RECENZE: HP EliteBook 840 G5 - pracovní univerzální notebook do velkých firem, 14 palců IPS, LTE modem

14. 6. 2018 06:21    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

EliteBooky řady 800 představují tradiční pracovní notebooky s plnou výbavou a nový 14“ model je poprvé vybaven čtyřjádrovým úsporným procesorem. V testované konfiguraci nabídne také rychlé SSD, IPS displej a LTE modem.

HP EliteBook 840 G5 - pracovní univerzální notebook do velkých firem, 14 palců IPS, LTE modem

Základní popis

Řada EliteBook po mnoho let sdružuje pracovní notebooky vyšší třídy. Osmistovkové modely vznikly spolu s plošným nasazením úsporných procesorů Intel Core (15W), přišly o optickou mechaniku ve všech velikostních kategoriích a nabídly tenčí a lehčí provedení. 14“ model 840 se stal tím hlavním modelem určeným pro řadové zaměstnance firem. Postupně s novými generacemi došlo k přechodu na celokovové provedení a nyní v páté generaci (G5) je také výrazně přepracován vzhled počítače.

HP tentokrát vsadilo na ostře řezané hrany a výraznou mřížku zakrývající reproduktory za klávesnicí. Notebook je ještě tenčí (základ i víko) a v celostříbrném provedení působí velmi stylově - zejména na poměry standardních pracovních strojů.


Mechanické zpracování je na špičkové úrovni. Klávesnice je pevně ukotvena, aby odolala i silnému tlačení, a základna se při zvednutí za roh nijak nekroutí. Víko dokáže rozložit větší tlak na vnější stranu, aniž by se to výrazně projevilo na displeji, ale při kroucení za rohy se změnám kontrastu pod vlivem ohýbání nevyhnete. Celkově hodnotím odolnost jako velmi dobrou a plně postačující potřebám pracovního počítače, který bude často přenášen.

Klouby víka mají ideální tuhost, která notebooku dovoluje snadné otevření jedním prstem, aniž by se spolu s víkem zvedala také základna. Maximální úhel otevření je omezen na 135°.



Na levém boku je počítač vybaven čtečkou bezpečnostních karet SmartCard a jedním USB 3.1 (A). Druhé klasické USB je na pravém boku spolu se slotem pro SIM kartu modemu, obrazovým výstupem HDMI (v plné velikosti), rozevíracím konektorem pro připojení do počítačové sítě LAN, speciálním dokovacím konektorem a moderním rozhraním Thunderbolt 3 kombinovaným s USB-C Gen2. Z výbavy tedy vypadl analogový obrazový výstup VGA a čtečka paměťových karet.

Dokování notebooku je možné buďto standardním dokovacím konektorem, nebo moderními doky pro USB-C a Thunderbolt 3. HP samotné nabízí standardní dok (3300,- Kč s DPH) vybavený čtveřicí USB 3.1 (Gen1), dvojicí DisplayPortů, VGA, LAN a konektory pro audio.

Méně praktické, ale o to univerzálnější řešení od výrobce se připojuje přes Thunderbolt 3. Ve výbavě se liší spojením zvukových konektorů do jednoho a přidáním rozhraní Thunderbolt 3, aby bylo možné řetězit připojená zařízení. Cena je dle očekávání vyšší (5200,- Kč s DPH).

Rozměry počítače jsou 326 x 234 x 21,5 mm a v rámci třídy univerzálních pracovních notebooků s 14“ displejem patří mezi ty menší. Díky nízké hmotnosti (1,55 kg) jde o stroj vhodný i pro časté přenášení.

HP nabízí pro tento model čtveřici napájecích adaptérů. Existuje verze zakončená úzkým kulatým napájecím konektorem používaným v minulých generacích a tenkých HP noteboocích obecně a existuje také verze zakončená konektorem USB-C (notebook se dokáže napájet oběma konektory). Adaptéry pro oba typy konektorů existují vždy ve variantě s výkonem 45 W a 65 W.

