RECENZE: HP Omen X 17 - herní notebook nadupaný výkonem pro nejnáročnější hráče

17. 2. 2018 07:54    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

HP Omen X 17 - herní notebook nadupaný výkonem pro nejnáročnější hráče

HP Omen X 17 - herní notebook nadupaný výkonem pro nejnáročnější hráče

Omen X 17 od HP je ukázkou toho, že i HP dokáže vyrábět nejvyšší kategorii herních notebooků. Robustní konstrukce 17,3 palcového notebooku v sobě ukrývá nejvyšší aktuálně možnou herní grafickou kartu NVIDIA a přetaktovatelný procesor Intel. Třešničkou na dortu jsou dva SSD zapojené v RAID 0. Skalní hráče může potěšit 120 Hz IPS LCD s G-SYNC a mechanická klávesnice.

Základní popis

I když je Omen X 17 vlastně vzhledově celkem střídmý, na první pohled je poznat, že jde o herní notebook, hlavně díky jeho robustnosti. Oproti předchozím generacím se aktuální Omen ještě více přizpůsobil herním potřebám.

Černé tělo notebooku je tvořeno převážně z plastu. Kovový povrch pracovní plochy kolem klávesnice a touchpadu zasahuje i do horní části boků s konektory. Poměrně tlustý notebook je díky velkému zkosení z boků a ze předu opticky tenčí, chvílemi vypadá, jako by se vznášel nad deskou stolu. Základna se jeví konstrukčně pevná, i když ho udržíte za jeden roh, notebook drží pevně, bez vrzání a ohýbání. Prohnout se dokáže uprostřed pod touchpadem, jen trochu a je k tomu potřeba hodně zatlačit. I když se ruce uživatele budou opírat nejčastěji na dobře podepřených krajích, byl bych si přeci jen u takto velkého notebook jistější i s podpůrnou nohou uprostřed.

Vnější stranu víka charakterizuje velké X s logem řady Omen, standardní prvky pro tuto modelovou řadu, společné i s klasickými PC a dalším herním příslušenstvím od HP. Víko se zároveň směrem ke středu zlehka zvedá, je vyboulené. U vypnutého notebooku mají kříž a logo stříbrnou barvu, v zapnutém stavu svítí v základu červeně, ale barvy lze libovolně upravit ve speciálním nainstalovaném programu OMEN Command Center. Stejně tak lze měnit i barvy pruhu na zadní straně notebooku, nápisu OMEN nad klávesnici, tlačítka napájení a samozřejmě celé klávesnice, ale k té se dostaneme níže v recenzi. Pro X lze měnit barvu každé ze čtyř čar samostatně, barvy mohou svítit konstantně nebo se různě měnit v čase. Program v tomto ohledu umí nastavit ledacos.

Vnitřní strana víka má po celém svém obvodu 1,5 až 2 (horní hrana) mm široký i hluboký, vystouplý okraj, jakýsi rámeček. Tvar tohoto okraje zajišťuje vyšší tuhost víka a pomáhá od sebe udržet LCD a klávesnici zavřeného notebooku. Netradiční půlkruhové klouby mají optimální tuhost, notebook lze i díky váze základny snadno otevřít jednou rukou.


Další prvek X naleznete na spodní straně notebooku, rozděluje notebook na 4 části. 2 boční části jsou cca z 80 % proděravěné malými trojúhelníky, průduchy zajišťují přívod vzduchu k chlazení. Velká přední část je prostě jen vroubkovaná, opět trojúhelníky. Nejmenší zadní část tvoří průhledný, lehce kouřový plast, jsou skrze něj vidět některé součástky a je opatřen i logem OMEN.

