro opření rukou pod klávesnicí je jemně vroubkovaná "diamantovým" vzorek, většina zbytku povrchu notebooku je hladká. Ještě o něco hladší je okolí (mezery kolem) kláves, materiál se jeví být i malinko světlejší, spíše tmavě šedý než černý. Na novém notebooku jsou snadno viditelné stopy po dotyku, snadno je lze také odstranit např. mikro-vláknovou utěrkou. Černý design je strohý, čistě funkční, na první pohled je patrné, že se jedná o firemní pracovní stroj. Zjemňujícím designovým prvkem je červená linka lemující spodní okraj klávesnice. Mě osobně se černé notebooky líbí.


Do vnější strany víka je "vylisované" logo Fujitsu. Na spodku najdeme přístup chladicího vzduchu, vyndavací baterku a snadno odmontovatelnou krytku pro přístup k základním komponentám. Na spodku notebooku je také patrná záslepka, kde může být dokovací konektor (model E548). V rozích spodku jsou 4 malé gumové nožičky a na středu (vepředu, uprostřed a vzadu) 3 plastové výstupky pro zmírnění prohýbání notebooku, při tlaku rukou na pracovní plochu. Pod baterií je přístupný slot pro vložení SIM karty, pokud je nainstalován modul mobilní komunikace 3G/LTE.


Většina fyzických rozhraní je na bocích notebooku. Vlevo odzadu napájecí konektor, klasický VGA výstup, 1x USB-C 3.1 a 1x USB-A 3.0 s možností napájení externích zařízení ve vypnutém stavu notebooku. Pravý bok odzadu nabízí otvor pro KensingtonLock, klasický RJ-45 LAN konektor, HDMI, další USB-A 3.0 a duální audio jack pro sluchátka s mikrofonem. Na čele notebooku, zlehka vpravo od středu, je umístěna čtečka SD karet. Na levé straně čela notebooku je umístěno 5 indikačních diod, dalších 5 vpravo nad klávesnicí, ale k tomu se dostaneme u popisu klávesnice a ovládacích prvků. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně i bezdrátová rozhraní, WiFi 802.11ac + Bluetooth 4.2 a volitelně i již zmíněné 3G/LTE.


Víko notebooku lze otevřít do úhlu lehce přes 180°, každý si tak najde optimální sklon. Pro snazší otevření notebooku je na čele víka malý plastový výstupek, pro usnadnění otevírání bohatě stačí. Notebook lze otevřít i jednou rukou, čelo základny při tom sice lehce nadskočí, ale notebook otevřete snadno. Plastové víko se snadno kroutí a poměrně rychle je vidět barevná deformace obrazu u zapnutého notebooku.

Plastová základna se rovněž snadno prohýbá pod tlakem ruky nicméně velké množství šroubů (zespodu) dává notebooku výhled vysoké pevnosti i po delší době používání. Ohnutí notebooku při uchopení za roh je minimální. 4 gumové podložku, umístěné na vnitřní straně víka, pomáhají udržet odstup zavřeného víka od základny a brání odírání protilehlých rohů o sebe. Ač se jedná o plastové tělo notebooku, celkový dojem působí propracovaně a díky tomu i robustně.

Celkové rozměry notebooku jsou 334 x 234 x 26 (s nožičkami) mm. Naměřená hmotnost testované konfigurace činí 1,81 kg, výrobcem udaná hmotnost pro nejnižší konfiguraci pak 1,79 kg, minimální rozdíl. Dalších cca 400g při přepravě přidá zdroj s třížilovým kabelem, rozměry zdroje jsou 135 x 45 x 31 mm.

Mobilitu notebooku předurčují především jeho rozměry dané 14" LCD, dle mého soudu ideální velikost pro častou mobilitu. Na dnešní poměry jde sice už o poměrně tlustý notebook a váha lehce přes 2 kg včetně zdroje patří spíše k vyšším, dnes dosažitelným hodnotám, přesto si troufám tvrdit, že jde stále o slušně mobilní zařízení i pro každodenní přenášení (ideálně v batohu s oddělenou sekcí pro notebook) a práci na cestách.

Klávesnice a ovládací prvky

Černé plastové klávesy na mě občas působily menším dojmem, než bývá zvykem, nejsem si jist, čím tento optický klam vzniká, nicméně základní velikost kláves je běžných 1,5 x 1,5 cm (dotyková plocha kláves některých klasických externích klávesnic má klidně i o milimetr méně). Popisky jsou bílé, všechny, dobře kontrastují s černým povrchem kláves i za šera. Za tmy znatelně schází podsvícení klávesnice, které dnes již vnímám jako standard.