K testovanému notebooku byl v krabici přiložen 65W adaptér zakončený konektorem USB-C, což má výhodu v tom, že jej můžete použít i k napájení dalších zařízení (nejen od HP). Nevýhodou by teoreticky mohla být nižší životnost takového konektoru na straně notebooku při častém připojování a odpojování - to však ukáže až čas. Viditelnější nevýhodou nejspíš bude, že konektor typu USB-C / Thunderbolt 3 je na celém notebooku pouze jeden a připojením napájecího adaptéru o něj přijdete.

Hmotnost adaptéru (115 x 74,5 x 28,5 mm) dohromady s přívodním kabelem je 348 g.

Klávesnice a ovládací prvky

Klávesnice notebooku doznala několika zásadních změn v rozložení. Potěšující je, že výrobce zachoval zástupný numerický blok, který je možné s malým trikem aktivovat pro psaní čísel pouhým držením Fn (stačí zapnout NumLk a následně uspat / probudit počítač). Zůstaly také samostatné klávesy pro pohyb v dokumentech po pravém okraji klávesnice. Změna se odehrála v horní řadě, kde jsou nově také klávesy pro otevření kalendáře, prezentace a přijímání / odmítání hovorů. Klávesnice je viditelně navržena pro práci v korporátním prostředí, kde se pracuje s programy jako Outlook a Skype for Business (resp. MS Teams).

Nevýhodou je, že novým klávesám musely ustoupit některé z tradičních a náhradou jsou skryté zkratky přes Fn a písmena. V manuálu jsou uvedeny Break (Fn+R), SysRq (Fn+S) a Scroll Lock (Fn+C). Ta možná nejdůležitější ovšem chybí - zmizelá klávesa Insert se vyvolává pomocí Fn+E, což jsem musel dohledat pokoutně na uživatelských fórech, protože výrobce o tom jaksi mlčí.

Klávesy mají plochý tvar a kratší chod, ale píše se na nich díky perfektní odezvě velmi dobře. Neměl jsem problém okamžitě psát velkou rychlostí a bez překlepů.

V dobách EliteBooku 840 G1 jsem si u podsvícení klávesnice hodně stěžoval na výrazné prosvítání diod v mezerách mezi klávesami. Pátá generace počítače tímto neduhem naštěstí netrpí a podsvícení kláves je díky tomu mnohem použitelnější. Možnost nastavit dvě úrovně jasu zůstává (Fn+F9) a zatímco vyšší je dosaženo stabilním svícením diod, nižší jas je řešen pomocí PWM blikání na frekvenci 200 Hz.


Některé indikační diody jsou umístěny přímo na příslušných klávesách (ztlumení zvuku, vypnutí mikrofonu, přijetí / odmítnutí hovoru, prezentace, Caps Lock, Num Lock, Fn Lock, Wi-Fi). Hlavní diody jsou umístěny také na přední hraně vlevo a jsou velmi decentní. Vyčtete z nich zapnutí počítače, stav bezdrátových funkcí a aktivitu SSD. Nabíjení (nabití) baterie oznamuje dvoubarevná dioda vedle napájecího konektoru.


Notebook je vybaven dvojicí polohovacích zařízení, řízených elektronikou Synaptics. Uprostřed klávesnice je obdoba trackpointu doplněná dvojicí tlačítek pod Mezerníkem. Touchpad je vycentrován pod hlavní blok kláves a jeho hladká dotyková plocha s integrovaným tlačítkem je mírně zapuštěná proti okolí.


Trackpoint potěší dobrým tvarem čepičky, která navíc nemá klouzavý povrch. Reakce nejsou tak dobré jako u originálu, ale stále jde o příjemné řešení pro ty, kteří neradi zvedají ruce z klávesnice při potřebě pohybu kurzoru. Touchpad má velmi přesné reakce a rychlou odezvu na pohyb prstu, takže jsem během testování neměl potřebu připojovat externí myš. Jeho integrované tlačítko má střední tuhost a při stisku tlumeně klape. Nic samozřejmě nebrání v kombinaci s touchpadem používat i samostatná tlačítka trackpointu.

