RECENZE: Asus ZenBook Duo 14 (UX481) - 14'' cvalík se dvěma displeji a nejnovějším procesorem

8. 1. 2020 19:55    Rubrika: Recenze    Autor: Viktor Péder

Asus si oblíbil notebooky se dvěma displeji a tak na trh stále uvádí nové modely. Celokovový model s nejnovější generací mobilního procesoru Intel a dedikovanou grafikou NVIDIA má na dnešní poměry vyšší hmotnost a tloušťku (ve své kategorii), ale za to nabízí dobré chlazení. Odvážnou koncepci ocení odvážní uživatelé, se specifickými požadavky na práci.

Asus ZenBook Duo 14 (UX481) - 14'' cvalík se dvěma displeji a nejnovějším procesorem

Základní popis

Vzhledově je UX481 velmi blízkým, menším příbuzným většího, dříve testovaného, modelu UX581 (RECENZE: ASUS ZenBook Pro Duo (UX581G) - multimediální notebook RTX 2060, dva displeje, jeden 4K OLED). Zachována je především konstrukční návrh těla notebooku, jeho otevírání, umístění druhého displeje a celkové rozvržení pracovní plochy. Vše je ovšem uzpůsobeno velikosti 14'' základního displeje. Masivní víko s displejem stále zvedá zadní část základny, tím se zlepšují možnosti chlazení a klávesnice je ergonomicky lépe nakloněna k uživateli. I přes masivní konstrukci, lze notebook snadno otevřít jednou rukou (bez nutnosti přidržovat základnu) do maximálního úhlu cca 140°.


Téměř přesně je zachováno i rozmístění a nabídka fyzických rozhraní. Rozdíl je v tom, že USB-C konektor byl přesunut z pravého boku na levý, díky absenci výdechů chlazení se tam vejde. Menší UX481 dokonce dostal navíc čtečku MicroSD karet, ta je umístěna na pravém boku notebooku, manipulace s kartou funguje na pružinku a v připojeném stavu jen zlehka přesahuje okraj notebooku, lze ji tedy nechat připojenou dlouhodobě, i při manipulaci s notebookem, bez obav o poškození.


Proporční rozložení pracovní plochy je u obou modelů stejné. V horní části nad klávesnicí je dotykový displej, klávesnice je posunuta k přednímu okraji, bez přídavné opěrku pod dlaně, 14'' verze je ovšem nižší, takže bez problému. Rovněž rozložení kláves v klávesnici s podsvícením je téměř stejné, v případě kurzorových šipek dokonce lepší, sice jsou zaintegrovány do hlavního bloku, ale za to mají všechny 4 stejnou velikost jako ostatní hlavní klávesy. Plocha kláves je o milimetr nižší než jejich šířka, běžně bývá u notebooků 15 x 15 mm, zde tedy 15 x 14 mm, je to trochu jiné, ale i tak se na klávesnici dá pohodlně psát. Touchpad má dvě samostatná tlačítka, s optimální tuhostí stisku, přesně tak jak to mám rád. Rozměry touchpadu jsou 55 x 70 mm, výrobce tedy usoudil, že už se na něj nevejde alternativní numerický blok (na větším modelu je) a nad touchpadem schází jedna funkční klávesa, hlavní vypínač tam zůstal, ovšem zde mi to vadí méně, než pokud je u jiných modelů nebo konkurentů zakomponován do hlavního bloku kláves.

Půdorysné rozměry notebooku 323 x 223 mm odpovídají běžným parametrům 14'' notebooků. Na současné poměry, v rámci cenové kategorie, je ovšem znatelně vyšší tloušťka 22 mm (19,9 mm údaj výrobce, bez gumových nohou), svou roli v tom zcela určitě hraje druhý displej, integrovaný v pracovní ploše. Celková váha testovaného kusu 1,56 kg je o něco vyšší než výrobcem udaná (1,5 kg), přesto e v tomto ohledu stále ještě jedná o dobře mobilní zařízení, které lze snadno přenášet o každý den. V ceně balení notebooku je zahrnuto i koženkové pouzdro.

Recenze

Diskuse