Zrychlete svou wi-fi síť

3. 12. 2004 07:00    Rubrika: Technologie    Autor: Václav Návrat

aneb proč čekat až na 802.11n?

Zrychlete svou wi-fi síť

Kdo měl již tu možnost na vlastní kůži vyzkoušet bezdrátovou (tzv. wi-fi) síť, jistě uzná, že je na ní stále co vymýšlet a vylepšovat. Jedná se o poměrně mladou technologii s mnoha mouchami. Určitě každý z nás by si dokázal představit lepší dosah nebo rychlejší přenos dat. A právě tento problém se snaží zmírnit firma Belkin (www.belkin.com) se svými novými wi-fi komponentami.

Více jak kde jinde je nutné, aby se bezdrátové sítě řídily určitými standardy a normami. Jen to nám zajistí, že nejsme vázáni na hardware určitého výrobce a můžeme tak provozovat síť se svým známým, který je šetřílek, a narozdíl od nás si zásadně kupuje neznačkové PC komponenty. Do dnešní doby jsou oficiálně uznávány 3 wi-fi standardy: 802.11a/b/g, přičemž "a" je nejstarší a "g" nejnovější. A aby toho nebylo málo, nejrozšířenějším standardem v ČR je "b", na kterém běží mimo jiné také většina metropolitní brněnské sítě Brno.CZFreeNet. V očekávání je nový standard, tentokrát s označením "n", který však podle organizace IEEE nepřijde dříve než na začátku roku 2007.

Firma Belkin se ale rozhodla, že tak dlouho čekat nebude a implementovala některé nové prvky z "n" standardu do svých zařízení. Tato zařízení jsou zařazena do "g" standardu a jsou s ním samozřejmě plně kompatibilní. Pokud si však pořídíte vysílač i přijímač od Belkinu, dočkáte se rozhodně zajímavých vylepšení. Tato zlepšení se týkají hlavně přenosu velkých souborů, stream videa a zvětšení dosahu sítě. Na druhou stranu, jestliže využíváte bezdrátovou síť pouze pro přístup na internet nebo vám současný dosah plně vyhovuje, je pro vás investice do nových komponent zbytečná.

V nabídce Belkinu figurují hlavně dvě komponenty. První z nich je Wireless Pre-N Router pro PC, u kterého by se cena měla pohybovat okolo 150 dolarů. Druhou je Notebook Pre-N Network Card přibližně za 100 dolarů. Ty slibují "dramatické zvýšení přenosové rychlosti a mnohem lepší dosah než nejlepší 802.11g konkurenti".

Takovéto tvrzení je opravdu odvážné, a tak byly komponenty podrobeny několika praktickým testům. V těchto zkouškách bylo použito PC připojené přes Pre-N router pomocí LAN sítě a notebook IBM ThinkPad R40 s Pre-N PC Card. Nejdříve jsme testovali přenosovou rychlost. Ponechali jsme počítače 3 metry vzdálené od sebe a měřili rychlost přenášení objemného souboru. Ta se pohybovala mezi 37 mbps a 42 mbps, přičemž průměrná byla 40 mbps. Ten samý test jsme následně provedli se staršími komponentami od Belkinu, které se striktně drží "g" normy. Výsledky byly tyto: minimální přenosová rychlost 13 mbps, maximální 23 mbps, průměrná 20 mbps.

Druhý test byl zaměřen hlavně na dosah signálu bez použití přídavných antén. Vzali jsme tedy notebook a umístili jej o 15 metrů a několik místností dále od routeru. Byli jsme mile překvapeni, když počítače mezi sebou začali komunikovat a navíc bezproblémově dokázali přenášet velké soubory. Zde se přenosová rychlost dostala na průměrných 20 mbps, přičemž nejnižší byla 13 mbps a nejvyšší 33 mbps. Po připojení karet čistého "g" standardu vůbec nebyly počítače schopny přenést jakýkoliv soubor a síť neustále vypadávala.

Ptáte se, jak je to možné? Hlavní zásluhu na tomto úspěchu má bezesporu technologie MIMO (Multiple Input Multiple Output). Ta je plánována až od "n" standardu - odtud také název Pre-N pro Belkinovy nové komponenty. Technologie, narozdíl od staré, využívá více datových proudů a kanálů. Proto také na routeru nenajdeme jen jednu, ale hned tři antény. Každá z nich vysílá na jiném kanálu, což zvyšuje jak rychlost (paralelní přenos), tak i dosažitelnou vzdálenost.

Otázkou, na kterou odpoví asi až čas, zůstává, jak by se taková wi-fi síť začala chovat při větším počtu vysílačů a přijímačů. Již nyní je známým problémem, že hlavně ve větších městech je wi-fi pásmo přetížené a sítě se navzájem ruší. A to každá bezdrátová karta pracuje pouze na jednom kanálu! Co se stane, až každá bude pracovat na minimálně třech kanálech zároveň, raději ani nedomýšlet.

Jak bylo řečeno již na začátku článku, pokud jste se svou dosavadní bezdrátovou síti spokojeni, není důvod něco měnit a raději počkejte na oficiální schválení a uvedení nové "n" normy. Je totiž také silně pravděpodobné, že Pre-N nebude vůbec s touto novou normou kompatibilní! Pokud však chcete vylepšit výkon vaší sítě a nechcete čekat dva roky, Pre-N je pro vás tou nejvhodnější variantou.

Technologie

Diskuse