Hlavní HW parametry

Počítač je navržen pro práci s dvoujádrovými procesory Kaby Lake (Core i5) a čtyřjádrovými procesory Kaby Lake-R (Core i5/i7). Všechny tyto procesory mají udávaný mezní tepelný výkon (TDP) 15 W.

V testované konfiguraci je na základní desce připájen čtyřjádrový procesor Core i7-8550U s výchozím taktem 1,8 GHz a režimem TurboBoost až do 4,0 GHz. Výkonnější už je z podporovaných procesorů pouze i7-8650U (1,9/4,2 GHz).


Na základní desce jsou připraveny dva sloty pro paměťové moduly typu DDR4-2400, které umožňují pomocí dvojice 16 GB modulů dosáhnout až na maximálně podporovaných 32 GB operační paměti. V testované konfiguraci je vložen pouze jediný 16 GB modul, což umožňuje snadné pozdější rozšíření uživatelem.

Single-Thread mód (zatíženo jen jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 93089
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20499

Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 387006
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 132857

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,88 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 6,42 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,42

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 166 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 544 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,27

Testy 3D Mark - CPU

  • 3DMark 11 – Physics: 5921
  • Fire Strike – Physics: 7669
  • Time Spy – CPU: 2561

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 12411 MB/s

V zátěži jednoho jádra počítač umí krátkodobě nabídnout maximální takt procesoru (4,0 GHz). Přibližně po půl minutě dochází ke snížení taktu k 3,8 GHz, kde se drží dlouhodobě. V zátěži všech jader poměrně rychle dochází ke snížení taktu na 2,5 - 2,6 GHz, odkud už nedochází k dalšímu poklesu. Při takové plné zátěži se TDP procesoru pohybuje okolo 18 W.

Vzhledem k tomu, že procesor v plné zátěži všech jader kvůli nastavení chlazení nepodává maximum dostupného výkonu, je možné, že vyšší varianta Core i5 (8350U) bude v takovém zatížení stejně rychlá a přínos i7 se odrazí pouze při zátěži jednoho jádra. Tak jako tak je výkon procesoru velmi dobrý a notebook poskytuje velký výkonový nárůst v porovnání s předchozími generacemi úsporných procesorů.

Místo pro 2,5“ pevný disk byste již v této generaci hledali marně. SSD se vkládá do slotu M.2, který podporuje jak rozhraní SATA, tak PCIe (NVMe). V testované konfiguraci je 512GB PCIe (x4) SSD, které nabízí na poměry notebooků velmi slušný výkon.


  • HD Tach (měření skutečné průměrné přenosové rychlosti při čtení): 955,7 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 0,07 ms

Modely EliteBook 800 jsou jako správné univerzální pracovní stroje vybaveny gigabitovým kabelovým připojením do sítě. Bezdrátové připojení zajišťuje karta od Intelu, která se stará od Wi-Fi / AC i Bluetooth 4.2. Další karta od Intelu přidává možnost připojení k mobilním sítím 3G a LTE - ta nicméně v testovaném kusu zlobila, což se projevovalo jejím restartováním doprovázeným zvuky operačního systému pro připojení a odpojení zařízení.

Přístup k vnitřnostem počítače je těžší než u prvních generací, neboť už není možné sundat spodní kryt bez použití nástrojů. Spodní víko drží osm křížových šroubů a při odšroubování potěší, že díky závlačkám nehrozí jejich poztrácení nebo prohození. Rozebrat notebook je středně náročné. Nejtěžší je hned začátek, kdy u zadní strany víka (blíže ke kloubům LCD) musíte opatrně povolit první plastové západky v těle. Pak už to jde relativně snadno. Vyměnit lze moduly RAM, M.2 (2280) SSD, Wi-Fi a WAN modul. Vyměnit lze i baterii, nicméně k tomu budete potřebovat ještě šroubovák s hvězdicovou hlavou.

