RECENZE: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) - multimediální notebook RTX 2060, dva displeje, jeden 4K OLED

23. 10. 2019 06:20    Rubrika: Recenze    Autor: J Z

Jednou za čas se každý z výrobců snaží předvést něco nového a neokoukaného, co boří zažité standardy přenosných počítačů. Některé koncepty, které se nakonec dostanou do prodeje, bývají téměř na hranici použitelnosti, jiné jsou umírněnější. Nový 15,6'' ZenBook Duo oprášil myšlenku notebooku s dvěma displeji, druhý displej využívá prostor za klávesnicí, kde funguje ve Windows jako plnohodnotné zobrazovací zařízení. I primární displej zde stojí za zmínku, jde totiž o 4K OLED panel s širokým pokrytím barev a skvělým kontrastem.

ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) - multimediální notebook RTX 2060, dva displeje, jeden 4K OLED

Základní popis

V zavřeném stavu se počítač od jiných odlišuje větší tloušťkou na úrovni některých pracovních stanic a hi-end herních notebooků. ASUS vsadil na ostře řezané hrany a kombinaci různých úhlů zkosení. Zkosení na spodku v zadní části je dokonce větší než vpředu, což je někdy matoucí, protože v takovém místě většinou uživatel očekává, že se počítač dá otevřít.


Celkově bych vzhled označil za univerzální a oceňuji zvolenou slušivou tmavě modrou barvu. Počítač nevypadá nepatřičně ani mezi hráči, ani v korporátním prostředí. Umístěním klávesnice a druhým displejem nicméně budí hodně pozornosti.


Z konstrukčního hlediska nemám žádné výhrady. Základna i víko při běžné manipulaci nevykazují ani minimální náznaky kroucení a prohýbání. Navzdory vyšší hmotnosti jsem neměl pocit, že by počítač nějak trpěl při přenášení za roh, a to ani v případě, kdy se prstem tlačí na displej integrovaný v základně. Nebál bych se nasazení vyžadujícího časté přenášení.


Časté přenášení bude pro někoho limitovat vyšší hmotnost 2496 g. Od běžných 15,6'' notebooků se ZenBook Pro Duo liší také tloušťkou 27 mm. Přitom půdorysné rozměry jsou díky tenčímu rámečku okolo (hlavního) displeje relativně dobré - 359 x 246 mm.


Počítač je možné otevřít jedním prstem a maximální úhel otevření je přibližně 135°. Konstrukce víka je navržena tak, že se zadní část základny při otevírání mírně nadzdvihne.

Z pohledu konektorové výbavy ZenBook Duo nijak neexceluje, pokud vezmu v potaz jeho hmotnost a tloušťku. Na levém boku najdete kromě napájecího konektoru ještě výstup HDMI a jedno klasické USB 3.1 (Gen2, 10Gb/s). Na pravém boku výbavu doplňuje druhé USB 3.1 (opět Gen2), kombinovaný zvukový vstup/výstup a výkonné rozhraní Thunderbolt 3 kombinované s USB-C Gen2. Tím výbava končí – marně byste zde hledali jak konektor pro připojení do počítačové sítě Ethernet, tak čtečku paměťových karet.

Recenze

Diskuse