ThinkVantage - elektronická ochrana

17. 10. 2003 07:07    Rubrika: Technologie    Autor: import starších článků

Pevný disk jako ve vatičce. Nový IBM ThinkPad se padat nebojí. To jsou slova, kterými IBM uvádí svou novou technologii ochrany pevných disků před pádem. Tato technologie používá pro ochranu uživatelských dat podobné řešení jako airbagy v autě.

ThinkVantage - elektronická ochrana

Vzhledem k tomu, že menším, lehčím a mobilnějším systémům neustále hrozí, že spadnou na zem a budou poškozeny, vyvinulo IBM technologii ochrany pevného disku, která byla také přihlášena k patentování. IBM Active Protection System se podobá technologii, která se používá v automobilech pro uvolnění vzduchových vaků při nárazu. Používá mikročip na systémové desce, který rozpozná zrychlení pohybu systému (například pád). Systém zareaguje dočasným zaparkováním hlavy pevného disku pro čtení a zápis, dokud se systém opět nestabilizuje. Tato rychlá reakce může zabránit poškození pevného disku, k němuž při některých pádech může dojít. Předchází tak ztrátám dat a snižuje záruční náklady.

Podle některých zpráv pojišťoven a analytiků je každoročně v podnicích poškozeno přes 10,5 % notebooků. Náhodné poškození představuje drtivou většinu případů škod na počítačích. Ze tří součástí notebooků, které jsou nejnáchylnější k poškození (klávesnice, displej a pevný disk) má právě poškození pevného disku za následek ztrátu cenných informací.

IBM zároveň představilo zcela aktualizovanou řadu přenosných počítačů ThinkPad včetně nových modelů ThinkPad T41, které jako první na světě obsahují automatickou technologii ochrany pevného disku.

Technologie

Diskuse