Displej a grafika

Výrobce nabízí pro tento model celou řadu displejů. Konečně už jsou všechny typu IPS, což zaručuje lepší pozorovací úhly a určitou vyšší kvalitu zobrazení. Základní panel má rozlišení full-HD (1920x1080), svítivost 220 cd/m^2 a 67% barevné pokrytí sRGB. Příplatkový full-HD panel se liší svítivostí 400 cd/m^2 a rovnou 100% barevným pokrytím.

Speciální variantou je se stejným rozlišením ještě panel s integrovaným vypínatelným privátním filtrem, který po zapnutí propouští obraz jen v úzkém pozorovacím úhlu. Tento displej má svítivost 700 cd/m^2 a 100% barevné pokrytí. Nejvyšší variantou je displej s rozlišením UHD (3840x2160), svítivostí 400 cd/m^2 a 100% barevným pokrytím. Nabídka je tedy velmi pestrá a konečně v této třídě nejsou jen ty nejhorší dostupné displeje.

Všechny zmíněné panely mají matnou povrchovou úpravu, pokud jde o nedotykovou variantu. V dotykovém provedení se nabízí pouze základní panel a panel s privátním filtrem. Samotný panel je pak překrytý tvrzeným sklem Gorilla Glass 3.

V testované konfiguraci je osazen základní nedotykový panel s rozlišením full-HD a konkrétně jde o panel od AUO. Obrazovými parametry mě velmi potěšil, neboť nabízí dobré barevné podání, správně vyváženou bílou a široké pozorovací úhly. Pro potřeby kancelářského stroje jde o velmi slušný displej.

Svítivost panelu odpovídá základním IPS panelům běžných notebooků. Maximální jas je postačující pro práci v místnosti po celý den. Venku za přímého letního slunce je obraz stále ještě čitelný, ale na víc než čtení kontrastního textu se v takové situaci nehodí. Rozsah nastavení jasu je dobrý a pro delší práci je velkou výhodou, že regulace nezpůsobuje PWM blikání podsvícení.


Grafické operace jsou v režii integrovaného grafického jádra Intel UHD 620 se sdílenou pamětí RAM. K připojení externího monitoru lze použít výstup HDMI 1.4b s podporou rozlišení 3840x2160 s redukovanou snímkovou frekvencí (30 Hz). Pokud chcete stejné rozlišení v 60 Hz, musíte použít přenos typu DisplayPort v konektoru Thunderbolt 3.

Další možností je dokovací stanice, neboť i dokovací konektor v sobě obsahuje přenos typu DisplayPort. Stejně jako v případě TB3 doku je i zde následně přenosový kanál zapojen do rozbočovače, který obsluhuje oba porty v doku (sdílející jedno přenosové pásmo).

Na základní desce jsou neosazená místa pro dedikovaný grafický čip a jeho paměťové moduly. Tím může být AMD Radeon RX 540 s 2 GB vlastní paměti (128bit GDDR5). Jeho výkon odpovídá současné nižší třídě dedikovaných čipů a je přibližně na úrovni NVIDIA GeForce MX150.

Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému

  • 3DMark 11: P1848 (GPU: 1684)
  • Fire Strike (DX11): 968 (GPU: 1049)
  • Time Spy (DX12): 384 (GPU: 334)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 43,14 fps
  • Cinebench R15: 45,26 fps

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 11,88
  • CATIA (catia-04): 11,28
  • Creo (creo-01): 12,56
  • Energy (energy-01): 0,21
  • Maya (maya-04): 12,13
  • Medical (medical-01): 3,79
  • Showcase (showcase-01): 5,34
  • Siemens NX (snx-02): 3,03
  • Solidworks (sw-03): 22,53

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 10,5 fps

Výkon grafického jádra odpovídá zapojení pouze jednoho paměťového modulu. Přidáním druhého modulu lze navýšit výkon cca o 20 %. V obou případech je dostatečný pouze pro hraní starších a nenáročných her.

Multimedia

Stereofonní reproduktory jsou schovány za ozdobnou mřížkou v prostoru za klávesnicí. Jejich zvuková kvalita odpovídá průměru kancelářských strojů a rozhodně nijak neoslní – hloubky prakticky chybí a výšky jsou naopak až příliš ostré. Maximální hlasitost taktéž nevybočuje z průměru třídy. Multimediální notebooky v podobné ceně umí dle očekávání hrát mnohem lépe (ne všechny).

HP EliteBook 840 G5 - dva obdélníkové reproduktory (odmontvané)
HP EliteBook 840 G5 - dva obdélníkové reproduktory (odmontvané)

Webkamera nabízí základní kvalitu a její aktivita je indikována bílou diodou. Potěšující je přítomnost posuvné mechanické krytky objektivu pro zvýšení bezpečnosti soukromí. Počítač je vybaven také objektivem IR kamery s dvěma diodami pro přisvětlení - tato kamera je používána pouze pro rozpoznání obličeje při přihlašování. Poslední senzor nad displejem už nemá s kamerami nic společného a slouží jen pro automatické nastavení jasu displeje.

Notebook je vybaven vylepšeným trojitým mikrofonem, který má dírky jak směrem k uživateli, tak i na opačnou stranu. S jeho pomocí lze snímat zvuk v celém okolí notebooku (konferenční bod pro více lidí) nebo omezit snímaný zvuk jen na pozici před počítačem a všechno ostatní odfiltrovat.

Zabezpečení

Z pohledu zabezpečení nabízí EliteBook všechno to, co se běžně očekává od vyšší třídy pracovních notebooků. V závislosti na procesoru počítač může podporovat technologii Intel vPro pro vzdálenou správu uvnitř korporace (v této konkrétní konfiguraci není) a v počítači nechybí čip TPM pro bezpečné uložení šifrovacích klíčů.

Přihlášení do Windows si můžete usnadnit čtečkou otisku prstů a IR kamerou. Čtečka vyčítá celý otisk prstu a nemusíte přes ni prstem přejíždět. IR kamera funguje velmi dobře s výjimkou sezení venku pod přímým sluncem za slunného letního odpoledne (pravděpodobně bude problém všech infrakamer). Obě komponenty lze konfigurovat v základním nastavení uživatelů ve Windows.

V případě firmware je možná blokace jednotlivých integrovaných zařízení a portů, použití základních přístupových hesel (spuštění počítače, nastavení firmware) a lze si přihlášení usnadnit také zadáním otisku ještě před zavedením operačního systému. Součinnost firmware a operačního systému řeší program HP Client Security, který je stejně jako ostatní utility od HP přeložen do češtiny.

Chlazení a provozní hluk

Teplo od procesoru je odváděno jednou heatpipe sdílenou s grafickým čipem (v případě konfigurací, které jej mají) k hlavnímu chladiči na levém boku. Vzduch je přes chladič vyháněn jediným ventilátorem, který se v současných vedrech spouští i při kancelářské práci tak polovinu času, a to rovnou na 4000 rpm. Jeho zvukový projev je bohužel pískavý a v úplném tichu to může být pro některé uživatele otravné.


Četnost spouštění ventilátoru lze výrazně zredukovat vypnutím režimu Turbo v napájecím profilu. Toho lze dosáhnout změnou hodnoty maximálního výkonu procesoru ze 100 na 95 %. Vhodnější by nicméně bylo, kdyby si dalo HP větší práci s firmwarem počítače a přidalo plynulejší regulaci chlazení. Častější běh ventilátoru s poloviční rychlostí by měl stejný výsledek bez rušivých zvukových projevů. V nastavení firmware sice můžete zapnout neustálý běh ventilátoru, ale rychlost bude stále 4000 rpm, takže takové nastavení rozhodně nepřispěje ke snížení hlučnosti.

V zátěži už se hlučnost počítače prakticky nezvyšuje a v porovnání s konkurencí jde dokonce možná o jeden z tišších zástupců třídy. Pískavý projev pochopitelně nezmizí, ale k mému nemilému překvapení pískají ventilátory i přímým konkurentům největších výrobců.

Na počítači jsem ze zájmu vyzkoušel několik programů pro regulaci rychlosti ventilátoru. Notebook Fan Control skutečně funguje, i když nemá profil přímo pro tento model. Použil jsem tedy profil pro ZBook 15 Sudio G3 a mohl jsem libovolně měnit rychlost ventilátoru. Při snížení otáček na 2800 rpm je notebook dokonale nehlučný, přestože teplota procesoru při kancelářské práci nepřekračuje 42 °C.


hodina provozu - mírná zátěž

  • touchpad = 27,5°C
  • levá strana pod klávesnicí = 27,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 27,5°C
  • klávesnice vlevo = 28,4°C
  • klávesnice vpravo = 29,5°C
  • spodek maximum = 29,6°C
  • výdech chlazení = 30,2°C
  • napájecí adaptér = 33,7°C

hodina provozu - vysoká zátěž

  • touchpad = 27,9°C
  • levá strana pod klávesnicí = 29,2°C
  • pravá strana pod klávesnicí = 28,2°C
  • klávesnice vlevo = 35,6°C
  • klávesnice vpravo = 37,7°C
  • spodek maximum = 34,6°C (uprostřed)
  • výdech chlazení = 37,0°C
  • napájecí adaptér = 37,5°C

teplota okolí při měření: 24°C

Teploty na povrchu počítače se drží na nízkých hodnotách. Není problém s ním ani sedět venku na slunci a mít jej položený na klíně (při kancelářské práci). Důvodem je snaha uchladit procesor na velmi nízkých teplotách. Ventilátor se totiž nezastaví, dokud vnitřní teplota procesoru neklesne pod 40 °C.


Baterie

Uvnitř počítače je integrována 50Wh Long-Life baterie, která se pyšní stejnou zárukou na svou kapacitu, jako má celý počítač (tři roky). V našem standardním* redakčním testu s ní notebook vydržel 12 hodin a 02 minut. Při kancelářské práci s polovičním jasem se výdrž pohybuje okolo 8 hodin, ale může stoupnout až na 11 hodin, pokud kromě textového editoru na počítači nic neběží. Velmi aktivní procházení webových stránek naopak dokáže snížit výdrž na 5 - 6 hodin, což je mimochodem i doba, po kterou počítač dokáže přehrávat videa z Youtube.


Nabíjení baterie probíhá výkonem 25 W až do 80 % kapacity, kdy se výkon postupně začne snižovat. Prázdnou baterii lze nabít na 90 % za necelé dvě hodiny.

BIOS

Firmware, který HP používá, podporuje chod v režimu BIOSu i EFI (volitelně se Secure Boot). Nastavení se skrývá pod klávesou F10 a je kompletně grafické s možností (nepříliš pohodlného) ovládání myší nebo touchpadem.

V nastavení lze ovlivnit například chování procesoru (HyperThreading, TurboBoost, úsporné stavy, virtualizace), zavádění operačního systému (priority, zavádění ze sítě), vynucení neustálého běhu ventilátoru, dobu, po které se zhasne podsvícení kláves, nebo velikost paměti vyhrazené pro integrované grafické jádro.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace vychází na 39.990,- Kč s DPH a jde o nejvyšší dostupnou skladovou konfiguraci pro náš trh. Vyšší konfigurace jsou tedy dostupné pouze ve formě CTO (konfigurací na míru). Pokud nepotřebujete LTE modem a postačí vám 8 GB RAM, můžete s nižší konfigurací ušetřit 6 tisíc. Nejlevnější konfigurace stojí 27.990,- Kč s DPH a liší se ještě 256GB (PCIe) SSD a procesorem Core i5-8250U.

Všechny skladové konfigurace u nás mají v základu tříletou záruku s opravou v autorizovaných servisech. Tuto záruku je možné prodloužit a rozšířit o další služby (oprava u zákazníka).

Závěr

14“ EliteBook 840 G5 je solidním vylepšením proti předchozím generacím a představuje velmi dobrý pracovní notebook pro univerzální kancelářské nasazení. Od svých přímých konkurentů se liší stylovějším provedením (proč by i řadový zaměstnanec nemohl pracovat na stroji, který se mu bude líbit?) a přítomností tradičního dokovacího konektoru. Tradiční dokování přináší hned dvě výhody - prvním je vyšší spolehlivost a druhým nižší cena dokovací stanice.

Nový EliteBook splňuje i další parametry očekávané u pracovního stroje - nabízí pohodlnou klávesnici s dobrou mechanikou, velký přesný touchpad i trackpoint. IPS displej je již konečně dostupný v základu a ten použitý v testovaném kuse navíc není vůbec špatný.

V případě klávesnice asi někteří administrátoři neocení absenci klávesy Insert (nahrazené utajenou zkratkou Fn+E), která spolu s několika dalšími ustoupila novým funkcím vhodným v korporátním prostředí (přijímání hovorů, …). V případě mnoha běžných uživatelů však nepochybuji, že si absence této klávesy nejspíš ani nevšimnou (ostatně ani novější verze Office už na Insert nereagují).

Celkově mám ale pouze dvě větší výhrady k tomuto stroji. První se týká napájecího adaptéru s konektorem USB-C, který je dodáván u skladových konfigurací a zabere jediný port tohoto typu na notebooku. Druhý (vážnější) se týká chlazení, které by při kancelářské práci mohlo být tišší. Problém navíc není na straně hardware, ale pouze nastavení logiky ventilátoru, kterou lze alespoň částečně obejít alternativními utilitami. I přes zmíněné neduhy jde z mého pohledu o nejen z nejlepších univerzálních pracovních notebooků určených pro firemní nasazení.

Klady a zápory

+ mechanické zpracování
+ dobrý IPS displej bez PWM
+ pohodlná klávesnice
+ tradiční dokovací konektor

- pískavý projev ventilátoru ve vyšších otáčkách
- jediný konektor Thunderbolt 3 zabírá napájecí adaptér
- chybí klávesa Insert

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5% energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Podrobnější parametry pořízené programem HWiNFO32 naleznete v souboru hwinfo32.zip

Technická data

  • Testovaná konfigurace: HP EliteBook 840 G5 (3JX65EA)
  • Instalovaný procesor: Intel Core i7-8550U (1,80/4,00 GHz, 4-core, 8 MB L3)
  • RAM (GB): 16 DDR4-2400 (16+0)
  • SSD (GB): 512 (KXG50ZNV512G TOSHIBA, NVMe, M.2)
  • ODD: -
  • LCD: 14,0" TFT/IPS (matný)
  • LCD rozlišení: full-HD (1920 x 1080)
  • Video: Intel UHD 620 (IGP)
  • Modem: -
  • LAN: 10/100/1000 (Intel Ethernet Connection I219-V)
  • WiFi: Intel Dual Band Wireless-AC 8265 (ac/a/b/g/n)
  • Zvuková karta: Conexant ISST Audio
  • Polohovací zařízení: trackpoint + touchpad (Synaptics/precision)
  • Software: Windows 10 Pro (64bit)
  • Baterie/výdrž: Li-Pol 50 Wh / 12h 2min
  • Rozhraní: 1x audio IN/OUT, 2x USB 3.0, 1x USB-C/Thunderbolt3, HDMI
  • Rozměry: 326 x 234 x 21,5 mm
  • Hmotnost (kg): 1,55
Recenze

Diskuse