Základní rozložení kláves je velmi standardní, patří k těm lepším, co lze dnes na trhu nalézt. Vpravo nahoře jsou samostatné klávesy Home, End, Ins a Del, s tím, že poslední jmenovaná je správně umístěna v rohu. Samostatné klávesy mají i funkce PgUp a PgDn, umístěny jsou v bloku s kurzorovými šipkami, celý tento blok je mírně posunut pod spodní okraj hlavního bloku klávesnice. Líbí se mi velký Enter a Backspace. Ctrl a Alt jsou na obou stranách mezerníku, který stejně dobře reaguje po celé svojí šířce.


Běžnou výhradu (u rozložení) mám snad jen k absenci mezer mezi skupinkami (po čtyřech) funkčních kláves F1 - F12, vadí mi také jejich málo zřetelné popsání (F1 - F12 jsou v rámečku a malým písmem). Na druhou stranu se mi u funkčních kláves líbí možnost pohotového přepínaní funkcionality (F1 - F12 vs multimediální funkce) pomocí kombinace Fn+Esc. Pomocí Fn lze také používat numerický blok, který bývá funkční většinou, jen a naštěstí právě u pracovních notebooků. Celkově se mi s klávesnicí pracovalo dobře.

Indikačních diod je na notebooku celkem 10 (+1 u webkamery). První 4 jsou nad klávesnicí a indikují nastavení klávesnice, včetně výše uvedeného přepínání Fn pro F1 - F12. Vpravo vedle nich je indikace zapnutého notebooku a režimu spánku spolu s hlavním vypínačem. Popisky "horních" indikačních diod jsou bílé, zřetelně čitelné. Další pětice (napájení, 2x baterie, SSD, bezdrátové sítě) indikačních diod je na čele notebooku vlevo, jejich symboly jsou vytlačeny do plastu a je potřeba správní světlo, pro jejich rozpoznání. Dioda baterie umí svítit oranžově, všechny ostatní svítí jen bíle, ve tmě až zbytečně jasně, tento notebook je ale zjevně stavěn na práci ve dne. Nejsem si zcela jist, proč jsou na notebooku dvě diody pro baterii, nebyl čas podrobně zkoumat jejich logiku, nicméně jsem vypozoroval, že z nich lze vyčíst více než dva stavy vybití/nabití/dobíjení baterie a připojení/odpojení zdroje.

Touchpad o rozměrech 10 x 4,5 cm je posunut více doleva, přibližně lícuje s mezerníkem. Podporuje běžné rozšířené funkce pro více prstů. Ve standardním nastavení se mi občas stalo, že při běžném přejetí prstu zareagoval jako bych udělal poklep, to lze ale v nastavení vypnout. Největší předností jsou dvě samostatná tlačítka (jsem odpůrcem módní vlny jednolitých touchpadů), s optimálním stiskem a jemným klapnutím.

Snímač otisku prstu je netradičně velký, má cca dvojitou výšku, díky tomu může načít větší plochu prstu, což podle mě zvyšuje kvalitu zabezpečení. Nastavení proběhlo bez problému, přihlášení funguje rychle.

Hlavní HW parametry

Sedmá generace procesoru Intel Core i5-7200U nabízí 2 fyzická a 4 logická jádra. Základní takt procesoru 2,5 GHz lze nastavit i na 2,7 GHz nebo 800 Mhz, Fujitsu použilo vyšší hodnotu. S Turbo Boostem pracuje procesor až na frekvenci 3,1 GHz. Základní TDP je 15 W, lze snížit i na polovinu nebo zvednout na 25 W. Úsporný procesor s přehledem zvládne práci s dokumenty a internetem i občasné složitější výpočty.


Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,46 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 3,52 pts
  • Multiprocessor Speedup: 2,4

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 129 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 325 cb
  • Multiprocessor Speedup: 2,52

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 - Physics: 4040
  • Fire Strike - Physics: 4814
  • Time Spy - CPU: 1820

Pro paměť jsou na desce dva sloty, v případě testované konfigurace byl obsazen jeden. Maximální podporovaná kapacita je 32 GB, tedy 2x 16 GB (DDR4 – 2133 MHz). Paměť lze velmi snadno vyměnit nebo doplnit, stačí povolit dva křížové šrouby a sejmou plastovou krytku.

Stejně snadno jako RAM je dostupný i M.2 SSD modul (80 mm). V testované konfiguraci byl osazen SAMSUNG MZNLN256HAJQ s kapacitou 256 GB. Fujitsu volitelně nabízí kapacitu až 1 TB a technologii OPAL (bezpečnostní šifrování dat).


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 299 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,086 ms

Rozborka: K výměně základních komponent stačí povolit dva křížové šrouby, odejmout malý plastový kryt a rázem jsou přístupné dva RAM moduly, 8cm M.2 SSD a 1x kratší miniPCI pro přidání 3G/LTE modulu. Pokud chcete postoupit dál, je potřeba povolit několik dalších šroubů různé velikosti i s různým závitem, dávejte si tedy pozor, který kam patří. Pro sundání velkého krytu je potřeba vyjmout vedle baterie i SSD. Oddělit kryt od základny je snadné. Velké množství šroubů se může zdát nepříjemné, ale je potřeba brát v úvahu, že pro výměnu hlavních komponent stačí povolit jen dva a ostatní zlepšují pevnost notebooku.

