Mikropalivové články čeká standardizace

24. 8. 2004 06:00    Rubrika: Technologie    Autor: Václav Návrat

Mikropalivové články jsou žhavou novinkou na poli přenosných zařízení. A jak už to tak s novinkami v oblasti IT chodí, nic se neobejde bez stanovených standardů.

Mikropalivové články čeká standardizace

Jak Toshiba informovala, byla Mezinárodní elektrotechnickou komisí (IEC) sestavena skupina, která má za úkol vnést do problému s mikropalivovými články jasno a určit pravidla kompatibility mezi jednotlivými výrobci.

Tyto články totiž zatím patří mezi alternativní zdroje energie, a tak každá firma jde na vývoj po svém. Přitom standardizací by mohlo začít jejich masové využití snad ve všech odvětvích přenosných zařízení, MP3 přehrávači počínaje, přes digitální fotoaparáty a notebooky konče. Proto není divu, že hlavním organizátorem celé této akce je právě firma Toshiba.

Working Group 10 poprvé v září
Nově sestavená skupina, tzv. Working Group 10 (WG10), má za úkol sestavit mezinárodní standard pro zvýšení kompatibility mezi palivovými články a jejich cartridge, uvedl Junichi Nagaki, tiskový mluvčí Toshiby. To je důležité hlavně pro uživatele, neboť články je nutné správně doplňovat metanolem, který slouží jako palivo. První schůzka skupiny je naplánována na 20. září v Chicagu a předpokládá se, že všechna pravidla budou sestavena do roku 2007.

Přesto několik výrobců plánuje komerční využití již v roce 2005. Jak Nagaki řekl, neznamená to ale, že i když nejsou dána pevná pravidla, nebude možné použít články jednoho výrobce v zařízení jiného. Navíc, členy WG10 jsou kromě Toshiby i další významní výrobci, a tak bude možné sledovat směr, kterým se výroba soustředí, a podle toho diskutovat nad novými standardy.

První prototypy na světě
Toshiba již stihla představit první prototypy svých mikropalivových článků, tzv. Direct methanol fuel cell (DMFC). Podle dostupných informací je dostatečně malý a lehký pro použití i v přenosných MP3 přehrávačích. Na jedno doplnění dvou kubických centimetrů metanolu vydrží přehrávač hrát okolo 20 hodin. Jejich uvedení předpokládá Toshiba někdy během roku 2005.

Také další významný výrobce Hitachi plánuje uvedení svých palivových článků na příští rok společně s digitálním osobním asistentem, který bude napájen právě tímto alternativním zdrojem energie. Jeho články by měly mít 1 cm v průměru a něco mezi 5 až 6 centimetry na délku. Je však také možné, že bude mít stejnou velikost jako běžné tužkové baterie.

Mikropalivové články jsou jistě velice zajímavou novinkou v oblasti napájení přenosných zařízení. Ovšem jen čas ukáže, jestli je tato cesta správná, nebo je to jen krok do slepé uličky. Každopádně myšlenka, že s notebookem místo síťového napájení budeme nosit lahvičku s metanolem, je velice zajímavá a stojí za to nad ní uvažovat.

Technologie

Diskuse