Nové notebooky a tablety představeny na Samsung Premiere 2013

24. 6. 2013 22:20    Rubrika: Reportáže    Autor: Jiří Zima

V Londýně proběhlo ve čtvrtek 20. června uvedení nových mobilních produktů Samsungu. Vedle celé řady nových mobilních telefonů a jednoho fotoaparátu s operačním systémem Android došlo také na představení několika dotykových notebooků, tabletu a speciálního konvertibilního zařízení.

Nové notebooky a tablety představeny na Samsung Premiere 2013

Samsung ATIV Q

ATIV Q vypadá na první pohled jako větší tablet a nabízí úhlopříčku 13“. Jde ovšem o konvertibilní zařízení s plnohodnotnou klávesnicí a výsuvným mechanismem. Silnou zbraní ATIV Q je bezpochyby nový displej s ultra-jemným rozlišením qHD+ (3200x1800), který dle výrobce nabízí silný jas pro pohodlnou práci na slunci. Srdcem zařízení je nová platforma Intel Haswell s dvoujádrovým procesorem a integrovaným grafickým jádrem Intel HD4400.

Konvertibilní konstrukci se podařilo dostat do zařízení s hmotností pouhých 1,29 kg a tloušťkou 13,9 mm. Přitom se uvnitř našlo dost místa pro dotykové pero.

Samsung se chlubí funkcí dual OS, kdy můžete plynule přecházet mezi prostředím Windows 8 a Android. Ve skutečnosti je Windows 8 primárním systémem a prostředí Androidu běží jako aplikace v něm. Výhodou je provázanost uživatelských dat mezi oběma systémy, takže například fotografii pořízenou v jednom lze bez problému dále editovat ve druhém, aniž byste museli cokoli kopírovat. Samsung by tímto způsobem chtěl řešit menší počet dotykových aplikací pro tablety ve Windows.

Na trh by se měl ATIV Q dostat až na podzim a odhadem by mohl stát 42 tisíc korun s DPH.

První dojmy: Klávesnice se ukázala jako velmi pohodlná a subjektivně má lepší stisk než u 13“ strojů Series 9, resp. ATIV Book 9. Hůře je řešený optický trackpoint, který sice má tři tlačítka (prostřední pro posun stránek), ale prst po něm kvůli zvláštnímu povrchu neklouže a kurzor se místy pohybuje trhaně. Konstrukce působí bytelně a kloub má tendenci při manipulaci pomáhat do některé z cílových poloh, což budí dojem precizního zpracování.


ATIV Tab 3

Další novinkou je levnější 10“ tablet ATIV Tab 3, který je poháněn procesorem Inte Atom a nabízí fixní konfiguraci s 2 GB RAM a 64GB úložným prostorem. Výdrž by měla přesáhnout osm hodin a mezi přednosti patří kromě mobility (hmotnost 550 g, tloušťka 8,2 mm) také rozšířená konektivita s podporou 3G a LTE.

V předinstalovaném operačním systému Windows 8 je v základu balík Office 2013 v plné verzi a pro lepší práci je tablet také vybaven stylusem. Stojí však za zmínku, že pouzdro vybavené klávesnicí nedisponuje touchpadem, takže pero je jediným nabízeným polohovacím zařízením s vyšší přesností.

První dojmy: Pouzdro s klávesnicí nabízí pouze jeden sklon a není vhodné pro práci jinde než na pevné rovné podložce (nehodí se pro práci na klíně). Zatímco tablet se zdá být bytelný, klávesnice v pouzdře je nečekaně měkká. Klávesy jsou navíc malé a celkové pohodlí při psaní je nižší, než bývá zvykem v této kategorii. Zůstává otázkou, jestli se něco změní u finálních kusů do prodeje.


ATIV Book 9 Plus

13“ ATIV Book 9 Plus je nástupcem současného Series 9. Od něj se vzhledem prakticky neliší. Je však postaven na platformě Intel Haswell s integrovanou grafikou (HD4400) a nabízí stejný displej s vysokým rozlišením, jaký má ATIV Q – jen v matném provedení. Samsung udává, že by měla výdrž stoupnout až na 12 hodin provozu na jedno nabití. Tělo přístroje si opět drží tloušťku jen 13,6 mm a v provozním stavu váží 1,39 kg.

První dojmy: Hardware vypadá velmi dobře, ale předinstalované Windows 8 by ještě potřebovaly doladit pro displeje s vysokým rozlišením. Ne vše funguje perfektně, a tak nezbývá doufat, že zlepšení přinese plánovaný update Windows 8.1.


ATIV Book 9 Lite

Lidová varianta předchozího notebooku se liší použitou platformou a základním displejem s rozlišením HD (1366x768). Využívá čtyřjádrových úsporných procesorů AMD s integrovanou grafikou AMD Radeon HD8250 a klasickým SSD do kapacity 128 GB.

Na rozdíl od dražší verze, která je výhradně černá, zde budou na výběr tři barevná provedení – černá, bílá a vínově červená. Výdrž by se měla pohybovat okolo osmi hodin.


Rychlý přenos informací mezi zařízeními se Samsung SideSync

Samsung využívá možností, které mu dává široké portfolio produktů od mobilních telefonů přes fotoaparáty až po notebooky a stolní počítače. Mezi zařízeními lze snadno přenášet například text. Využívá se k tomu upravený software v kombinaci s technologií NFC. Když něco napíšete například na počítači, můžete to rychle vložit do telefonu pouhým přiložení obou zařízení k sobě.

Reportáže . Ostatní

Diskuse