Intel Pentium M Dothan - nová krev pro Centrino

23. 4. 2004 08:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Miklík

Ačkoliv jméno nástupce procesoru z Centrina (Pentium M Banias) je z roadmapy Intelu známo již bezmála dva roky, na svoji původně stanovenou premiéru stále ještě čeká. V posledních týdnech ale vše nasvědčuje tomu, že během května bychom se nového procesoru pro notebooky konečně mohli dočkat.

Intel Pentium M Dothan - nová krev pro Centrino

Původní příčiny odsunutí jeho uvedení jsou zahaleny tajemstvím, navzdory tomu je však často možné slyšet spekulace o problémech s jeho ztrátovým vyzařováním tepla. V posledních týdnech ale vše nasvědčuje tomu, že během května bychom se nového procesoru pro notebooky konečně mohli dočkat: z tábora subdodavatelů Intelu začaly pronikat na veřejnost informace o blížícím se datu i informace o samotném procesoru. Pozvánka na tiskovou konferenci z českého zastoupení Intelu na příští středu, týkající se právě Dothanu, pak rozptyluje poslední pochybnosti. Pojďme se tedy na očekávané parametry procesoru podívat důkladněji.

Jak již bylo řečeno, Dothan by měl nahradit stávající procesory Pentium M s jádrem Banias v klíčové platformě pro notebooky od Intelu, v Centrinu. Podle všeho to bude právě včas; přestože totiž Centrino sebevědomě ovládá tržní segment s přenosnými počítači, nově uvedený mobilní 64 bitový Athlon od konkurenční AMD značně zamíchal s výkonovými testy. Pokud by Intel neuvedl svého zástupce pro vyšší kategorii notebooků včas, hrozilo by mu, že se uživatelé stihnou "přeorientovat" na nového kohouta na dvorku. Možná to je jeden z důvodů, proč i přes nedávno oznámené potíže se ztrátovým výkonem nyní Intel raději procesor vypouští na trh.

Přitom z pohledu čistě technického by měl Dothan naopak produkovat tepla méně než jeho předchůdce Banias. Důvodem je výrobní technologie, která u Baniase spočívala ve 130 nm postupu, kdežto Dothan již bude vyráběn na 90 nanometrech (podobně jako nové stolní procesory Intelu Pentium 4 s jádrem Prescott). Přechod na menší rozměry většinou znamená menší produkci tepla a vyšší efektivitu, na druhou stranu může způsobit problémy, pokud je větší množství tranzistorů "natěsnáno" na menší plochu. Teplo je potom hůř odváděno z povrchu čipu a musí se buď upravit samotná technologie či architektura čipu, nebo vyřešit odvod tepla jiným uspořádáním vnitřního prostoru notebooku. S tím však dost možná výrobci notebooků nepočítali, neboť podle původních specifikací je Dothan i Banias pinově kompatibilní, takže Dothan měl jít snadno integrovat do stávajících modelů notebooků.

Přesto by spotřeba Dothanu měla být ve srovnání s předchůdcem nižší. Zatímco hodnota Thermal Design Power (TDP) činí pro Banias 25 W, Dothan by se měl vejít do 21 Wattů. Kromě toho je klíčovým krokem vpřed zvětšení vyrovnávací paměti L2 na 2 MB a vylepšení práce s instrukcemi (pre-fetch). Samotný procesor bude tvořen 140 miliony tranzistorů (stolní Pentium 4 s jádrem Prescott jich má 125 milionů a spotřebu podstatně vyšší). Poněkud nezřetelnější jsou údaje o frekvenci sběrnice. Původně měl být totiž Dothan vypuštěn s podporou 400 MHz, nyní však některé informace od výrobců pamětí (podle serveru The Register jde o Hynix) hovoří o tom, že by Dothan již od počátku zvládal i rychlost 533 MHz.

Nový procesor by měl být uveden v podobě tří modelů o různých frekvencích: 1,7 GHz (značení bude Pentium M 735), 1,8 GHz (Pentium M 745) a 2,00 GHz (ten bude označován jako Pentium M 755). Ceny by měly být nastaveny na úrovni \$ 294, \$ 423 a \$ 637 při odběru 1000 kusů, očekáván je i pád cen stávajících procesorů s jádrem Banias až o 30 procent (to u nejvýkonnější verze s 1,7 GHz). Dothan by měl být nejprve osazován do stávající platformy Centrino, nicméně již v průběhu tohoto roku Intel uvede nové čipové sady i celý nový systém Centrino 2 (kódové jméno Sonoma). Ta by měla zvládat jak nový typ paměti DDR 2, tak např. i bezdrátové moduly s podporou vysokorychlostních standardů 802.11a/b a 802.11b/g. Nově bude obsahovat i technologii Display Power Saving Technology (DPST), zvyšující jas a kontrast displeje při nižším podsvícení. Díky tomu lze podle Intelu dosáhnout až 25% úspory energie.

Technologie

Diskuse