Lehčí, úspornější a hlavně bezpečnější

16. 4. 2004 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Miklík

Pro ty z vás i pro všechny ostatní, pro které je spolehlivost pevných disků na předním místě při posuzování parametrů notebooků, přišla firma Hitachi s novým 2,5 palcovým odolným diskem Travelstar 4K40.

Lehčí, úspornější a hlavně bezpečnější

Pevný disk si jako úložiště dat v osobních a přenosných počítačích za roky svého vývoje a používání udržel setrvale nejlepší poměr cena/výkon, daný kromě jiného i relativně jednoduchým principem magnetického záznamu. Díky tomu zůstává harddisk jedním z posledních mechanických zařízení uvnitř digitálního těla notebooku. Každá technologie však má své pro a proti, což u pevných disků znamená třeba to, že budoucnost vašich dat závisí na spolehlivosti několika ploten, řítících se rychlostí 70 až cca 170 (u stolních PC a serverů) otáček za sekundu pod ocelovými hlavičkami ve vzdálenosti mnohonásobně menší, než je tloušťka lidského vlasu. Co takové škrtnutí hlavičky o plotnu může pro data znamenat, pak ví každý, komu se podařilo drcnout do počítače právě v citlivé fázi práce disku.

Zvýšené odolnosti mechanického zařízení, jakým je harddisk, je možné dosáhnout vícero způsoby. Především je rozumné do největší možné míry zredukovat počet součástí aktivně se účastnících pohyblivých operací v zařízení. Z toho na prvním místě jistě budou samotné plotny, nesoucí stopy se záznamy dat. Čím méně těchto ploch se bude pod hlavičkami otáčet, tím menší je pravděpodobnost, že se některá z nich poškodí. Samozřejmě takový přístup má i odvrácenou tvář - s menším počtem ploten se na disk vejde méně dat. S tímto faktem se konstruktéři Hitachi vypořádali jednoduše: prohlásili, že podle jejich poznatků je kapacita 40 GB pro většinu uživatelů přenosných počítačů plně postačující. Travelstar 4K40 je tak zatím nabízen ve velikostech 20, 30 a 40 GB. Můžeme se jistě přít, nakolik je v současnosti takové množství skutečně dostatečné, avšak z hlediska konstrukčních cílů, kterými byla zejména odolnost, se zkrátka něco oželet muselo. Pevný disk s maximální odolností, minimálním hlukem a přitom maximální kapacitou je za současných výrobních technologií spíše snem uživatelů než reálně uskutečnitelným projektem.

S kapacitou disku těsně souvisí i další parametr, a sice spotřeba. Více ploten si odebere více ze zdroje, zároveň také vydávají více hluku a tepla. Jedna plotna u Travelstaru 4K40 tak získává další výhodu. Celková nejvyšší spotřeba disku (při startu) je 4,7 W a maximální hluk, produkovaný při přístupu k datům (seek), je 2,6 belu (předchozí řada Travelstaru disponuje hodnotami kolem tří belů).

Druhým krokem k vyšší bezpečnosti dat je redukce obslužné elektroniky, v tomto případě řídících čipů, ze čtyř na dva. Princip je obdobný jako u ploten - méně komponent, méně možných míst k havárii. U pevných disků je obecně právě elektronika největším zdrojem tepla, což je sice patrné hlavně u rychlých disků pro stolní počítače, ovšem i zde je její menší velikost jen ku prospěchu. Velikost vyrovnávací paměti jsou stále běžné 2 MB. Odolnější je i samotné pouzdro disku a některé jiné části, což by mělo zajistit větší pravděpodobnost dobrého konce při nárazech a jiných nebezpečných pohybech s notebookem. Změny doznal i design ramene, které nese diskové hlavy, tak, aby možnost jejich dotyku s povrchem disku pokud možno nikdy nenastal. Výsledkem je udávaná odolnost proti nárazům v hodnotě 300 G po dobu jedné milisekundy při práci s diskem a 1000 G po dobu 2 ms u vypnutého disku. Tyto údaje nejsou zatím neověřeny třetí stranou, takže nám nezbývá než věřit v pravdivost tiskové zprávy od výrobce.

Důsledkem zvýšené péče o výdrž je i dvojnásobná standardní životnost disku pro počet náběhů hlavy na a z média (load/unload) bez poruchy na 600 000 krát. Ostatní parametry jsou pak spíše běžným průměrem: střední přístupová doba 12 milisekund, rychlost 4200 otáček za minutu, paralelní rozhraní ATA6/UDMA5. Počet otáček není právě nadprůměrný, avšak jde ruku v ruce s požadavkem vysoké odolnosti. Pro uživatele s většími kapacitními nároky tu zůstávají k dispozici řady 80GN či 4K80 s velikostmi až do 80 GB, odolný disk s přiměřeným výkonem je však zajímavým doplňkem v nabídce pro přenosné počítače. A nehodí-li se vám 4K40 svojí průměrnou rychlostí, můžete jeho parametry alespoň použít pro srovnání při budoucí koupi notebooku či jiného disku.

Specifikace Travelstar 4K40:

ModelKapacitaRPMRozhraní
HTS424040M9AT0040 GB4200ATA-6
HTS424030M9AT0030 GB4200ATA-6
HTS424020M9AT0020 GB4200ATA-6

Velikost sektoru (bytes) 512
Počet ploten 1
Vyrovnávací paměť (MB) 2
Průměrná latence (ms) 7.1
Přenosová rychlost v médiu (Mbits/sec, max) 370
Přenosová rychlost rozhraní (MB/sec, max) 100MB/sec Ultra DMA mode-5, PIO 16.6MB/sec PIO mode-4
Průměrná přístupová doba (ms) 12
Provozní teplota 5 - 55 °C

Technologie

Diskuse