MXM - PCI Express grafické moduly pro notebooky

20. 5. 2004 06:00    Rubrika: Technologie    Autor: Aleš Miklík

Jak jsme uvedli již v úterní krátké zprávě, nVidia uvádí nové rozhraní pro grafické karty pro notebooky. Pod názvem MXM bychom tak měli získat možnost upgradu grafických karet, podobně jako to známe ze stolních PC.

MXM - PCI Express grafické moduly pro notebooky

Ambice nVidie sahají vysoko: podle svého vlastního vyjádření by firma ráda dosáhla situace, kdy se MXM stane průmyslovým standardem pro připojování grafických karet v noteboocích. To samozřejmě není náhoda - sektor přenosných počítačů a mobilních zařízení vůbec je v oblasti IT zdaleka nejdynamičtější částí trhu a většina firem s tímto potenciálem do budoucna počítá. Jistě i proto neměla nVidia pro své plány s MXM potíže se získáním výrobců notebooků. Spolupráci již přislíbili Quanta, Wistron, FIC, Uniwill, Clevo, AOpen, Tatung, Arima, Asustek a Mitac.

Samotná zkratka MXM je vytvořena ze slov Mobile PCI Express Module, která sama o sobě odhalují podstatu nové technologie. Je jí samozřejmě sběrnice PCI Express, navržená pro vystřídání staré paralelní PCI, která je ve světě počítačů už takřka výjimečný vytrvalec - uvedena byla v roce 1992. Pro stolní počítače je její výkon dávno významným slabým článkem a zvláště v oblasti grafických karet byla její maximální přenosová rychlost 133 MB/s limitujícím faktorem již před lety. Pro účely grafiky proto byla nahrazena rozhraním AGP (Accelerated Graphics Port, jehož možnosti jsou však nyní, po několikátém vylepšení (rychlost 8x), rovněž vyčerpány), jako hlavní sběrnice však v počítačích zůstala PCI. Vnitřní sběrnice přitom zároveň přímo ovlivňuje rychlost dalších zařízení, které ji využívají ke komunikaci s "jádrem" počítače - pevných disků, síťových karet aj. Standard PCI Express byl tedy navržen společností Intel a několika dalšími firmami k vyřešení momentálních problémů s výkonem jak grafických karet, tak ostatních periferních zařízení.

PCI Express přináší oproti svému zasloužilému předchůdci celou řadu vylepšení. Mezi to nejpodstatnější, co bude uživatele grafických karet zajímat, patří pochopitelně rychlost. Ta se liší podle jednotlivých specifikací, které budou na trh postupně přicházet: PCI Epress x1 tak nabídne buď 500 Mbytes/s oběma směry, nebo 2 Gbits jedním směrem, ovšem další násobky budou rychle následovat. Při napětí 0.8 V a frekvenci 2.5 GHz (což je značný rozdíl oproti 33 MHz u klasické PCI sběrnice) může v módu x32 dosáhnout až 8 Gbytes/s jedním směrem. Navíc již dnes existují plány na PCI Express x128 (32 Gbytes/s jedním směrem) a podle Intelu nic nebrání tomu, aby rychlost rostla až do omezení materiálem, případně dál (PCI Express používá vrstvenou architekturu, která může být snadno tvořena jak stávající mědí, tak třeba optickými vlákny).

Podstatným krokem vpřed je také použití sériové point-to-point architektury, která zaručuje simultánní komunikaci. V praxi to znamená, že je možné např. zároveň přenášet data z grafické karty do TV tuneru a zpět a ze síťové karty na pevný disk (u PCI realizovatelné jen s pomocí mechanismu přerušení). Důležitá je informace o 100% zpětné kompatibilitě s PCI.

Teď ale zpět k MXM. Díky tomu, že je MXM založeno na PCI Express, těží ze všech jejich výhod. Pro notebooky pak navíc znamená obrovskou výhodu jednotné rozhraní. Co je běžné u stolních PC, tedy snadné rozšiřování a upgrade karet díky standardizovanému designu a technickým parametrům, je totiž pro notebooky stále slabé místo. Přenosný počítač je zařízení náročné na výrobu svými rozměry a teplotními omezeními, danými nutností směstnat do malého prostoru velké množství elektroniky. Grafické čipy tak jsou v noteboocích dělány často "na míru", integrovány a jen s malou možností výměny. Každý výrobce tak musel pro nový čip upravovat celý design, což je jeden z důvodů pomalé evoluce grafických karet u notebooků. Ani přídavné karty typu PCMCIA se pro grafiky příliš neujaly.

Pokud se MXM ujme tak, jak ji nVidia zamýšlí, byla by situace s upgradem grafických karet podstatně jednodušší. Jednotliví výrobci grafik by mohli nabízet své karty pro každý notebook s tímto rozhraním a uživatel by nemusel kvůli nové kartě cestovat za svým výrobcem, či dokonce kupovat nový notebook.
Aby se vyřešily potíže s odlišnými rozměry různých typů přenosných počítačů, je MXM navržena ve třech základních specifikacích: MXM-I pro lehké a tenké notebooky, MXM-II pro "mainstream", většinu současných notebooků, a MXM-III pro nejvýkonnější systémy.

Jako první karty, podporující toto rozhraní, by měly být již GeForce Go verze 6. Uvidíme tedy, jak se k nové šanci postaví ostatní výrobci. Velkou příležitost by si mohli uvědomit už při stanovování ceny takto vybavených notebooků: lze očekávat vyšší sumu, avšak neměla by být taková, aby rozšíření nové technologie zbrzdila.

Související články:
nVIDIA vypouští PCI Express modul pro notebooky

S3 (VIA) - grafické karty pro notebooky (1)
SiS - grafické karty pro notebooky (2)
Intel - grafické karty pro notebooky (3)
nVIDIA - grafické karty pro notebooky (4)
ATI - grafické karty pro notebooky (5)

Technologie

Diskuse