RECENZE: HP Pavilion x360 14 - otočný konvertibilní notebook, nejnovější Intel, základní NVIDIA

28. 3. 2018 06:01    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Domácí 14 palcový konvertibilní notebook s potenciálem i pro studenty nebo malé podnikatele. Nabízí jak nejnovější procesor Intel a dedikovanou grafickou kartu NVIDIA pro příležitostné hraní, tak výrazně cenově přijatelnější konfiguraci s velkou úložnou kapacitou. Stříbrný vzhled s použitím hliníku vyvolává luxusnějším první dojmem než cenovka.

HP Pavilion x360 14 - otočný konvertibilní notebook, nejnovější Intel, základní NVIDIA

Základní popis

14" konvertibilní notebook, je téměř celý proveden ve stříbrných barvách, včetně klávesnice. Na spodku notebooku jsou 4 gumové nohy dlouhé 4,5 cm a široké 0,5 cm, všechny směřují ke středu. Vzadu uprostřed je v rozpětí cca 13 x 2 cm plocha perforovaná 1 mm dírkami pro přívod vzduchu k chlazení. Na vnější straně víka je umístěno velké logo "hp", umístěné v lesklém kruhu, stejně lesklý je i povrch krytek pantů. Na první pohled na mě notebook působí elegantním dojmem.


Víko lze otevřít i jednou rukou, předek notebooku se sice trochu zvedne, ale lze to. Příjemněji se notebook otevírá oběma rukama, pro snazší uchopení je k tomu na čele víka připraven malý výstupek. Víko lze otočit o celých 360°, takže vedle režimu klasického notebooku, lze pracovat jak v režimu A, tak v režimu tabletu. V čele základny a horní části víka jsou umístěny magnety, které drží notebook lépe zavřený nebo v režimu tabletu. Vnitřní strana víka je převážně černá (vypnutý notebook), většina plochy je pokryta tvrzeným sklem.


Základna je tvořena z plastu obarveného stříbrnou barvou, pracovní plochu tvoří plát hliníku. Vnější strana víka je dle mého soudu rovněž plastová, i když se tváří jako slitina lehkých kovů a má tmavší barevný odstín než základna. Čelo základny a horní okraj víka májí výrazně zaoblené rohy. Pevnost základny subjektivně hodnotím jako středně odolnou. Při tlaku na vnější stranu víka jsou poměrně snadno dosažitelné deformace v obraze zapnutého LCD. Díky tvrzenému sklu zepředu je víko dobře odolné proti kroucení. Celkově hodnotím pevnost notebooku jako průměr, při slušném zacházení by měl zvládat každodenní přenášení v brašně nebo batohu, ideálně s vlastním polstrovaným oddílem.

Všechna fyzická rozhraní jsou umístěna na bocích notebooku. Vlevo je KensingtonLock a duální audio jack. Vpravo napájecí konektor, 1x HDMI, 2x USB-A 3.1, 1x USB-C a čtečka SD karet. Uvnitř notebooku je samozřejmě integrovaný WiFi modul (802.11a/b/g/n/ac ) a Bluetooth 4.2.

[GAL|6,7]

Celkové rozměry notebooku jsou 334 x 227 x 21 mm a váha naměřená v redakci přesně 1.7 kg. Spolu se zdrojem o rozměrech 131 x 42 x 31,5 a váze 330 g (včetně kabelu) pak má uživatel k přenášení něco málo přes dvě kila. Celkově, spolu s výše popsanou odolností, se tedy jedná o středně mobilní konvertibilní notebook vhodný i pro každodenní přenášení, nejlépe asi v batohu.

Klávesnice a ovládací prvky

Plastové klávesy mají stejný odstín stříbrné barvy jako základna. Poloprůsvitný plast kláves pod barvou je základem pro znaky a symboly. Na světle popisky působí tmavě a zapnuté podsvícení jejich čitelnost zhoršuje. Ve velkém šeru nebo tmě je podsvícení velmi dobře kontrastní. Podsvícení má jeden stupeň a lze jej spustit, i pokud se nacházíte v prostředí BIOSu.