Displej a grafika

14" FullHD IPS displej (LG Philips, LP140WF6-SPM1, LGD05B6) s matným povrchem nabízí běžných 11 stupňů podsvícení, rozsah je dostatečný, na nejnižším lze pracovat i při kancelářském osvětlení. Podsvícení je celkem rovnoměrné, vnímal jsem ale lehký nádech do modré a červená vzdáleně připomínala spíše sytě oranžovou. Rozdíl barev se projeví především při přímém srovnání s kvalitnějším monitorem, pro kancelářskou práci to nevadí, ale pro některé uživatele by to mohlo být překážkou. Podobný problém se nedávno řešil i na našem fóru. Kontrast je dobrý, rovněž i pozorovací úhly, IPS je z principu na tom lépe než běžné TN panely a poslední dobou se již stává standardem.


Grafické jádro je součástí procesoru, jde o notoricky známý Intel HD Graphics 620. Navržený je především pro běžnou agendu, dokumenty a internet. S přehledem zvládne přehrávání videa a lze si s ním i občas zahrát nějakou tu 3D hru v nižší kvalitě. Jako pracovní notebook zvládá i profi grafické programy viz SPEC-viewperf testy níže, není však pro ně primárně určen.


Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P 1576 (GPU: 1468)
  • Fire Strike (DX11): 815 (GPU: 891)
  • Time Spy (DX12): 346 (GPU: 303)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 29,31 fps
  • Cinebench R15: 39,68 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): nedokončeno
  • EnSight (ensight-04): 2,35
  • LightWave 3D (lightwave-01): 21,54
  • Maya (maya-03): 14,23
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,59
  • SolidWorks (sw-02): 16,97
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 3,20
  • Siemens NX (snx-01): 2,51

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 9,88
  • CATIA (catia-04): 11,15
  • Creo (creo-01): 10,30
  • Energy (energy-01): 0,17
  • Maya (maya-04): 9,81
  • Medical (medical-01): 3,23
  • Showcase (showcase-01): 4,18
  • Siemens NX (snx-02): 2,35
  • Solidworks (sw-03): 18,55

Multimedia

Dva malé oválné reproduktory směřují do horních rohů pracovní plochy, nad klávesnicí. U Fujitsu notebooků bývá projev reproduktorů na nižší úrovni, je to pochopitelné, jedná se především o pracovní stroje, tentokrát mi ale přijde, že došlo k mírnému zlepšení. Ovladač zvukové karty v sobě ukrývá několik přednastavených volitelných profilů, některé občas dávají lepší pocit, ale velmi záleží na druhu hudby, nejuniverzálnější je standardně vyvážený profil, bez úprav. Reproduktorům pochopitelně schází basy. Maximální hlasitost by mohla být o něco vyšší, ale aspoň se po většinu času obejdou bez projevu výrazného zkreslení přebuzením, drnčení či jiných pazvuků. Mluvenému slovu je rozumět dostatečně dobře, lépe ve standardním nastavení než v profilu "Hlas". Audio výstup je čistý, s kvalitními sluchátky je zvukový dojem násobně lepší a přednastavené profily dávají úplně jiný smysl.


Webkamera je tradičně umístěna v horní části vnitřní strany víka nad LCD. Dokáže si poradit i s šerem, obraz je sice zrnitý, ale tvář lze rozpoznat. Obraz lze ukládat nejvýše v HD (1280x720), ale nativní rozlišení kamery je pravděpodobně poloviční, nasvědčuje tomu porovnání kvality snímků. Práce kamery je indikována modrou diodou, vpravo vedle kamery, světlo je příjemně utlumeno, svítí tak akorát, neoslňuje. Je poznat, že ve Fujitsu přemýšleli i nad takto zdánlivě malým detailem.

Chlazení a provozní hluk

Procesor je chlazen jedním malým ventilátorem, k němuž vede krátká heatpipe. Otvory pro přívod vzduchu jsou na spodku notebooku, výdech teplého vzduchu na zadní straně notebooku, optimální řešení (výdech vzadu). Zkušenější uživatel zvládne chlazení poměrně snadno vyčistit, když to bude časem potřeba.


hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)

Notebook umí pracovat zcela tiše, s vypnutým ventilátorem. Pracovní plocha má příjemnou pokojovou teplotu. Na dotyk je cítit malinko více tepla nad klávesnicí a zespodu v oblasti chlazení.

