Onyx-black - zkrocené světlo pro LCD monitory.

3. 2. 2004 00:00    Rubrika: Technologie    Autor: import starších článků

LCD monitory jsou pokryty vrstvou, která rozptyluje světlo a snižuje tak nežádoucí odrazy (lesk na monitoru). To je však zároveň jedním z důvodů, proč je výsledný obraz barevně méně realistický než u CRT monitorů. Technologie Onyx-black, která by měla řešit nedostatky LCD panelů, sestává ze tří hlavních částí.

Klasické CRT monitory přes dynamický nástup svých LCD následovníků zůstávají zejména v očích uživatelů s vyššími nároky na grafiku jednoznačnými favority, co se podání barev týče. Odlišná technologie zobrazování a jiný způsob podsvícení obrazovky totiž u LCD panelů vyžaduje úpravu jejího povrchu tak, aby co nejméně odráželo dopadající světlo z okolí. K tomuto účelu bývají LCD monitory pokryty vrstvou, která světlo rozptyluje, a snižuje tak nežádoucí odrazy. To je však zároveň jedním z důvodů, proč je výsledný obraz barevně méně realistický než u CRT monitorů - vrstva zachytí i vlastní světlo LCD monitoru a barvy jsou jakoby "vyprané", světlejší, bez hloubky a živosti. To se někteří výrobci snaží vyvážit vyšší mírou sytosti, což však ne vždy vede k lepšímu výsledku.

Technologie Onyx-black, která by měla řešit výše uvedené nedostatky LCD panelů, sestává ze tří hlavních částí: protirozptylové vrstvy, anti-reflexní vrstvy a výkonné podsvětlující zářivky. Protirozptylová vrstva zajišťuje minimální rozptyl světla, dopadajícího zvenčí na obrazovku, stejně jako světla ze zářivky v LCD panelu. Výsledkem je vyšší kontrast a věrnost barev. Anti-reflexní vrstva pak spolu se silnější výbojkou zajišťují vyšší jas displeje (až 400cd/m2), což by mělo kvalitu barevného zobrazování ještě podtrhnout. Sony slibuje lepší zážitek jak z DVD filmů a her, tak z prezentací a práce s grafikou.

Prozatím nabízí Sony tuto technologii v notebooku Vaio GRT996VP a u 17-palcového LCD monitoru SDM-HS73P. Jakmile se nám některý produkt s tímto vylepšením dostane do rukou, určitě se s vámi podělíme o dojmy z jeho používání.

- Aleš Miklík -

Technologie

Diskuse