Klávesám F1-F12 tradičně (jako u většiny současných notebooků) schází mezery mezi skupinkami po čtyřech a jejich popisky jsou na můj vkus příliš titěrné. Upřednostnění multimediálních funkcí lze nastavit v BIOSu, přitom Alt + F4 funguje vždy stejně (zavření okna). Prohodil bych PrinstScreen a Ins a líbil by se mi dvouřádkový Enter, jak je v našich končinách obvyklejší. Chybí mi klávesa kontextové nabídky. Schází také pravý Ctrl, pravděpodobně proto, že 2x Alt má šířku 1,5 běžné klávesy. Vyhovuje mi Backspace a Del, a také samostatná čtveřice kláves Home, PgUp, PgDn, End, na pravém boku klávesnice. Velké klávesy kurzorových šipek do stran vyvažují malé (ploviční na výšku) klávesy pro šipky nahoru a dolů. Celkově jsem si na klávesnici poměrně rychle zvykl, pracovalo se mi s ní dobře a rychle.


Touchpad má méně obvyklý poměr stran, je dlouhý 11,5 a široký 6 cm. Klasicky mi vadí módní zakomponování tlačítek myši do dotykové plochy, ale naštěstí je v jejich aktivní oblasti (cca 1 cm dole) ovladačem nastaveno zpoždění posunu kurzoru, takže je maximálně eliminován nechtěný pohyb při stisku. Celou plochu lez pohodlně stisknout do cca 50% výšky. Dynamické zrychlení kurzoru mi místy přišlo trhané. Rozpoznání dotyku je dobré. Celkově se s touchpadem dá dobře pracovat.

Další možností ovládání je dotyková obrazovka. Lesklý povrch klasicky zvyšuje odlesky především v tmavém obraze. Reakce na dotyk prstů mi vyhovovala. Jakmile se víko s LCD přetočí o více než 180°, dotyková obrazovka se stává hlavním ovládacím prostředkem, klávesnice i touchpad jsou deaktivovány. Dotykem obrazovky nelze notebook probudit z režimu spánku.

Indikačních diod je na notebooku 5. Jedna, umístěná přímo v klávese, indikuje aretaci CapsLock (psaní velkých znaků). Druhá je uprostřed horního okraje vnitřní strany víka nad LCD, vedle webkamery, indikuje její zapnutí, na můj vkus zbytečně intenzivně. Další dvě diody jsou na levém boku, jedna pro indikaci zapnutí notebooku, nebo režim spánku (bliká), druhá indikuje práci SSD. Poslední indikační dioda je vpravo vedle konektoru napájení, jako jediná svítí oranžově, když se baterie dobíjí, jinak bíle (pokud je notebook připojen do elektrické sítě), stejně jako i všechny ostatní.

Na levém boku je také tlačítko hlavního vypínače, mohlo by být trochu větší, ale chápu snahu jeho konstrukce, zabránit náhodnému nechtěnému stisku. Vlevo je také kolébkové tlačítko pro ovládání hlasitosti. Obě tlačítka jsou na boku především pro práci v režimu tabletu, fungují ale samozřejmě stále.

Hlavní HW parametry

Testovaná konfigurace notebooku je osazena mobilním procesorem Intel z nejnovější 8. generace. Intel Core i7-8550U má základní takt 1.8 GHz, s Turbo Boost 4 GHz. HP využilo podporovanou možnost změny základního taktu, z možností 800 MHz nebo 2 GHz, zvolil vyšší hodnotu. TDP zůstává nastaveno na základních 15 W. 4 fyzická a 8 logických jader v sobě skrývají velký výpočetní potenciál, jak dopadly zátěžové testy, se dočtete níže v části Chlazení. Procesor s přehledem stačí pro běžnou práci s dokumenty a internetem.


[U|HWinfo Single-Thread mód (zatíženo jedno jádro)]

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 93788
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 20798

[U|HWinfo Multi-Thread mód (zatížena všechna jádra)]

  • Test výpočtů s pevnou řádovou čárkou: 360754
  • Test výpočtů s pohyblivou řádovou čárkou: 115481

[U|Cinebench R11.5]

  • Rendering (Single CPU): 1,90 pts
  • Rendering (Multiple CPU): 5,80 pts
  • Multiprocessor Speedup: 3,05

[U|Cinebench R15]

  • Rendering (Single CPU): 521 cb
  • Rendering (Multiple CPU): 167 cb
  • Multiprocessor Speedup: 3,12

[U|Testy 3D Mark - CPU]

  • 3DMark 11 - Physics: 7094
  • Fire Strike - Physics: 9271
  • Time Spy - CPU: 2927

Testovaná konfigurace v sobě ukrývá jeden 8 GB DDR4 paměťový modul. Kapacita naprosto dostatečná pro většinu běžného využití. Pokud by to někomu bylo málo, lze paměť rozšířit díky dalšímu volnému slotu, ovšem instalace je poměrně komplikovaná, viz níže (Rozborka).

[U|RAM]

  • HWiNFO32 (propustnost paměti): 10588 MB/s

Pro ukládání dat je v notebooku 8 cm M.2 SSD modul (SanDisk SD8SN8U-256G-1006) s kapacitou 256 GB. Jeho výkon je průměrný, stále však nesrovnatelně lepší než klasické HDD. Do notebooku lze teoreticky přidat i další 2,5" HDD nebo SSD, ovšem opět viz níže (Rozborka).

[U|SSD]

  • HD Tach (měření průměrné přenosové rychlosti při čtení): 354 MB/s
  • Průměrná přístupová doba čtení: 0,154 ms

Rozborka notebooku je komplikovaná. Snaha usnadnit uživateli výměnu vnitřních komponent zde rozhodně schází. Tři křížové šrouby jsou na čele notebooku, další tři jsou ukryté pod zadními nožičkami a jedním speciálním krytem vzadu uprostřed. Pak je komplikovaně potřeba povolit mechanické záklopky a zvednout klávesnici, komponenty jsou uloženy a přichyceny ve spodku základny. Pokud se dostanete dovnitř, lze vyměnit baterii a teoreticky přidat 2,5" HDD nebo SSD, k tomu je ale potřeba sehnat propojovací kablík. Pro výměny operační paměti (2 sloty), M.2 SSD a WiFi modulu je potřeba ještě odšroubovat základní desku. Řešení, které HP použilo, může mít teoreticky výhodu při chlazení, protože hlavní komponenty produkující teplo, jsou směrovány do spodku notebooku, která je proto tak horká v zátěži a s aktivní chladicí podložkou ji lze lépe chladit. Notebook jsem nakonec ani nerozebral, jen jsem se na to podíval na internetu, proto tentokrát nemám fotky vnitřku notebooku. Pokud se do rozebrání budete chtít pustit, buďte velmi opatrní.

Displej a grafika

14" IPS LCD s rozlišením Full-HD (1920x1080) má před sebou dotykovou plochu s tvrzeným sklem, lesklý povrch tradičně odráží obrazy okolních předmětů, především na tmavé obrazovce. Pozorovací úhly jsou dobré, rozpětí podsvícení (11 stupňů) je optimální. Regulaci jasu (PWM) momentálně nemám možnost měřit, ale co jsem dohledával, minimálně při maximálním jasu by měl být LCD bez blikání. Podsvícení mi připadá rovnoměrné, černá dostatečně tmavá. Vadil mi jen lehký nádech do žluté, viditelný na bílých plochách. Barvy mi připadají více pastelové než na externím monitoru, kontrast dostatečný.


V notebooku jsou dvě grafická jádra. Jendo je integrováno v procesoru, Intel UHD Graphics 620. Druhým grafickým čipem je dedikovaný NVIDIA GeForce 940MX, tedy předposlední generace. Výkonově je na tom 940MX cca 1,5 až 2,1 x lépe než integrovaný UHD 620, oproti novějšímu základu NVIDIA MX150 je pak pro změnu cca o 30 až 40 % slabší. Dedikovaný grafický čip 940MX je vhodný i pro příležitostné hraní starších a na 3D méně náročných her. Pro práci s internetem a dokumenty i sledování videa je výkon obou grafických čipů naprosto dostačující.


[U|Testy 3D Mark - celkový grafický 3D výkon systému]

  • 3DMark 11: P 2456 (GPU: 2249)
  • Fire Strike (DX11): 1456 (GPU: 1634)
  • Time Spy (DX12): 533 (GPU: 466)


Cinebench (OpenGL)

  • Cinebench R11.5: 51,78 fps
  • Cinebench R15: 65,89 fps

[U|SPEC viewperf 11 / 1280x1024 (fps)]

  • CATIA (catia-03): 12,88
  • EnSight (ensight-04): 18,45
  • LightWave 3D (lightwave-01): 17,66
  • Maya (maya-03): 10,58
  • Pro/ENGINEER (proe-05): 2,46
  • SolidWorks (sw-02): 10,23
  • Siemens Teamcenter Visualization Mockup (tcvis-02): 1,59
  • Siemens NX (snx-01): 5,54

[U|SPEC viewperf 12.1 / 1900x1060 (fps)]

  • 3ds Max (3dsmax-05): 18,39
  • CATIA (catia-04): 10,50
  • Creo (creo-01): 9,05
  • Energy (energy-01): 0,92
  • Maya (maya-04): 14,82
  • Medical (medical-01): 8,14
  • Showcase (showcase-01): 6,05
  • Siemens NX (snx-02): 2,30
  • Solidworks (sw-03): 17,39

[U|Aliens vs. Predator DirectX 11 Benchmark]

  • 1920x1080: 17,6 fps

Multimedia

Reproduktory jsou v notebooku dva, kulaté, směřují nahoru do pracovní plochy, umístěny jsou nad klávesnicí, u vnitřních okrajů pantů. Reproduktory dokáží hrát poměrně hlasitě bez známek drnčení nebo výrazného zkreslení. Poslední dobou testuji projevy reproduktorů i na klasické hudbě, především soundtrack z filmu Amadeus. Nevím, jestli je to náhoda nebo mezery v mém hudebním vzdělání, ale minimálně u dvou posledních (včetně tohoto) testovaných notebooků byl můj dojem z poslechu klasické hudby výrazně lepší než třeba u rockové hudby, kde je výrazněji znát absence basů. Projev reproduktorů mě tedy překvapil, v dobrém slova smyslu, logo B&O je zde tedy relativně oprávněně i když na kvalitu větších reproduktorů pochopitelně nemá. Projev reproduktorů subjektivně řadím k lepšímu průměru mezi notebooky obecně. Lepšího dojmu samozřejmě dosáhnete s lepšími herními sluchátky, výstup duálního audio konektoru je kvalitní a čistý.

Webkamera ukládá snímky v rozlišení HD (1280x720), dokáže si poradit i s šerem, aby byl obličej rozpoznatelný. V šeru je výrazněji vidět zrnění, komprese a digitální ostření hran obrazu, nativní rozlišení čipu mi pak připadá nižší, než v jakém je obraz ukládán. Pro občasné video-hovory je dostačující.

Chlazení a provozní hluk

Ohřátý vzduch je z notebook odváděn jedním ventilátorem. Výdech chlazení je na levém boku, více vzadu, pravákům tedy nebude vadit při použití externí myši. Hlavní přívod chladicího vzduchu je na spodku notebooku, pomocí výše zmíněné perforace, proto je při vyšší zátěži příhodno nechat tuto oblast co nejlépe "dýchat".

[U|hodina provozu - mírná zátěž (dokumenty, internet, video)]

Ventilátor se točí neustále, většinou pomalu a velmi tiše. Když sem přiložil ucho k výdechu, bylo slyšet i jemné a podezřelé "vrčení" ventilátoru, ve vyšších otáčkách naštěstí ustalo. Naprostá většina povrchu hliníkové pracovní plochy je pocitově studená, malinko více tepla je cítit jen uprostřed nad klávesnicí. Zespodu je situace velmi podobná, vepředu je kryt studený, vzadu uprostřed, kolem průduchu, je trochu vlažný.

  • touchpad: 25 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 25 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 25 °C
  • klávesnice vlevo: 27 °C
  • klávesnice vpravo: 27 °C
  • spodek maximum: 28 °C (vzadu uprostřed)
  • výdech chlazení: 29 °C
  • napájecí adaptér: 29 °C

[U|hodina provozu - vysoká zátěž]

Z pracovní plochy je na dotyk nejteplejší levá část vedle klávesnice, prostor nad výdechem chlazení. Samotná klávesnice je prohřátá, naměřené hodnoty jsou dány především prostorem mezi klávesami. Samotné klávesy jsou stále přijatelné na dotyk, i když je teplota znatelně cítit. Teploty na spodku jsou tak vysoké, že při práci na klíně už by notebook nepříjemně pálil do nohou. Ventilátor je už slyšet zřetelně, ale jeho projev je kultivovaný, slyšíte proudění vzduchu, které se dá v pohodě snést.

  • touchpad: 29 °C
  • levá strana pod klávesnicí: 31 °C
  • pravá strana pod klávesnicí: 29 °C
  • klávesnice vlevo: 39 °C
  • klávesnice vpravo: 38 °C
  • spodek maximum: 46 °C (kde)
  • výdech chlazení: 47 °C
  • napájecí adaptér: 42 °C

teplota okolí při měření: 25 °C
(testy prováděny a teploty měřeny při 100% nabité baterii, aby její zahřátí z dobíjení neovlivňovalo hodnoty)

[U|Vytížení jednoho jádra CPU]

První přibližně minutu běží procesor na frekvenci 3,95 GHz až do chvíle než dosáhne mezní teploty, potom frekvence dlouhodobě osciluje těsně kolem hodnoty 3,75 GHz při teplotě jádra poskakující v rozmezí hodnot 75 až 80 °C. Ventilátor nejprve běží pozvolna, po cca 5ti minutách se roztočí hlasitěji a zřetelně.

[U|Vytížení všech logických jader CPU]

Mezní teplota procesoru je dosažená záhy a frekvence osciluje dlouhodobě kolem hodnoty 2,36 GHz. Teplota procesoru se pohybuje v rozmezí 65 až 70 °C. Otáčky ventilátoru jsou přibližně uprostřed, mezi minimem a maximem.

[U|Vytížení 50% CPU + 100% GPU]

Po 15ti minutách se procesor pohybuje kolem frekvence 1,6 GHz a 87 °C. Externí grafická karta pracuje na 1176 GHz a 89 °C. Ventilátor běží naplno, viz výše, vysoká zátěž. Chlazení nepatrně pomůže postavení notebooku do polohy A, pak byste ale např. pro hraní potřebovali externí klávesnici nebo herní ovladač, rozdíl je ale k mému překvapení tak malý, že se to skoro nevyplatí. Více pomoci by teoreticky mohla aktivní chladicí podložka, nezkoušel jsem.

Baterie

Li-Ion baterie s udanou kapacitou 41 Wh vydržela v našem standardním* redakčním testu pohánět notebook celých 15 hodin a 53 minut. Se zapnutým WiFi by pak měla vydržet celý pracovní den (8 hodin) běžné agendy, dokumenty, internet. Spotřebu výrazně zvedne použití externí grafické karty. Výsledné hodnoty se mohou velmi lišit, podle povahy vytížení notebooku. Jiných hodnot rovněž dosáhnou jiné konfigurace s jinými procesory.


Baterie je umístěna v těle notebooku a pro její výměnu je potřeba poměrně komplikovaného rozebrání, viz výše (Rozborka).

BIOS

BIOS je textový, ale má pěknou vychytávku pro případ, že ho chcete ovládat dotykem, na obrazovce vyskočí okno s virtuálními klávesami F1 - F10, šipky, Esc a Enter, vše co je potřeba pro nastavení BIOSu. Vedle běžných možností nastavení stojí za zmínku možnost ovládání TPM čipu, nastavení priority funkčních kláves F1 - F12 a nastavení neustálého otáčení ventilátoru. Poslední jmenovaná funkce má reálně na práci ventilátoru minimální vliv, ten se točí tak jako tak stále.

Ceny a záruka

Testovaná konfigurace (14-ba102nc) je nejvyšší aktuálně nabízenou. Za cenu (v době recenze) 24.990,- Kč včetně DPH (20.653,- bez DPH) získáte 14" konvertibilní notebook s IPS dotykovým Full-HD LCD, Intel Core i7-8550U, 8GB RAM, NVIDIA GeForce 940MX, 256GB M.2 SSD. Nabízeny jsou i konfigurace čistě s integrovaným GPU v procesoru. Pořídit lze také s procesorem Core i5 nejnovější nebo předchozí generace. Nejlevnější konfigurace je dokonce o rovných 10.000,- Kč s DPH levnější, s procesorem Intel Pentium 4415U, poloviční kapacitou RAM, bez dedikované grafiky a s běžným HDD, leč s výrazně vyšší kapacitou 1 TB.

Záruka je klasicky dva roky pro domácí uživatele, se službou vyzvednutí a vrácení reklamovaného zařízení v ceně.

Závěr

HP Pavilion x360 14 je "domácím" konvertibilním notebookem s otočným displejem o 360°. Líbivý stříbrný vzhled vypadá dražší, než jaká je jeho cenová hladina u nejnižší dostupné konfigurace. V nejvyšší cenové konfiguraci přitom dostanete poměrně výkonný a přitom dostatečně mobilní stroj i na časté přenášení v batohu. Jeho mobilita je dána především optimální velikostí LCD, cenovou kategorii naopak jasně poznáte na celkové tloušťce zařízení. Vedle domácího využití si umím jeho využití představit i pro studenty nebo malé podnikatele. Připraven je i pro příležitostné nenáročné hraní.

Klady a zápory

+ nabídka nejnovějšího procesoru Intel
+ stříbrný vzhled včetně klávesnice působí dražším dojmem
+ otočná konstrukce

- špatný přístup k vnitřním komponentám
- lehce nažloutlý nádech bílé barvy LCD

* Test výdrže baterie se provádí krátkým zápisem na HDD každých 30sec. Po celou dobu činnosti je zapnutý displej notebooku. Takováto zátěž přibližně odpovídá souvislé práci s běžnými dokumenty (čtení a tvorba dopisů, tabulek atp.). Test je vždy ukončen při 5 procentech energie baterie, kdy dojde k bezpečnému vypnutí notebooku. Stejný způsob zátěže je používán na všechny notebooky testované v redakci NOTEBOOK.cz.

Recenze

Diskuse