  • touchpad: 26 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 26 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • klávesnice vlevo: 31 °C
  • klávesnice vpravo: 29 °C
  • spodek maximum: 31 °C (od středu doleva dozadu)
  • výdech chlazení: 32 °C
  • napájecí adaptér: 30 °C

hodina provozu - vysoká zátěž

Ventilátor běží na plné otáčky, je slyšet, ale méně, než bych čekal, jeho projev je velmi kultivovaný. Plocha pod klávesnicí má stále příjemnou pokojovou teplotu. Trochu více se prohřála klávesnice, je to cítit na dotek, ale stále jde o velmi přijatelné hodnoty. Tam kde bylo teplo cítit i za nízkého vytížení, je nyní cítit o něco více, ale i zde se stále jedná o přijatelné hodnoty.

  • touchpad: 27 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • klávesnice vlevo: 36 °C
  • klávesnice vpravo: 31 °C
  • spodek maximum: 36 °C (od středu doleva dozadu)
  • výdech chlazení: 50 °C
  • napájecí adaptér: 39 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

Vytížení jednoho jádra CPU

Na jedno jádro vydrží procesor dlouhodobě běžet na plný výkon při teplotě v rozmezí 60 až 65 °C. Notebook jej bez problému uchladí. Ventilátor běží neustále, ale relativně tiše a kultivovaně.

Vytížení všech logických jader CPU

Všechna 4 logická jádra dokáží pracovat dlouhodobě na plný výkon při teplotě kolem 80 °C. I plné využití potenciálu dokáže ventilátor dlouhodobě uchladit, běží už naplno, ale jeho projev je stále kultivovaný, viz výše.

Frekvence procesoru je ustálena kolem hodnoty 1,4 GHz, grafického jádra těsně pod 900 MHz. Teplota procesoru jako celku se ustálí těsně pod 75 °C. Zvukový projev ventilátoru a celého chlazení je stále velmi kultivovaný.

Baterie

Li-Ion baterie má udanou kapacitu 50 Wh a v našem standardním* redakčním testu vydržela pohánět notebook po dobu 20 hodin a 57 minut. Výdrž baterie je samozřejmě závislá na využití potenciálu notebooku, při běžném využití (dokumenty, internet) by měl vydržet celý pracovní den (8 hod). Zkusil jsem i náročnější test (nonstop video z internetu, přenos dat po wifi, 100% jas LCD) v něž notebook respektive baterie vydrželi pracovat 6 hodin a 26 minut.


Vzhledem k tomu, že jde o pracovní notebook klasické konstrukce, lze baterii snadno vyměnit. Pro vyjmutí baterie je potřeba jen povolit dvě mechanické západky. Nabití plné kapacity trvá něco přes hodinu.

BIOS

Klasický textový BIOS (InsydeH20). Nabízí běžná bezpečností nastavení, očekávatelná pro pracovní notebook, včetně ovládání TPM a přístupu k portům USB. Zahlédl jsem i možnost automatického update BIOSU, nebyl ale čas to podrobněji zkoumat. BIOS lze updatovat i přes DeskUpdate (program pro stahování aktuálních ovladačů i BIOSu, přehledný, funkční, kvalitní, chválím u Fujitsu již několik let). Otisk prstu jen pro Windows.


Ceny a záruka

Testovaná konfigurace (VFY:E4480M35SOCZ) Intel Core i5-7200U, 14" Full HD (1920 x 1080), 8GB RAM, 256GB SSD s Windows 10 Pro je nabízena za cenu 18.934,- Kč bez DPH (22.910,- včetně DPH). Se slabším procesorem Intel Core i3-7130U lze tento notebook pořídit za 16.364,- Kč bez DPH (19.800,- včetně DPH). Osadit lze i procesor Intel Core i7-7500U, více RAM i větší SSD. Fujitsu nabízí i konfigurace na míru. Záruka je 3 roky.

Závěr

Fujitsu Lifebook E 448 je základním pracovním notebookem v klasickém provedení. Největší důraz je kladen na ergonomii a praktičnost, k čemuž patří například možnost snadné výměny baterie, poslední dobou stále méně často dostupná vlastnost. Mezi další přednosti patří kultivované chlazení a dlouhá výdrž na baterii. Mezi největší nedostatek řadím absenci podsvícení klávesnice. Lidem, kteří si potrpí na věrné podání barev, bude vadit barevné zkreslení u nainstalovaného LCD.

Notebook je primárně určen pro korporátní klientelu, ale své uplatnění může najít i u malého podnikatele, technicky zaměřeného studenta, programátora nebo správce IT.

Klady a zápory

+ snadná výměna baterie a základních komponent
+ výdrž na baterii
+ kultivovaný projev chlazení i v nejvyšší zátěži
+ klasický touchpad se samostatnými tlačítky

- schází podsvícení klávesnice
- barevné podání LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse