RECENZE: Acer Swift 5 (SF514-54) - 14'' luxusu a solidního provedení, pod 1 kg, s 10. generací Intel CPU

17. 12. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Malý, tenký a vysoce mobilní notebook klasické konstrukce, má luxusní vzhled i kvalitní provedení. Tělo z lehkých slitin je vybaveno nejnovějšími technologiemi, procesorem Intel z nejnovější generace a dedikovaným grafickým čipem od NVIDIA. To vše dohromady váží méně než 1 kg, včetně dotykové obrazovky s matným povrchem.

Acer Swift 5 (SF514-54) - 14'' luxusu a solidního provedení, pod 1 kg, s 10. generací Intel CPU

Základní popis

Nejnovější generace 14'' verze Swift 5 (SF514-54) prošla modernizací, uvnitř i zvenku. Nejzásadnější vnější / konstrukční změnou je víko displeje, které v otevřeném stavu přesahuje pod úroveň základny notebooku a tím nadzvedává její zadní část, což má dva efekty. Klávesnice je o něco více ergonomicky nakloněna k uživateli a spodní otvory, pro přívod vzduchu k chlazení, mají více prostoru.


Tělo základny je důkladně propracované i zevnitř (viz foto z rozborky). Vnitřní strana víka základny je plná různých "vychytávek", které zlepšují lícování, pevnost základny a snižují hlučnost. Myslelo se i na takové "detaily", jako přichycení gumových nožiček (časem rády odpadávají, protože jsou většinou jen přilepené), které jsou "přinýtovány" k víku základny (plastovými kolíky).


Stejně jako předchozí testovaná 14'' varianta (RECENZE: Acer Swift 5 (SF514-52T) - tenký elegantní notebook, pod 1 kg, výrazné barvy) i jako větší 15'' varianta (RECENZE: Acer Swift 5 (SF515-51T) - 15,6'' pod 1 kg znovu v redakci, tentokrát s Intel Core i7 a 2x SSD), je tělo notebooku celé vyrobené ze slitin lehkých kovů. Nabízeny jsou dvě barevné kombinace, bílá nebo testovaná modrá se zlatou. Většina notebooku je tmavě modrá, zlatou barvu najdete mezi panty a na vnější straně víka, kde je uprostřed použita pro loga Acer. Vnitřní strana víka, kolem displeje je černá, pogumovaná. Na spodu základny jsou otvory pro chlazení a dva reproduktory, čtyři gumové nohy a otvor pro reset kancelářskou sponkou.


Nabídka fyzických rozhraní je skromná, leč dostačující. Vlevo odzadu je kulatý napájecí konektor, HDMI, USB-A 3 a USB-C / Thunderbolt 3. Pravá strana odzadu nabízí otvor pro mechanické zabezpečení KensingtonLock, UAB-A 2 a kombinovaný audio jack. Uvnitř notebooku jsou pochopitelně bezdrátové technologie WiFi a Bluetooth.


Pro otevření notebooku jsou potřeba obě ruce. Na čele základny je vykrojení pro pohodlné podebrání víka palcem, to se snadno rozevře cca o 1 cm a pak je potřeba základnu přidržet druhou rukou, aby šlo notebook otevřít. Maximální úhel otevření víka vůči základně je cca 140°.


Notebook je cca o 2 mm hlubší a tlustší, oproti tomu, co uvádí výrobce, v obou případech zřejmě zapomněli změřit gumové nohy, jedny v prostoru mezi panty (hloubka) a jedny na spodku základny (tloušťka). I tak je notebook s celkovými rozměry 319 x 213 x 18 mm a celkovou naměřenou vahou 968 g na špici vysoce mobilních notebooků. S vahou si naopak výrobce trochu přidal, udává 990 g, aby se vešel do limitu se všemi konfiguracemi, zřejmě. Přitom tipuji, že testovaná konfigurace bude nejtěžší, vzhledem k výbavě.


Pracovní plocha je v zásadě stejná jako u dříve testovaného modelu Acer TravelMate P6 (TMP614-51). První, jasně viditelný rozdíl je v barvě kláves, které jsou v barvě notebooku, a také popisek, všechny zde mají stejnou barvu, zlatou. Druhý rozdíl je v umístění kláves Ins a Del. Acer se u tohoto modelu opět rozhodl umístit hlavní vypínač do klávesnice, do pravého horního rohu, takže klávesa Del ustoupila o jednu pozici vlevo a funkce Ins je nyní dostupná přes Fn+Del. Podsvícení zde má 2 stupně a v BIOSu funguje podle nastavení v OS. Touchpad je stejně velký a má i stejné ostatní vlastnosti. Notebook lze ovládat i pomocí dotykové obrazovky. Hlavní indikační diody jsou dvě, na pravém boku. Jedna indikuje dobíjení (oranžově) baterie a nabidí (modře) baterie, pokud je připojený adaptér. Druhá dioda indikuje (modře) jen zapnutí notebooku, režim spánku je bez indikace. Čtečka otisku prstu je vpravo, těsně pod kurzorovými šipkami.

Recenze

Diskuse