Porty jsou tradičně rozloženy na bocích, ale nejvíc jich je vzadu, což se dnes již vidí málo kdy, ale velké herní notebooky to tak mívají. Takže vlevo zepředu jsou dva audio jacky a jeden USB 3.1, vzadu je otvor pro KensingtonLock. Vpravo od předu je čtečka SD karet, za ní další USB 3.1 a vzadu konektor napájení. Při pohledu na zadek je zleva síťový RJ-45 konektor, 2x USB-C / Thunderbolt 3, 1x Mini DisplayPort (vešel by se i velký), 1x velké HDMI a další USB 3.1. Na bocích a vzadu jsou také velké otvory pro přívod vzduchu, ale k tomu se také ještě dostaneme později.


Notebook s ostře řezanými rysy měří 425 x 327 x 36 - 40,5 (s nožičkami) mm. V testované konfiguraci vážil 4526 g. Napájecí zdroj (330 W) s napájecím kabelem přidá dalších 1264 g k přenášení. Zdroj měří 150 x 150 x 38 mm a mimochodem i na zdroji je vzor X. Takto velký a těžký herní notebook je předurčen k tomu, aby trávil většinu času doma. Jeho mobilita spočívá v možnosti přenášet jej z místnosti do místnosti nebo ho snadno uklidit ze stolu, pokud je potřeba místo na jinou činnost. Na každodenní nošení do školy nebo práce rozhodně stavěn není, ale když bude občas třeba, ve velkém batohu ho snadno přenesete na lan party atp.

Klávesnice a ovládací prvky

Černá klávesnice má jasně bílé hlavní znaky, takže jsou dobře čitelné i v lehkém šeru. Klávesy WASD mají na okrajích bílý rámeček pro zvýraznění. Doplňkové znaky jsou lehce našedlé a jejich problém tkví v tom, že ve tmě nejsou vidět ani při podsvícení. Jeden dostupný stupeň podsvícení prosvěcuje na každé klávese jen jeden hlavní znak. Výjimku tvoří dvě klávesy, pravý SHIFT, kde svítí i malý nápis "PAUSE" a klávesa TABulátoru, kde pro změnu nesvítí vůbec nic. Podsvícení funguje jen se spuštěným operačním systémem, protože je primárně řízeno programem od výrobce.

Rozložení klávesnice s numerickým blokem je v zásadě tradiční, ale i zde je několik anomálií oproti běžné externí klávesnici. Tradičně mi vadí absence mezer mezi skupinkami kláves F1 až F12, zrovna u herní klávesnice mi to vadí dvojnásob. Schází pravá klávesa Ctrl a kontextová nabídka, přitom místo nesmyslně dlouhé klávesy s obráceným lomítkem, vpravo vedle mezerníku, by se vešly 3 samostatné klávesy. Dále schází samostatný Home a End, přitom nad numerickým blokem jsou samostatné PgUp + PgDn a vedle nich, pro mě nepochopitelně PrintScreen s druhotným End a zcela samostatná klávesa pro vyvolání OMEN Command Center, ta by klidně mohla být v pravém sloupku programovatelných kláves P1 - P6. Jednořádkový hlavní Enter se už pak ve stínu výše popsaných vlastností jeví jako druhotný problém, který je navíc za mořem vnímán jako standard.


Mezi pozitiva klávesnice řadím především mechanické, mikro-spínačové provedení s příjemným a zřetelně rozpoznatelným stiskem. Klávesnice sice při psaní jemně cvaká, ale psalo se mi na ní příjemně a rychle. Samostatné kurzorové šipky mají plnou velikost a jsou zřetelně vysunuty mimo hlavní blok. Podsvícení lze nastavit pro každou klávesu zvlášť, v plné paletě barev. Pro klávesy P1 až P6 lze nahrát klávesová makra včetně zaznamenání či nastavení fixní nebo žádné prodlevy. Líbí se mi také možnost rychlé deaktivace klávesy Win, při napínavé akci ve hře se tak vyhnete otevření MS nabídky nechtěným stiskem v nechtěné chvíli.

Touchpad je vycentrovaný na střed hlavního bloku kláves. Oceňuji, že se HP vyhnulo módnímu trendu jednolitého touchpadu s integrovanými tlačítky a obě tlačítka jsou samostatná, pod touchpadem a mají optimální stisk s minimálním odporem. Plocha touchpadu veliká 102 x 57 mm mi přijde tak akorát. S touchpadem se mi pracovalo dobře.

Hlavní vypínač je umístěn vlevo nad klávesnicí, při zapnutém notebooku svítí nastavitelnou barvou, v režimu spánku bliká. Indikace připojeného napájení je umístěna hned vedle napájecího konektoru. Indikace práce SSD a HDD je rovněž na pravém boku, více vepředu, před čtečkou SD karet, uvidíte ji, jen když se nakloníte, zamýšlena je tedy zřejmě pro případy nouze. Další indikační diody jsou přímo na klávesách, kterými se aretuje příslušná funkce (CapsLock, NumLock, vypnutí zvuku, režim "V letadle", zamčení touchpadu a deaktivace klávesy Win). Po stisku klávesy Fn se rozsvítí všechny klávesy, které mají ve spojení s Fn nějakou funkci, v případě zapnutého podsvícení všechny ostatní klávesy zhasnou.

Hlavní HW parametry

Notebook je navržen pro čtyřjádrové procesory Intel generace Kaby Lake. Testovaná konfigurace má na desce připájený hi-end procesor Core i7-7820HK, který má odemčené možnosti taktování. V základním nastavení nabízí vysoký výchozí takt 2,9 GHz a režim TurboBoost až do 3,9 GHz. Přetaktování lze nastavit v programu OMEN Command Center, osobně ale tuto možnost vnímám spíše jako marketingovou záležitost pro "hračičky". Program umožňuje teoretické přetaktování až na 8 GHz což je samozřejmě nesmyslná hodnota a prakticky ji nelze provést. Na přetaktování procesoru klidně zapomeňte, to málo co lze reálně nastavit prakticky ve hrách nepoznáte, protože podstatnější je stejně grafická karta a tu "ručně" přetaktovat nelze a není to ani potřeba.


HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 58068
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 12896

HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 365851
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 125686

Cinebench R11.5

  • Rendering (Single CPU): 1,86 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 8,41 pts
  • Multiprocessor Speedup: 4,52

Cinebench R15

  • Rendering (Single CPU): 166 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 767 cb
  • Multiprocessor Speedup: 4,63

Paměťové moduly RAM jsou v notebooku 2, pracují tedy v režimu DualChannel, oba moduly lze uživatelky vyměnit. V testované konfiguraci bylo osazeno 2x 16 GB, celkem tedy 32 GB, více než dostačující hodnota pro většinu běžných uživatelů.

RAM

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 16402 MB/s

V testovaném notebooku je umístěn 2x M.2 SSD modul SAMSUNG MZVLW256HEHP-000H1 s kapacitou 256 GB, moduly pracující v režimu RAID 0, dohromady tedy poskytují celkovou kapacitu 512 GB. Měření výkonu ukázalo nadprůměrné hodnoty. Výkon SSD uživatel ocení především při načítání operačního systému a programů. Moduly jsou uživatelky vyměnitelné. RAID pole je z výroby rozděleno na dva logické disky, (E:) 12,4 GB pro data potřebná k obnově systému do továrního nastavení a "zbytek" (C:) pro operační systém a programy.


SSD

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 2250 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,057 ms

V notebooku je i uživatelky vyměnitelný klasický 2,5" HDD, jde o model HGST HTS721010A9E630 rotující rychlostí 7200 otáček / s a celkovou kapacitou 1TB. Z výroby je prázdný a je celý určen pro ukládání objemnějších uživatelských dat, jako jsou fotky, videa atp. Přestože se HDD otáčí vysokou rychlostí (běžné HHD pro notebooky mívají 5400 ot/s), pracuje velmi tiše.

HDD

  • HD Tach (měření přenosové rychlosti při čtení z cache): 399 MB/s
  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 108 MB/s
  • Průměrná přístupová doba: 15,1 ms

Displej a grafika

17.3" IPS displej s matným povrchem nabízí rozlišení Full-HD (1920x1080 px), nese označení AU Optronics B173HW01 a pracuje v režimu 120 HZ. Ve spolupráci s grafickou kartou synchronizuje obnovovací frekvenci obrazu (technologie G-SYNC). Jas, kontrast a především podání barev je subjektivně (zatím neměříme, ale porovnáváme s jinými LCD) na vysoké úrovni. Nastavení jasu má 11 úrovní s vyhovujícím rozsahem, všechny jsou využitelné, i s nejnižší úrovní se dá pracovat kvůli úspoře energie na baterii nebo ve tmě pro menší oslnění. Měření LED podsvícení ukázalo, že se výrobce vyhnul použití regulace PWM, naštěstí.


Osazený grafický čip (GPU) je aktuálně nejvyšší dostupný model pro notebooky, NVIDIA GeForce GTX 1080 s vlastní pamětí 8 GB. Oproti předchozí generaci herních grafických karet jde o obrovský výkonový skok. Na notebook si s přehledem zahrajete všechny aktuální hry ve Full-HD i ve vysoké kvalitě detailů, s externím monitorem grafika zvládne na slušné úrovni i 4K rozlišení. Výkon grafiky s přehledem zvládne i 3D brýle neboli VR. Použití GPU integrovaného v procesoru (Intel HD Graphics 630) je v tomto notebooku kvůli technologii G-SYNC zablokováno.


Testy 3D Mark

  • 3DMark 11: P 18927 (Graphics: 27340, Physics: 9667)
  • Fire Strike (DX11): 14999 (Graphics: 19737, Physics: 10851)
  • Time Spy (DX12): 6177 (Graphics: 6746, CPU: 4182)

Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 72,38 fps
  • Cinebench R15: 115,09 fps

SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)

  • CATIA (catia-03): 22,78
  • EnSight (ensight-04): 111,59
  • LightWave 3D (lightwave-01): 25,68
  • Maya (maya-03): 27,46
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 3,12
  • SolidWorks (sw-02): 22,61
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 4,32
  • Siemens NX (snx-01): 13,47

SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)

  • 3ds Max (3dsmax-05): 141,02
  • CATIA (catia-04): 78,13
  • Creo (creo-01): 53,61
  • Energy (energy-01): 8,66
  • Maya (maya-04): 123,89
  • Medical (medical-01): 42,55
  • Showcase (showcase-01): 105,85
  • Siemens NX (snx-02): 7,90
  • Solidworks (sw-03): 47,19

Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark

  • 1920x1080: 240,6 fps

Multimedia

Zvukový projev reproduktorů byl největším zklamáním tohoto herního notebooku. Reproduktory jsou v notebooku dva, umístěny jsou v předních rozích a směřují do desky stolu. Dokáží hrát poměrně hlasitě, ale v nejvyšším nastavení mají občas tendenci lehce drnčet, hrají hodně do výšek. Notebooku by slušel subwoofer pro lepší hloubky. Ano hraje lépe než některé běžnější stroje, ale hůře než dobře hrající herní notebooky. Herní notebooky by měly mít lepší zvuk reproduktorů. Označení Bang &Olufsen si podle mě tento notebook nezaslouží. Pro lepší zvuk budete potřebovat externí reproduktory nebo kvalitní sluchátka (při hraní běžná praxe), audio výstup v konektoru je čistý a kvalitní.

Vestavěná kamera se hlásí jako HP Wide Vision FHD Camera, ukládá v rozlišení FullHD, ale výsledný obraz rozhodně jako FullHD nativní nevypadá, kamera je s největší pravděpodobností maximálně HD a obraz je přepočítáván, běžná praxe i u konkurenčních strojů. Ke cti kameře slouží schopnost přizpůsobit snímání obrazu světelným podmínkám, obličej je zřetelně vidět i ve velkém šeru, samozřejmě za doprovodu znatelného zrnění.

Chlazení a provozní hluk

Systém chlazení notebooku obsahuje 2 větráky umístěné v zadních rozích a celkem 4 heatpipe (vodiče tepla) vedoucí k žebrování u větráků. Jedna heatpipe vede přes celou délku notebooku od jednoho žebrování přes CPU i GPU až na druhou stranu k druhému žebrování. Druhá heatpipe vede přes CPU i GPU k pravému žebrování. Další dvě heatpipe jsou výrazně kratší a vedou jen k jedné součástce (pravděpodobně CPU, chlazení sem nerozebíral, ale dává to větší smysl) a teplo odvádí k bližšímu levému žebrování. Žebrování má čtyři masivní výstupy v zadních rozích, 2x dozadu a 2x do strany. Nasávání vzduch probíhá velkými průduchy na spodku notebooku. Regulace otáček ventilátorů je ve všech režimech automatická, postrádám možnost ručního okamžitého spuštění maximálních otáček, jako to bývá u některých konkurenčních notebooků této kategorie.


hodina provozu - mírná zátěž

V mírné zátěži (prohlížení internetu nebo psaní textu) pracuje notebook velmi tiše a to i v případě, že je v BIOSU nastavena neustálá práce větráků (volitelná možnost) kdy se větráky točí velmi pomalu a i v tiché místnosti je potřeba se soustředit nebo přiložit ucho k notebooku, aby je bylo slyšet. Na opěrkách pro ruce vedle touchpadu je díky kovovému povrchu notebook pocitově studený. Trochu tepla na dotyk je cítit v prostoru nad klávesnicí a zespodu v prostoru, kde je umístěno CPU a GPU, od středu dozadu. Větráky se zřetelně rozběhnou jen v případě, že je potřeba nějaký okamžitý výkon pro složitější výpočetní operaci nebo při startu některých programů, hlasitost je přijatelná.

  • touchpad: 27 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 27 °C
  • klávesnice vlevo: 29 °C
  • klávesnice vpravo: 29 °C
  • spodek maximum: 32 °C
  • výdech chlazení: 33 °C
  • napájecí adaptér: 31 °C

hodina provozu - vysoká (herní) zátěž

Nejmarkantnější změnou vytíženého notebooku, vyžívajícího plný potenciál, jsou ventilátory neustále běžící ve vyšších otáčkách, logicky. Hlučnost proudění vzduchu by byla poměrně přijatelná, ale bohužel je zde patrná i tendence k pískání, pravděpodobně způsobené prouděním vzduchu uvnitř notebooku, kolem ventilátorů. Trochu tomu může pomoci přizvednutí zadních rohů notebooku, případně pořízení tiché chladící podložky, která dokáže zlepšit přívod vzduchu ke spodku notebooku, klidně i pasivní a umožňuje snížit otáčky chlazení. Nejjistější volbou je hraní s velkými a kvalitními sluchátky.

Teplota na ploše touchpadu a kolem něj se pocitově téměř nezměnila a stále se díky kovovému povrchu jeví spíše studená. Více tepla je cítit v klávesnici, ale stále jde pocitově o přijatelný stav. Na spodku je notebook opět nejteplejší od středu dozadu, přes průhlednou část plastového krytu. Teplý vzduch vyfukuje nejvíce v obou zadních rozích a z levého boku. Z pravého boku vychází kupodivu poměrně vlažný vzduch a nevím, jestli to byl záměr nebo náhoda, ale díky tomu méně zahřívá ruku s myší, dobrá zpráva pro praváky.

  • touchpad: 28 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 30 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 28 °C
  • klávesnice vlevo: 34 °C
  • klávesnice vpravo: 33 °C
  • spodek maximum: 39 °C
  • výdech chlazení: 52 °C vlevo, 40 °C vpravo, 57 °C vzadu
  • napájecí adaptér: 45 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii)

Samostatně vytížené jedno jádro procesoru dokáže dlouhodobě pracovat na frekvenci 3.6 GHz při teplotě 80 °C a přijatelné hlasitosti proudění vzduchu z ventilátorů (bez tendence k pískání!). Vytížení všech osmi jader (4x fyzické x2 logické) pak dlouhodobě pracuje na velmi pěkných 3,30 až 3,48 GHz (střídá se cca po minutě) ovšem za cenu opět hlučnějšího chlazení a teploty procesoru 94°C. Vytížení 4 jader procesoru spolu s grafikou znamená, vedle hlučného chlazení, oscilaci frekvence CPU kolem základních 2,9 až 3 GHz a teplota až 97°C. Frekvence grafiky se drží kolem hodnoty 1,35 GHZ a teploty 75 °C. Měřeno při notebooku položeném na stole, tak jak byl navržen výrobcem. Teploty i frekvence dokáže příznivě ovlivnit zlepšení přívodu vzduchu.

Baterie

Li-Ion baterie integrovaná v těle notebooku vydržela v našem standardním* redakčním testu pracovat 6 hodin a 55 minut. Reálnou výdrž samozřejmě ovlivní zapnutí WiFi a míra dalšího vytížení. Pro hraní považujte baterii spíše jako záložní zdroj energie schopný pracovat hodinu až dvě. Baterii lze uživatelsky vyměnit, jen pokud notebook rozeberete. Výrobce na webu uvádí kapacitu 99 Wh, HWinfo32 ukazuje 102 Wh, pravděpodobně rezerva pro omezení reklamací časem stárnoucí baterie.


Ceny a záruka

Oficiální označení notebooku je OMEN X by HP, označení testované konfigurace potom 17-ap006nc. Za sestavu s procesorem Intel Core i7-7820HK, 32GB RAM, 17.3" IPS 120Hz Full HD LCD, grafikou NVIDIA GeForce GTX 1080 8GB, 512 SSD (2x 256 GB M.2 modul, zapojení RAID 0) SSD + 1TB HDD zaplatíte v době uvedení recenze doporučených koncových 81.990,- Kč včetně DPH (67.760,- Kč bez DPH). Pro ČR je momentálně nabízena tato jediná konfigurace. HP pro koncové zákazníky nabízí 2 roky záruky na díly a práci včetně služby vyzvednutí a vrácení zákazníkovi.

Závěr

OMEN X by HP 17 je aktuálně nejvyšším herním notebookem tohoto výrobce. Oproti některým předchozím generacím herních notebooků nesoucích označení OMEN se výrazně polepšil v použitelnosti pro hraní, hlavně v oblasti výkonu a chlazení. Jako největší škraloup vnímám špatné ozvučení (na poměry herních notebooků, ale i některých lepších multimediálních). Chlazení by mohlo být ještě o něco propracovanější a tišší v zátěži, dotažení by snesly i některé prvky rozložení klávesnice. Úpravy by snesla i aplikace OMEN Command Center (nebýt toho že dostala samostatnou klávesu na významné pozici, asi by se to dalo přehlédnout). Klávesnice, především díky mechanickému provedení, na druhou stranu patří i k přednostem tohoto notebooku. Pochválit lze kvalitní LCD s matným povrchem, 120 Hz a G-SYNC. Celkově notebook nabízí především nekompromisní herní výkon, aktuálně nejvyšší dosažitelný (hlavně díky NVIDIA GeForce GTX 1080) v mobilním provedení.

Klady a zápory

+ celkový herní výkon systému
+ mechanické provedení klávesnice
+ kvalitní LCD, 120 Hz, G-SYNC

- nízká kvalita zvuku, na poměry herních notebooků v této kategorii
- chlazení v herní zátěži by mohlo být ještě o něco tišší

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse